pestki dyni i słonecznika - 874 przepisów (strona:8/59)

Chleb, który nie miał prawa się udać :) 154

Składniki: 500 g zakwasu 650 g wymieszanej mąki pszennej, żytniej, orkiszowej (mniej więcej w takiej samej ilości każdej) 300 ml wody łyżka soli garść pestek ze słonecznika garść pestek dyni  Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną

Z butelką mleczka w tle
Granola z cynamonem i pomarańczą 140

Mój ulubiony śniadaniowy przysmak w postaci granoli pięknie pachnącej cynamonem, z lekkim posmakiem pomarańczy i chrupiącymi bakaliami, które akurat miałam pod ręką: orzechami laskowymi, nerkowcami, pestkami dyni, słonecznikiem oraz żurawiną. Z resztą wybór bakalii tu nie ma znaczenia- bo niezależnie od tego jakich nie użyjecie, to będzie dobrze- tutaj głównie chodzi o smak i aromat jaki nadaje bakaliom cynamon, skórka(...)dziś się nim zachwycam, zaręczam, że i dla Was ta granola będzie ucztą dla zmysłów! :))) * płatki owsiane- 1 pełna szklanka * mix bakalii- 1 pełna szklanka (nerkowce, orzechy laskowe, żurawina, pestki dyni) * pomarańcza- 1 duża (sok + skórka) * miód- 2 łyżki * olej kokosowy- 2 łyżki * cynamon- 2 łyżeczki Piekarnik nagrzać na 140 stopni (z termoobiegiem). Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i przełożyć

Kraina Miodem Płynąca
Chleb z nasionami na drożdżach 145

pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego co akurat mam pod ręką. Chleb z nasionami Składniki: 2 bochenki 200 g żytniej mąki 750 – 800 g pszennej mąki 50 g drożdży

codojedzenia
Zupa krem z warzyw sezonowych 208

ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :) Składniki: 3 duże ziemniaki 3 marchewki pół małej cebuli 1/4 selera pietruszka kilka suszonych grzybów pół papryczki chilli otręby owsiane sól, pieprz pestki słonecznika lub dyni Wykonanie: Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka suszonych grzybów i kawałek ostrej(...)płatki owsiane. Musimy pamiętać, że zwielokrotnią one swoją objętość, zatem musimy dokładać je rozważnie :) Mieszamy nasz wywar i po 10 minutach ponownie miksujemy. Podajemy na gorąco z prażonymi pestkami słonecznika lub dyni oraz szczypiorkiem

Taste Of My Day
Granola z żurawiną i pestkami 152

słoiku i sięgaj po nią, kiedy tylko masz ochotę.  Składniki: 2 ½ szklanki owsianych płatków górskich ½ szklanki roślinnego mleka, np. migdałowego 1 szklanka suszonej żurawiny 1 szklanka mieszanki pestek słonecznika, dyni i sezamu ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki syropu klonowego 3 duże łyżki masła migdałowego Piekarnik rozgrzej do 130 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Płatki wsyp do dużej miski, zalej

Roślinna - blog wegański
Brukselka inna niż zwykle 151

Rany, ale to jest pyszne!!! Na ciepło smakuje wyśmienicie. Polecam!!! Można podać do obiadu lub zjeść na kolację. Składniki (dla 1 osoby): około 130 g brukselki garść mieszanki pestek słonecznika i dyni cebula szalotka łyżka oleju kokosowego przyprawy - szczypta soli, łyżka przyprawy "Posypka do kanapek" (suszony seler naciowy, por, cebula, koperek) - można zastąpić ulubionymi ziołami Przygotowanie:  Brukselkę obrać - kolejno(...)razem z przyprawami. Dusić pod przykryciem kilka minut Dodać liście brukselki. Dusić 5-7 minut. Liście powinny nabrać ładnego zielonego koloru Odcedzić jeśli potrzeba Przed podaniem zmieszać z pestkami słonecznika i dyni Smacznego

pyszne zdrowości
B... Brokułowa! 186

marchewka 1 ziemniak 1/2 paczki mrożonych brokułów (w której akurat znalazło się też kilka kwiatów kalafiora ;)) 1 szklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki dyni) starty parmezan (może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta pietruszki Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kosteczkę

Kitchens Alphabet
Szybka zupa krem z awokado - bez gotowania 134

kokosowe to nie to samo co mleczko - tego pierwszego szukajcie w kartonach, jest bardziej rzadkie) szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku Do przybrania: listki szpinaku łyżeczka pestek dyni (słonecznik lub orzechy też będą pasować) opcjonalnie płatki papryki Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby dolej mleka lub wody. Pamiętaj

Powiedz dietom nie
Zupa z czerwonej soczewicy. Najlepsza ! 149

kawałek imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu sól i świeżo zmielony pieprz do dekoracji: uprażone na suchej patelni pestki dyni i słonecznika, świeża kolendra, grzanki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj(...)mieszając. Zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 40 minut. Gdy zupa będzie miała idealną konsystencje – wyłóż na talerze. Udekoruj uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika oraz świeżą kolendrą. Smacznego

Moja pasja smaku
Rada – gdy dopadnie cię ochota na coś słodkiego. babcia Basia 173

przyjdzie, dlatego warto mieć w swoich zapasach suszone owoce, które w przeciwieństwie do czekolady i batoników nie zawierają pustych kalorii. suszone śliwki morele żurawina rodzynki lekko prażone migdały pestki słonecznika i dyni. Regularność posiłków. Regularność posiłków ma znaczenie, dlatego nie rezygnujmy z wypracowanego latem systemu. Spożywanie 4-5 posiłków dziennie, wyeliminuje znane każdemu podjadanie, które bez wątpienia jest oznaką nieodpowiednio

Pysznosci Babci Basi
Ziarenkowo - miary, wagi i wartości :) 111

Wartości odżywcze w łyżce (12 g): Energia: 67 kcal Białko: 2,7 g Tłuszcz: 6,1 g Węglowodany: 1,6 g Błonnik: 0,8 g EUFORIA  (ziarna słonecznika, pestki dyni, konopie) Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 558 kcal Białko: 24,06 g Tłuszcz: 41,70 g Węglowodany: 14,28 g Błonnik: 10,6 g Wartości odżywcze(...)Wartości odżywcze w łyżce (12 g): Energia: 67 kcal Białko: 2,9 g Tłuszcz: 5 g Węglowodany: 1,7 g Błonnik: 1,2 g CYNAMONOWY RAJ  (ziarna słonecznika, sezamu, orzechy arachidowe, cynamon, kardamon, goździki) Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 573 kcal Białko: 23,09 g Tłuszcz: 48,20 g Węglowodany: 15,31 g Błonnik: 11,2 Wartości

Zdrowie na języku :P
Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy 199

rzepakowy) 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody 300 g bardzo słodkich – dojrzałych bananów (u mnie 3 szt) 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szklanki orzechów, reszta to pestki dyni i słonecznika, polecam też rodzynki) Piekarnik nagrzać do 180 st, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sól(...)rzepakowy) 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody 300 g bardzo słodkich - dojrzałych bananów (u mnie 3 szt) 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szklanki orzechów laskowych, reszta to pestki dyni i słonecznika, polecam też rodzynki)'; document.write

moj przepis na
Chleb orkiszowy 153

mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody Ziarna  słonecznika, pestki dyni do posypania, lub sezamu Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą.  Dobrze wyrobić  5 - 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może(...)wyrośnięcia i podwojenia objętości - ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki, około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem,  słonecznikiem, lub dynią. Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić

Na słodko lub wytrawnie
Chleb na piwie porter +FILM 182

wyrósł. Zróbcie kleik z mąki z wodą (łyżka mąki i 2-3łyżki zimnej wody), posmarujcie pędzlem po wierzchu chleb i posypcie go czarnuszką, otrębami, płatkami lub ziarnami dyni czy słonecznika.   Piekarnik ustawcie na 220⁰C. Na dno włóżcie blachę do pieczenia z zimną wodą, żeby przez pierwsze 20 minut pieczenia chleb piekł się w wilgotnym wnętrzu piekarnika(...)mnie Ciechan Porter 20g świeżych drożdży, 10g suszonych lub opakowanie 7g drożdży instant pełna łyżka stołowa cukru (może być biały, brązowy lub muscovado) płaska łyżeczka soli czarnuszka, pestki słonecznika , dyni albo płatki żytnie, owsiane lub otręby

Karo in the Kitchen
Koktajl z pieczonej dyni 129

dodatek do obiadu lub świetną bazę na kremową zupę. Lubię, gdy w koktajlu jest coś do pochrupania. Tym razem postawiłam na blanszowane, ekologiczne migdały, które podobnie jak nasiona dyni, pestki słonecznika i sezamu oraz orzechy są bogactwem minerałów i kwasów tłuszczowych. To doskonałe dodatki do sałatek, kasz czy owsianek. Pestki i ziarna, przed wykorzystaniem, najlepiej podprażyć na suchej patelni, wtedy(...)spotkanie przy wspólnej kolacji. Kolejne już zakupy w www.ecoshop.com.pl zrobiłam z myślą o zdrowym śniadaniu, które pobudzi mnie do życia z samego rana. Ponieważ jest jesień, na straganach króluje dynia, zdecydowałam, że to ona będzie podstawowym składnikiem mojego koktajlu. Pozostało mi wybranie odpowiednich składników. Pomyślałam, że do koktajlu z pieczonej dyni, świetnie będą pasowały blanszowane migdały, chrupiące, bez skórki, bardzo

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania