ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży(...)dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ZAKWAS z mąki żytniej razowej na chleb Do upieczenia chleba z mąką żytnią potrzebujemy zakwasu. Chleb żytni
w mojej kuchniciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży(...)dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem
w mojej kuchniskórką i zwartym, sycącym miąższem. W takim chlebie dziury wyglądają niemal jak w zakwasowcach. Gwarantuję - jeśli raz spróbujecie, przepadniecie. Ten chleb smakuje wyjątkowo za sprawą chrupiących ziaren dyni i słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ma rewelacyjną strukturę, i smakuje wyśmienicie z samym masłem, ale także z wytrawnymi czy słodkimi dodatkami. Spróbujcie koniecznie - dajcie szansę chlebom na poolish Chleb(...)letniej wody 150 g mąki pszennej ciasto: 3 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 150 ml letniej wody 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu dodatkowo: 2 łyżki wody Drożdże na poolish rozpuścić w wodzie, dokładnie wymieszać z mąką. Odstawić na 5-6 godzin. Pozostałe drożdże rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemakaronu (waga surowego przed ugotowaniem) ok. 400 g fileta z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów 3 - 4 łyżki oliwy, którą były zalane pomidory 75 g ziaren słonecznika 75 g pestek dyni sól, pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka (dosłownie odrobina) ser feta lub parmezan (w zależności co bardziej Wam smakuje) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)niej kurczaka. Przekładamy go na papierowy ręcznik, a następnie dodajemy do makaronu. Pomidory kroimy w paski (dodajemy do makaronu). Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni prażymy przez chwilę ziarna słonecznika i dynię i gorące wsypujemy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wierzch posypujemy wybranym serem. Jeśli wolicie sałatkę całość odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli natomiast danie na ciepło
Czary - gary w kuchniminut, aż krakersy będą rumiane. Krakersy sezamowe Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 6 łyżek sezam 5 łyżek pestki słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda(...)rumiany odcień, przez ok. 20-30 minut w 180 st C. Krakersy wieloziarniste Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki orkiszowe 1/2 szklanki mąka gryczana 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam 1 łyżeczka kminek 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki mielony
Kucharzycanabrał "głębi" :) następnym razem dołożę jeszcze kminek :) Składniki : - 1 kg mąki krupczatki - 50 g świeżych drożdży - 1 litr ciepłej wody - 6 łyżek siemienia lnianego - 6 łyżek ziaren słonecznika - 3 łyżki pestek dyni - 3 łyżki sezamu - 250 ml otrąb pszennych - 2 łyżki soli (płaskie) - 4 łyżki cukru trzcinowego (może być zwykły) Wszystkie składniki wrzucić do miski ,dolać wodę i mieszać
Wypieki Renemlekiem. Dodajmy świeże lub suszone owoce i mamy ucztę na całego :) Składniki: (duża porcja) 350 g płatków owsianych, 40 g siemienia lnianego, 40 g sezamu, 50 g słonecznika, 80 g pestek dyni, 55 g orzechów laskowych, 40 g migdałów, 6 łyżek cukru trzcinowego, 3-4 łyżki miodu, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wszystkie suche
Plate of Joymąki pszennej pełno ziarnistej lub innej 400 ml letniej wody 25 g drożdży świeżych 10 g soli 1 łyżeczkę cukru dodatkowo do chleba dodałam 50 g ziaren słonecznika można dodać pestki dyni lub nie dodawać z wcale ziaren. 1 łyżka oleju do wyrównania chlebka w foremce Użyłam foremki o wymiarach(...)Składniki ciasta mieszam łyżką w misce przez około 2 -3 minuty tak żeby dokładnie się wymieszały , ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne . Po wymieszaniu składników dodaję słonecznik i dokładnie mieszam żeby połączył się z ciastem . Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut . Jeżeli
Uwaga Babcia Piecze Chlebśrednie banany) 220 g płatków owsianych bez glutenu 100 g suszonej żurawiny 100 g daktyli bez pestek 85 g migdałów 80 g pestek z dyni 80 g pestek słonecznika 50 g nasion chia 50 g sezamu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle
maniapieczeniakuchnia vege" - Audrey Cosson . Składniki: 300 g płatków owsianych 100 g suszonej żurawiny 5 owoców kardamonu 30 g orzechów laskowych 60 g orzechów pekan 50 g pestek słonecznika 50 g pestek dyni 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 300 ml miodu lipowego 100 ml oleju z pestek winogron ( u mnie nierafinowany olej kokosowy ) 40 g brązowego cukru opcjonalnie pyłek pszczeli i posiekana
Blondynka Gotujemąką, cukrem, sodą i roztopionym masłem. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką/otrębami keksówki. Na wierzch posypać mieszankę ziaren (u mnie amarantus, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik) . Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Udanych wypieków
Kuchnia Elliecrunchem ryżowym i żurawiną ) – 1 szkl * orzechy nerkowce – 1 garstka * suszone figi – 3 szt * daktyle – 8 szt * masło orzechowe – 3 łyżki * pestki dyni – 1 łyżka * pestki słonecznika -1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Suszone owoce moczymy we wrzątku przez ok. 15 minut, odsączamy siekamy. Dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Wrzucamy płatki ryżowe Lubella oraz pestki i posiekane
Ostra na Słodkomożna zrobić rodzinie smaczną i pachnącą niespodziankę. Składniki na 15 muffinek: Składniki suche • 2 szklanki mąki • 4 łyżki nasion sezamu • 4 łyżki nasion słonecznika • 6 łyżek pestek dyni • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki suszonego oregano • 1/2 łyżeczki soli • 100 g sera żółtego startego na drobnej tarce Składniki mokre • 2 jajka • 1 szklanka mleka
To co kochamnaprawdę pyszne! Polecam :) SKŁADNIKI: ok. 0,5 kg bezglutenowych płatków owsianych jumbo 50 g siemienia lnianego 50 g sezamu 100 g suszonej żurawiny 100 g pestek słonecznika 50 g pestek dyni 50 g orzechów laskowych 100 g orzechów włoskich 3 białka jaja 1 całe jajo 5 łyżek syropu z agawy lub miodu 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego Wszystkie składniki
Kuchnia bezglutenowaosób dbających o dietę! Składniki: (na blachę keksówkę) 200 g mąki ryżowej 200 g mąki jaglanej 100 g mąki owsianej 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki orzechów włoskich 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 13 g suszonych drożdży 550 ml ciepłej wody czarnuszka do posypania Sposób przygotowania: Orzechy łupie i lekko rozdrabniam
Pyry na Gazolej. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli chcemy chleb z nasionami , to jest ten moment aby je dodać. U mnie przeważnie jest to siemię lniane, sezam lub słonecznik. Czasami też pestki dyni lub prażona cebulka. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut. Gdy ładnie podrośnie jeszcze raz lekko wyrobić i ułożyć w wysmarowanych tłuszczem oraz posypanych mąką
W garach u Gosimąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba
Bulliomąki pszennej chlebowej typ 750 (w tej ilości zawarta jest mąka do startera chleba) 1/4 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. otrębów owsianych lub pszennych 1/4 szkl. pestek słonecznika 1/4 szkl. pestek dyni lub pokrojonych na kawałki migdałów (ale nie płatków migdałów) 1/3 szkl. siemienia lnianego 1/4 łyżki soli 1/2 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 1 i 1/3 szkl
Codziennik Kuchennylepiej dodać do niej więcej pestek i orzechów, a mniej płatków. Składniki granoli: 12 łyżek płatków owsianych 3 łyżki orzechów nerkowca 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżka oleju Składniki musu malinowego: 2 szkl. malin 2 łyżki brązowego cukru Przygotowanie granoli
Codziennik Kuchennyszklanki mąki owsianej, 2 szklanki płatków owsianych, 1 łyżka kakao, 2 jajka, 100 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki posiekanych orzechów, 1 szklanka nasion słonecznika, 1/2 szklanki pestek dynia, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Masło roztop w rondelku. Gdy ostygnie wlej je do suchych składników i dodaj jajka. Wszystko
Fit&Fast Kitchenwypróbować :) 500 g gotowych kopytek puszka soczewicy gotowanej na parze pół niewielkiej cebuli 2 duże pomidory malinowe 8-10 plasterków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki mieszanki pestek (np. słonecznika i dyni) łyżka posiekanego szczypioru łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki łyżeczka bazylii cytrynowej sól i pieprz do smaku łyżeczka masła klarowanego Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i szklimy posiekaną cebulę
Mienta blogmiodu. Produkty Lestello mają tak bogatą ofertę, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Składniki: - 1 szklanka płatków owsianych - 3/4 szklanki kaszy kuskus - 1/4 szklanki pestek słonecznika - 1/4 szklanki pestek dyni - 1/2 szklanki jagód goi - 1/2 szklanki żurawiny - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 10 dag suszonej moreli - garść orzechów włoskich - 1/2 szklanki miodu - 1/2 szklanki melasy - 1 pomarańcza - 3 łyżki
Apetyczna babeczkazdrową żywnością lub w internecie. Jeśli chcecie dodać mięso, polecam kurczaka ugotowanego na parze i pokrojonego w paski. Całość posypałam prażonymi płatkami migdałów, jednak można zastąpić je pestkami dyni czy nasionami słonecznika. Smacznego! Penne w kremowym sosie porcja dla 1 osoby Składniki: 100 g makaronu penne sos: 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki jaglanej 30 g ricotty 1/2 łyżki natki
Jaglusiapłatków owsianych 400 g płatków jęczmiennych 3 garście posiekanych orzechów ( mieszanka włoskich i laskowych) 2 garście posiekanych suszonych moreli 2 garście rodzynek 1 garść pestek dyni 1 garść pestek słonecznika Wszystko wymieszać łyżką w dużej misce i wsypać do szczelnego pojemnika. Śniadanie: Wieczorem poprzedniego dnia wsypać do miseczki 4 kopiaste łyżki mussli i zalać 0,5 szkl. mleka. Przykryć
Posadzone i zjedzonelniane, nasiona chia (szałwia hiszpańska) oraz płatki owsiane będą wspaniałymi zagęstnikami koktajli śniadaniowych. Najlepiej jednak zmielić je najpierw osobno. Kolejnym sposobem na gęsty, kremowy koktajl jest dodanie pestek (np. słonecznika lub dyni) albo orzechów, te dobrze jest wcześniej (przez noc) namoczyć. Polecam również dodatek masła orzechowego i to nie tylko z orzeszków ziemnych. 2. Równowaga smaków Do koktajlu (porcja
Ratunku obiadtego przepisu! Czas przygotowania: 5 minut + czas na gotowanie buraków (około 30 minut) Ilość porcji: 2 Składniki: 2 buraki* Ok. 50 g sera feta Garść prażonych nasion słonecznika (można zastąpić pestkami dyni) Opcjonalnie rukola (można ją pominąć jednak stanowi fajny dodatek kolorystyczny) Łyżka oleju rzepakowego *Jeśli uda nam się kupić buraka w różnych odmianach kolorystycznych to zachęcam do takiego wyboru
Kolizje Smakówmąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba
Bullioszybko, smaczna i zdrowa! Składniki : * mix sałat * 0,5kg mięsa z uda kurczaka * ulubiona przyprawa do kurczaka * kilka pomidorków koktajlowych * 100g sera feta * 3 łyżki pestek dyni * 3 łyżki pestek słonecznika * oregano, sól, pieprz * świeży koperek Przygotowanie : Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć. Wyłożyć na sałatę pomidorki, kurczaka, fetę i prażone nasiona. Całość posypać ziołami
Magiczne Życie Martyobficie nasionami. Przepis na chleb Składniki: 2 bochenki 50 g świeżych drożdży ½ l wody 600 g pszennej mąki chlebowej 400 g mąki razowej 50 maku 4 łyżki słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki drobnych nasion jak sezam, lniane siemie czy czarnuszka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z dodatkiem 1 szklanki mąki. Odstaw rozczyn na 15 minut
codojedzeniapizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika, lnu, sezamu, pestek dyni. Idealne na szybkie i pożywne śniadanie, z mlekiem czy jogurtem. QUINOA MAKARON PSZENNY ZE SPIRULINĄ Makaron powstał z pszennej razowej mąki z domieszką spiruliny, czyli słodkowodnej algi, której
Zdrowie na języku :Ppełnoziarnistej) 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 banany im bardziej dojrzałe tym lepiej garść orzechów laskowych garść różnych ziaren, u mnie: siemię lniane prażone, ziarno sezamu prażony, pestki dyni prażone, ziarno słonecznika prażone garść rodzynków (tym razem u mnie bez rodzynków) jajko 70 g masła 80 g cukru trzcinowego łyżeczka przyprawy do piernika Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków
Kocham CzekoladęWarzywo" granola, choć może bardziej chrupiące musli, pachnące rabarbarem i truskawkami. Chrupiące musli czyli Granola truskawkowo-rabarbarowa 200 g płatków owsianych 60 g łuskanego słonecznika 50 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego po 40 g orzechów laskowych i migdałów 3 łyżki oleju kokosowego szczypta soli syrop owocowy: dowolny domowy w il. 125 ml lub taki
Dzieje kuchennej Wiewiórygotowania, jeśli konsystencja zupy będzie zbyt gęsta dolać wody i w razie potrzeby dodatkowo doprawić, aby miała wyraziście orientalny smak. Zupę podawać z grzankami i posypać uprażonymi pestkami, np. dyni i słonecznika. Można też dodać jogurt naturalny. Ps. Dla dzieci przygotowuję tę zupę w wersji delikatniejszej, z mniejszą ilością przypraw
Calzonella.compół na pół) 100 g surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 1 duży por (biała część) 50 g suszonej żurawiny 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 marchewka, 1 pietruszka sól, pieprz 2 jajka bułka tarta ( opcjonalnie) odrobina oleju do foremki Sposób przyrządzenia: W dużej głębokiej patelni
pieprzny smaczekKrakersy sezamowe Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 6 łyżek sezam 5 łyżek pestki słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki mieszamy
Kucharzycanasion chia 60 g miechunki suszonej + 40 g suszonej morwy białej (można zastąpić 100 g suszonej żurawiny, jagodami goji lub innymi bakaliami) 100 g pestek słonecznika 50 g pestek dyni 50 g nasion amarantusa bio 50 g posiekanych orzechów nerkowca lub orzechów włoskich 50 g posiekanych 3 białka jaja 1 całe jajo 5 łyżek syropu z agawy lub miodu
Smiling Shrimpszklanki mąki orkiszowej 2 szklanki wody 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych) 1/3 szklanki otrąb 1/4 szklanki siemienia lnianego złotego lub brązowego 2 łyżeczki pestek dyni 2 łyżeczki pestek słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli zakwas pszenny (lub żytni z tego przepisu ) Przygotowanie: Wszystkie składniki na chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej
Bon appetit mon amiecukru i tłuszczu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Płatki owsiane - 1 i 1/2 szklanki 1 jajko + białko 1/2 szkl. jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni 4 daktyle 3 łyżki dowolnych orzechów 5 łyżek żurawiny 2 łyżki sezamu Wykonanie Bakalie rozdrabniamy. Mieszamy wszystkie składniki, w razie potrzeby dodajemy jogurtu naturalnego. Nagrzewamy piekarnik
Mieszam w Garnkupiniowych (pesto alla genovese – przepis znajdziecie na stronie) , jest także pesto z pomidorów (pesto alla siciliana), zielonej pietruszki, ale i rukoli. Składniki: rukola – opakowanie pestki dyni – 1/3 szklanki pestki słonecznika – 1/3 szklanki (mogą być alternatywnie 2/3 szkalnki jednego rodzaju pestek) parmezan – 4 łyżki olwia – 4 łyżki czosnek – 2 ząbki sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie
Bon Ton Italiamielonego 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 1 suszona figa 2 łyżki rodzynek 3 łyżki migdałów z grubsza posiekanych lub migdałów w płatkach 1 garść nasion słonecznika 1 garść pestek dyni * ja w tego typu produkty z listy składników zaopatruję się w sklepie www.skworcu.com.pl , w jednym miejscu mam bakalie, nasiona, przyprawy, herbaty,kasze itd. Z perspektywy 3 lat regularnej
Blondynka GotujeNasiona te zaliczane są do produktów SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością. Wersja bez glutenu Składniki: 90 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 100 g ziaren siemienia lnianego 140 g płatków ryżowych albo gryczanych 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne) 50 g nasion chia (można zastąpić żurawiną) 4 łyżki nasion babki płesznik
Bon Appetit Małgorzatyzakwasu 250 g wody 100 ml jogurtu 1 czubata łyżka melasy 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 80 g mąki żytniej razowej 1 łyżka soli 200 g nasion słonecznika 100 g pestek dyni 50 g nasion sezamu 25 g nasion lnianego siemienia 25 g maku Wymieszaj zakwas z wodą, jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj
codojedzeniaczekoladę, wanilię itp. Polecam też upieczenie ciasteczek z domowego muesli będą wyjątkowe. Składniki: szklanka płatków owsianych szklanka otrębów owsianych szklanka otrębów pszennych szklanka amarantusa ekspandowanego 75 g pestek dyni 75 g słonecznika 75 g sezamu 2 łyżki miodu 100 g rodzynek 3 łyżki oleju kokosowego/masła 1. Wszystkie składniki oprócz rodzynek i miodu wsypujemy do dużej miski i mieszamy
NA MOIM TALERZUźródła tego tłuszczu były jak najbardziej naturalne. Przy czym stu procentowy olej nie jest naturalnym produktem, o czym należy pamiętać. W pełni naturalne są orzechy, nasiona dyni czy konopi, pestki słonecznika, sezam, awokado itd. W tych produktach znajduje się też błonnik oraz spore ilości składników odżywczych, tak więc jest to duża różnica w stosunku do czystego oleju z butelki
Wegańska kuchnia orientalnamasy serowej, ponownie wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto do połowy. W każdą muffinkę wcisnąć pomidor i przykryć resztą ciasta. Wierzch posypać pestkami dyni (można zastąpić słonecznikiem). Piec około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wierzch muffinek powinien mieć kolor jasnobrązowy
Czerwień i błękitpiękny zielony kolor, trzeba bób obrać, ale wszystko jest warte zachodu. Zupa jest smaczna, gęsta i pożywna, nie trzeba dodawać do niej np. grzanek, można posypać prażonymi pestkami, np. słonecznika lub dyni. Tutaj szybsza wersja (bez obierania ziaren z łupinek). Składniki: 2 łyżki oliwy lub masła 0,5 kg bobu 2-3 ziemniaki ½ cebuli lubczyk, sól, pieprz
Qlinarnie i Qlinarnieniż jej wersja tradycyjna. Tutaj znajdziecie jeszcze kilka wakacyjnych inspiracji. składniki: (dla 2 osób) 125 g mozzarelli (1 kulka) 2 średnie pomidory sałata garść pestek dyni lub łuskanego słonecznika 2-3 łyżki zielonego pesto Sałatę i pomidory myjemy. Sałatę rwiemy na strzępy, pomidory kroimy w ćwiartki (można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Mozzarellę kroimy
bistro mamablaszki źle wystudzony - chleb będzie się kruszył (sprawdzone). Chleb przechowujemy w pojemniku w lodówce (nawet do 2 tygodni). Składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnych preferencji: np. część słonecznika zastąpić możemy pestkami dyni lub dodać suszonej żurawiny. Migdały zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi. Ważne tylko by zachować podane proporcje. Chleb jest wilgotny. Pasuje do wędlin, sera jak i słodkich dodatków
Kuchnia po mojemunich świetnie się sprawdza jako szybka przekąska. Chlebek jest bardzo sycący - 1-2 kromki w zupełności wystarczą, aby zaspokoić głód. Polecam :) Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika pół szklanki pestek dyni 1/3 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki orzechów (u mnie nerkowce i włoskie) 3/4 szklanki płatków jaglanych (lub ugotowanej kaszy jaglanej) 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (lub płatków gryczanych) 1 łyżka
Domowa Cookierenka Agimożna by ją wykorzystać. Więc jeśli przypadkiem posiadacie taką mąkę to już wiecie co z niej zrobić :) 400 g mąki jaglanej 500 ml mleka 10 g pestek dyni 30 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego 40 g płatków czerwonej papryki sól Przygotowanie jest absolutnie proste: wszystkie składniki mieszamy w misce przy pomocy łyżki do momentu, aż uznamy, że się
Marder&Marder Manufactureoliwą i ma być chleb? po dłuższym zastanowieniu stwierdziłam że piekę tak jak w przepisie...zobaczcie jaki efekt! Cała mieszanka jak już wspomniałam zawiera same ziarna: - ziarno słonecznika -siemię lniane -pestki dyni -nasiona sezamu Przepis na chlebek: 4 jajka 50 ml oliwy 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Jajka rozbijamy, mieszamy w misce z pozostałymi składnikami czyli ziarnami ,oliwą i solą
Wanilia i Kardamoncynk, miedź, selen. Przepis i wykonanie : 200 g. płatków owsianych, 100 g. płatków jęczmiennych, 50 g. płatków orkiszowych, 3 czubate łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki pestek dyni, 3 łyżki sezamu oraz po 25 g. posiekanych migdałów i orzechów włoskich. Wszystkie suche składniki umieściłam w dużej misce. Następnie do rondelka wlałam 200 ml miodu postawiłam na małym
apetytnapieczeniecukinie 1 drobno posiekana cebula 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka M 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Łyżeczka oleju kokosowego do smażenia – może być inny, akurat taki miałam pod ręką Sól, pieprz, ewentualnie świeży tymianek do dekoracji Przygotowanie: 1.Cukinie umyj, zetrzyj na tarce (grube
Powiedz dietom nieczasu gdy od firmy SCANDIC FOOD otrzymałam do przetestowania jeden z ich dżemów i mieszankę do wypieku chleba. W mieszance tej znalazły się: *nasiona sezamu *pestki słonecznika *siemię lniane *pestki dyni Aby przygotować chleb do 1/2 kg mieszanki ziaren wystarczyło dodać 4 jajka, 50 ml oliwy i płaską łyżeczkę soli. Wszystko razem mieszamy, przekładamy do formy, pieczemy
Z Majeczką w kuchniefekt końcowy trzeba poczekać trochę dłużej, ale warto. Na 2 bochenki (2 keksówki dł.36cm) Potrzebujemy: 1kg mąki krupczatki 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 1szkl. otrąb pszennych lub żytnich 1,5 łyżki soli 1 łyżka cukru 5 dkg świeżych drożdży 1 litr ciepłej wody Do dużej miski wsypujemy mąkę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/chętni do jezdenia :-). Domowe batoniki musli Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na 14 batoników Składniki: 125 g płatków owsianych 125 g płatków jęczmiennych 50 g pestek dyni 50 g pestek słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g orzechów laskowych 75 g suszonej żurawiny 75 g wiórków kokosowych 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka, lekko
Kulinarne przygody Gatityteż użyć: 250 g mąki gryczanej i 250 g mąki ryżowej lub 100g mąki kukurydzianej, 100g mąki ryżowej i 300g gryczanej 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 1 łyżka sezamu 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży 550 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Do dużej miski
UgotujmyTo.plszklanki ciepłego mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 2 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki suszonych drożdży 1 łyżka ziaren sezamu 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka siemienia lnianego Dodatkowo do smarowania i posypania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki wymieszać i dokładnie zagnieść
Na słodko lub wytrawniepłatków owsianych 60 g mąki 1 łyżka sezamu 15 g ryżu preparowanego 30 g orzechów włoskich 4 daktyle 50 g rodzynek 20 g pestek z dyni 20 g pestek słonecznika 20 g żurawiny 1/2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami 10 g ananasa suszonego 4 sztuki suszonej moreli 60 ml soku ze świeżo wyciśnietej pomarańczy 4 łyżki miodu
Słodkie Przyjemnościszklanki mąki żytniej 2000 200 g miękkiego masła (użyłam ekologicznego) 3/4 szklanki brązowego cukru 3 szklanki mieszanych zbóż i bakalii (użyłam płatki żytnie, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, pistacje, orzechy laskowe, płatki migdałowe suszoną żurawinę) 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczoną szczypta soli WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj
Słodko-Słony Świat Ilonyużywam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego mogą być za każdym razem inne, czy to orzechy pinii czy włoskie, świetnie nadają się też migdały, pestki dyni czy łuskany słonecznik. Bazylię można zamienić na rukolę lub pietruszkę. Tradycyjnie pesto uciera się w moździerzu, ale zmiksowane malakserem czy blenderem jest równie pyszne:) P.s. Pesto na zdjęciu ucierałam bardzo
Słodko-Słony Świat Ilony