jest w rzeczy samej najważniejsze. Sednem sprawy jest fakt, że przy niewielkiej ilości czasu i pracy, z dosłownie kilku składników, możemy "wyczarować" pizze o takim zapachu i smaku, że wszystkie sklepowe mrożonki, a także fastfoodowe produkty, mogą jedynie szybko schować się ze wstydu. I jeszcze uwaga na koniec, w przepisie użyłem dodatku mleka i masła, wiem że prędzej możemy spotkać(...)stopni, wkładamy placki pizzy do piekarnika (pizzę pieczemy pojedyńczo lub przekładamy je, góra dół w trakcie pieczenia), piekąc je w tej temperaturze przez 20-25 minut . Na pięć minut przed końcem pieczenia pizzę posypujemy startym żółtym serem. Upieczoną pizzę od razu wyjmujemy, dzielimy na porcję i podajemy
Miód i pieprzWitamy! Coraz bliżej święta Wielkanocne.. Nas bardzo cieszy ten fakt i to nie tylko z aspektu kulinarnego, ale również atmosfery jaka wtedy trwa! Bo nikt
Symfonia SmakówDziś ostatni dzień wyzwania blogowego u Ani . Tym razem mieliśmy napisać pięć rzeczy o sobie, najchętniej pikantnych tajemnic, o których niczego nieświadomi Czytelnicy do tej pory bladego pojęcia nie mieli. Jednak, po pierwsze, można we mnie czytać niczym w otwartej księdze, na blogu regularnie dzielę się z Wami moim życiem osobistym (na co, póki co, nikt nie narzeka(...)pieniędzy nigdy nie przyniesie satysfakcji. Dlatego połączyłam jedno z drugim i rozpoczęłam szkołę cukierniczą. 4. Co jest Waszą mocną stroną w gotowaniu? Zdecydowanie pieczenie. I łączenie nowych, nietypowych smaków - tak przynajmniej lubię myśleć. 5. Jakie jest Wasze popisowe danie? Czy ja wiem? Generalnie chyba ciasto, jakiekolwiek... A precyzując: sernika różne wariacje. I drożdżówki z owocami - ostatnio wszyscy się nimi zachwycają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeżdżę . Dużo jeżdżę, bo przynajmniej dwieście dwadzieścia kilometrów dziennie, pięć dni w tygodniu. Często więcej, bo droga do domu nieraz kluczy między sklepami, znajomymi lub innymi aktualnie interesującymi mnie miejscami. Oczywiście, nieodzowne w takich przypadkach jest auto. Uwielbiam moje autko; jest duże i bezpieczne. Lawirując między ciężarówkami na autostradzie czuję, że osłania mnie gruba warstwa blachy(...)planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę przesądziła przecena na borówki; od razu zabrałam się do pracy. Cynamonowa, maślana pasta wbrew pozorom wcale nie dominuje; wręcz przeciwnie - wspaniale podkreśla smak soczystych owoców, których jest tutaj naprawdę dużo. Do tego mięciutkie i delikatne (mimo dodatku mąki razowej) ciasto o aromacie kardamonu i chrupiąca posypka cukrowa. Słodkie, sycące, lekko pikantne. Idealne na deszczowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaraz po nim na dziesiątkę , uśmiechnęłam się grzecznie i podziękowałam, ale serce fikało mi koziołki z radości. Udało się! Później szukałam praktyk; ze względu na wiek (powyżej dwudziestu pięciu lat), nie jest to łatwe, gdyż starszy praktykant musi mieć płacone lepiej niż młodszy. Na szczęście w końcu trafiłam na Henrika, który zobaczył we mnie potencjał i zgodził się przyjąć(...)praca to oczywiście torty. Nie robi się ich codziennie, nawet w dużych cukierniach; są bowiem prawdziwym wyzwaniem. Czy klient będzie zadowolony? Czy ciasto przetrzyma podróż, nie rozpadnie się? Czy smak spełni wymagania? Tym razem cały ten stres odpadł; naszym zadaniem było przygotowanie tortu na wymyśloną przez nas okazję. Mój miał się nadawać na mały ślub lub konfirmację; od dawna marzyłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTrochę tęsknię za porankami, kiedy mogłam obudzić się rozczochrana, z wczorajszymi włosami i w pięć minut doprowadzić się do ładu, nie używając śladu makijażu i, jeszcze zaspana, wybiec z domu, wyglądając świeżo i promiennie. Ciągłe zmiany środowiska, praca, słońce i wiele innych czynników zewnętrznych pozostawiły swój ślad na mojej cerze i włosach. Jednak należę do tego typu kobiet, które(...)spróbować powstrzymać się od picia kawy przez kolejne pół godziny. Podobno może to zniwelować działanie cytrynowo-miodowego napoju. Ja myślałam, że nie ma nic lepszego od zapachu i smaku świeżo parzonej kawy o poranku...Zmieniłam zdanie! Już sam zapach wody z cytryną i miodem pobudza do działania!Następny krok to umycie twarzy mieszanką MIODU I SODY OCZYSZCZONEJ. Zwilżcie twarz
Gotowanie to kochaniezeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo mi się spodobało. Ponieważ mam paczuszkę marcepanu na wyjątkowe okazje, nie zawahałam się jej użyć. I muszę powiedzieć, że bardzo dobrze zrobiłam. Smaki słodki i kwaśny idealnie się uzupełniają i tworzą wyśmienitą całość. A wszystko otulone jest mięciutkim, pysznym ciastem. W dodatku przygotowanie tych muffinek to raptem chwilka roboty, pół godziny w piekarniku(...)nikt mnie nie słyszał, bo używałam wielu słów w kręgach kulturalnych uważanych za co najmniej niestosowne), w dodatku ostatnio się troszkę opaliłam i mnie plecy bolą (mieliśmy dokładnie pięć dni pięknej, letniej pogody. Mnóstwo słonka, temperatury takie, że na ósmą rano do pracy dreptałam w szortach i aż tak bardzo nie zmarzłam. W czwartek poszliśmy na basen - było cudownie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż kilka tysięcy lat temu chińscy uczeni odkryli jak ważną rolę dla naszego zdrowia i równowagi psychicznej ma odpowiednia dieta, tworząc teorię żywieniową, znaną jako kuchnia pięciu przemian lub pięciu elementów. Jak się okazuje, jej podstawowe zasady są ponadczasowe i wykorzystywane przez dietetyków i szefów kuchni na całym Świecie. Jednym z jej podstawowych założeń jest przygotowywanie potraw z produktów(...)kurkumy,1/3 łyżeczki cynamonu,1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,Liść laurowy,Do przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej z pestek dyni, gałązka rozmarynu,Sól i pieprz Cayenne do smaku,1 łyżka masła i olej rzepakowy do smażenia.Przygotowanie:Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie słupki (dł. 4-5 cm).Boczek pokroić w zapałki, włożyć na rozgrzaną patelnię
SzczyptaSmaQwysyp świetnych „dokarmiaczy na kółkach”. Mimo że dotychczas byłem dość sceptycznie nastawiony do „handlu obwoźnego jedzeniem”, to myślę, że w końcu muszę zmienić swoje zdanie, bo po pięciu godzinach spędzonych na miejscu czułem się ukontentowany. Zarówno organizatorzy, jak i nasi przyjezdni przyjaciele spisali się na medal i zaserwowali nam prawdziwą wakacyjną ucztę. Jaką? O tym przeczytajcie poniżej. Na Festiwal przyszedłem(...)całkiem znośną. Absolutnym hitem tej edycji Wrocławskich Ulicożerców okazała się niepozorna budka z tybetańskimi pierożkami momo. Chyba przed żadnym food trackiem nie było takiej kolejki jak właśnie przed Momo Smak . Przechodząc obok niego kilka razy, w końcu została podjęta decyzja o dołączeniu do pokaźnego sznureczka chętnych skosztowania tych gotowanych na parze pierożków. Na szczęście bardzo sprawna obsługa nie kazała czekać
Food Squarerzeczką opodal krzaczka Mieszkała kaczka-dziwaczka, Lecz zamiast trzymać się rzeczki Robiła piesze wycieczki. Raz poszła więc do fryzjera: "Poproszę o kilo sera!" Tuż obok była apteka: "Poproszę mleka pięć deka." Z apteki poszła do praczki Kupować pocztowe znaczki. Gryzły się kaczki okropnie: "A niech tę kaczkę gęś kopnie!" Znosiła jaja na twardo I miała czubek z kokardą(...)łyżka masła sól, pieprz, przyprawa maggi Kapustę poszatkowałam i obgotowałam 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odcedziłam. Dodałam pokrojoną cebulę i smalec, doprawiłam do smaku maggi, solą i vegetą. Wymieszałam i dusiłam na małym ogniu do miękkości. Kiedy kapusta będzie za sucha dodać można odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Jeżeli jest jeszcze taka potrzeba doprawić
W kuchni Karmel-itkijasną mąką. Dzięki temu osiągniemy kompromis - pierogi nie będą zbyt ciężkostrawne, ale i nie będą bezwartościowe. Pierogów najlepiej nie odsmażać - zamiast tego wystarczy je odgrzać w piekarniku. Pięć gotowanych pierogów to ok. 340 kcal. Barszcz Jest źródłem antyoksydantów, żelaza, prawie w ogóle nie zawiera tłuszczu. Najlepiej robić go na naturalnym zakwasie, bez uszek, cukru czy śmietany. Jeżeli nie przepadasz(...)Liczy się więc umiar i zdrowy rozsądek. Kutia Nie jest zła, pod warunkiem że nie przesadzimy z ilością (choć o to chyba ciężko, ze względu na intensywnie słodki smak). Porcja kutii (250 g) to ok. 550 kcal. Jest więc dość kaloryczna, ale nie bezwartościowa. Mamy tu pszenicę, miód, bakalie i mak. Mak stanowi świetne źródło wapnia, a bakalie błonnika
Powiedz dietom niesiana” o swym przyszłym losie. Źdźbło zielone-powodzenie w miłości .sczerniałe-niepowodzenie .Oczywiście była to tylko zabawa. W tradycji staropolskiej wieczerza składała się u chłopstwa i prostego ludu z pięciu ,siedmiu dań ,u szlachty ,z siedmiu, dziewięciu ,a u magnatów z jedenastu. Później zaczęto przygotowywać dwanaście dań ,tyle ,ile było apostołów. Należało skosztować każdej potrawy ,bo wg starych wierzeń(...)polskości. Zanika niestety stary XVII wieczny zwyczaj odwiedzania domów przez kolędników ,ale w kościołach i na rynkach miejskich są wystawiane piękne szopki. Na co dzień bywam zwolennikiem szukania nowych smaków ,ale co do Wigilii jestem tradycjonalistą. Uważam ,że kuchnia polska proponuje na ten wieczór tyle wyśmienitych dań ,że nie musimy urozmaicać ich krewetkami, sushi
Kulinarny karnet Christopherateż się świetnie sprawdza i pysznie smakuje. Jeżeli jednak zdecydujecie się na tą z dodatkowymi procentami – to pamiętajcie żeby już do nasączania biszkoptu nie używać nic alkoholowego- inaczej smak alkoholu będzie zbyt dominujący i przyćmi inne walory smakowe ( wiem, że niektórym mogłoby to się spodobać – ale naprawde nie o to chodzi w torcie ). Jeżeli zdecydujecie się wykonać(...)ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i zapachem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną, ziemniaczaną) i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy pozostałą pianę z białek
Domowe Tortypada jabłko od jabłoni i lepszej partii nie znajdziesz... - śmiałam się, gdy prosił mnie o rękę.- Obie fantastycznie gotujecie, ale jak jestem z Tobą i chleb powszedni ma cudowny smak. Stanęliśmy na ślubnym kobiercu, gdy miałam 22 lata, a Staszek 29. Przez pierwsze półtora roku mieszkaliśmy z rodzicami męża, a później z naszą córeczką, kilkumiesięczną Adrianną (dziś(...)sami pewnie odnosicie takie wrażenie. Cóż, taka jest konwencja tejże gazet i nic poradzić na to nie mogę.W każdym razie, lepiej zaczynać swoją karierę od takich tabloidów i piąć się następnie w górę, aniżeli zacząć na szczycie i nagle, ni stąd ni zowąd, stoczyć się do prasy najniższego szczebla.Ale jestem zła, wręcz wściekła na fotografa, który przyjechał, aby zrobić
W kuchni Karmel-itkisię spróbować …* Ciekawość bierze górę. Takie właśnie były moje początki jedzenia krewetek.2. Gdybyś mogła dostawać pieniądze za to, co najbardziej lubisz robić, co by to było?* Wycieczki i spacery.3. Pięć miejsc na świecie, które chciałabyś odwiedzić…* Peru, Egipt, Malediwy, Australia i Oceania, Kanada.4. Gdyby sławny reżyser chciał nakręcić film o Twoim życiu, kto zagrałby Ciebie?* Na pewno nie Magda(...)frytkami.3. Który deser najbardziej lubisz?- Z mrożoną cytryną. 4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz w kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe.5. Jaki jest Twój smak dzieciństwa (danie, deser). - Racuszki.6. Jaki jest Twój ulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami.9
mojewypiekiinietylko