węglowodany, bo jest źródłem błonnika, bo zawiera pełne ziarno 5 zbóż, bo jest źródłem witamin B1 i E. W ramach kampanii #belVita, otrzymałam do przetestowania (dla mnie i znajomych/rodziny) pięć opakowań ciasteczek: Zboża + mleko Orzechy + miód Owoce leśne Kakaowe Musli z owocami Jedno duże opakowanie (300 g) zawiera 6 mniejszych paczuszek, w każdej z nich znajdują się 4 ciasteczka(...)lepszy będzie cały dzień! Wszystkie warianty smakowe są równie pyszne, ale moim numerem jeden jest połączenie orzechów i miodu, ale myślę, że każdy znajdzie wśród podanych wariantów idealny smak dla siebie, bo jest z czego wybierać. Ciasteczka #belVita świetnie sprawdzają się jako przekąska, poczęstunek dla gości, czy mały posiłek w podróży, bądź w pracy. Jest to na pewno zdrowszy
Kulinarna (nie)codziennośćWłaśnie pojawiły się pierwsze odmiany wczesnych jabłek, a w śród nich papierówki, kiedyś niezwykle popularne. Dzisiaj wyparte już, przez odmiany słodsze i bardziej soczyste. Jednak do zapiekanej kaszy, cierpki smak poczciwej papierówki pasuje idealnie. składniki dla czterech osób 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1-1,3 jabłek 2 łyżki cukru brązowego cynamon masło(...)jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy je w niewielkie kawałki. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy do nich łyżkę cukru ( w przypadku kwaśnych jabłek) i smażymy je przez pięć minut, tak by zmiękły ale się nie rozpadły. Niewielką żaroodporną formę, wykładamy pergaminem (lub smarujemy masłem), układamy na jej spodzie połowę z ugotowanej jaglanej kaszy. Na warstwę kaszy
Miód i pieprzDziś kolejny przepis na moje ukochane małże! Uwielbiam je za smak, szybkość przygotowania, jak i za wartości odżywcze i niską kaloryczność Tym razem proponuję je w pikantnym sosie pomidorowym z papryczkami chilli – samo zdrowie. Polecam! Scroll down for recipe in English Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili (2 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju(...)podania Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę, czosnek i chilli, po czym smaż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj sos przez pięć minut. Dodaj małże i białe wino i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość przez 5 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu aby mule równomiernie się podgrzewały. Wsyp
karmelowypotem tylko lepimy kuleczki, i do piekarnika. Ot, cała filozofia. A ten zapach... W całym domu czuć, że pieką się ciasteczka. Łasuchy niby to przypadkiem zaglądają do kuchni co pięć minut, żeby sprawdzić, czy pierwsza partia wyjechała już z piekarnika, czy już ostygła na tyle, że można schrupać pierwsze ciasteczko. Uwielbiam to!Przepis na te cudowności znalazłam w Kuchni(...)języku (i dłoniach) czekoladą. Czysta rozkosz.Zmieniłam dwie rzeczy w stosunku do oryginalnego przepisu - zamiast tylko mlecznej, użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej czekolady - chciałam, żeby czekoladowy smak był intensywniejszy. I zamiast cukru trzcinowego, użyłam ciemnego muscovado - tylko taki miałam w domu (chciałam kupić trzcinowy, ale mi się opakowania pomyliły). Dzięki temu mają głęboki, lekko karmelowy smak i kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDo lata droga jeszcze daleka, jakkolwiek zima tego roku płata nam figle, raz udając jesień, a innym razem wiosnę. Nie zmienia to jednak faktu, że w
Życie zamknięte w smakuniezwykle krucha. Tak naprawdę wykonanie tej szynki, nie jest zbyt pracochłonne, warto więc zabrać się do jej przygotowania już dziś, by móc cieszyć się w nadchodzące święta, wybornym smakiem własnoręcznie zrobionej wędliny. składniki 1,5 kg wieprzowej szynki sucha mieszanka peklująca ( ilość podana na półtorej kilo szynki) sól kamienna 30 g saletra 3 g cukier brązowy(...)ubijamy tłuczkiem a następnie wsypujemy sól, cukier, saletrę, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w szynkę. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na pięć, sześć dni, pamiętając o tym aby każdego dnia, przełożyć mięso. Zapeklowaną szynkę wyjmujemy z kamionki, lekko płuczemy, układamy na desce i wiążemy ją mocnym sznurkiem ( koniecznie z naturalnego włókna
Miód i pieprzjeszcze w październiku, kupiłam maślankę do babeczek. Oczywiście kartonik ma litr, mniejszych ilości maślanki nikt przecież nie potrzebuje. A ja babeczek zrobiłam dziewięć, i zużyłam płynu dokładnie sto dwadzieścia pięć mililitrów. Hmm... I co począć z pozostałymi osiemset siedemdziesięcioma pięcioma...? Nie wiem dlaczego, ale jakoś nie piekę tak popularnych babek na maślance czy jogurtach. Często w takich ciastach(...)Weidenger i Marie-Theres Wiener znalazłam taki najprostszy. Przygotowania nie trwają długo, i następnego ranka raczyliśmy się na śniadanie naprawdę pysznym chlebem. Chrupiąca skórka, miękki, sprężysty miąższ, neutralny w smaku - pasuje do wszystkiego. Tak nam przypadł do gustu, że zaraz piekłam następny, a resztkę maślanki C. sobie wypił zamiast mleka do obiadu. I wiecie co...? Chyba zacznę maślankę kupować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDelikatny śmietankowy krem z dodatkiem mascarpone, domowy puszysty biszkopt, a do tego smakowite, skąpane w słońcu truskawki! Pyszny tort na najróżniejsze okazje, którego smak docenią i małe i duże łasuchy! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru(...)oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę
Domowe Tortyśrodku i trudno nie zauważyć, że mimo zróżnicowanych opinii francuskie dania są powszechnie przygotowywane w wielu restauracjach na świecie. Trzeba je jednak indywidualnie przyrządzić, aby miały one taki smak, jaki najbardziej nam pasuje. Aby zjeść potrawy kuchni francuskiej niema potrzeby wybrania się do takiej restauracji, można je także przygotować samodzielnie w domu za pomocą przepisów kulinarnych, a robi tak coraz(...)dania makaronowe. Jeżeli chcecie wykonać francuskie przepisy na makarony to najważniejsze jest dobranie odpowiedniego rodzaju sera oraz przygotowanie sosów. Odgrywają one fundamentalną rolę w całym procesie gotowania. Jest pięć podstawowych, z których następnie wykonuje się kolejne kombinacje to – podstawa kuchni francuskiej, na której opiera się większość jej przepisów. Post Kuchnia francuska w pigułce pojawił się poraz pierwszy
Codogaradzielić się nimi z najbliższymi. Od przyjaciół dla przyjaciół. Jako zagorzała miłośniczka słodyczy w pierwszej kolejności postanowiłam dobrać się do bardzo apetycznych pralinek zwanych Rawnello. Dostępnych jest pięć różniących się smakowo wersji, każda o innym ciekawym połączeniu i o innej fantazyjnej nazwie. Słodki fundament wszystkich kuleczek stanowią daktyle – doskonały i energetyczny substytut zwykłego cukru nadający wszystkim słodkościom karmelowego akcentu(...)cierpką warstwą kakao, która po przegryzieniu idealnie komponuje się ze słodkim daktylowym środkiem fajnie podkręconym żurawinową świeżością i kwaskowością. Brzmi zawile, ale choć w składzie są jedynie trzy składniki, smak pralinek jest zdecydowanie bardziej wielowymiarowy. Przepyszna i bardzo pożywna przekąska: nawet taki łasuch, jak ja, który normalnie potrafi pochłonąć prawdziwą górę słodyczy, nie jest w stanie zjeść dużo tych pralinek
Roślinna - blog wegańskidobre wytrawne wino, nie posiada w smaku cierpkiej nuty. Poza tym dodanie do nalewki owoców bzu, mirabelek (lub innych śliwek), powoduje że gorycz znika a my możemy delektować się smakiem nalewki. 1 kg czarnego bzu 1 kg mirabelek 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,5 kg cukru 0,5 kg miodu Sposób przygotowania Drylujemy owoce mirabelki, mieszamy(...)Jeżeli nie mamy ochoty na robienie zapraw, to trzymamy owoce w słoju znacznie dłużej. Długość trzymania nalewki w słoju, zależy tylko od naszej cierpliwości. Można ją zlać po pięciu, sześciu tygodniach. Wiem że, w robieniu nalewek, okres oczekiwania jest najtrudniejszy. Lecz brak pośpiechu, jest później sowicie wynagradzana. Wiedzą o tym cierpliwi, którzy zlewają nalewkę, najszybciej po dwóch
Miód i pieprzryżu (do sushi), który jest krótko ziarnisty i po odpowiednim ugotowaniu klejący. Przygotowując sushi dla dwóch osób, szklanka (250 g) ryżu jest wystarczająca. Dla porównania ostatnio przygotowywaliśmy "ucztę" dla pięciu dorosłych, spragnionych maków osób, do której ugotowałam 3 szklanki ryżu (750 g). Taka ilość okazała się niemożliwa do przejedzenia jednego wieczora, ale nie ma tego złego, nadwyżką się podzieliliśmy(...)serkiem philadelphia bądź majonezem lub wszystkimi jednocześnie. W następnym kroku komponujemy rolkę, wzbogacając ją o dodatki. Poniżej zdjęcia z kilkoma moimi pomysłami, potraktujcie to jako propozycje i komponujcie własne smaki :) Jeśli mamy już wszystko, przystępujemy do zawijania. Kluczowa jest tutaj rola maty. Chwytamy za brzeg maty unosimy go w gorę, jednocześnie przytrzymując składniki rolki i zawijamy ścisło. Nie przejmujcie się
Taste Of My Daywęglowodanów oraz dodatek inuliny powoduje że Makaron Adama jest bardzo przydatny w dietach odchudzających dla diabetyków, ale również jako doskonałe uzupełnienie diety np. kulturystów. Opakowanie 250 g wystarcza na pięć solidnych porcji. Inulina: W stanie naturalnym najczęściej pozyskiwana jest z cykorii. Inulina stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. A oto ich najważniejsze funkcje: Chronią nasze jelito przed(...)niepowtarzalną ilość białka. Wartości odżywcze w 100g (w jednej porcji = 50g) Wartość kaloryczna 1509KJ/357KCal (755KJ/179KCal) Białko 67g (33g) Węglowodany 9g (4,5g) Tłuszcz 7g (3,5g) Moja opinia: Smakiem zdecydowanie jest zbliżony do zwykłego makaronu, można podawać go na słodko lub słono. Zależy na co mamy ochotę. Ja pokusiłam się dwa razy o wersję na słodko (z serem i owocami
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkoniec wrzucamy majeranek i studzimy. Do ostudzonej solanki, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Z nogi wieprzowej wykrajamy foremne szynki,o masie około jednego kilograma (z jednej świńskiej nogi powinniśmy uzyskać pięć szynek) . Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zalewamy szynki peklówką, tak aby w całości były one zanurzone w solance(...)strzykawka jest potrzebna lekarzowi a uczciwa szynka, musi stracić na wadze, podczas peklowania i wędzenia, około 30% swojej początkowej masy. Za to później, możemy spokojnie raczyć się jej smakiem i przechowywać ją miesiącami. Opisany powyżej sposób peklowania należy do najłatwiejszych i jeżeli tyko zachowany podane proporcje, ilości soli, wielkości szynek i czasu peklowania, to wyrób nie może się
Miód i pieprzpieczona pierś gęsi Gęsina należy to tego rodzaju mięs, z którymi należy obchodzić się w sposób szczególny. Aby w pełni wydobyć smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić jej na odpowiednio długie leżakowanie w marynacie, a później poddać ją krótkiej obróbce termicznej. Taki sposób przyrządzenia da nam gwarancję, że mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. składniki dla czterech(...)godziny. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na zimną patelnię układamy, skórą do dołu, pierś gęsi ( nie dodajemy żadnego tłuszczu), nagrzewamy patelnię i przesmażamy gęsią pierś przez cztery, pięć minut, a następnie przewracamy ją na drugą stronę. Mięso smażymy kolejne cztery minuty, zdejmujemy z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia, układając pierś skórą do góry, podlewamy dwiema łyżkami tłuszczu
Miód i pieprz