pestki dyni i słonecznika - 874 przepisów (strona:19/59)

Sałatka z awokado i suszonymi pomidorami 394

znajomych.  Odrobinkę pozmieniałam, zrobiłam w domu i... goście byli zachwyceni :) Składniki: suszone pomidory awokado mix sałat oliwa z oliwek czosnek sól pieprz gomasio ocet balsamiczny pestki dyni i słonecznika Pomidory odsącz z oliwy, awokado obierz ze skórki i razem z pomidorami pokrój w paseczki. Oliwę wymieszaj z solą, pieprzem i przeciśniętym lub drobniutko pokrojonym czosnkiem. Pestki upraż na suchej

chwile dla mnie
Bułki orkiszowe z marchewką 156

stołowa soli  Otręby i bakalie www.owocowyraj.eu Wymieszać letnią wodę z oliwą i miodem. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać marchewki starte na drobnej tarce, sól, pestki dyni i słonecznika, otręby i płatki owsiane. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę

Apetyczna babeczka
Pasta z bobu z papryką 192

doprawiona papryką, czosnkiem i ziołami. Składniki: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół do pizzy szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku po 1/4 czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w drobną kostkę

Czerwień i błękit
Obłędna pasta z dyni, suszonych pomidorów i słonecznika 222

uprzednio słonecznikiem do kielicha blendera. Zmiksuj wszystko porządnie na gładką pastę. Dodaj musztardę oraz czosnek, a następnie przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotową pastę możesz dodatkowo posypać pestkami słonecznika lub dyni. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego

Food Square
Sałatka z czarną soczewicą i jabłkiem 238

połączyły. Na koniec dodaj posiekaną miętę i jeszcze raz delikatnie zamieszaj. Odsączoną soczewicę przełóż do większej miski, dodaj do niej dressing i delikatnie zamieszaj, aby pokrył wszystkie ziarna. Pestki dyni lub słonecznika upraż na suchej patelni i przełóż na talerzyk. Jabłko przekrój w ćwiartki, wykrój i wyrzuć gniazda nasienne, a resztę pokrój w kostkę. Cebulki dymki pokrój w krążki. Jabłko

Roślinna - blog wegański
Słonecznik muscovado 99

Pestki słonecznika i dyni kojarzą mi się z Babcią.  Ona od kiedy tylko pamiętam zawsze skubała pesteczki!  Zawsze mówiła, że są zdrowe i dobre na włosy i paznokcie - włosy ma piękne. Błyszczące i mocne.  Kiedy zobaczyłam ten przepis na nowym blogu  Mar - Turn Green  wiedziałam, że muszę go zrobić.  Robiłam go już kilkukrotnie. Jest(...)pyszny i zdrowy.  Zabiorę paczuszkę w podróż do rodzinnego domu, ciekawe jak Babci posmakuje :)  Przepis pochodzi z książki Heidi Swanson "Super Natural Every Day". Składniki: 140 g pestek słonecznika, łyżka cukru dark muscovado, łyżeczka tartej skórki z cytryny, 1/4 łyżeczki soli morskiej W miseczce wymieszać startą skórkę z cytryny*, cukier i sól. Rozgrzać patelnie, na którą należy wrzucić

Plate of Joy
Wariacja na temat najprostszego chleba na świecie 157

maki pszenno-żytniej szklanka mąki pszennej + 2 łyżki mąki do posypania garść maku 3 g świeżych drożdży ok. 1,5 łyżeczki soli szklanka cieplej wody dodatkowo ziarna słonecznika i dyni oraz płatki owsiane Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obie mąki, pokruszone drożdże, sól i mak, a następnie zalewamy to wszystko wodą.  Mieszamy ręką albo drewnianą łyżką do połączenia(...)łyżek) blat i odgazowujemy, składając ciasto na pół, i jeszcze raz tak samo.  Odkładamy ciasto zgięciami w dół na ścierkę na której wysypujemy ulubione dodatki, u mnie pestki słonecznika i dyni oraz oczywiście płatki owsiane i troszkę maku. Ciasto ponownie przykrywamy do wyrośnięcia, a w tym czasie  włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne

Słodkie Przyjemności
Sałatka z pomidorkami i tofu 232

Całość doprawiłam przyprawą Kamis i wyszła naprawdę pyszna sałatka. składniki: 300 g pomidorków koktajlowych, u mnie żółte i czerowne 200 g tofu 1 garść listków rukoli 2 garście słonecznika i pestek dyni 3 łyżki oleju sezamowego sól ziołowa Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Pomidorki umyć i osuszyć, przekoić na pół i przełożyć do miski. Tofu pokroić

Monia miesza i gotuje
Wielkanocne jajka pieczone po szkocku 135

pietruszki drobno siekamy, mieszamy z mięsem mielonym i surowym jajkiem. Dodajemy do farszu mąkę, musztardę i przyprawy. Ugotowane jajka „panierujemy” w masie z mięsa, a następnie obtaczamy w słoneczniku i pestkach dyni. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.   Pieczemy   w 180 stopniach przez 40 minut

Kuchnia Bon Appetit
TARTA JAGLANA Z KURCZAKIEM, POREM I SUSZONYMI POMIDORAMI 198

szklanki śmietany 12 lub 18 % 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 pomidor sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka oliwa lub olej do smażenia świeża natka pietruszki, ziarna dyni i słonecznika Z masła, przesianej mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i przykryte, wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.  Ciasto rozwałkowujemy(...)przekładamy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Następnie przekładamy farsz z patelni. Dodajemy pokrojonego pomidora. Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy i posypujemy świeżą natką i podprażonymi pestkami dyni i słonecznika. SMACZNEGO

WYSPA SZCZĘSLIWA
Caprese z czerwonymi pomarańczami z dodatkiem fenkułu, pestek słonecznika i świeżej mięty. 147

jest po prostu obłędna. SKŁADNIKI: (1-2 porcje) 1 kula mozarelli w zalewie 1-2 czerwone pomarańcze 1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek listki świeżej mięty listki świeżej bazylii pestki słonecznika (lub dyni) sos: łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami gorczycy) sok z połowy cytryny łyżeczka miodu 1-2 łyżki oliwy z oliwek SPOSÓB WYKONANIA: 1. Mozarellę odlać z zalewy(...)pomarańczy który pozostał po ich krojeniu. 5. Na talerzu układać na zmianę plastry mozarelli, pomarańczy oraz listki świeżej mięty (ewentualnie bazylii lub oba zioła). Całość posypać obficie fenkułem, pestkami słonecznika i koperkiem. Polać wcześniej przygotowanym dressingiem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Makaron z sosem serowym 226

Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300g różnych rodzajów żółtego sera np. Gouda i Edam 100g boczku Szklanka śmietany 12% 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy Garść pestek słonecznika ( lub pestek dyni) Świeżo mielony pieprz Makaron dla 3 osób Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy boczek. Podsmażamy go na złoty kolor. Dorzucamy

Kolizje Smaków
Kotlety soczewicowe 227

Składniki : 260 g (kubek) czerwonej soczewicy 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki mąki cieciorkowej 2 łyżki przyprawy barbecue masala 1/2 łyżeczki pieprzu cyenne sól do smaku garśc pestek słonecznika i dyni do posypania Przygotowanie: Soczewicę ugotować w wodzie w proporcji 1:2. Ma być rozgotowana. Ostudzić Dodać mąkę, siemię i przyprawy. Wymieszac na gładką masę. Jesli soczewica jest rozgotowana(...)używac blendera Formować kotleciki. Masa jest kleista, ale jeśli zwilży się dłonie zimną wodą to nie ma problemu  Ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Z wierzchu posypać pestkami. Piec w temp. 180 st. przez 30-35 minut Smacznego

pyszne zdrowości
Talarki z cukinii z soczewicą 139

zerwona soczewica (1 szklanka) c zerwona papryka (1/2 szt.) p apryczka chili (1/4 szt.) m archewka (1 szt.) ł uskane ziarna słonecznika (3 łyżki) p estki dyni (2 łyżki) p rzecier z pomidorów (150 ml, można zastąpić pomidorami w puszce) s ól p ieprz ziołowy g aram masala w oda olej ej Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji(...)Przygotowanie: Soczewicę wkładamy do garnka. Dolewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę. Gotujemy. Kiedy soczewica wchłonie wodę dolewamy przecier pomidorowy. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawiamy. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Kończymy, kiedy soczewica wchłonie przecier. W trakcie gotowania soczewicy przygotowujemy cukinię i pieczarki. Cukinię kroimy w talarki

Weganka gotuje
Sałatka dobra na każda okazję 348

lekka. Idealna gdy na dworze upał. Składniki: 50 g rukoli 50 g roszponki pęczek rzodkiewek 250 g pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół ojca Mateusza") 3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego 2 łyżki oleju makadamia 1 łyzka(...)Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i osuszyć Szczypiorek posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki pokroic na plasterki, pomidorki na połówki Przełożyć wszystkie warzywa dop miski, dodać natkę pietruszki oraz pestki i wymieszać W kubku zmieszać oleje, ocet i przyprawy Do sałatki dodać dressing i ponownie wymieszać Smacznego

pyszne zdrowości