dosłodzić do smaku i odrobinę zblendować, ale tak, żeby zostało trochę całych jagód. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki zimnej wody i szybko mieszając miotełką bądź łyżką, wlać do zupy zestawionej z ognia. Następnie do tej samej miski, w której mieszaliśmy mąkę, wlać śmietanę, dolać do niej łyżkę zupy i zamieszać, dodać trzy łyżki, po chwili pięć
Przepysznik - BLW i nie tylkooczarowana smakiem batoników zmiany zmiany, postanowiłam zrobić takie w domu (kupowanie firmowego batonika na każdą zachciankę, doprowadziłoby mnie do bankructwa)... Może nie do końca takie same, ponieważ nie znam dokładnych proporcji składników, aczkolwiek bardzo podobne. I tak zaczęłam dzisiaj działać. Wyjęłam wszystkie bakalie jakie aktualnie posiadam, po czym zmieliłam je razem! Nie do wiary, że w pięć minut, można
healthy dreamswpisów. Pięć, bo tyle właśnie jest nowych esencji do sosów Knorr. Ten produkt na tyle nas zaciekawił, że postanowiliśmy przyjrzeć mu się bliżej. Raczej nie jesteśmy zwolennikami gotowców i zwykle nie stosujemy ich w naszej kuchni. W sumie tak też będzie i tym razem, bo te nowe esencje to żaden gotowiec. To po prostu tak jakby skondensowany smak sosu
Marder&Marder Manufactureidzie. Że nie ma czym oddychać, słońce świeci jak szalone, i w ogóle Hiszpania wysiada w przedbiegach. My mieliśmy jeden ( jeden! ) ładny dzień. Bez szaleństw, prawie dwadzieścia pięć stopni. I to tylko do godziny siedemnastej trzydzieści, potem zaczęło się chmurzyć, żeby na wieczór znów zalać nas deszczem. Dziwicie się, że zaczynam mieć wiosenną depresję? Pogoda nie zachęca(...)niczego, do czego w zasadzie w czerwcu zachęcać powinna. Zbieranie róż przekładam z dnia na dzień, licząc na odrobinę słońca (aż w końcu kwiaty przekwitną, i znów obejdę się smakiem...). W dodatku sama już nie wiem, co z tym robić, i jak walczyć z ogólnym zniechęceniem. Heh... Mimo wszystko, kręcę lody (w zasadzie teraz mam przerwę, bo mój mikro zamrażalnik
Pożeraczka, czyli raz adobrzeponownie. Największym egzaminem dojrzałości w naszym życiu jest moment opuszczenia rodzinnego domu i rozpoczęcie życia na własny rachunek. Jednak tu już nie ma możliwości poprawy za rok, przez najbliższe pięć lat. Tu trzeba zdać ten sprawdzian za pierwszym razem. ORZECHOWE CURRY Z BAKŁAŻANA /własny;/ 4 porcje 1 spory bakłażan 1/3 szklanki pokrojonego cienko pora 3 ząbki czosnku(...)mała papryczka chili sok z 1/2 limonki 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki sos sojowy do smaku 2 niepełne szklanki mleka orzechowego (domowej roboty) * 2 łyżeczki mąki jaglanej 3 łyżki oliwy z oliwek Bakłażana myję, kroję w większą kostkę i przesypuję solą. Odstawiam na 15 minut, po czym
W kuchni Karmel-itkizakwas z pszennej mąki razowej Jeżeli zależy nam by pieczone przez nas wyroby długo zachowywały swoją świeżość, a wypieki miały delikatny ledwie wyczuwalny kwaskowy smak. To znak że w naszej kuchni koniecznie potrzebujemy zakwasu do pieczenia chleba. składniki 400-450 g mąki pszennej razowej woda sposób wykonania Do wyrobu zakwasu, oprócz podanych powyżej składników, potrzebujemy szklanego naczynia z przykryciem(...)zapewniającym przepływ powietrza ( na przykład lniana ściereczka), stałej temperatury 25-27 stopni w nieprzewiewnym miejscu, oraz kilku dni cierpliwości, ponieważ cały "proces" wytworzenia zakwasu zajmie nam pięć dni. Dzień pierwszy W szklanym naczyniu mieszamy 150 g mąki z taką ilością wody, aby uzyskać masę o konsystencji naleśnikowego ciasta. Naczynie nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Dzień drugi
Miód i pieprzoliwą z oliwek (3-4 łyżki stołowe powinny wystarczyć). My użyliśmy świeżych ziół, nawet więcej niż w oryginalnym przepisie, ale wydaje nam się, że suszone dadzą więcej ziołowego smaku i aromatu. Obtoczyć polędwiczkę w tak uzyskanej panierce i włożyć ją do piekarnika. Piec w temperaturze ok. 220°C przez pół godziny. Po tym czasie polędwiczka będzie po przekrojeniu lekko(...)średnio wysmażona. Mój mąż uwielbia właśnie taką, ale ja niekoniecznie, więc wynegocjowałam jeszcze 5 minut :) Po wyjęciu z pieca odłożyć polędwiczkę i pozwolić jej "odpocząć" jeszcze przez pięć minut, zanim zostanie podana :) Nie wierzę, że Wam coś zostanie, ale jeśli tak, to taka polędwiczka też doskonale smakuje na zimno - na chlebku z musztardą lub chrzanem :)Herb Crusted
Delicious Titbitswspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest wrażliwy, na punkcie ości(...)zamykane na gorąco . Im dłużej stoją tym smaczniejsze są Składniki : 1 kg śledzi 5 dużych cebul 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej mąka do obtaczania sól do smaku olej do smażenia zalewa : 3,5 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżeczka soli – płaska 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka soli
Ogrodnik w podróżykryją się kawałki mięsa w metalowej puszce wraz z niezidentyfikowaną zalewą, podczas gdy sama iguana na patyku wygląda jak iguana bits w poprzednich częściach, z uszczupleniem ilości kawałków z pięciu do czterech. Ciężko zatem zdecydować, którą formę uznać za uniwersalną. My pozostaliśmy przy 5 kawałkach mięsa iguany na patyku, opiekanych na grillu lub patelni jak tradycyjne szaszłyki. Ze względu(...)dania z iguany w grze pozwoliliśmy sobie na interpretację, która wykorzysta najsłynniejszy trunek z całej serii, czyli Nuka Colę. Mięso ze względu na polskie warunki zastąpiliśmy najbardziej podobnym w smaku kurczakiem (syn Boba na swoim stanowisku również twierdzi, że iguana bits smakuje jak kurczak) – chociaż jeśli jesteście w Ameryce Północnej to bez problemu możecie przyrządzić te szaszłyki z prawdziwej iguany
Nerds KitchenMarian Keyes. Uwielbiam tę pozycję - za tchnący z niej optymizm, za kolorowe, nieco cukierkowe zdjęcia i za podejście autorki - ma być słodko i prosto, z barwnymi dekoracjami i zaskakującymi smakami. Tuiles korciły mnie od dawna - lekkie, biszkoptowe ciasteczka, wygięte w charakterystyczny sposób. Jeśli, tak ja mnie, wydaje się Wam, że to bułka z masłem , szybko wyprowadzę Was z błędu. Owszem(...)papieru do pieczenia. Musiałam pomagać sobie szpatułką, co zabiera tak cenny w tym przypadku czas. A jeśli podpieczecie je dłużej, nie będzie szansy na zwinięcie... Moje rady? Pieczcie najwyżej pięć za jednym zamachem, miejcie już przygotowany wałek lub jakieś butelki, i starajcie się robić wszystko jak najszybciej. Na szczęście ciastu nie szkodzi oczekiwanie na pieczenie (ciasteczka pieką się naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Papryki kroimy w paski i dodajemy do mięsa, kiedy cebula stanie się miękka. Dodajemy również pomidory. Po około pięciu minutach wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 30 godziny na małym ogniu. W tym czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i ubijamy(...)masłem. Dodajemy połowę startego sera i mieszamy. Kiedy wszystkie składniki gulaszu będą miękkie, mąkę kukurydzianą mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i dodajemy do gulaszu. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gulasz nakładamy do kokilek, albo jednego dużego naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy puree i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około
e-PrzepisyKulinarnesmak takiej wysuszonej, cieniutko pokrojonej (jak chipsy) jest bajeczny...Praktycznie nie znam osoby, której by taka szynka nie smakowała, ostatnio nawet moja najmłodsza pociecha zajadała ją z wielkim smakiem. Czym dłużej leżakuje tym lepiej smakuje... :-)Niewątpliwą zaletą jest to iż nie jest ona tak słona jak te kupne. Soli jest wręcz idealnie. No i nie ma żadnych dziwnych dodatków, sama(...)góry. Przykrywamy i odstawiamy z powrotem do lodówki. Czynność tę powtarzamy przez kolejne cztery dni. Za każdym razem mięso przekładamy odwrotnie niż leżało i delikatnie wcześniej je przecieramy. Po pięciu dniach nasz schabik wyjmujemy z garnka, przecieramy i pakujemy go do nowej, nienoszonej podkolanówki (pończoszniczej) i zawiązujemy obydwa końce. Zanosimy do ciepłego, przewiewnego miejsca (u mnie jest to kotłownia
Smaczne Zdrowetego platany (odmiana bananów nie spotykana u nas) Można je zastąpić zwykłymi niezbyt dojrzałymi twardszymi bananami choć i tak nie uda nam się uzyskać tego właściwego smaku, ale zawsze coś:) 3-4 małe banany ( najlepiej niezbyt dojrzałe) sól, curry, chili, olej do smażenia .Mięso kroimy na kawałeczki i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy wszystkie przyprawy(sól,pieprz,czosnek,chili(...)złoty kolor. Następnie kroimy papryki w pionowe słupki i dodajemy do mięsa, podsmażamy. Gdy papryka zmięknie, wrzucamy fasolkę i wlewamy mleczko kokosowe.Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze przez pięć minut. Ugotowany ryż przekładamy do filiżanki i formujemy z jej pomocą na talerzu (tak jak na zdjęciach). Kroimy do miski banany w grubsze talarki i dodajemy przyprawy: curry, sól, chili
noteskulinarnyfigarysujemy esy-floresy, wyciągając trochę białej pianki na wierzch i tworząc wzory. Całość chowamy do lodówki na minimum 3-4 godz. - do całkowitego stężenia. Następnie kroimy i pałaszujemy ze smakiem :DCiasto jest dość ścisłe, ładnie trzyma kształt i kroi się bardzo łatwo. Można więc poszaleć w wymyślaniu kształtów poszczególnych kawałków. Ja postawiłam na trójkąty i wydaje mi się(...)przechowuje. Najlepiej zawinąć ją w papier i schować do lodówki. Wytrzyma wtedy spokojnie 4 do 5 dni. Wskazówka:Mus śliwkowy można wyłożyć na piankę dość szybko, już po ok. pięciu, góra dziesięciu minutach. Masa z pianek marshmallow gęstnieje bardzo szybko. Trzeba nawet uważać, by pianka nie zgęstniała za bardzo, ponieważ później nie będzie już możliwości rysowania wzorów z jasnej masy
Ratunku obiadmusi dobrze Cię poznać, by dopasować kampanię produktową specjalnie dla Ciebie. Przecież nie każdy z nas farbuje włosy, leczy stawy lub zmienia codziennie pieluszki. Przede mną i moimi znajomymi pięć tygodni testowania Activii. Nowy produkt to połączenie jogurtu naturalnego i odrobiny owoców w jednym kubeczku. 80% zawartości kubeczka to jogurt naturalny bez cukru, pozostałe 20% to wkład owocowy (jest(...)dbają o nasze trawienie. Poza tym miło jest zjeść jogurt z dodatkiem owoców, który zawiera zdecydowanie mniejszą ilość cukru niż typowe jogurty owocowe. W nowej ofercie są dostępne cztery smaki: jogurt naturalny i brzoskwinie jogurt naturalny i maliny jogurt naturalny i truskawki jogurt naturalny i suszone śliwki Moim faworytem jest zdecydowanie jogurt brzoskwiniowy - smak lata, soczystej brzoskwini. Wkład owocowy
Gotowanie i blogowanie