pięć smaków - 500 przepisów (strona:30/34)

olejek miętowy, syrop i nie tylko. 172

olejek miętowy i nie tylko Jest wiele sposobów, na wykorzystanie tej niepozornej rośliny. Możemy stosować ją przy wyrobie domowych cukierków. Świeża miętowa nuta,  świetnie uzupełnia smak likierów, czy ciast. W końcu, mięta, jest niezastąpionym dodatkiem, do sałatkowych dipów, czy też dań z jagnięciny. Kolejnym powodem dla którego, jeżeli tylko mogę, wykorzystuje miętę, jest fakt ze kilka lat wcześniej, dosyć(...)cukru Kilkanaście łodyg mięty wkładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami letniej wody i zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, zmniejszmy moc palnika i na bardzo małym ogniu gotujemy dalsze pięć minut. Wyłączamy palnik i zostawiamy nasz wywar w garnku, na 5-6 godzin. Następnie do garnka wsypujemy pół kilo cukru i całość zagotowujemy ponownie. Gotujemy przez minutę, wyłączamy palnik i znów

Miód i pieprz
Pisco to nie tylko Pisco Sour. 142

Pisco, to nazwa napoju alkoholowego ze sfermentowanych i poddanych procesowi destylacji winogron, które produkuje się w chilijskich rejonach Atacama i Coquimbo. Pisco może zawierać różne stopnie stężenia alkoholu, a pięć najbardziej rozpowszechnionych szczepów, wykorzystywanych do jego produkcji, dzieli się na aromatyczne – muskat różowy i muskat aleksandryjski – i nie aromatyczne – Pedro Jiménez, muskat austriacki i Torontel. Istnieją wzmianki(...)niż 60 dni. Pisco można wówczas przechowywać w stalowych zbiornikach lub w beczkach z drewna odmiany raulí (LophozoniaAlpina), drzewa rosnącego w Chile, które nie dodaje żadnego niechcianego aromatu lub smaku. Część pisco leżakuje w dębowych beczkach, które nadają mu lekko bursztynowy kolor oraz charakterystyczny smak. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, każde pisco musi mieścić się w jednej z czterech kategorii zwartości

królestwo garów
Śniadanka synka 184

łatwe i smaczne przepisy na śniadania dwulatka (chociaż można przyrządzić je też na podwieczorek czy kolację i podać nie tylko dwulatkowi ;)). Zapisuję i gdy pomysły się skończą będę zaglądać. Pięć przepisów, bo weekend piekę babeczki/gofry itp. coś bardziej pracochłonnego. A do śniadanka polecam domowy kompocik/soczek. Jaglanka Jemy ją raz w tygodniu. W deszczowe dni na ciepło, w upalne(...)niepotrzebnych dodatków. Składniki:  (na kilkanaście porcji, najlepiej przechowywać w zamkniętym opakowaniu oczywiście w lodówce, na jedną porcję biorę 3 łyżki serka, łyżeczkę kakao i trochę banana do smaku) 200 g serka naturalnego 2 łyżeczki kakao dojrzały banan zamiast banana można użyć: 4 łyżeczki cukru pudru/stewii/ksylitolu 1. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do serka, dokładnie mieszamy.  2. Wsypujemy kakao

NA MOIM TALERZU
rosół z domowymi łazankami 145

rosół z łazankami Dodatek własnoręcznie wykonanych łazanek do rosołu sprawi, że zwykła zupa zmieni się w posiłek, którego smak zapamiętamy na bardzo długo.  składniki dla sześciu osób 1 kg gorszych części drobiu  (kacze skrzydełka, szyje indycze, lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 cebula 2- 3 marchwie(...)osolonej wodzie, około 12-15 minut. Do garnka z odcedzonym wywarem, dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchew ( jedną lub dwie w zależności od upodobań), całość gotujemy jeszcze przez pięć minut, doprawiamy solą, pieprzem, oraz  maggi, dokładamy posiekana natkę pietruszki, oraz szczypior.  Rosół rozlewamy na talerze, do każdej porcji dokładamy łazanki  i podajemy

Miód i pieprz
A'la Jackówka puszczańska po mojemu 210

Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójk a: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-18-20 gram/kg sól kamienna do smaku jak komuś mało ja dodałem 20 gram do całości pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg pieprz ziołowy 2 g/kg czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości gorczyca(...)miarę równo rozmieszczone w jedynce - to też robimy bez wody. No i w końcu przyszedł czas na dwójkę naszą łopatkę potraktowaną szarpakiem dodajemy do 1 i słoniny i pięć minut wyrabiamy ale jeszcze bez wody. Później dodajemy 200 gr wody i dalej wyrabiamy - ja to robiłem przez 20 min. Mięsko ma być klejące.Odstawiamy do lodówki na 2 godz

Gotowanie jest łatwe
tureckie chlebki pide z indykiem i paprykową pastą 226

Chlebki pide znane z Turcji jak i z całego Bliskiego Wschodu przewijają się w niezwykle wielkiej liczebności smaków - rodzaj farszu ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Spróbujcie jedną z naszych wersji z mięsem mielonym z indyka oraz pastą paprykową i serem typu greckiego okraszoną świeżą kolendrą i rukolą. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka(...)być surowy) - ilość wedle uznania - 0,4-0,8cm grubości chlebki układamy na papierze do pieczenia na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 250 stopni pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch dodajemy nieco pokruszonego sera typu greckiego chlebki podajemy ciepłe, posypujemy nieco czarnuszką i możemy podać do nich rukolę i/lub oprószyć posiekaną kolendrą idealnie

zobacz ich smak
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 233

serdecznie dziękuję. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w pierwszym odruchu nie sięgnęła po... Ciasto. Jasna sprawa.Jeszcze parę lat temu na myśl o cieście z buraczkami tylko bym się skrzywiła, i pięć minut później nie pamiętała o tym co najmniej idiotycznym pomyśle. Teraz jednak już wiem, że ta idea idiotyczna nie jest w żadnym razie, co więcej - uśmiechnęłam się na myśl(...)dnia. Ostrzegłam nawet C., że szału nie ma. Jednak kiedy spróbowałam ponownie... Przez noc ciacho nabrało wilgoci, jednak nie straciło sprężystości i miękkości. Gdzieś w tle czuć delikatny, niezidentyfikowany smak (C. nie miał pojęcia, że dodałam buraczki), jednak przede wszystkim ciacho jest obłędnie czekoladowe i pyszne! Zamiast lukru polałam ciasto czekoladą (a jak!), ale żeby zachować słodziutki styl Marian, posypałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIKANTNY KREM Z BATATÓW 212

Moja przygoda z batatami zaczęła się stosunkowo późno. Bo choć od ponad pięciu lat prowadzę tutejszą "kuchnię", to dopiero jakieś dwa i pół roku temu zaczęłam wychodzić poza grube ściany, otwierać się na nowe i nieznane składniki, wdrażać je do codziennego menu i korzystać ze wszystkiego, co tylko się da.      Aby zrozumieć, ile dla mnie znaczy jedzenie(...)wielkie obrane bataty (ok. 450 g) 1,2 litra bulionu warzywnego 1 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pieprz, sos sojowy do smaku Bataty kroję w mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek obieram, siekam drobno wraz z papryczką chili (z pestkami) i szklę na odrobinie oleju roślinnego. Wrzucam słodkie ziemniaki, zalewam bulionem i gotuję do miękkości

W kuchni Karmel-itki
maggi 188

Domowe maggi Ukryty w niepozornym lubczyku smak i aromat sprawia, że wystarczy kilka kropel tej przyprawy, by nasze potrawy zyskały nową jakość. Oczywiście  w wielu sklepach możemy bez trudu kupić gotową przyprawę, lecz nawet pobieżny rzut oka na jej skład uzmysłowi nam ze każdy z producentów (niestety bez wyjątku) sprzedaje nam w niej główne sól i glutaminian sodu, umieszczony(...)warzyw wniknęło do płynu). Na patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go, uważając aby się nie przypalił dolewamy do niego odcedzony na sicie wywar i mieszając ponownie gotujemy przez pięć minut, dodając paprykę, czosnek, pieprz i sól. Następnie studzimy i przelewamy do szklanego pojemnika. Podany zestaw przypraw możemy modyfikować i wzbogacać o ulubione dodatki

Miód i pieprz
Umiem mówić po duńsku, czyli o tym, jak zdałam egzamin. I ciasto uświetniające to podniosłe wydarzenie 165

czekałam. Dwadzieścia minut. Niepewna, o co chodzi, znów poszłam do recepcji. Pani sekretarka wyjaśniła mi, że egzamin właściwie zaczyna się o dwunastej, a na liście jest jedenasta czterdzieści pięć, żeby nikt się nie spóźnił... Jasne, nie ma sprawy. Postresuję się w samotności jeszcze trochę. W końcu przyszła nauczycielka - miałam z nią wcześniej zajęcia, więc zanim przystąpiłyśmy do części zasadniczej(...)szczęścia na raz... Jak zwykle z pomocą przyszedł mi blog Moje wypieki i ciasto ze świeżą żurawiną. Nie zastanawiałam się długo, bo świeżą żurawinę uwielbiam za jej cudownie kwaśny smak, który idealnie komponuje się ze słodkimi, mięciutkimi ciastami... To wyglądało idealnie, więc szybko zakupiłam, czego brakowało, i zabrałam się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Knedle z truskawkami 244

Kolejny z moich ukochanych smaków dzieciństwa. Co roku czerwiec upływa mi pod znakiem truskawek podawanych na setki sposobów, na ciepło, na zimno, w musie i w kompocie, a nawet w postaci zupy. Wszystkimi tymi przepisami, zdatnymi do tego, by podać je maluchowi od 8 miesięcy wzwyż (oczywiście, jeśli nie ma alergii), chętnie się z wami podzielę. Zatem wszystkich miłośników truskawek(...)być odpowiednia konsystencja. Wyrobione ciasto chowamy pod miską na oprószonej mąką stolnicy, odkrawamy po kawałeczku i formujemy z każdego grubszy wałeczek, który trzeba pociąć na kawałki długości mniej więcej pięciu centymetrów. Nie muszą być równe, nie muszą być idealne, jeśli macie duże truskawki, kawałki ciasta powinny być większe, jeśli małe, odpowiednio mniejsze. Każdy kawałek rozgniatamy w palcach na okrągły plasterek

Przepysznik - BLW i nie tylko
Czekoladowy tort z truskawkami 329

Tęsknicie za latem?! Czekoladowy tort z truskawkami to takie pyszne i miłe wspomnienie lata. Czekoladowe kompozycje dodadzą energii i osłodzą ponurą jesienną aurę, a smak truskawek przypomni nam letnie smaki. Do jego przygotowania nie będziecie potrzebowali skąpanych w czerwcowym słońcu truskawek. W tej roli świetnie się sprawdzą importowane truskawki, które co prawda nie są tak słodkie jak te ‘nasze(...)pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek

Domowe Torty
Pudding z solonym karmelem - niebo w buzi 170

późniejsze uczelnie rozpoczynały zajęcia w innym terminie: w październiku, gdy studiowałam w Polsce, a już w sierpniu, odkąd rozpoczęłam edukację w Danii (tak, tak biedne duńskie dzieci mają tylko pięć tygodni letnich wakacji!). Od dawna więc wrzesień nie oznacza dla mnie powrotu do szkoły. Są to urodziny Babci i moje, rocznica ślubu Rodziców, a w tym roku również wesele(...)gwarantuje cudowne doznania. Temu deserowi nie można się oprzeć, i choć ma sporo kalorii, to smakuje tak dobrze, że można zapomnieć o wyrzutach sumienia.Do solonego karmelu jeszcze wrócę - ten smak jest naprawdę absolutnie wyjątkowy. Trzeba tylko uważać, żeby posolić go w sam raz - wystarczająco, żeby było czuć delikatny smak soli, która wspaniale podbija słodycz; a jednocześnie nie za dużo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gwiazda z Ciasta Drożdżowego 194

Witam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę. Będziemy potrzebować: 600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 250 ml letniego mleka 60 g masła roztopionego i przestudzonego 35 g drożdży świeżych 1 jajko całe + 1 żółtko 1 łyżeczka soli(...)dzielę na dwie równe części (najlepiej po podzieleniu sprawdzić na wadze czy ciasto równo podzieliliśmy) w moim przypadku każdy kawałek miał około 550 gramów. Jeden kawałek ciasta dzielę na pięć równych części – tak żeby każdy kawałek miał po około 110 gramów. Z drugiego kawałka odcina 1/3 ciasta (około 180g) i odkładam. Pozostałe ciasto dzielę na 5 równych części – każdy

Uwaga Babcia Piecze Chleb