Quinoa z warzywami 251zwana również peruwiańskim ryżem, uprawiana jest od ponad pięciu tysięcy lat w Ameryce Południowej u stóp Andów. Hodowana przez Inków, zaczyna być coraz bardziej doceniana i u nas, mimo że na półkach sklepowych nie spotkamy jej tak łatwo, jak ryżu ,czy kaszy. Quinoa jest skarbem dla zdrowia. Ma ciekawy lekko orzechowy smak. Ziarno komosy ryżowej bogate jest w pełnowartościowe białko
Z Kuchni Do Kuchni
Pomarańczowe risotto z żurawiną 253reguły gotuje się 18/20 min. Na pięć minut przed końcem dodajemy namoczone i lekko odciśnięte owoce żurawiny. Risotto będzie gotowe, gdy uzyskamy kremową konsystencję, ale ziarna pozostaną sypkie i całe; powinny być al’dente. Wówczas zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy łyżke masła, starty parmezan i mieszamy do połączenia się smaków. Bardzo ważne jest, aby podawać risotto
Mia Cucina Sofieta
Słodko-kwaśna sałatka z bobu 348Bób to jedno z moich ulubionych warzyw wczesnego lata. Zwłaszcza ten młody, który gotuje się w mgnieniu oka. Większość osób, które znam, je go po prostu
W SMAK
Gofry przepis 1 206Coraz bliżej lata i ciepłych promieni słońca. Tak mogłabym już spacerować brzegami morza po piaszczystej plaży. Żeby być bliżej marzeń postanowiłam zrobić gofry, na które
Kubki smaku
Rogaliki krucho - drożdżowe 293Nadzienie rogalików: Marmolada o dowolnym smaku Dodatkowo na glazurę : 1 szklanka cukru pudru 3 – 4 łyżki wody Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrami, dodać śmietanę i pokrojone drobno masło lub margarynę. Zagnieść ciasto, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ponownie krótko wyrobić ciasto, podzielić na pięć części . Każdą część rozwałkować podsypując mąką
Na słodko lub wytrawnie
Happy birthday to You! 212Mój blogu kochany!Wczoraj, zaledwie trzydzieści pięć minut po północy, Pożeraczka skończyła trzy latka. Hmm... Ani dużo, ani mało, tak w sam raz. Chyba właśnie na tyle się czuje - jeszcze daleko jej do ideału, jeszcze nie znalazła swojej ostatecznej formy, dużo pracy przed nią, ale także mnóstwo radosnych chwil, cała masa odkryć i tych pierwszych razów. Ma już jednak(...)trzech jajek, ale można zrobić z pięciu - łatwiej da się przekroić na trzy części. Jeśli jednak zrobicie taki malutki jak mój, można go przekroić tylko na pół, na spód dać masę jabłkową, na to krem, i przykryć drugą częścią.Biszkopt nasączyłam alkoholem wymieszanym z sokiem z cytryny - żeby nieco wyostrzyć i przełamać słodki smak kremu. W środku bowiem znajduje się
Pożeraczka, czyli raz adobrze
śledź w pomidorowej zalewie 233śledź w pomidorowej zalewie Jest to moja ulubiona potrawa, wykonana ze śledzi. Połączenie smaku, lekko wytrawnej pomidorowej zalewy z osoloną rybą, daje efekt powodujący, że przyrządzam to danie nie tylko z okazji świąt. składniki 1 cebula 2 łyżki cukru 4 licie laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 150 g koncentratu pomidorowego 60 ml octu spirytusowego 1/2 l wody(...)sposób przygotowania Do garnka wsypujemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy wodą, całość zagotowujemy, dokładamy koncentrat pomidorowy, oraz ocet, delikatnie solimy i pieprzymy. Zawartość garnka gotujemy przez pięć minut, na niewielkim ogniu. Następnie do marynaty, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, oraz olej, gotujemy jeszcze minutę, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość. Do zalewy dodam
Miód i pieprz
KOTLECIKI JAJECZNE Z SZYNKĄ 202jajek tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Pięć jajek gotujemy na twardo.Bułkę moczymy w wodzie i dokładnie odciskamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy. Szynkę kroimy w kostkę. Ugotowane jajka drobno siekamy. Do jajek i szynki dodajemy namoczoną bułkę, mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy cebulę i musztardę. Wbijamy surowe jajko, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą
Ciastka - domowe słodkości
ALOO GOHBI – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu – kuchnia indyjska 264woda”. Pięć rzek Pendżabu to rzeki dorzecza Indusu: Bjas, Ćenab, Dżhelam, Ravi i Satledź. Aloo gohbi to typowe, pożywne danie z tego regionu. Najczęściej podaje się je z mięsem pieczonym w tandoor oraz c hlebkami naan , chapati lub roti. Można przygotowywać je z zielonego lub fioletowego kalafiora, a wówczas smak będzie jeszcze bardziej zaskakujący! Jest świetnym pomysłem
Ostra na Słodko
Ciasto kakaowe z budyniowym kremem rumowym i bananami 308Ostatnio, na przemian, dotykają mnie dni lenistwa i intensywnej pracy, tak jakby moje skrajności postanowiły toczyć jakiś zawzięty bój o ostateczne ustalenie mojej tożsamości. Odbija się
Życie zamknięte w smaku
popękane ciasteczka czekoladowe 264Ciastka, których nie chce się jeść, bo tak elegancko się prezentują. Dodatkowo są delikatne i pyszne. Kuszą skutecznie, bo u nas rozeszły się z prędkością światła
zabawa smakiem
Czy za 40 lat nie będzie ryb? 226było pięć, ale skupiona byłam na "swoim", więc trudno byłoby mi je teraz wszystkie dokładnie przywołać, a już na pewno poległabym przy próbie ich odtworzenia. W menu znalazł się fantastyczny chłodnik z wędzonym domową metodą dorszem (f-a-n-t-a-s-t-y-c-z-n-y!), marynowane śledzie (do złudzenia kojarzyły mi się z domowymi smakami
Życie zamknięte w smaku
Beata Pawlikowska Szczęśliwe garnki od Edipresse Polska S.A. 154zgodne z zasadą pięciu przemian. Zasada jest prosta, tak jak rok dzieli się na pory roku, tak ludzki organizm przyswaja pewne produkty. Każda z książek napisana jest prosto, zwięźle i na temat. Składniki używane przez Beatę są dostępne o każdej porze roku, więc nie będzie kłopotu ze znalezieniem produktów. Jak zauważyliśmy, to bardzo prosta, pełna smaków i świeżości, sezonowa kuchnia
R'n'G Kitchen
Ziemniaki z pieca (Hasselback) 247losie moich pięciu kartofli, które najpierw się podgotowały, później zostały nacięte, natarte solą i naszpikowane czosnkiem, następnie wylądowały w piekarniku i krótko mówiąc - upiekło się im. Konkretnie skórka. Na złoto. Składniki: 5 dużych, najlepiej podłużnych kartofli 5-6 ząbków czosnku zioła suszone - koperek, tymianek, zioła prowansalskie (świeże mogłyby się bardzo przypalić) sól, pieprz o smaku oliwa z oliwek do smażenia
Kuchnia Prezydentowej
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 272samym chlebem człowiek żyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej " W piekarni Pięciu Przemian " ( tutaj możecie przeczytać fragment książki ) oprócz przepisów na bezglutenowe chleby, bułki i tarty znaleźliśmy m.in. informacje jak przygotować krakersy ziemniaczano - kukurydziane, krakersy z quinoa oraz wiele odmian chrupek, które idealnie pasują jako przekąska do piwa(...)kęs. Składniki Na purée ziemniaczane: wrzątek 6 ziemniaków 1 łyżka masła Krakersy 1 szklanka purée ziemniaczanego, 1 łyżka masła, 1 szklanka mąki kukurydzianej szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku my dodaliśmy jeszcze dwie duż e szczypt y kurkumy Przygotowanie Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc gorące z masłem, dodać mąkę kukurydzianą, gałkę, sól i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata