pięć smaków - 500 przepisów (strona:16/34)

Włoski pieróg 215

cheddar 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka masła Zioła włoskie do smaku Sól do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób wykonania: Ciasto: Cukier rozmieszać z suszonymi drożdżami, wlać ciepłe mleko i wodę odstawić na pięć minut do napęcznienia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól przemieszać , wlać zaczyn, wbić jajko, dodać oliwę i zagnieść gładkie elastyczne ciasto(...)pokroić na cienkie plasterki. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę zeszklić pod przykryciem, dodać resztę składników i poddusić do odparowania wody, doprawiać farsz ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na trzy okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło,  posmarować przecierem pomidorowym zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie, posypać startym serem, zwinąć

Wanilia i Kardamon
Szczęśliwe garnki EXTRA - Edipresse - przepisy na cztery pory roku i święta - recenzja 168

można w niej znaleźć wskazówki - jak wykonać zdrowe ciastka i ulubione chleby Pani Beaty. Spis treści: Filozofia pięciu przemian Działy: Wiosna Lato Jesień Zima Boże Narodzenie Wielkanoc Ciastka Chleb     Krótka alfabetyczna lista produktów żywnościowych z podziałem na żywioły, czyli smaki Wszystkie dania są przyrządzane na bazie zdrowych składników. Robi się je niezwykle szybko i myślę, że nawet(...)Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie przepisy prezentują się pysznie i osobiście - na pewno z nich skorzystam. Dylemat... Od którego zacząć? Dodatkową ciekawostką książki jest zastosowanie zasady gotowania zgodnie z filozofią pięciu przemian . Polega ona na tym, żeby składniki były dodawane w określonej kolejności. Dlaczego? Chodzi o to, aby używać produktów, które pobudzą w odpowiedniej kolejności - wszystkie nasze narządy wewnętrzne.  Dzięki

Di gotuje
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na jesień”, Beata Pawlikowska - recenzja 205

Jesień to czas, w którym dzieją się w moim smakowym życiu dwie rzeczy. Po pierwsze – jem więcej, bo lubię jak ciepło rozchodzi się z żołądka po

Życie zamknięte w smaku
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, Beata Pawlikowska - recenzja 204

Zdecydowanie nie należę do docelowego targetu przepisów Beaty Pawlikowskiej, która wyznaje zasady nie tylko kuchni pięciu przemian, ale rezygnuje również ze wszystkich produktów przetworzonych (o mięsie

Życie zamknięte w smaku
Wegańskie i ekologiczne słodycze od Bio-Kraina :) 179

orzechy laskowe (10%)  *  tłuszcz kakaowy  *  wanilia  Czy Wy to widzicie? Tylko pięć składników tworzy tą czekoladową rozkosz dla podniebienia :) Czekolada zawiera minimum 71% masy kakaowe, więc faktycznie jest gorzka, co odzwierciedla dokładnie jej smak. Jest słodka, ale z wyczuwalną charakterystyczną goryczką. Orzechów laskowych jest nawet sporo, mimo tego, że w składzie stanowią jedynie

Zdrowie na języku :P
Rolada szpinakowa z łososiem 172

Było już ciasto leśny mech ze szpinaku, a teraz swoje pięć minut ma rolada łososiowa. Jest pyszna i efektownie prezentuje się na stole. W smaku szpinak jest w ogóle nie wyczuwalny, dominuje łosoś, którego też można zastąpić tuńczykiem z puszki.     450 g. mrożonego szpinaku 3 jajka 3 łyżki mąki gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku sól, pieprz

Jadło i czytadło
Zapiekanka ziemniaczano- kalafiorowa 224

Obiad dzisiaj musiał być szybki, bo umawiając się do lekarza na daną godzinę, wiadomo, że poczekam pięć godzin dodatkowo. Zawsze tak samo. I nie jest

O kuchni z uczuciem
Chipsy ziemniaczane pieczone – sól i ocet 227

garnku wymieszajcie ocet z gorącą wodą, dokładnie rozpuśćcie sól i cukier. Włóżcie pokrojone plasterki ziemniaków i marynujcie je. Dla delikatnego smaku wystarczy około 15-20 minut. Jeśli lubicie bardziej ostre – mogą tak leżeć godzinę, dwie, pięć albo i całą noc. Przed przygotowaniem odcedźcie je na sicie i wytrzyjcie papierowym ręcznikiem. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, posmarujcie ją olejem- najlepiej

Karo in the Kitchen
Galaretka z czerwonej porzeczki 180

podana w przepisie ilość jest minimalna aby utrwalić konfitury przez okres 10-12 miesięcy, (mała ilość cukru pozwala zachować wyraźny kwaskowy smak owoców) ale można ja zwiększyć do jednego kilograma wedle własnego upodobania. Owoce gotujemy przez pięć minut,  zdejmujemy z palnika i dość dokładnie rozdrabniamy  blenderem, po czym ponownie zagotowujemy i smażymy  bez przykrycia na niewielkim

Miód i pieprz
Piernik staropolski 184

Ten przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania

Salonik smaków
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 156

się chce (nie jestem pewna, czy zabrzmiało to filozoficznie, czy po prostu głupio; w tym drugim wypadku uznajmy, że jestem już po urodzinowym szampanie).  Mam nadzieję, że kolejne pięć lat będzie równie owocne. Z tej, jakże podniosłej, okazji, mam dla Was tort. Torcik właściwie... Bo malutki, raptem osiemnaście centymetrów średnicy. Ale to dlatego, że dla dwóch osób większych(...)puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy.  Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny smak. Torcik udekorowałam kandyzowanymi kumkwatami (przygotowałam je jak pomarańcze, ale pokroiłam na cieńsze plasterki i gotowałam zaledwie czterdzieści pięć minut), ziarenkami granatu (kontrast kolorystyczny mile widziany) i chrupiącymi okruszkami ciasteczek.  Torcik wydaje się być pracochłonny, ale tak naprawdę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne pierniki z syropem z agawy 208

wyeliminować cukier do zera. Zastępuję go np. syropem z agawy. Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku. Ma przyjemny smak, porównywalny ze słabym miodem. Jest około trzykrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny od miodu, dzięki czemu ma swoje honorowe miejsce na mojej półce w kuchni. Nabyć go można w sklepie

Bon Appetit Małgorzaty
Pissaladiere 140

być i jest dobrze. Cebula się fajnie skarmelizowała i dała słodki posmak. Przepis, z którego korzystaliśmy pochodzi z książki "Księga smaków Prowansji" Diane Holuigue. Ja tam nieznaczne drobne modyfikacje wprowadziłem. W końcu nie byłbym sobą, gdybym swoich pięciu groszy nie wcisnął. Przecież wiadomo, że ja wiem lepiej :) Więc po moich drobnych modyfikacjach sprawa ma się tak: 250 ml wody(...)Moje Małe Czarowanie Iwona z Ivka w kuchni Kinga z Małe Kulinaria Marzena z Zacisze Kuchenne Iza ze Smaczna Pyza Agata z Kulinarne Przygody Gatity Monika z Niezapomniane Smaki Paulina z Buszująca w kuchni Małgosia ze Smaki Alzacji Dobrafka z Bona Apetita! Kasia z Baby do garów! Małgorzata z Po prostu Marghe --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail

Marder&Marder Manufacture
Lody bez maszynki 144

jest! Semifreddo. Odkryłam je, kiedy miałam przerwę w blogowaniu. Wszystkie składniki nadające puszystości, czyli żółtka, białka i kremówkę, ubija się na sztywno, a potem delikatnie razem miesza, dodając ulubione smaki. Dzięki temu masa jest puszysta, kiedy wkładamy ją do zamrażarki, i taka też zamarza. Lody są puszyste, gładkie, bez kryształków lodu. Pycha! Tym razem sama nie wiem(...)przejmuję się sztucznymi składnikami w gotowych produktach (oczywiście nie jem rzeczy, których skład mówi mi, że prawdopodobnie umrę pięć minut po spożyciu, ale nie mam na tym punkcie żadnych przesadnych fiksacji), więc...? Po prostu czasem mam ochotę na połączenie smaków, którego w sklepach nie ma (no i oczywiście po prostu lubię to robić). Tak jak teraz - zachciało mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ryba po grecku + film 576

wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy niewielką ilość wody około 1/2 szklanki, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dusimy około 30 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Pięć minut przed końcem duszenia jarzyny łączymy z koncentratem pomidorowym dokładnie mieszając

Smakowite Dania