pięć smaków - 500 przepisów (strona:19/34)

Pomarańczowa zupa z dyni! 119

wierzchu przypieczonej skórki. W tym roku w ogrodzie urosło nam pięć olbrzymich pomarańczowych kul. Jedna, największa, została od razu zarezerwowana na Halloween (jako świecąca dekoracja) dwie znalazły nowych właścicieli, a reszta miała zostać wykorzystana jako eksperyment kulinarny, który miał na celu jedno - poznać na nowo smak tego warzywa i się do niego przekonać. Cel został osiągnięty i można powiedzieć

Kuchnia Pani Wiosny
Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami 415

minut. Wyjmujemy. Mięso kroimy na plastry dopiero po ok. pięciu minutach odpoczywania. Oprócz ziemniaków warto do rolady podać ugotowane warzywa np. brokuł, fasolkę szparagową czy kalafior. Inspiracją była rolada z bloga lepszysmak.wordpress.com – przepis zmodyfikowałam Post Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Bogate w witaminę C smoothie ananas - mango 103

Warto pamiętać o witaminie C. A jeśli już o niej pamiętamy to lepiej przyswajalna jest ze świeżych owoców i warzyw niż z tabletek, które w Polsce

Milion Smaków
MAŁŻE NOWOZELANDZKIE ZAPIEKANE 140

jędrne. W naszych warunkach dostępne jest mrożone, aby nie straciły smaku rozmrażaj je w lodówce. SKŁADNIKI: - 12 połówek małż nowozelandzkich (rozmrożonych, oczyszczonych) - parmezan (drobno starty) do posypania - 1 szalotka - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka pietruszki (drobno posiekanej) - 50 ml oliwy - sól PIEKARNIK NAGRZEJ NA 220 STOPNI , ostatnie pięć składników połącz, masa musi być dość słona, pamiętaj, że małże zabiorą

Kuchnia bezglutenowa Loli
Migdałowe muffinki z malinami 246

niespodziewanych gości. Ja miałam już zmielone migdały, a masło rozpuściłam w mikrofali, więc całość z pieczeniem zajęła mi tylko pół godziny. Są wyjątkowo wilgotne, bardzo migdałowe w smaku, o ciekawej strukturze. Pyszne. Jeśli lubicie migdały i maliny tak bardzo jak ja, to jestem pewna, że Wam posmakują. Migdałowe muffinki z malinami: 1 szklanka mielonych migdałów(...)wkładamy cztery lub pięć malin i lekko dociskamy. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180°C (170°C z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe! PS: Robiłam je także z mrożonych malin – również się udały (maliny wcześniej rozmroziłam). Post Migdałowe muffinki z malinami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami 193

Miałam dzisiaj wielką ochotę na gołąbki. Zrobiłam z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek. Jeżeli nie chcecie z mięsem możecie go pominąć. Będą gołąbki jarskie. Siedziałam jak

O kuchni z uczuciem
Piekielne ogórki 169

już po kilku dniach, ale na zimę proponuję pasteryzować pięć minut.1 - 1,5 kg świeżych ogórków ( gruntowych )Zalewa :6 szk wody1 duża cebula1,5 szk octu 10%2 łyżeczki żółtej gorczycy1 łyżeczka suszonego chili peperoncini1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzukilka liści laurowychkilka ziaren ziela angielskiegosól kamienna do smakucukier do smaku Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż i poukładać

Ewa w kuchni
kuskus z suszonymi pomidorami 252

kuskus z suszonymi pomidorami Proste składniki, łatwość wykonania oraz wyborny smak sprawią że potrawa ta z pewnością często zagości na wielu stołach. Składniki  dla czterech osób 200 g kaszy kuskus 1 papryka czerwona 15 pomidorów suszonych z zalewy 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki garść oliwek zielonych 4 łyżki oleju z pomidorów sól, pieprz Sposób przygotowania Kaszę wsypujemy(...)garnka, zalewamy gorąca wodą tak aby przykryła kaszę, nakrywamy garnek zostawiając na pięć minut. Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy

Miód i pieprz
Kapuśniaczki drożdżowe z kiszonej kapusty 170

posiekaną cebulą. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku i zmielić w maszynce o grubych oczkach lub drobno posiekać. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać resztę produktów, wyrabiać ciasto przez 15 minut i odłożyć w ciepłe miejsce  na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na pięć równych części i każde kolejno rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką

Tradycyjna Kuchnia
sałatka z kabanosem, smażonymi pieczarkami i jajem 220

sałatka z kabanosem i pieczarkami Dodanie do sałatki cienkiego, podwędzanego kabanosa, nadaje jej niepowtarzalny charakter. A jeżeli w sałatce, znajdziemy również przesmażoną na maśle pieczarkę, to smak potrawy będzie wprost wyborny. składniki dla sześciu osób 5 jajek 500 g pieczarki 1/2 pęczka dymki ze szczypiorem 250 g groszku konserwowego 250 g kukurydzy konserwowej 150 g kabanosów 2 ogórki konserwowe(...)garnku gotujemy jajka na twardo. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię, ma której wcześniej rozgrzaliśmy dwie łyżki masła i łyżkę oliwy. Pieczarki przesmażamy przez pięć minut, na dużym ogniu, lekko je soląc i pieprząc Kabanosy, oraz ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do miski, dodając do nich posiekaną, razem ze szczypiorem dymkę, oraz lekko

Miód i pieprz
Kruche babeczki z pastą łososiową 123

producentem oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, oleju Kujawskiego ze smakiem i margaryny Palma. Przepisy te znalazły się w świątecznej książce kucharskiej wydanej w formie E-booka, którą można pobrać na stronie Z Pierwszego Tłoczenia.pl , Fooder.pl a także klikając w banerek w bocznej szpalcie. Książka zawiera 50 przepisów z pięciu blogów w tym mojego. Znalazły się tam przystawki, zupy, dania

Wiem co jem
Karczochy w dresingu ziołowo cytrynowym 181

Polecam.Przepis z książki Gordona Ramsay'a "Dania w pięć minut"składnikiok 400 g karczochów z puszki lub słoika, osączone1 - 2 drobno posiekane ząbki czosnkusok z cytrynygarść szczypiorku i pietruszkisól, pieprzprzygotowanieOdsączyć karczochy z zalewy. Wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić na co najmniej 10 minut. Zioła posiekać, połączyć

Stare Gary
Migdałowe, z lekką rumową nutą. Ciasteczka, a jak! 192

szczerze mówiąc nie wiem, jak to wpływa na smak, ale wyszły pyszne, więc widocznie tak ma być. Można więc ciasto przygotować rano i upiec wieczorem, lub, tak jak ja, zagnieść wieczorem, a upiec rano następnego dnia. Zapach niejednego łasucha wyciągnie z łóżka...W przepisie podano, że powinnam otrzymać czterdzieści pięć sztuk. Patrząc na ilość surowego ciasta, nie chciało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 195

Książka " Smaki Izraela" Nida Degutiene w stu procentach spełniła moje oczekiwania. Znalazłam w niej to co lubię, czyli świetne przepisy, które pomału zaczynam wprowadzać do swojej kuchni. Potrawy przy których nie muszę biegać po sklepach za wyszukanymi produktami, ani do wykonania których nie potrzebuję specjalistycznych sprzętów ani wybitnych zdolności. Proste i niezwykle smaczne. Do tego każdą potrawę mogę zobaczyć(...)pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki, kiszone cytryny, bulion warzywny, pączki, hummus, szakszuka, czy płatki śniadaniowe to tylko kilka z propozycji jakie można znaleźć w tej książce. Ja jak tylko uporałam się z remontem zabrałam się za klasyczną chałkę, gdyż nie dawała mi spokoju. Potrzebowała trochę czasu na wyrastanie, ale już teraz powiem, że warto! Smak i puszysty miąższ

Blondynka Gotuje
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 143

jest znane wielu blogerkom, które piekły je jakieś pięć, sześć lat temu. Wówczas krajanka ta królowała na polskich blogach, dzisiaj zapomniana już niestety:( A szkoda, bo ciasto pyszne, choć słodkawe. Można, a nawet trzeba je upiec kilka dni przed planowanym serwowaniem na stół, bo lepsze jest po kilku dniach - nabiera smaków:) Nie będę pisać, od kogo zgapiłam ten przepis

In my kitchen