Pikantna dynia ze słonecznikiem i pangrattato 243łyżka świeżej lub suszonej szałwii pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika (mogą też być pestki dyni lub jakiekolwiek orzechy) Przygotowanie: w dużej misce wymieszaj 3/4 oliwy z przyprawami, wrzuć do tego dynię i dokładnie wymieszaj. Dynię wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz wtem. 220-230 C przez 35- minut. W międzyczasie przygotuj(...)pangrattato. Cebulę drobno pokrój, podsmaż na reszcie oliwy, dodaj szałwię i drobno pokruszony chleb. Na oddzielnej, suchej patelni podpraż słonecznik/orzechy. Połącz słonecznik z cebulą. Upieczoną dynię wymieszaj z pangrattato. Smakuje na ciepło i na zimno. Smacznego
greenscarf
1477. Chleb drwala 181super sprawa...wystarczy tylko woda i zawartość torebek...Ta gotowa mieszanka zawiera trzy torebki..jedną z mąką , drugą z drożdżami, a trzecią z dodatkami..czyli pestkami dyni i siemienia lnianego oraz ziarnami słonecznika. Ja ziarna i pestki wsypałam do misy robota [ co widać poniżej na zdjęciach , dolałam wodę itd..] ale potem wyjęłam ciasto z misy i zagniatałam ręcznie...robot coś
Moje domowe kucharzenie
Zdrowie zawarte w skorupce łupiny, czyli pestki dyni. 195Obiecałam ,że w następny poście opiszę właściwości zawarte w łupinach dyni, słonecznika. Co też czynię na temat przygotowania mikstury oczyszczającej , czy też koktajlu błonnikowego piszę TU: Mikstura oczyszczająca z toksyn Obawy dotyczące, złych właściwości zmielonych łupin ( powtarzam zmielonych) postaram się rozwiać. Łupiny po zmieleniu na proszek i zalaniu wodą pęcznieją jak gąbka, tym samym nic nie podrażnia naszych jelit(...)naszym organizmie pełni bardzo ważną funkcję. Usuwa zalegający śluz z jelita cienkiego. Jest podłożem w hodowli bakterii acidofilnych w jelicie grubym. Nie bójmy się pestek dyni w łupince. Na temat słoneczniki i siemienia lnianego w następnym poście. Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 257wysokości 10 cm): 1 kg mąki pszennej 1 szkl mąki żytniej typ 720 3 łyżeczki soli 25 g drożdży świeżych 3/4 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. słonecznika łuskanego 1/2 szkl. pestek dyni 1/2 szkl. siemienia lnianego 4 szkl. wody mineralnej Składniki na rozczyn połączyć ze sobą i odstawić do wyrośnięcia na ok.2 godziny. Do rozczynu dodać mąkę żytnią(...)godzin (najlepiej jest zostawić na całą noc). Rano dodać 1 kg mąki pszennej, 3 łyżeczki soli, 2,5 szkl. letniej wody, drożdże rozpuszczone w 1/2 szkl. wody, płatki owsiane, słonecznika i resztę ziaren. Wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Wysmarować olejem foremki, posypać otrębami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek. Pozostawić do wyrośnięcia
Banana Smiles
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 258żytniej chlebowej 1/2 aktywnego zakwasu żytniego 1 szklanka wody 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów [ dałam olej kujawski ze smakiem] 1/2 szkl. puree z dyni 100 g pestek ze słonecznika 1 płaska łyżka soli Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszać w misce. Ciasto wyrabiać mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek
Moje domowe kucharzenie
Sałatka z buraka à la caprese 393Caprese to pomidory, mozzarella i bazylia. Ale można przecież przygotować sałatkę w tym stylu, zamieniając jej niektóre składniki. Postanowiłam pomidory zastąpić gotowanym burakiem, który doskonale nadaje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z ziarnami 185słonecznikiem. Ale taki tylko ze słonecznikiem to nuda straszna :) Więc dostała i ze słonecznikiem i makiem i jeszcze pestkami dyni. 500 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 75 g ziaren dyni 75 g ziaren słonecznika 75 g maku 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Sprawa prosta: do miski wrzucamy wszystko co tam mamy, tylko
Marder&Marder Manufacture
Granola. Na dobry początek tygodnia 197cynamonu i wyraźniejszą pomarańczy. Niebo w buzi! Spróbujecie...? Granola dyniowo-pomarańczowa Składniki: (na 2 l granoli) 300 g płatków owsianych 100 g płatków jęczmiennych 25 g pestek dyni 75 g ziaren słonecznika 50 g orzechów pekan 40 g ziaren lnu 200 g musu z dyni 65 ml syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Warsztaty z Fairy w FoodLabStudio 217też migdały w karmelu. Polędwica wołowa w ziołach. Tatar z prażonym papierem ryżowym z trzema kolorowymi majonezami. To danie według mnie było najlepsze: pure z dyni, z jarmużem rażonymi pestkami słonecznika z surowym topinamburem oraz z rukwią wodna. Pstrąg na pure z kalafiora z prażonymi nerkowcami. Beza włoska z granatem. Serdecznie dziękuję Fairy Polska
AZgotuj!
Granola Dyniowa 186szklanki puree z dyni 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 1/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowej przyprawy do dań z dyni 1 garść pestek dyni 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki orzechów laskowych posiekanych 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki nasion chia Sposób wykonania: Puree i przyprawę do dań z dyni spokojnie możemy przygotować wcześniej
Blondynka Gotuje
Batony FIT 227miodu mniej Podane niżej proporcje są orientacyjne. Można dość dowolnie modyfikować poprzez dodanie ulubionych składników (np. orzechy, migdały, suszone owoce). 1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki ziaren słonecznika 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki ziaren sezamu 3/4 szklanki rodzynek 1/3 szklanki mleka 4 łyżki miodu 2 dojrzałe banany 1 jajko Banany rozgnieść widelcem. Miód rozpuścić
Bullio
Crunchy orzechowe - zdrowe i fit :) 216szczypta soli himalajskiej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej wanilii (Biolovers) 35 g orzechów włoskich (Biolovers) 35 g nerkowców 35 g migdałów 35 g pestek dyni 35 g nasion słonecznika 35 g nasion chia 35 g sezamu 35 g ziaren lnu złocistego 35 wiórków kokosowych Przygotowanie: Olej kokosowy i tłuszcz kakaowy delikatnie podgrzej
Zdrowie na języku :P
Batony FIT 347miodu mniej Podane niżej proporcje są orientacyjne. Można dość dowolnie modyfikować poprzez dodanie ulubionych składników (np. orzechy, migdały, suszone owoce). 1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki ziaren słonecznika 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki ziaren sezamu 3/4 szklanki rodzynek 1/3 szklanki mleka 4 łyżki miodu 2 dojrzałe banany 1 jajko Banany rozgnieść widelcem. Miód rozpuścić
Bullio
Chleb na zakwasie 220mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej 2 łyżki siemienia 2-3 garście słonecznika 2-3 garście pestek dyni 2-3 łyżki otrąb pszennych 5 łyżeczek soli zakwas 5 szklanek wody ciepłej (letniej) Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek zakwasu, Nasmarować 3 keksówki smalcem, nałożyć ciasto do połowy, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem
Gotowanie jest łatwe
Bezglutenowy chleb gryczany 211mąki pszennej bezglutenowej - 100g mąki kukurydzianej - 50g płatków owsianych - 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki pestek dyni - 2 łyżki ziaren słonecznika - 1 łyżka siemienia lnianego - 500ml wody - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki - Stopniowo dodawać letnią wodę, mieszając masę łyżką - Ciasto powinno być
Wegańska kuchnia orientalna