pestki dyni i słonecznika - 874 przepisów (strona:12/59)

Chleb - najprostszy z najprostszych! 883

kratce.  Smacznego :)  * korzystałam z mąki pszennej typu 650 i 750 ** proponuję dać trochę więcej soli, chleb jest mało słony *** zamiast oliwek możemy dać suszone pomidory, pestki dyni, słonecznika czy zioła

Plate of Joy
SHEVRANBERRY COOKIES – TERA – ciastka owsiane z żurawiną 216

miski z puszystą masą dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, posiekaną żurawinę oraz dodatki w postaci orzeszków ziemnych oraz wiórków kokosowych (możecie zamiennie użyć innych orzechów lub pestek dyni, słonecznika itp.). Miksujemy wszystko lub mieszamy drewnianą łyżką jedynie do równomiernego połączenia składników. Masę wkładamy na 20 minut do lodówki – ułatwi to formowanie ciastek. 5. PIEKARNIK Przed formowaniem ciastek

Nerds Kitchen
Chleb żytni razowy na zakwasie 288

razowej typ 720 Kłos Pol , 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 400 ml letniej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, ok. 170 g ziaren (pestki dyni, słonecznik, sezam, siemię lniane, otręby). przygotowanie zakwasu: 200 ml letniej wody, 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 3 łyżki zakwasu . Przygotowanie: Wieczorem mieszamy zakwas z letnią wodą i mąką

Aga w kuchni
Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym 161

ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości około 5 cm. Nadzienie:   200g białego sera,  4 suszone pomidory,  szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane itp.),  ząbek czosnku, cebula,  3 łyżki posiekanego szczypiorku,  2 łyżki majonezu czosnkowego (użyłam Kętrzyńskiego),  sól,  pieprz ziołowy. Bakalie zmielić w blenderze na pył

Z miłości do słodkości
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 243

się rozpływać.  Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź połowę masy, a następnie w środkowej części ułóż rząd suszonych śliwek. Przykryj pozostałą masą. Wierzch możesz ozdobić pestkami dyni, słonecznika lub płatkami migdałowymi, czym tylko chcesz.  Wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez ok. 1,5 godz. Zajadaj zarówno na ciepło, jak i na zimno

Roślinna - blog wegański
Sałatka z buraków z fetą i octem balsamicznym 252

każdym razem zamawiałam jakiś wariant sałatki z buraków, po prostu nie mogłam się im oprzeć :) Raz były to plastry buraków przekładane plastrami mozzarelli (takie 'buraczane caprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb pszenny z ziarenkami 275

wody 33 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soli około 400 - 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 200 g ziarenek (otrębów, nasion słonecznika, pestek dyni, sezamu, maku, czarnuszki, itp.) odrobina oleju do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. W większej misce mieszamy wodę z solą

W kuchni Katie
Ekologiczna granola z bakaliami Symbio 205

płatki kokosowe. Jemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Moje sugestie: Do granoli możecie dodać również inne składniki, takie jak otręby, zarodki, siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik, migdały. Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym i suszonymi bądź świeżymi owocami. U mnie z jogurtem greckim i ekologicznymi jagodami goji  Symbio Ekologiczne płatki mix 5 zbóż (płatki pszenne

Zawsze głodna!
Jak wzmocnić odporność? 163

żadnym wypadku nie należy się głodzić. Ponadto należy dbać o to, aby nasza dieta zawierała: Cynk – ma on ważny wkład w budowanie odporności naszego organizmu. Cynk znajdziemy w pestkach dyni, słonecznika, kaszy gryczanej, razowych produktach (makaron, chleb), ryżu brązowym, płatkach owsianych, pieczywie graham, rybach i owocach morza. Witaminę C – jej rola w profilaktyce przeziębienia jest dość sporna. Istnieją badania wykazujące

Powiedz dietom nie
Omlet. 122

misy miltocookera. Na wierzch kładziemy pokrojone jabłko (plasterki i na pół). Zamykamy pokrywę. Ustawiamy CAKE i czas 30 minut. Gotowego i ostudzonego omleta posypałam cynamonem i mieszanką (pestki dyni, słonecznik i pinia

ClauditteMissCooking
Ciastka z pestkami dyni i słonecznika 228

już czysta przyjemność... Składniki:    250g margaryny,  3 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru,  2 jajka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  po szklance pestek dyni, słonecznika i sezamu,  białko. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka i margarynę. Posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schładzać

Z miłości do słodkości
Bułki orkiszowo - razowe 160

letniej wody, 1 łyżka miękkiego masła, 20 g drożdży świeżych, 1 łyżka letniego mleka, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soli, ziarna do posypania: sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, do posmarowania: 1 jajko+ 1 łyżka mleka. Przygotowanie:   W miseczce przygotowujemy zaczyn: 1 łyżka letniego mleka + 1 łyżka miodu + drożdże- rozcieramy i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy przesiane mąki, wlewamy

Aga w kuchni
Chleb pszenno grahamowy z ziarnami 161

aktywnego zakwasu żytniego 5 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 szk letniej wody 6 łyżek oleju rzepakowego 1/2 szk mieszanki sałatkowej ( pestki dyni, słonecznika i orzeszki pinii ) Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Bułki na maślance 166

używania drożdży, także można upiec pyszne bułeczki. Składniki: 0.5 kg mąki pszennej bądź razowej łyżka cukru 1 jajko 400 ml maślanki łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli rodzynki, słonecznik bądź pestki dyni Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy w jednym kierunku, aż ciasto utworzy jednolitą kulę. Następnie odkrawamy małe porcje i formujemy kule w kształcie bułek. Umieszczamy(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 7-8 cm, ponieważ bułki troszkę zwiększą swoją objętość. Na wierzchu możemy je posypać pestkami dyni czy słonecznikiem. Wskazówki:  Bułeczki pieczemy ok 15 minut w temperaturze 230 stopni, grzałka w piekarniku góra-dół. Z 0.5 kg mąki powstanie około 10 bułek

upichcic
Chleb z ziarnami 209

ziaren. Składniki: -1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650 -750 ml ciepłej wody -10 dkg świeżych drożdży -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki cukru -po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu    Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 250 ml wody, wsypujemy szklankę mąki, mieszamy i przelewamy do miski, w której mamy 1 kg mąki z dołkiem pośrodku

Maminek kulinarny