pięć smaków - 500 przepisów (strona:21/34)

Zupa jagodowa (gumijagodowa!) 167

dosłodzić do smaku i odrobinę zblendować, ale tak, żeby zostało trochę całych jagód. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki zimnej wody i szybko mieszając miotełką bądź łyżką, wlać do zupy zestawionej z ognia. Następnie do tej samej miski, w której mieszaliśmy mąkę, wlać śmietanę, dolać do niej łyżkę zupy i zamieszać, dodać trzy łyżki, po chwili pięć

Przepysznik - BLW i nie tylko
raw batoniki bakaliowe- VEGAN, BEZ CUKRU I GLUTENU 189

oczarowana smakiem batoników zmiany zmiany, postanowiłam zrobić takie w domu (kupowanie firmowego batonika na każdą zachciankę, doprowadziłoby mnie do bankructwa)... Może nie do końca takie same, ponieważ nie znam dokładnych proporcji składników, aczkolwiek bardzo podobne. I tak zaczęłam dzisiaj działać. Wyjęłam wszystkie bakalie jakie aktualnie posiadam, po czym zmieliłam je razem! Nie do wiary, że w pięć minut, można

healthy dreams
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 176

wpisów. Pięć, bo tyle właśnie jest nowych esencji do sosów Knorr. Ten produkt na tyle nas zaciekawił, że postanowiliśmy przyjrzeć mu się bliżej. Raczej nie jesteśmy zwolennikami gotowców i zwykle nie stosujemy ich w naszej kuchni. W sumie tak też będzie i tym razem, bo te nowe esencje to żaden gotowiec. To po prostu tak jakby skondensowany smak sosu

Marder&Marder Manufacture
Lody z pieczonym rabarbarem 160

idzie. Że nie ma czym oddychać, słońce świeci jak szalone, i w ogóle Hiszpania wysiada w przedbiegach.  My mieliśmy jeden ( jeden! ) ładny dzień. Bez szaleństw, prawie dwadzieścia pięć stopni. I to tylko do godziny siedemnastej trzydzieści, potem zaczęło się chmurzyć, żeby na wieczór znów zalać nas deszczem.  Dziwicie się, że zaczynam mieć wiosenną depresję? Pogoda nie zachęca(...)niczego, do czego w zasadzie w czerwcu zachęcać powinna. Zbieranie róż przekładam z dnia na dzień, licząc na odrobinę słońca (aż w końcu kwiaty przekwitną, i znów obejdę się smakiem...). W dodatku sama już nie wiem, co z tym robić, i jak walczyć z ogólnym zniechęceniem. Heh... Mimo wszystko, kręcę lody (w zasadzie teraz mam przerwę, bo mój mikro zamrażalnik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ORZECHOWE CURRY Z BAKŁAŻANA 200

ponownie. Największym egzaminem dojrzałości w naszym życiu jest moment opuszczenia rodzinnego domu i rozpoczęcie życia na własny rachunek. Jednak tu już nie ma możliwości poprawy za rok, przez najbliższe pięć lat. Tu trzeba zdać ten sprawdzian za pierwszym razem. ORZECHOWE CURRY Z BAKŁAŻANA /własny;/ 4 porcje 1 spory bakłażan 1/3 szklanki pokrojonego cienko pora  3 ząbki czosnku(...)mała papryczka chili sok z 1/2 limonki 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1/3 łyżeczki  mielonej kolendry 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki sos sojowy do smaku 2 niepełne szklanki mleka orzechowego (domowej roboty) * 2 łyżeczki mąki jaglanej 3 łyżki oliwy z oliwek Bakłażana myję, kroję w większą kostkę i przesypuję solą. Odstawiam na 15 minut, po czym

W kuchni Karmel-itki
zakwas 165

zakwas z pszennej mąki razowej Jeżeli zależy nam by pieczone przez nas wyroby długo zachowywały swoją świeżość, a wypieki miały delikatny ledwie wyczuwalny kwaskowy smak. To znak że w naszej kuchni koniecznie potrzebujemy zakwasu do pieczenia chleba. składniki 400-450 g mąki pszennej razowej woda sposób wykonania Do wyrobu zakwasu, oprócz podanych powyżej składników, potrzebujemy szklanego naczynia z przykryciem(...)zapewniającym przepływ powietrza ( na przykład lniana ściereczka), stałej temperatury 25-27 stopni w nieprzewiewnym miejscu, oraz kilku dni cierpliwości, ponieważ cały "proces" wytworzenia zakwasu zajmie nam pięć dni. Dzień pierwszy  W szklanym naczyniu mieszamy 150 g mąki z taką ilością wody, aby uzyskać masę o konsystencji naleśnikowego ciasta. Naczynie nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Dzień drugi

Miód i pieprz
Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej ziołowej skorupce (Herb-Crusted Pork Tenderloin) 181

oliwą z oliwek (3-4 łyżki stołowe powinny wystarczyć). My użyliśmy świeżych ziół, nawet więcej niż w oryginalnym przepisie, ale wydaje nam się, że suszone dadzą więcej ziołowego smaku i aromatu. Obtoczyć polędwiczkę w tak uzyskanej panierce i włożyć ją do piekarnika. Piec w temperaturze ok. 220°C  przez pół godziny. Po tym czasie polędwiczka będzie po przekrojeniu lekko(...)średnio wysmażona. Mój mąż uwielbia właśnie taką, ale ja niekoniecznie, więc wynegocjowałam jeszcze 5 minut :) Po wyjęciu z pieca odłożyć polędwiczkę i pozwolić jej "odpocząć" jeszcze przez pięć minut, zanim zostanie podana  :) Nie wierzę, że Wam coś zostanie, ale jeśli tak, to taka polędwiczka też doskonale smakuje na zimno - na chlebku z musztardą lub chrzanem  :)Herb Crusted

Delicious Titbits
Smażone rolady śledziowe do słoika 159

wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest wrażliwy, na punkcie ości(...)zamykane na gorąco . Im dłużej stoją tym smaczniejsze są Składniki : 1 kg śledzi 5 dużych cebul 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej mąka do obtaczania sól do smaku olej do smażenia zalewa : 3,5 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżeczka soli – płaska 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka soli

Ogrodnik w podróży
IGUANA BITS – FALLOUT – szaszłyki z kurczaka w marynacie z coli 320

kryją się kawałki mięsa w metalowej puszce wraz z niezidentyfikowaną zalewą, podczas gdy sama iguana na patyku wygląda jak iguana bits w poprzednich częściach, z uszczupleniem ilości kawałków z pięciu do czterech. Ciężko zatem zdecydować, którą formę uznać za uniwersalną. My pozostaliśmy przy 5 kawałkach mięsa iguany na patyku, opiekanych na grillu lub patelni jak tradycyjne szaszłyki. Ze względu(...)dania z iguany w grze pozwoliliśmy sobie na interpretację, która wykorzysta najsłynniejszy trunek z całej serii, czyli Nuka Colę. Mięso ze względu na polskie warunki zastąpiliśmy najbardziej podobnym w smaku kurczakiem (syn Boba na swoim stanowisku również twierdzi, że iguana bits smakuje jak kurczak) – chociaż jeśli jesteście w Ameryce Północnej to bez problemu możecie przyrządzić te szaszłyki z prawdziwej iguany

Nerds Kitchen
Tuiles, czyli ciasteczka dla odważnych 153

Marian Keyes. Uwielbiam tę pozycję - za tchnący z niej optymizm, za kolorowe, nieco cukierkowe zdjęcia i za podejście autorki - ma być słodko i prosto, z barwnymi dekoracjami i zaskakującymi smakami. Tuiles korciły mnie od dawna - lekkie, biszkoptowe ciasteczka, wygięte w charakterystyczny sposób. Jeśli, tak ja mnie, wydaje się Wam, że to bułka z masłem , szybko wyprowadzę Was z błędu. Owszem(...)papieru do pieczenia. Musiałam pomagać sobie szpatułką, co zabiera tak cenny w tym przypadku czas. A jeśli podpieczecie je dłużej, nie będzie szansy na zwinięcie... Moje rady? Pieczcie najwyżej pięć za jednym zamachem, miejcie już przygotowany wałek lub jakieś butelki, i starajcie się robić wszystko jak najszybciej. Na szczęście ciastu nie szkodzi oczekiwanie na pieczenie (ciasteczka pieką się naprawdę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gulasz pod ziemniaczaną kołderką 189

oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Papryki kroimy w paski i dodajemy do mięsa, kiedy cebula stanie się miękka. Dodajemy również pomidory. Po około pięciu minutach wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 30 godziny na małym ogniu. W tym czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i ubijamy(...)masłem. Dodajemy połowę startego sera i mieszamy. Kiedy wszystkie składniki gulaszu będą miękkie, mąkę kukurydzianą mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i dodajemy do gulaszu. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gulasz nakładamy do kokilek, albo jednego dużego naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy puree i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około

e-PrzepisyKulinarne
SCHAB SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY - NAJLEPSZY 573

smak takiej wysuszonej, cieniutko pokrojonej (jak chipsy) jest bajeczny...Praktycznie nie znam osoby, której by taka szynka nie smakowała, ostatnio nawet moja najmłodsza pociecha zajadała ją z wielkim smakiem. Czym dłużej leżakuje tym lepiej smakuje... :-)Niewątpliwą zaletą jest to iż nie jest ona tak słona jak te kupne. Soli jest wręcz idealnie. No i nie ma żadnych dziwnych dodatków, sama(...)góry. Przykrywamy i odstawiamy z powrotem do lodówki. Czynność tę powtarzamy przez kolejne cztery dni. Za każdym razem mięso przekładamy odwrotnie niż leżało i delikatnie wcześniej je przecieramy. Po pięciu dniach nasz schabik wyjmujemy z garnka, przecieramy i pakujemy go do nowej, nienoszonej podkolanówki (pończoszniczej) i zawiązujemy obydwa końce. Zanosimy do ciepłego, przewiewnego miejsca (u mnie jest to kotłownia

Smaczne Zdrowe
Afrykańskie smaki 149

tego platany (odmiana bananów nie spotykana u nas) Można je zastąpić zwykłymi niezbyt dojrzałymi twardszymi bananami choć  i tak nie uda nam się uzyskać tego właściwego smaku, ale zawsze coś:) 3-4 małe banany ( najlepiej niezbyt dojrzałe) sól, curry, chili, olej do smażenia .Mięso kroimy na kawałeczki i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy wszystkie przyprawy(sól,pieprz,czosnek,chili(...)złoty kolor. Następnie kroimy papryki w pionowe słupki i dodajemy do mięsa, podsmażamy. Gdy papryka zmięknie, wrzucamy fasolkę i wlewamy mleczko kokosowe.Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze przez pięć minut. Ugotowany ryż przekładamy do filiżanki i formujemy z jej pomocą na talerzu (tak jak na zdjęciach). Kroimy do miski banany w grubsze talarki i dodajemy przyprawy: curry, sól, chili

noteskulinarnyfiga
Lekka pianka z musem śliwkowym 616

rysujemy esy-floresy, wyciągając trochę białej pianki na wierzch i tworząc wzory. Całość chowamy do lodówki na minimum 3-4 godz. - do całkowitego stężenia. Następnie kroimy i pałaszujemy ze smakiem :DCiasto jest dość ścisłe, ładnie trzyma kształt i kroi się bardzo łatwo. Można więc poszaleć w wymyślaniu kształtów poszczególnych kawałków. Ja postawiłam na trójkąty i wydaje mi się(...)przechowuje. Najlepiej zawinąć ją w papier i schować do lodówki. Wytrzyma wtedy spokojnie 4 do 5 dni. Wskazówka:Mus śliwkowy można wyłożyć na piankę dość szybko, już po ok. pięciu, góra dziesięciu minutach. Masa z pianek marshmallow gęstnieje bardzo szybko. Trzeba nawet uważać, by pianka nie zgęstniała za bardzo, ponieważ później nie będzie już możliwości rysowania wzorów z jasnej masy

Ratunku obiad
Paczka ambasadorki nowej Activii od Streetcom 132

musi dobrze Cię poznać, by dopasować kampanię produktową specjalnie dla Ciebie. Przecież nie każdy z nas farbuje włosy, leczy stawy lub zmienia codziennie pieluszki. Przede mną i moimi znajomymi pięć tygodni testowania Activii. Nowy produkt to połączenie jogurtu naturalnego i odrobiny owoców w jednym kubeczku. 80% zawartości kubeczka to jogurt naturalny bez cukru, pozostałe 20% to wkład owocowy (jest(...)dbają o nasze trawienie. Poza tym miło jest zjeść jogurt z dodatkiem owoców, który zawiera zdecydowanie mniejszą ilość cukru niż typowe jogurty owocowe. W nowej ofercie są dostępne cztery smaki: jogurt naturalny i brzoskwinie jogurt naturalny i maliny jogurt naturalny i truskawki jogurt naturalny i suszone śliwki   Moim faworytem jest zdecydowanie jogurt brzoskwiniowy - smak lata, soczystej brzoskwini. Wkład owocowy

Gotowanie i blogowanie