pestki dyni i słonecznika - 874 przepisów (strona:25/59)

Po prostu granola :D 128

Jest dobrą alternatywą dla obklejonych cukrem i tłuszczem utwardzonym, sklepowych granoli typu crunchy. Skłądniki: 500g płatków owsianych górskich 200g płatków żytnich 100g siemienia lnianego 100g sezamu 100g pestek dyni 100g pestek słonecznika ~6 łyżek płynnego miodu (można dodać jakieś przyprawy np. cynamon) Wszystkie składniki mieszamy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mieszankę wsadzamy do piekarnika nagrzanego

Kuchenny Skrawek Nieba
Zdrowa kolacja! 324

Dziś stawiamy na zdrowie! :) Sałatka leniucha z olejem z pestek dyni mieszanka sałat  pomidor ser feta (lub ser sałatkowo - kanapkowy http://dodomku.pl/images/products/400x400/full/00019771.jpg) olej z pestek dyni (opcjonalnie prażone pestki słonecznika) Łączymy garść mieszanki sałat, pomidora i ser pokrojone w kostkę, (możemy dodać pestki słonecznika).  Polewamy kilkoma kroplami oleju z pestek dyni! Świetnie smakuje z grzankami. Smacznego

Kuchnia moimi oczami
P... Prosciutto di Parma! 269

pomidor 1/2 ogórka zielonego 6 plastrów cukinii 1/2 gruszki 5 plastrów szynki parmeńskiej  1/3 opakowanie sera feta (jednak zdecydowanie pleśniowy wygrywa!) garść orzechów (tym razem użyłam pestek dyni i słonecznika, mogą być też włoskie :)) sos vinaigrette Przygotowane: 1. Myjemy i rozdzielamy sałatkę na 2 talerze. 2. Myjemy ogórka i pomidora. Warzywa, fetę i gruszkę (obieramy!) kroimy i kładziemy

Kitchens Alphabet
Peanut butter granola bars- welcome to PARADISE 228

błonnika . SKŁADNIKI: 400g płatków owsianych górskich 100g masła orzechowego bez soli i cukru firmy Primavika/zmielonych orzeszków ziemnych 40g siemienia lnianego 40g wiórków kokosowych 60g sezamu 30g nasion słonecznika 30g pestek dyni 30g rodzynek 10g soli- łyżka 12g cynamonu- 3 łyżeczki 100g miodu/syropu z agawy w wersji wegańskiej ok. 500ml wody PRZYGOTOWANIE: 2 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy

peanutbuttermonster
Miodowo-ziarenkowy deser 189

Wykorzystałam trzy rodzaje mieszanek prażonych ziaren , w składzie których były różne ziarenka. Na moją słodkość będziemy potrzebowali 2 szklanki takowej mieszanki w równych proporcjach lub wg.własnych preferencji -słonecznik -konopia -pestki dyni -siemie lniane -sezam -orzechy arachidowe -cynamon -kardamon -gozdziki Ponadto -szklanka najzwyklejszego musli wymieszanego z otrębami pszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta

Z Kuchni Do Kuchni
Gomashio - sól sezamowa 178

mielimy w młynku do kawy Przesypujemy do zamykanego słoiczka Przyprawę można przygotować nie tylko z sezamu, ale w zależności od upodobań możemy sól łączyć z siemieniem lnianym, pestkami dyni lub słonecznika. Ja polecam również sól słoneczną :) Przepis z Palce lizać - dodatek

Proste Potrawy
Grahamki 262

swoich nie dodaję białej mąki, co odróżnia je od tych kupnych. Wilgotności nadają im ugotowane ziemniaki i jogurt naturalny. Możemy posypać je płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, sezamem, makiem, pestkami słonecznika lub dyni – co kto lubi. Jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy

Poezja smaku
Podjadać trzeba z głową 225

zdrowymi, np.: Bakaliami, suszonymi owocami (rodzynki, żurawina, śliwki) które są nie tylko zdrowe, ale też słodkie, sycące, które mogą zaspokoić apetyt na słodycze, oraz nie solonymi orzechami, migdałami, pestkami dyni, czy słonecznika. Bakalie są nie tylko bardzo smaczne, ale też są cennym źródłem witamin. Sezonowymi owocami, zimą mogą to być jabłka, banany, pomarańcze, czy też mandarynki, latem arbuzy, truskawki, czereśnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1557. Niezawodny chleb 144

ciepłym miejscu na 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską ]. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec ok. 40 minut, chleb ma się zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika chleby wyjąć

Moje domowe kucharzenie
Granola z żurawiną i kokosem! 175

kokosem.  Zapraszam! Składniki: -3/4 opakowania płatków owsianych - 1/2 opakowania płatków jęczmiennych - 250 g suszonej żurawiny - 100g wiórków kokosowych - 50g rodzynek sułtańskich - 2 garście pestek z dyni - garść pestek słonecznika - 3/4 szklanki siemienia lnianego - 3 łyżki otrębów granulowanych - 3 czubate łyżki miodu lipowego - 3 łyżki brązowego cukru (możecie też użyć syropu klonowego) - 3 łyżki bio-oleju  kokosowego (ekologiczny

SMYKWKUCHNI
Pesto szpinakowo, bazyliowo, migdałowe 303

dlatego, że możemy przygotować go z różnych produktów, odbiegając od klasycznego pesto na bazie bazylii i orzeszków piniowych. Zamiast orzeszków pinii warto użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Bazylię zastąpić możemy niemalże każdą zieleniną, np szpinakiem, rukolą, zieloną pietruszką, a nawet liśćmi rzodkiewki. Składniki: 1,5 szklanki liści szpinaku  1/2 szklanki liści bazylii 3 duże ząbki czosnku

kolorowotorcikowo
Knekkebrød - chleb norweski 241

takiego. Zdecydowanie bardziej przypominają chrupkie pieczywo i smakują naprawdę pysznie! Składniki: 200ml otrębów pszennych,  200ml płatków owsianych,  200ml mąki żytniej pełnoziarnistej,   200ml ziaren słonecznika,  200ml pestek dyni,  100ml siemienia lnianego,  100ml sezamu,  30g zarodków pszennych,  50g żurawiny,  2 łyżeczki soli, 450ml wody.  Wykonanie Wszystkie suche składniki przesypać do miski

Z miłości do słodkości
Pasztet z soczewicy 220

piekłam w d wóch małych for emkach aluminiowych ). Wy smaro wać je tłuszczem, posypać bułką tartą lub wyłożyć pap ierem do pieczenia. Wylać masę . Wierzch można ob sypać słonecznikiem lub pestkami dyni. Piec w temperaturze 180 ºC przez ok. 40-50 min. (do 1h). Wystudzić. Przechowywać w lodó wce. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb żytni z pestkami, na zakwasie 213

Chleb w całość z mąki żytniej, z dodatkiem niewielkiej ilości pestek słonecznika i dyni - tak dla smaku i dlatego, że lubimy jak coś chrupie. Ten chleb dobrze się kroi nawet gdy jest jeszcze niezupełnie wystudzony. Podłużne, wąskie i zgrabne bochenki są też wygodne do porcjowania. A czy smakuje musicie przekonać się sami - ja zaręczam, że jest pyszny i warto

Smaczna Pyza
Chleb z ziarnami 285

każdej) 1 paczka =150g dowolnych otrąb (pszenne, żytnie, owsiane itp.) ½ szkl. płatków owsianych (zwykłych np.”górskich”, a NIE błyskawicznych) 1 szkl. ziaren siemienia lnianego 1 szkl. ziaren słonecznika ½ szkl. pestek dyni (opcjonalnie, akurat tym razem nie dałam) 2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżki soli 1 l i 250ml wody (woda lekko letnia „kranówa”) Do Wielkiego Gara wrzucić wszystkie sypkie składniki

Grunt to przepis!