pięć smaków - 500 przepisów (strona:24/34)

Gulasz warzywny 215

Dziś polecam Wam gulasz warzywny. Kompozycję przypraw każdy może wybrać według własnego uznania. Ja ostatnio zostawiłam swój na noc do przegryzienia i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Naturalny smak warzyw, świeże intensywne kolory - składają się na świetne wakacyjne danie. Składniki: 1 cukinia 1 oberżyna 2 małe cebule 2 czerwone papryki 200 gr białych pieczarek puszka czerwonej fasoli puszka słodkiej(...)smażyć razem 3 minutki. Podlać gorącą wodą i poddusić. Dorzucić cukinię, oberżynę, pieczarki i czerwoną fasolę. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem dodać kukurydzę. Odstawić do ostygnięcia i schować na noc do lodówki, żeby się przegryzło. Podawać po podgrzaniu następnego dnia. Smakuje wybornie ze świeżym chrupiącym chlebem. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Wiosenny konkurs z Mira design, piąty tydzień, ostatnia nagroda 163

nami ostatnie dni  "Wiosennego Konkursu z  Mira design " .  Dziś do puli nagród  dokładamy piąty, ostatni upominek. Nadal możecie zgłaszać swoje prace i zgarnąć jedną z pięciu nagród. Na Wasze zgłoszenia czekamy do godz. 24:00, 22 maja br.  Upominek Nr 5 :) Razem z  Mira design  zapraszam do udziału w wiosennym konkursie. Mamy(...)imienia wnuczki założyciela firmy. Zgodnie z rodzinną tradycją wszystkim kolekcjom prowadzonym przez Hardanger Bestikk nadano nazwy pochodzące od imion córek lub wnuczek założyciela. Sztućce TUVA to design ze smakiem, który w wyjątkowy sposób pobudza apetyt :). Zasady konkursu i więcej nagród znajdziecie na  głównej stronie konkursu (klik

SzczyptaSmaQ
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych 259

pewno tak często nowe dania nie gościłyby na naszym stole. A byłaby to wielka szkoda! Dlatego jeśli w Waszej kuchni panuje monotonia, to czas to zmienić! Próbujcie nowych smaków, przygotowujcie nowe potrawy. Większość z nich okazuje się bardzo prosta do przygotowania. Dzisiaj proponuje wyjątkowo pyszne i zdrowe danie, czyli pieczonego łososia z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki(...)roszponki z prażonymi migdałami świetnie się zgrała z resztą. Poniższy przepis jest dla dwóch osób (świetny na romantyczną kolację lub walentynki), ale sosu malinowego spokojnie starczy dla czterech – pięciu osób (zważywszy, że serwuje się około jednej łyżki na osobę). Składniki: (2 porcje, sos-4 porcje) ok. 200 g filetu z łososia ze skórą 125 ml białego półwytrawnego wina sól

Moja Delicja
Domowe lody truskawkowe (bez maszyny) 137

dochrapałam). Lody truskawkowe 600ml śmietanki 30% bądź 36% 0,5kg truskawek miód lub syrop klonowy Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec cienką stróżką wlewamy wybrane słodzidło, w zasadzie do smaku, jak kto lubi, ja dodałam mniej więcej 3 łyżki i lody wyszły raczej mało słodkie. Miskę z bitą śmietaną przykryć folią spożywczą i schować do zamrażarki. W tym czasie umyć(...)przemieszać miotełką bądź łyżką, wstawić z powrotem. Następne mieszanie po 40 minutach i kolejne po 30 minutach. Przemieszać lody jeszcze dwa razy co pół godziny (w sumie wychodzi pięć mieszań przez prawie 3,5 godziny). Po ostatnim przemieszaniu lody można przełożyć do docelowego pojemnika, u nas pudełko po lodach plus pojemniki do robienia lodów. Wstawić do zamrażarki na minimum

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kawa miętowa - skusisz się? 196

się nie obejdzie - czuję to w kościach. Albo może raczej opływa mnie ten charakterystyczny aromat gęstego, lepkiego powietrza, który niesie ze sobą pioruny. Niemniej - temperatura nie przekracza magicznych dwudziestu pięciu stopni, jest pochmurno i bynajmniej nie mam ochoty na mój pieczołowicie zaplanowany kawo-deser . Co robić...? Czytać . Tak, tak, czytanie dobre na wszystko. Tym razem zaprowadziło mnie na bloga Krasnoludki(...)ulubioną pianką z mleczka. Koniecznie z dodatkiem gorzkiej czekolady, jak słusznie radzi autorka.  Efekt? Przyjemnie zaskakujący. Nie jestem pewna, czy będzie to moja ulubiona kawa, ale smak jest naprawdę bardzo ciekawy. Bardzo rześki , jeśli wiecie, o co mi chodzi. Wrócę do niego z pewnością, być może również w wersji na zimno, jeśli upały w końcu odnajdą malutką Danię... Kawa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
miętówka 133

miętowa nalewka Choć sama, nie jest w stanie, urzec nas swym smakiem tak bardzo,  jak to potrafi zrobić nalewka wiśniowa, czy też pigwówka . To jednak jest niezrównanym aromatycznym dodatkiem, dzięki któremu w naszej kuchni, lub w naszym barku, możemy wyczarować prawdziwe cuda. Czym bowiem możemy zastąpić w zimowy dzień, brak świeżej mięty, tak potrzebnej chociażby przy robieniu mojito(...)otrzymanego syropu  sposób wykonania Kilkanaście łodyg mięty wkładamy do garnka, zalewamy letnią wodą i zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, zmniejszmy moc palnika i na bardzo małym ogniu gotujemy dalsze pięć minut. Wyłączamy palnik i zostawiamy nasz wywar w garnku, na sześć godzin. Następnie z garnka wybieramy łodygi mięty ( na razie robimy to niezbyt dokładnie) i do garnka wsypujemy

Miód i pieprz
Schab suszony 183

zrobię..:) Muszę powiedzieć, że nakład pracy jest minimalny a doznania smakowe nieziemskie. Jest to bardzo ciekawa propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe ze względu na oszczędność czasu i niepowtarzalność smaku, bo każdy może dobrać sobie ulubione przez siebie przyprawy.Schab suszony – składniki:1 kg schabu35 g soli1 łyżka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)2 łyżki majeranku1 łyżka cukru6 ziaren ziela angielskiego5(...)laurowe. Mieszanką smarujemy schab i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy. Wkładamy do lodówki na 5 dni. Minimum raz dziennie odlewamy zbierające się na dnie naczynia soki. 4. Po pięciu dniach schab przekładamy do – nie używanej – podkolanówki (lub rajstopy) i zawiązujemy na obu końcach. Wieszamy w ciepłym i suchym miejscu np. przy kaloryferze. Zostawiamy na 7 dni.5

UgotujmyTo.pl
Kuchnia staropolska - warsztaty kulinarne 214

pozornie zwykłe wydarzenia przeradzały się w niebywałe spektakle artystyczne. [źródło: Villa Intrata ] Warsztaty prowadzone były przez w ilanowskiego mistrza kuchni Macieja Nowickiego – artystę-kucharza i odtwórcę wyrafinowanych, historycznych smaków. Pod jego profesjonalnych okiem i jego pomocników, przygotowywaliśmy dania wg. przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, takich jak Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, czy opracowania Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów(...)potrawę  # Mózg cielęcy po flisowsku. Na przydatek # Śmietana włoska. Na przystawkę Okiełznać sam archaiczny tekst receptur wcale nie było łatwo: *** Weź wielkie mleczko cielęce, wypłucz, obgotuj, pokraj na pięć albo sześć kawałków, ułoż w rondel z grzybkami, kawałkiem masła, wiązką pietruszki, cebulą, poł bobkowego liścia, dwoma goździkami, połodnożkiem czosnku, przystaw do ognia, wsyp szczubeć mąki, wlej szklanicę dobrego

Grunt to przepis!
Bułeczki z pieczarkami 213

tydzień minął pod znakiem pieczarki, a to wszystko dzięki akcji kulinarnej "Pieczarkowy Tydzień" zorganizowanej przez Mopsika. W ciągu tych kilku dni udało mi się przygotować pięć pieczarkowych przepisów oraz dzisiejsze bułeczki z pieczarkami .  W poniedziałek zaproponowałam tradycyjną zapiekankę pieczarkową - wspomnienie z dzieciństwa nie tylko moje, ale z pewnością wielu innych osób. Takie zapiekanki były najczęściej serwowane w przydworcowych(...)przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało się bardzo ciekawe w smaku i gorąco je każdemu polecam. W piątek ponownie postanowiłam odkopać smaki dzieciństwa i przygotowałam pastę pieczarkową ze szczypiorkiem , którą moja mama zawsze przygotowywała na święta i inne uroczyste okazje. Pasta

Codzienne Gotowanie
aromatyczne korzenne śledzie 191

kardamonu, pokruszone liście laurowe, ziarna gorczycy, cynamon, oraz drobno posiekany korzeń imbiru.  Całość zalewamy olejem i zagotowujemy, dodajemy maggi, oraz ocet i  na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut. Następnie do marynaty, dodajemy posiekaną w krążki cebulę, gotujemy jeszcze minutę,  zdejmujemy garnek z ognia dodajemy koniak, mieszamy i studzimy zawartość. Do  zalewy dodamy śledziowe(...)kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) z przestudzoną marynatą, razem z cienko pokrojonymi plastrami cytryny. Całość  odstawiamy  na dwa dni w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć

Miód i pieprz
Zombiaki 2 167

Zombiaki 2.  Towarzysze – Nieumarli na Moskwę! Urra!!! Gra autorstwa Ignacego Trzewiczka Rodzinna ocena, czyli co komu podoba się – subiektywnie opisujemy wrażenia z gry Karol czyli

O kuchni z uczuciem
Pierś w szynce prosciutto z faszerowaną papryką 221

Sposób na kurczaka mam dla was najpiękniejszy, Co sprawi, że na twarzy pojawi się uśmiech największy. Pierś delikatnie we włoską szynkę owiniemy, Jako dodatek paprykę kuskusem

Mój Smak na Życie
Małże według Bulhão Pato 152

kucharzami).  Kulinarną nieśmiertelność, zapewnił mu jednak przepis, który na jego cześć został stworzony przez największego kucharza w XIX wiecznej Portugalii – João da Mata. Danie składa się z pięciu składników: małż, czosnku, kolendry, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Niekiedy dodaje się do niego również odrobinę białego wina. Ja zamiast kolendry użyłam świeżej natki pietruszki. W sumie tym składnikiem(...)zamieszać i przykryć pokrywką. Dusić przez około 7 minut - od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Garnek zdjąć z ognia, dodać nać pietruszki, sok z połowy cytryny i pieprz (do smaku). Całość przełożyć na półmisek, udekorować listkami pietruszki i cząstkami cytryny. Podawać ze świeżym lub podpieczonym chlebem

Di gotuje
galantyna z kaczki 169

Galantyna z kaczki z suszonymi owocami To prawda że jest to nieco pracochłonny wyrób, ale niezapomniany smak delikatnej galantyny z nutą  owoców z pewnością wart jest zdania sobie odrobiny wysiłku. składniki Luzowana  tuszka kaczki  300 g cielęciny podroby z kaczki (serce, żołądek) 150 g wątróbki drobiowej pół pęczka pietruszki 30 g suszonych śliwek 30 g suszonej żurawiny(...)mięsa od skóry. Mięso i skórę solimy, oprószamy pieprzem, połową majeranku i odstawiamy w chłodne miejsce razem z przyprawionym w identyczny sposób mięsem cielęcym i podrobami na co najmniej pięć, sześć godzin. Siekamy dość drobno suszone owoce i zalewamy je alkoholem, odstawiając na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i przesmażamy na nim przez kilka minut mięso kacze

Miód i pieprz
Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru 224

już nie raz pisałam, że nie jestem miłośniczką kurczaków. Jeżeli je przygotowuję, staram się kupować takie, które podobno są troszeczkę lepiej hodowane, przez co ich smak chociaż trochę przypomina smak kurzego mięsa, jakie pamiętam z dawnych lat ( nie mam tu na myśli kurczaków karmionych chyba mączka rybną , te zniechęciły mnie do kurzego mięsa na lat kilka a może nawet kilkanaście(...)czosnku, zgniecione1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin1/2 szklanki  bulionu z kurczaka2 łyżki octu balsamicznegoposiekana natka pietruszkiprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.Kurczaka umyć i osuszyć.  Połączyć pierwsze pięć przyprawy w małym naczyniu ( czosnek, bazylię, sól, pieprz, cebulę) i posypać nimi kurczaka ze wszystkich stron. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron

Stare Gary