pestki dyni i słonecznika - 874 przepisów (strona:20/59)

Sałatka dobra na każda okazję 304

lekka. Idealna gdy na dworze upał. Składniki: 50 g rukoli 50 g roszponki pęczek rzodkiewek 250 g pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół ojca Mateusza") 3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego 2 łyżki oleju makadamia 1 łyzka(...)Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i osuszyć Szczypiorek posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki pokroic na plasterki, pomidorki na połówki Przełożyć wszystkie warzywa dop miski, dodać natkę pietruszki oraz pestki i wymieszać W kubku zmieszać oleje, ocet i przyprawy Do sałatki dodać dressing i ponownie wymieszać Smacznego

pyszne zdrowości
Domowa granola 101

płatkach. Co byście powiedzieli na to, aby samodzielnie zrobić domowe płatki? Takie musli na wypasie ;) Pełne tego, co najbardziej lubicie. Wystarczą płatki owsiane, żytnie, pszenne, Wasze ulubione ziarenka (słonecznik, sezam, pestki dyni, orzechy wszelakiego rodzaju) oraz suszone owoce (rodzynki, morele, jabłka, żurawina) i trochę miodu. 100 g domowej granoli dostarcza około 328,5 kalorii, 6,75 g białka(...)oraz 5,3 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 100 g płatków owsianych 100 g płatków żytnich 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów laskowych 50 g orzechów nerkowca 50 g pestek słonecznika 100 g rodzynek 150 g miodu (pół szklanki) 100 - 150 ml soku jabłkowego 1 łyżka mielonego cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Orzechy siekamy za pomocą noża (lub w blenderze kielichowym

W kuchni Katie
Chleb żytni z mąką orkiszową 121

150g mąka orkiszowa typ 750  - 175g  * mąka żytnia typ 2000        - 175g otręby żytnie     - ok 25 g pestki dyni lub słonecznika - ok 25g sól  - 2 łyżeczki kminek woda  - 400ml zakwas żytni  - 3-4 duże łyżki  * często zamiast typu 750 daję 2000 przygotowanie Rano wyjąć z lodówki zakwas, jak trochę(...)mąki żytniej chlebowej i 100 g wody), odstawić do wieczora, można do piekarnika z włączoną żarówką  Wieczorem przygotowujemy chleb. Do dużej miski przesiać mąki, dodać sól, otręby pestki wymieszać , dodać zakwas  (zwykle daję więcej niż przepisowe 3 łyżki) wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Formę na chleb posmarować cienko olejem, obsypać otrębami lub pełnoziarnistą mąką . Wyłożyć do niej ciasto

Stare Gary
Bułki z ziarnami 536

można przygotować 10 dość dużych bułek. Bułki z ziarnami Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 300g mąki pełnoziarnistej 300ml letniej wody 200ml mleka 120g ziaren (u mnie sezam, pestki dyni i słonecznika) 25g drożdży świeżych 2 łyżki roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 białko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułek ziarna do posypania Wykonanie: - składniki

Smakołyki Bereniki
Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami 259

aktywnego zakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek słonecznika (ja dodałam słonecznik i pestki dyni) 100 g otrębów żytnich 30 g sezamu 350 ml letniej wody 3/4 łyżki soli himalajskiej olej kokosowy do wysmarowania foremki Dzień przed pieczeniem Zakwas zmieszać z mąką i letnią(...)miejsce, aby przefermentował. Dzień pieczenia: Otręby wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą tak, aby je przykryła. Odstawić do przestudzenia na 15 minut. Mąkę zmieszać z wcześniej przygotowanym zaczynem, pestkami słonecznika, solą i sezamem. Dodać także otręby z wodą, w której się moczyły. Ciasto wyrabiać za pomocą miksera - w trakcie dodawać powoli letnią wodę. Składniki mieszać kilka minut, ciasto powinno

FitKot
Chleb Drwala 218

wody (ok. 400 ml) 1,5 łyżeczki soli 4 g słodu jęczmiennego  1 łyżeczka melasy  3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni     Przygotowanie:   Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 17-20 godzin.   Po tym czasie odgazować ciasto wbijając

Nastoletnie Wypiekanie
granola rabarbarowa 143

zachęcam ;) GRANOLA RABARBAROWA lekko zmodyfikowany przepis z Filozofii Smaku // mały słoik granoli ~150g różowych części rabarbaru ~50g cukru trzcinowego ~łyżka wody ~100g płatków owsianych górskich ~20g sezamu ~20g pestek słonecznika ~20g płatków migdałowych Rabarbar kroimy w kawałki o długości 1 cm. Umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i wodę, gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Przykrywamy, gotujemy przez około(...)spodu łyżki. Sprawdźcie, czy mus jest dla Was wystarczająco słodki. Jeśli nie, dodajcie do niego więcej cukru. Mus pozostawiamy do ostudzenia, następnie przekładamy do miski. Dodajemy płatki, sezam, pestki dyni i słonecznik. Mieszamy. Masę rozkładamy w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut

chili & sugar
Ciasteczka z ziarnami słonecznika i dyni 92

dobroczynnych działaniach ziaren nie trzeba nikogo przekonywać. Ziarna słonecznika maja dużo magnezu, dzięki temu poprawiają koncentrację i uspokajają.Pestki dyni... Indianie(...)wierzyli, ze zapewnią im skuteczne seksualne łowy a kobietom płodność;) Zatem kupujemy ziarna i przygotowujemy ciasteczka. Pyszne, kruche i jak widać zdrowe;) Składniki; 1 szklanka uprażonych ziaren słonecznika, 1/2 szklanki uprażonych pestek dyni, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 200 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Słonecznik od SKWORCU.PL Wykonanie; Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Piekarnik

Anioły w kuchni
Szybka sałatka z jajkiem. 115

Składniki: ( 1 większa porcja) duża garść mieszanki sałat, 3-4 rzodkiewki, 4 suszone pomidory, łyżeczka słonecznika, łyżeczka pestek dynii, 2 jajka, Sos: pół łyżeczki octu jabłkowego, łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin),    pół łyżeczki soku z cytryny, pieprz grubo mielony. Przygotowanie:  Jajka ugotować na miękko - ja swoje ugotowałam w takim silikonie, który wczoraj zakupiłam i testuję(...)sałacie. Pomidory suszone odsączyć ( niekoniecznie), pokroić i dodać do reszty składników. Polać sosem: składniki na sos razem wymieszać (jeżeli wolisz wyraźniejsze smaki zrób sos z podwójnej porcji). Pestki dyni i słonecznik podsmażyć w minimalnej ilości oliwy z oliwy (uwaga gdyż mogą strzelać), odsączyć. Dodać do sałatki. Ugotowane jajka położyć na wierzch i gotowe.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Piątkowe Inspiracje - Zupa z pieczonej dyni 112

ząbków czosnku oliwa z oliwek sól pieprz ok. 1 litra rosołu (lub bulionu warzywnego) 1 marchewka 1 pietruszka szczypta curry imbir (może być świeży lub suszony) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dynię obrać i pokroić na części. Ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojone ząbki czosnku, marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki i skropić oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego piekarnika(...)żeby zupa nie była za rzadka) i zmiksować wszystko blenderem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. Zagotować. Podawać zupę gorącą, z grzankami lub posypaną prażonymi nasionami słonecznika albo pestkami dyni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 187

pszennej; 500 ml ciepłej wody; 25 g świeżych drożdży; 1/2 łyżeczki białego cukru; 1 łyżeczka soli; 4 łyżki płatków owsianych, górskich; 2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki mleka do posmarowaniu po wierzchu chleba(...)owsiane, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Wymieszać, aż do połączenia składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą). Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem

Gospodyni Miejska
Chleb orkiszowy z ziarnami 157

Pierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam  tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie

Moje domowe kucharzenie
Moja poranna owsianka i kilka polskich filmów 85

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3-4 łyżki płatków owsianych ½ szklanki mleka lub wody 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka pestek słonecznika lub dyni kilka owoców suszonej żurawiny lub rodzynek kilka orzechów włoskich (lub innych) opcjonalnie: mak Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)składniki. Jeśli lubisz, posyp makiem. PS Siemię lniane, np. Kresto kupisz w cenie 1,50zł za 200 g, sezam tej samej firmy w cenie 3,50zł za 200 g, pestki słonecznika, np. Gardis w Lidlu, 500 g za ok 6zł, mielony mak również w Lidlu w cenie około 5zł za 200g. Taki zapas wystarcza na naprawdę długo. I jeszcze kilka

Qlinarnie i Qlinarnie
Pesto z pieczonej dyni z makaronem. 139

Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny. SKŁADNIKI : na pesto 350 g dyni ( tyle miała przed pieczeniem ) 80 ml pestek słonecznika (można użyć pestek dyni, orzechów włoskich ) ok 125 ml startego sera parmezan  70 ml oliwy  sól , pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku  rozmaryn 3 małe gałązki  sól różowa(...)SPOSÓB WYKONANIA : - dynie przekrawamy na kawałki, wyciągamy cały miąższ z dyni wraz z pestkami (nie obieramy ze skórki) - nagrzewamy piekarnik do 180 stopni - kawałki dyni smarujemy oliwą, posypujemy solą i na każdy kładziemy po gałązce rozmarynu - pieczemy ok 20 minut do miękkości - na suchej patelni prażymy słonecznik (lub inne nasze ulubione ziarno) - przygotowany ser parmezan mieszamy z ziarnem słonecznika (wystudzone

Basia w kuchni
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 191

mąki pszennej; 25 g świeżych drożdży; 125 ml zakwasu żurkowego ( domowego  lub  kupnego ); 250 ml letniej wody; 1/2 łyżki soli; 1 łyżka słoneczniku + odrobina do posypania po wierzchu; 1 łyżka pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu. Sposób przygotowania: Wieczorem, dnia poprzedzającego dzień pieczenia chleba(...)zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do rana. Następnego dnia rano, do zaczynu dolać zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego). Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania