Chleb w całość z mąki żytniej, z dodatkiem niewielkiej ilości pestek słonecznika i dyni - tak dla smaku i dlatego, że lubimy jak coś chrupie. Ten chleb dobrze się kroi nawet gdy jest jeszcze niezupełnie wystudzony. Podłużne, wąskie i zgrabne bochenki są też wygodne do porcjowania. A czy smakuje musicie przekonać się sami - ja zaręczam, że jest pyszny i warto
Smaczna Pyzakażdej) 1 paczka =150g dowolnych otrąb (pszenne, żytnie, owsiane itp.) ½ szkl. płatków owsianych (zwykłych np.”górskich”, a NIE błyskawicznych) 1 szkl. ziaren siemienia lnianego 1 szkl. ziaren słonecznika ½ szkl. pestek dyni (opcjonalnie, akurat tym razem nie dałam) 2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżki soli 1 l i 250ml wody (woda lekko letnia „kranówa”) Do Wielkiego Gara wrzucić wszystkie sypkie składniki
Grunt to przepis!niego też dodać swoje ulubione ziarna, tak jak ja to zrobiłam. Składniki na keksówkę: ½ kg mąki pełnoziarnistej – u mnie razowa mąką pszenna do wypieku chleba Melvit ½ szklanki łuskanego słonecznika ½ szklanki pestek dyni 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli – ja dałabym jednak ciut więcej, tak z ¾-1 łyżeczka 1 łyżka oleju 2 szklanki letniej wody (400 ml) opakowanie suchych drożdży Przygotowanie: Wszystkie
Fabryka pomysłówSkładniki 500 g aktywnego zakwasu 400 g mąki razowej orkiszowej 400g mąki pszennej typ 650 750 --- 800ml letniej przegotowanej wody 1 – 1 1/2 łyżki soli 3/4 szkl pestek dyni 3/4 szkl.pestek słonecznika 1 szkl.otrąb pszennych pestki siemia lnianego ,lub mak do posypania Wykonanie Rano dokarmić zakwas 1 szklanką mąki żytniej ,lub razowej,oraz szklanka letniej wody. Dokładnie wymieszaać
w mojej kuchnichlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 g letniej, przegotowanej wody; 20 g soli; 60 g ziaren słonecznika; 40 g pestek dyni; 30 g ziaren siemienia lnianego. Dodatkowo: Masło do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka
Gospodyni Miejskaprostu ziarna", ale mieszanki przeróżnych ziaren. Będę miała przyjemność testować mieszankę "Słoneczne Pola" zawierającą słonecznik, sezam i siemię lniane, "Euforię" która w składzie ma słonecznik, konopię siewną, pestki dyni oraz "Cynamonowy Raj" składający się ze słonecznika, orzechów arachidowych i sezamu, a doprawiony jest cynamonem, kardamonem i goździkami. Więcej informacji znajdziecie na stronie ziarenkowo.com lub na fanpage Ziarenkowo
breakfast of dreamsjest bardzo prosty! Do przygotowania będziemy potrzebowali: Dynia Marchew Chili Zielone oliwki Słonecznik Kostka rosołowa Oliwa z oliwek Kurkuma Sól Pieprz Zapewne zauważyliście, że nie podałem konkretnych proporcji. Dlaczego? Dynia dyni nierówna, dlatego też przygotujcie jej tyle, ile akurat macie. Dynię obieramy i oddzielamy od pestek. Kroimy w kostkę, by szybciej się ugotowała. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą(...)solą, pieprzem i chili (jeśli nie lubicie ostrych dań, możecie z tego zrezygnować, ja jednak dodaję, by przełamać dość mdły smak dyni). Do gotowej zupy dodajemy zielone oliwki, posypujemy ziarnami słonecznika i skrapiamy oliwą. Zamiast słonecznika można dodać pestki dyni (możecie ususzyć i wykorzystać te, które wykroicie przy oczyszczaniu dyni). Gotowe
MarcinChefPrzepis przewiduje proporcje na dwie nieduże keksówki o wymiarach ok. 24 cm x 11 cm (mierzone u góry). Ja piekłam z połowy składników z wyjątkiem pestek dyni, których dodałam więcej i połączyłam z nasionami słonecznika. Składniki : Zaczyn 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Ciasto chlebowe cały zaczyn
Weekendy w domu i ogrodziesuchego) na keksówkę. Ja podam czego ja użyłam, ale proporcje były na przysłowiowe oko. Słonecznik i dynia wiem, bo poszły całe paczuszki. 100 g słonecznika 100 g pestek dyni sezam siemię lniane 3 kopiaste łyżki mielonego lnu garść suszonych śliwek 10 orzechów włoskich 2 jajka 0,5 szklanki wody płaska łyżeczka soli Przestudiowałam wiele przepisów i nie rozumiałam
Dieta moja pasjamąki żytniej razowej; 1/4 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/4 szklanki płatków jęczmiennych; 1/2 szklanki otrębów pszennych; 1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu; 1 łyżka pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu; 50 ml oleju; 500 ml ciepłej wody; 25 g świeżych drożdży(...)łyżeczki soli. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki tj. obie mąki, płatki owsiane i jęczmienne, otręby pszenne, ziarna słonecznika, siemniania lnianego, pestki dyni i sól. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać
Gospodyni Miejskanaprawdę Warto! Składniki: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 750 2 łyżki pestek dyni (40 g) 2 łyżki ziaren białego sezamu (40 g) 2 łyżki ziaren czarnego sezamu (40 g) 4 łyżki ziaren słonecznika (80 g) 2 łyżki otrąb orkiszowych (30 g) 1 i 1/2 łyżeczki soli(...)świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant (ja użyłam świeżych) 1 łyżka płynnego miodu (użyłam gryczanego) 500 ml ciepłej wody Wykonanie: No to lecimy: Pestki dyni, ziarna sezamu, słonecznika i otręby wsypałam do miski. Przemieszałam sobie łyżką. Pokruszyłam do tego wszystkiego drożdże, wlałam miód i zalałam ciepłą wodą, wszystko wymieszałam, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na około 15 minut
Blondynka Gotujeprawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – tę mieszankę prażonych ziaren można dodać praktycznie do każdej potrawy lub jeść prosto z torebki. Chrupiące ziarna konopi, soczyście zielone pestki dyni oraz ziarna słonecznika nadają Euforii zarówno wyjątkowy smak i aromat, jak również dostarczają organizmowi wielką porcję zdrowia. Wysoka zawartość kwasów Omega-3 oraz Omega-6 w ziarnach konopi wspomaga funkcjonowanie mózgu, zapewnia(...)który jest szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego PMS. Słonecznik, bogaty w żelazo, potas, wapń i cynk oraz w wit. A, E, D i witaminy z grupy B, dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje pracę trzustki. Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin
Wypisz WymalujSkładniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka płatków żytnich 1/2 szklanki amarantusa 1/2 szklanki siemienia lnianego 50 g pestek słonecznika 30 g pestek dyni 25 g suszonych gruszek 25 g suszonych moreli 4 łyżki syropu z agawy 1/3 łyżeczki cynamonu 75 g suszonej żurawiny 120 g orzechów (migdały, brazylijskie, laskowe, nerkowca) 5 łyżek oleju W miseczce wymieszać olej z syropem
Moja Galeria Smakuprawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – tę mieszankę prażonych ziaren można dodać praktycznie do każdej potrawy lub jeść prosto z torebki. Chrupiące ziarna konopi, soczyście zielone pestki dyni oraz ziarna słonecznika nadają Euforii zarówno wyjątkowy smak i aromat, jak również dostarczają organizmowi wielką porcję zdrowia. Wysoka zawartość kwasów Omega-3 oraz Omega-6 w ziarnach konopi wspomaga funkcjonowanie mózgu, zapewnia(...)który jest szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego PMS. Słonecznik, bogaty w żelazo, potas, wapń i cynk oraz w wit. A, E, D i witaminy z grupy B, dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje pracę trzustki. Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin
Wypisz Wymalujprzegotowanej, letniej wody Etap II - dzień drugi: 330 g mąki orkiszowej 250 ml przegotowanej, letniej wody 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki suszonej żurawiny + po łyżce czarnuszki i nasion słonecznika na wierzch Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - jak zrobić? Zakwas na chleb , mąkę żytnią oraz wodę (etap
Moje Qulinaria