pestki dyni i słonecznika - 874 przepisów (strona:31/59)

Chrupiace musli czyli Granola truskawkowo-rabarbarowa czyli Niedzielne Sniadanie odc.81 127

Warzywo" granola, choć może bardziej chrupiące musli, pachnące rabarbarem i truskawkami. Chrupiące musli  czyli Granola truskawkowo-rabarbarowa  200 g płatków owsianych 60 g łuskanego słonecznika 50 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego po 40 g orzechów laskowych i migdałów 3 łyżki oleju kokosowego szczypta soli syrop owocowy: dowolny domowy w il. 125 ml lub taki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z soczewicy 136

gotowania, jeśli konsystencja zupy będzie zbyt gęsta dolać wody i w razie potrzeby dodatkowo doprawić, aby miała wyraziście orientalny smak. Zupę podawać z grzankami i posypać uprażonymi pestkami, np. dyni i słonecznika. Można też dodać jogurt naturalny. Ps. Dla dzieci przygotowuję tę zupę w wersji delikatniejszej, z mniejszą ilością przypraw

Calzonella.com
PASZTET WIELKANOCNY 156

pół na pół) 100 g surowego boczku  100 g wątróbki drobiowej  1 duży por (biała część)   50 g suszonej żurawiny  2 łyżki pestek słonecznika  2 łyżki pestek dyni  1 marchewka, 1 pietruszka  sól, pieprz 2 jajka  bułka tarta ( opcjonalnie)  odrobina oleju do foremki  Sposób przyrządzenia:   W dużej głębokiej patelni

pieprzny smaczek
Krakersy sezamowe 83

Krakersy sezamowe Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 6 łyżek sezam 5 łyżek pestki słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki mieszamy

Kucharzyca
Batony musli bez dodatku mąki i cukru, czyli pomysł na drugie śniadanie 137

nasion chia 60 g miechunki suszonej + 40 g suszonej morwy białej (można zastąpić 100 g suszonej żurawiny, jagodami goji lub innymi bakaliami) 100 g pestek słonecznika 50 g pestek dyni 50 g nasion amarantusa bio 50 g posiekanych orzechów nerkowca lub orzechów włoskich 50 g posiekanych 3 białka jaja 1 całe jajo 5 łyżek syropu z agawy lub miodu

Smiling Shrimp
Chleb orkiszowy pełen ziarenek 156

szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki wody 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych) 1/3 szklanki otrąb 1/4 szklanki siemienia lnianego złotego lub brązowego 2  łyżeczki pestek dyni 2 łyżeczki pestek słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli zakwas pszenny (lub żytni z tego przepisu ) Przygotowanie: Wszystkie składniki na chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej

Bon appetit mon amie
Ciasteczka owsiane bez mąki, tłuszczu i cukru 140

cukru i tłuszczu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Płatki owsiane - 1 i 1/2 szklanki 1 jajko + białko 1/2 szkl. jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni 4 daktyle 3 łyżki dowolnych orzechów 5 łyżek żurawiny 2 łyżki sezamu Wykonanie Bakalie rozdrabniamy. Mieszamy wszystkie składniki, w razie potrzeby dodajemy jogurtu naturalnego. Nagrzewamy piekarnik

Mieszam w Garnku
Przepis na… – pesto z rukoli 227

piniowych (pesto alla genovese – przepis znajdziecie na stronie) , jest także pesto z pomidorów (pesto alla siciliana), zielonej pietruszki, ale i rukoli. Składniki: rukola – opakowanie pestki dyni – 1/3 szklanki pestki słonecznika – 1/3 szklanki (mogą być alternatywnie 2/3 szkalnki jednego rodzaju pestek) parmezan – 4 łyżki olwia – 4 łyżki czosnek – 2 ząbki sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie

Bon Ton Italia
Kokosowe Ciastka z Ziarnami i Bakaliami, Łatwe, czyli Ciastka Zanzibarskie 123

mielonego 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 1 suszona figa 2 łyżki rodzynek 3 łyżki migdałów z grubsza posiekanych lub migdałów w płatkach 1 garść nasion słonecznika 1 garść pestek dyni * ja w tego typu produkty z listy składników zaopatruję się w sklepie www.skworcu.com.pl , w jednym miejscu mam bakalie, nasiona, przyprawy, herbaty,kasze itd. Z perspektywy 3 lat regularnej

Blondynka Gotuje
Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu 188

Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością.  Wersja bez glutenu Składniki: 90 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 100 g ziaren siemienia lnianego 140 g płatków ryżowych albo gryczanych 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne) 50 g nasion chia (można zastąpić żurawiną) 4 łyżki nasion babki płesznik

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 158

zakwasu 250 g wody 100 ml jogurtu 1 czubata łyżka melasy 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 80 g mąki żytniej razowej 1 łyżka soli 200 g nasion słonecznika 100 g pestek dyni 50 g nasion sezamu 25 g nasion lnianego siemienia 25 g maku Wymieszaj zakwas z wodą, jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj

codojedzenia
Domowe muesli 207

czekoladę, wanilię itp. Polecam też upieczenie ciasteczek z domowego muesli będą wyjątkowe. Składniki: szklanka płatków owsianych szklanka otrębów owsianych szklanka otrębów pszennych szklanka amarantusa ekspandowanego 75 g pestek dyni 75 g słonecznika 75 g sezamu 2 łyżki miodu 100 g rodzynek 3 łyżki oleju kokosowego/masła 1. Wszystkie składniki oprócz rodzynek i miodu wsypujemy do dużej miski i mieszamy

NA MOIM TALERZU
HCLFV, czyli kod na najzdrowszą dietę;) 232

źródła tego tłuszczu były jak najbardziej naturalne. Przy czym stu procentowy olej nie jest naturalnym produktem, o czym należy pamiętać. W pełni naturalne są orzechy, nasiona dyni czy konopi, pestki słonecznika, sezam, awokado itd. W tych produktach znajduje się też błonnik oraz spore ilości składników odżywczych, tak więc jest to duża różnica w stosunku do czystego oleju z butelki

Wegańska kuchnia orientalna
Serowo-ziołowe muffiny z pomidorkami koktajlowymi 179

masy serowej, ponownie wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto do połowy. W każdą muffinkę wcisnąć pomidor i przykryć resztą ciasta. Wierzch posypać pestkami dyni (można zastąpić słonecznikiem). Piec około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wierzch muffinek powinien mieć kolor jasnobrązowy

Czerwień i błękit
Krem z bobu 2.0, Jiro śni o sushi 244

piękny zielony kolor, trzeba bób obrać, ale wszystko jest warte zachodu. Zupa jest smaczna, gęsta i pożywna, nie trzeba dodawać do niej np. grzanek, można posypać prażonymi pestkami, np. słonecznika lub dyni. Tutaj  szybsza wersja (bez obierania ziaren z łupinek). Składniki: 2 łyżki oliwy lub masła 0,5 kg bobu 2-3 ziemniaki ½ cebuli lubczyk, sól, pieprz

Qlinarnie i Qlinarnie