korzystać :) Jak część z Was zapewne pamięta, to od tego właśnie warzywa 2 lata i pięć dni temu rozpoczęła się moja przygoda z blogiem , mam więc do cukinii szczególny sentyment :) Dziś będzie zupa, którą robi się bardzo łatwo, a po prostu powala smakiem :) Składniki: - 1 duża cukinia (ok. 0,5 kg) - 1 duża cebula - ząbek czosnku - 1 litr bulionu
Kulinarne zapędy Kokosasera cheddar Majonez do posmarowania Sól i pieprz do smaku Przyprawa do ziemniaków Świeży rozmaryn 2 łyżki oliwy Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na grubsze cząstki, oprószamy przyprawą do ziemniaków oraz solą, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Mięso drobiowe płuczemy, rozbijamy na pięć kotletów, oprószamy solą i pieprzem z jednej strony, smarujemy cieniutko majonezem, układamy pokrojone(...)się z ofertą produktów firmy DAGOMA - to wieloletnia tradycja w nowym wydaniu, w firmie której produkuje się według oryginalnych tradycyjnych receptur, zachęcają również przystępne ceny i wspaniały smak. Polecam! http://dagoma.com.pl
Wanilia i Kardamonmasa śmietankowa 450ml śmietanki 30% 400ml śmietany 18% 50g cukru pudru 1-2 łyżki domowego cukru z wanilią 3 łyżki soku z cytryny lub więcej, jeśli chcemy, by kwaskowaty smak był bardziej wyczuwalny gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: CIASTO - margarynę i jajka nieco ocieplić - margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajko i żółtko(...)smakują inaczej niż naleśnik. Są delikatne w smaku, a w połączeniu z masą, tworzą cudowny śmietankowy duet. Dużą zaletą Marcinka jest również fakt, że można go przygotować na 2-3 dni przed spodziewaną okazją, bo z każdym dniem leżakowania staje się lepszy. U mnie przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce, po pięciu dniach nadal smakuje wybornie
Smakołyki Berenikisłodkości. Dzisiaj mając chwilę wolnego czasu podczas wyczekiwania na gotujące się pierogi, pokusiłam się poświęcić pięć minut na przygotowanie domowej przyprawy. Jej mocno korzenny zapach ogarnął całą kuchnię pobudzając moje zmysły węchu. Dodałam do niej ostropest,który zbawiennie wpływa na naszą wątrobę. Jego smak nie jest zadowalający, dlatego też ukryłam go wśród korzennych aromatów. Takim sposobem otrzymałam
healthy dreamsPrzyszła kryska na Matyska, jak to się mówi. Jeszcze miesiąc temu pisałam, że nie jestem docelowym odbiorcą kulinarnych książek Beaty Pawlikowskiej, która żyje w zgodzie z
Życie zamknięte w smakucebula 5 łyżek oliwy z oliwek 4 jajka szczypiorek sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię, ziemniaki pokroić w plastry, a cebulę drobno posiekać. Po czym podsmażyć na oliwie, wlać rozbełtane przyprawione jajka, przełożyć na patelnię, obłożyć plastrami pomidora i smażyć przez pięć minut pod przykryciem. Po lekkim wystudzeniu posypać posiekanym szczypiorkiem
Tradycyjna Kuchniadowolnym smaku. Sztos! Składniki: 5 łyżek płatków jaglanych 1 czubata łyżka odżywki białkowej (dowolny smak) wrząca woda wiórki kokosowe 1 łyżeczka dżemu owocowego niedosłodzonego Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy płatki jaglane i odżywkę. Wszystko zalewamy wrzącą wodą, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około pięć minut. Po napęcznieniu do puddingu dodajemy wiórki kokosowe i łyżeczkę dowolnego dżemu owocowego. Smacznego
Truskawkowa Fiestasobie fakt, że oryginalnie był to zbiór stworzony przez Włochów dla Włochów. Pięćdziesiąt pięć lat później za tłumaczenie i dostosowywanie treści do brytyjskich warunków zabierają się Anglicy. Książka staje się kompendium wiedzy o włoskiej kuchni. Znani kucharze testują przepisy, dostosowują do współczesnych smaków i gustów. Obecne wydanie ponownie poprawione zawiera mnóstwo fotografii, a głównym bohaterem jest 2000 przepisów
W kuchni wieczoremmorska do smaku czubryca czerwona do smaku pieprz do smaku przyprawa do ziemniaków do smaku 1 szklanka słodkiej śmietanki 22% 15 dag sera żółtego pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Ziemniaki skrobiemy, myjemy kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, karkówkę kroimy na pięć równych plastrów, lekko rozbijamy. Pieczarki kroimy na grubsze cząstki. Układamy w naczyniu pierwszą warstwę
Wanilia i Kardamonniezaprzeczalnie smak dzieciństwa. Kiedyś, rodzice dbali o to, aby do każdego obiadu pojawiała się surówka, a na kanapce lądowała sałata, ogórek czy pomidor. Pamiętam jak w przedszkolu serwowano nam nawet kanapki z surówką z kapusty kiszonej z wędliną. Całkiem je lubiłam Dzisiaj, kiedy ciągle się spieszymy, mało kto pamięta o warzywnym dodatku. A przecież, warzywa powinniśmy jeść pięć razy(...)zapomniany już surówkowy klasyk. Surówka z marchewki z dodatkiem chrzanu bardzo jest lubiana przez mojego męża. Jako sos posłużył mi jogurt, żeby było lekkostrawnie, ale jeśli chcecie poczuć prawdziwy smak tej surówki lub jogurtu nie lubicie, użyjcie śmietany. Jeśli macie mało słodkie marchewki, warto dodać do surówki łyżeczkę cukru lub innego słodzidła. Zamiast cukru można zetrzeć połówkę jabłka, która
Mieszam w Garnkugrubym dnie wlewamy wodę, dodajemy śmietanę oraz rozdrobniony ser topiony. Doprawiamy do smaku, gałką muszkatołową oraz pieprzem i mieszamy do czasu rozpuszczenia sera. Kiedy sos będzie już gładki zalewamy nim zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 25- 30 min. Pięć minut przed końcem zapiekankę posypujemy startym żółtym serem. Gdy ser się rozpuści zapiekankę wyjmujemy
Radość kipiąca uśmiechem.zrobić bardzo zdrowe trufle we własnej kuchni! I to bez użycia czekolady. Wystarczy pięć składników i mamy zdrowe, pyszne, niskokaloryczne i wegańskie trufle. Te niepozorne kuleczki kryją w sobie również i zdrowe tłuszcze - a to dzięki dodatkowi awokado. Nie jest ono jednak wyczuwalne w smaku, więc jeśli za nim nie przepadacie - nie martwcie się :) Wyglądają bardzo elegancko, więc myślę
chili & sugaruwielbiam barszcz czerwony. Przygotowałam go według opisu na opakowaniu a żeby dopełnić całości smaku podałam ze smażonymi pierogami z kapustą i grzybami. Przyznam, że barszcz jest aromatyczny dzięki ziołom i można poczuć magię świąt pijąc go. Jedynym zastrzeżeniem jest to, że opakowanie jest przewidziane na pięć osób a tak naprawdę wychodzą z niego cztery porcję. Mimo takiego małego minusa
Kulinarne życiepół łyżeczki soli , kilka szczypt cukru i dusić na średnim ogniu. Po pięciu minutach dodać groszek , dolać 50-100 ml wody / w zależności od tego , ile jest jej w rondlu / i dusić jeszcze 10 minut. Dwie minuty przed końcem oprószyć mąką i doprawić do smaku solą i cukrem
R'n'G Kitchenjego niepowtarzalnym smakiem często tęsknię. Przy okazji może ktoś zna historię powstania i popularności tego wypieku. Czy był znany poza Dolnym Śląskiem? Dlaczego nazwano go 'tureckim'? Bardzo interesuje mnie czy w ogóle go znacie- KonQbek na przykład nie jadł go nigdy w życiu. Poszukiwanie odpowiedniego przepisu trochę mi zajęło, ponieważ za przewodnika miałam jedynie wspomnienie smaku sprzed lat. Ale kiedy(...)Zachwycił mnie od razu, ale wciąż zadawałam sobie pytanie- czy to na pewno ten smak? Odpowiedź przyszła następnego ranka, kiedy napoczęliśmy drugi bochenek. Przez noc zrobił się trochę czerstwy i bardziej zbity i, moi drodzy- TO JEST ON! Jaką wielką radość przynosi ponowne odkrycie smaku z dzieciństwa! Z pewnością będę piec ten chlebek częściej, szczególnie, że cała rodzina
les mirabelles