Składniki 40 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej 10 dkg mąki owsianej 10 dkg mąki pszennej 6 łyżek płatków owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 3 łyżki słonecznika 1 łyżka miodu 3/4 łyżki soli 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna
coolinarnastrefa.blogspot.comkrupczatki (odsypać 1 szkl. mąki i zastąpić 1 szkl. mąki żytniej pytlowej) 5 dkg świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 1/2 łyżki soli 3 łyżki oliwy z pestek winogron garść słonecznika garść dyni 1 szkl. otrąb pszennych 2 łyżki siemienia lnianego 2 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę szczypta kminku odrobina czarnuszki
coolinarnastrefa.blogspot.comkaparów, ponadto: garść rukoli, ok. 7 szt. rzodkiewki, kiełki rzodkiewki, kiełki brokułu, kilka szt. czarnych oliwek, pomidorki koktajlowe, 4 duże kapary z ogonkiem, 1 łyżka słonecznika łuskanego Kresto, 1 łyżka pestek dyni. Przygotowanie: Dressing: Musztardę mieszamy z zalewą z kaparów, następnie powoli dolewamy olej, ciągle mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię, odstawiamy do przestygnięcia
Moniki Smakołykibulion warzywny- tyle oby zakrył w garnku pokrojoną w kostkę dynię 1 marchew 1 cebula 4 ząbki czosnku masło sól,pieprz, słodka papryka prażone pestki słonecznika, siemię lniane ulubione zioła Wykonanie: Dynię wydrążamy, kroimy w kostkę. Na rozgrzane masło w garnuszku wrzucamy kawałki dyni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem zrumieniamy, po czym dolewamy bulion- tyle aby zakryło
Z Majeczką w kuchnipuder do posłodzenia śmietany prażone pestki słonecznika, płatki migdałów wiórki kokosowe Wykonanie: *Dynię pieczemy w piekarniku, po ostudzeniu blendujemy na jednolitą aksamitną masę. Dodajemy serek mascarpone, miod i likier, blendujemy.Przekładamy do pucharków *Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Gotową dekorujemy mus z dyni, posypujemy uprażonymi pestkami
Z Majeczką w kuchnimnie poczęstował. Tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać podobne składniki i przyrządzić je po swojemu. Powstała pyszna sałatka, która można również podać na ciepło. Ziarno słonecznika można zastąpić migdałami lub pestkami dyni. Myślę, że pasował by tu również tarty parmezan. Sałatka makaronowa z fasolka szparagowa i pomidorami suszonymi 250 g zielonej fasolki szparagowej 100 g makaronu, u mnie
Dzieje kuchennej WiewióryPowinny być tylko lekko ugotowane. Gdy ostygły, wlałam do brokuł oliwę z oliwek i przez chwilę miksowałam. Uprażyłam pestki dyni, dodając odrobinę oliwy. Zamiast pestek dyni możecie użyć orzechy bądź pestki słonecznika. Wsypałam je do brokuł i zmiksowałam. Podsmażyłam przez chwilkę starte ząbki czosnku. Dodałam do czosnku zmiksowane brokuły. Podsmażyłam wszystko i przyprawiłam. Możecie dolać oliwy
potrawyregionalneDuszona dynia z warzywami vega/ mięsem Składniki: pół małej dyni brokuł opakowanie mrożonego groszku ( może być również marchewka) pestki słonecznika przyprawy- sól morska, pieprz, oregano, cynamon Przygotowanie Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie, solimy ją, doprawiamy cynamonem.Pod przykryciem smażymy kilka minut.Dodajemy resztę warzyw dusimy,do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy pozostałe przyprawy, podczas duszenia można dolewać troszkę
Kukuleczkizupę. Składniki: 8 marchewek 1 cebula biała część pora 1 ziemniak (ja dałam ziemniaki, które zostały mi z obiadu, było ich dwa) 4 łyżki pestek słonecznika (w oryginalnym przepisie są pestki dyni, ja nie miałam) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego sok z cytryny słodka mielona papryka pieprz sól Marchewkę obrać(...)czasu do czasu Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut Całość zmiksować na krem, przyprawić i wymieszać dodając trochę soku z cytryny Posypać ziarenkami słonecznika lub dyni Taka zupa to na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlubimy. Bardzo szybko się je robi i świetnie nadają się do pochrupania w jesienne wieczory:) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki sezamu, 1/4 szklanki pestek dyni, 1/2 szklanki żurawiny, 1/2 szklanki rodzynek, łyżka masła, 4 łyżki miodu, 1/2 szklanki cukru. Przygotowanie Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni, aż staną się złociste. Następnie uprażyć słonecznik
Z miłości do słodkościpolecam pęczak) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka soli 3 łyżki syropu ryżowego/klonowego/agawy lub innego wegańskiego słodkiego lepiszcza 50 ml oleju roślinnego (u mnie to był z pestek dyni) około 50 g ziaren słonecznika lub innych ulubionych nasion natka pietruszki Przygotowanie: Zakładam, że zastosujesz się do mojej sugestii i przygotujesz sobie wszystko wcześniej, ale przypomnę. Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu
greenscarfzresztą zupkę też wciągnął pierwszorzędnie :) Spróbowaliśmy również kuskusa z warzywami (oliwkami, które Maugo nie lubi i Paszko musiał kończyć już sam), a także z surówką posypaną słonecznikiem i hummusem z dodatkiem pestek dyni. Na deser był tofurnik, bardzo pyszny, bardzo słodki i "dopchał" nas, w pozytywnym sensie, na dobre. Na popitkę wzięliśmy zieloną herbatę z żeńszeniem i imbirem. Zielona herba
Bananowe Poleogóle to jeszcze i zdrowo i słodko :) Polecam do pochrupania Składniki: 1 szklanka otrębów pszennych 1 szklanka otrębów żytnich 1 szklanka płatów kukurydzianych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki ziaren sezamu 1/2 szklanki pokrojonych śliwek suszonych 1/2 szklanki rodzynek 500 ml mleka skondensowanego Polewa: 1/2 kostki masła 1 szklanki
Ciasteczkowy Potwórłasny;/ dla 2 osób 2 świeże jajka ok. 300g samych różyczek brokuła 1/2 pęczka natki pietruszki 60g białej cebuli 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Różyczki brokuła płuczę pod bieżącą wodą, osuszam. Ostrym nożem (najlepiej nożem szefa bądź Santoku) drobno siekam różyczki. Cebulę i czosnek obieram
W kuchni Karmel-itkioliwek odrobina(!) octu jabłkowego szczypta pieprzu szczypta cynamonu 1.Sałatę podrzeć na kawałki. Gruszkę obrać i pokroić. Ser pokroić. Do pojemnika 2. Podprażyć pestki słonecznika czyli(na rozgrzaną patelnie wrzucić pestki z dyni,na małym ogniu,mieszając drewnianą łyżką podprażyć-uwaga-łatwoprzypalalne są!) 3.Dorzucić je do pojemnika z sałatką. Dodać żurawinę i zetrzeć czekoladę na tarce. Polać sosem. 4.Pojemnik
Fiolka w kuchni