mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba
Bulliomąki pszennej chlebowej typ 750 (w tej ilości zawarta jest mąka do startera chleba) 1/4 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. otrębów owsianych lub pszennych 1/4 szkl. pestek słonecznika 1/4 szkl. pestek dyni lub pokrojonych na kawałki migdałów (ale nie płatków migdałów) 1/3 szkl. siemienia lnianego 1/4 łyżki soli 1/2 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 1 i 1/3 szkl
Codziennik Kuchennylepiej dodać do niej więcej pestek i orzechów, a mniej płatków. Składniki granoli: 12 łyżek płatków owsianych 3 łyżki orzechów nerkowca 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżka oleju Składniki musu malinowego: 2 szkl. malin 2 łyżki brązowego cukru Przygotowanie granoli
Codziennik Kuchennyszklanki mąki owsianej, 2 szklanki płatków owsianych, 1 łyżka kakao, 2 jajka, 100 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki posiekanych orzechów, 1 szklanka nasion słonecznika, 1/2 szklanki pestek dynia, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Masło roztop w rondelku. Gdy ostygnie wlej je do suchych składników i dodaj jajka. Wszystko
Fit&Fast Kitchenwypróbować :) 500 g gotowych kopytek puszka soczewicy gotowanej na parze pół niewielkiej cebuli 2 duże pomidory malinowe 8-10 plasterków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki mieszanki pestek (np. słonecznika i dyni) łyżka posiekanego szczypioru łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki łyżeczka bazylii cytrynowej sól i pieprz do smaku łyżeczka masła klarowanego Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i szklimy posiekaną cebulę
Mienta blogmiodu. Produkty Lestello mają tak bogatą ofertę, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Składniki: - 1 szklanka płatków owsianych - 3/4 szklanki kaszy kuskus - 1/4 szklanki pestek słonecznika - 1/4 szklanki pestek dyni - 1/2 szklanki jagód goi - 1/2 szklanki żurawiny - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 10 dag suszonej moreli - garść orzechów włoskich - 1/2 szklanki miodu - 1/2 szklanki melasy - 1 pomarańcza - 3 łyżki
Apetyczna babeczkazdrową żywnością lub w internecie. Jeśli chcecie dodać mięso, polecam kurczaka ugotowanego na parze i pokrojonego w paski. Całość posypałam prażonymi płatkami migdałów, jednak można zastąpić je pestkami dyni czy nasionami słonecznika. Smacznego! Penne w kremowym sosie porcja dla 1 osoby Składniki: 100 g makaronu penne sos: 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki jaglanej 30 g ricotty 1/2 łyżki natki
Jaglusiapłatków owsianych 400 g płatków jęczmiennych 3 garście posiekanych orzechów ( mieszanka włoskich i laskowych) 2 garście posiekanych suszonych moreli 2 garście rodzynek 1 garść pestek dyni 1 garść pestek słonecznika Wszystko wymieszać łyżką w dużej misce i wsypać do szczelnego pojemnika. Śniadanie: Wieczorem poprzedniego dnia wsypać do miseczki 4 kopiaste łyżki mussli i zalać 0,5 szkl. mleka. Przykryć
Posadzone i zjedzonelniane, nasiona chia (szałwia hiszpańska) oraz płatki owsiane będą wspaniałymi zagęstnikami koktajli śniadaniowych. Najlepiej jednak zmielić je najpierw osobno. Kolejnym sposobem na gęsty, kremowy koktajl jest dodanie pestek (np. słonecznika lub dyni) albo orzechów, te dobrze jest wcześniej (przez noc) namoczyć. Polecam również dodatek masła orzechowego i to nie tylko z orzeszków ziemnych. 2. Równowaga smaków Do koktajlu (porcja
Ratunku obiadtego przepisu! Czas przygotowania: 5 minut + czas na gotowanie buraków (około 30 minut) Ilość porcji: 2 Składniki: 2 buraki* Ok. 50 g sera feta Garść prażonych nasion słonecznika (można zastąpić pestkami dyni) Opcjonalnie rukola (można ją pominąć jednak stanowi fajny dodatek kolorystyczny) Łyżka oleju rzepakowego *Jeśli uda nam się kupić buraka w różnych odmianach kolorystycznych to zachęcam do takiego wyboru
Kolizje Smakówmąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba
Bullioszybko, smaczna i zdrowa! Składniki : * mix sałat * 0,5kg mięsa z uda kurczaka * ulubiona przyprawa do kurczaka * kilka pomidorków koktajlowych * 100g sera feta * 3 łyżki pestek dyni * 3 łyżki pestek słonecznika * oregano, sól, pieprz * świeży koperek Przygotowanie : Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć. Wyłożyć na sałatę pomidorki, kurczaka, fetę i prażone nasiona. Całość posypać ziołami
Magiczne Życie Martyobficie nasionami. Przepis na chleb Składniki: 2 bochenki 50 g świeżych drożdży ½ l wody 600 g pszennej mąki chlebowej 400 g mąki razowej 50 maku 4 łyżki słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki drobnych nasion jak sezam, lniane siemie czy czarnuszka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z dodatkiem 1 szklanki mąki. Odstaw rozczyn na 15 minut
codojedzeniapizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika, lnu, sezamu, pestek dyni. Idealne na szybkie i pożywne śniadanie, z mlekiem czy jogurtem. QUINOA MAKARON PSZENNY ZE SPIRULINĄ Makaron powstał z pszennej razowej mąki z domieszką spiruliny, czyli słodkowodnej algi, której
Zdrowie na języku :Ppełnoziarnistej) 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 banany im bardziej dojrzałe tym lepiej garść orzechów laskowych garść różnych ziaren, u mnie: siemię lniane prażone, ziarno sezamu prażony, pestki dyni prażone, ziarno słonecznika prażone garść rodzynków (tym razem u mnie bez rodzynków) jajko 70 g masła 80 g cukru trzcinowego łyżeczka przyprawy do piernika Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków
Kocham Czekoladę