gryczanej (ja użyłam mąki z kaszy niepalonej) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych orzechów i pestek (np. włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznika, pistacje) 2 szklanki pokrojonych suszonych owoców, najlepiej niesiarkowanych (np. rodzynek, moreli, jabłek, mango) 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. W dużej misce ubij mikserem jajka, miód i maślankę
Powiedz dietom niemąki pszennej 1/2 szkl. mąki żytniej 1/2 łyżki soli 1/2 szkl. ciepłego mleka 1/2 szkl. ciepłej wody 3/4 szkl. żurku w butelce 35g.drożdży ulubione ziarna- pestki dyni, słonecznik, siemie lniane Wykonanie Zrobić zaczyn z drożdży - pokruszyć drożdże zalać je odrobiną ciepłego mleka plus 1 łyżeczką cukru, wymieszać odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki umieścić w misce
Kubki smakumojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę
moj przepis nagórskich * 75 g wiórków kokosowych (ja nie dawałam) Wg mnie tych składników dajemy wg upodobania ale w przepisie jest tak: * 100 g suszonej żurawiny * 125 g mieszanki nasion (pestki słonecznika, dyni,siemie) * 125 g niesolonych fistaszków (ja w ogóle nie dawałam fistaszków tylko delikatnie uprażone na patelni orzechy włoskie i laskowe) Dodatkowo 4 łyżki miodu (mój dodatek) Do dzieła!!! Mleko
sierotka maRysia w kuchnijeszcze inne opcje, dosypując do bazy (czyli suszonych pomidorów w oleju z ziołami) a to sezamu, a to żurawiny, a to namoczonych suszonych jagód goi (wcześniej pisałam o słoneczniku, pestkach dyni i oliwkach). Te różne dodatki to takie drobiazgi, które są bardzo wartościowe odżywczo ale bardzo trudno dać to ludziom, a zwłaszcza dzieciom, do jedzenia tak po prostu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEciepłej wody 200ml ciepłego mleka 50g drożdży świeżych 5dkg miękkiego masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli rozbełtane jajko do posmarowania ewentualnie ziarna do posypania (sezam, otręby, mak, słonecznik, pestki dyni - co kto lubi) Drożdże rozetrzeć w dość dużym naczyniu (rozczyn zwiększy swą objętość kilkukrotnie) z cukrem, 1/4 szkl. wody i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 5min
Maślane ciasteczkołyżki cukru 1 łyżeczkę soli 1/1/4 łyżeczki drożdży suchych (5 g) 350 ml wody letniej 1 jajko do posmarowania ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne
Basia w kuchniodżywkę (no chyba, ze macie neutralną w smaku) - ok 2-4 a nawet czasem 5 łyżek mąk i (ostatnio pokochałam kukurydzianą) - jeśli macie ochotę to dodajcie posiekane orzechy, pestki dyni, słonecznika, sezam, suszone owoce itp lub jeśli na wytrawnie, to dodajcie ulubione składniki np. szynkę z piersi indyka/kurczaka, cebulkę, paprykę itd + przyprawy
fitolarun.blogspot.comProsta i szybka w wykonaniu, a co najważniejsze smaczna sałatka z awokado. Składniki: ( jedna duża porcja lub dwie mniejsze) 2 duże liście sałaty, łyżeczka pestek słonecznika, łyżka pestek dyni, łyżeczka oliwy z oliwek, 6 grubszych plasterków ogórka świeżego, 1 pomidor, 4 rzodkiewki, 1 awokado, gałązka bazylii. Sos: mała łyżeczka octu jabłkowego, łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin), 2-3łyżeczki(...)małe kawałki. Resztę warzyw i awokado pokroić wedle własnego uznania. Sałatę wyłożyć na talerz, na nią warzywa i awokado. Polać sosem (sos: wszystkie składniki razem wymieszać). Posypać uprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Na wierzch położyć gałązkę bazylii. Smacznego
W kuchni u Monikidrożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej (używam tortowej) 0,5 szklanki otrąb dowolnych (używam pszennych) 0,5 szklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać
cucinareSalsa: 1 pomidor 1 czerwona papryka 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka mięty 0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek Sól, Pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Ziarna sezamu, pestek dyni, słonecznika i suszonej żurawiny Polenta: W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, zimną wodę i sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około
VioletoweKucharzeniedodaj szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną fetę i mieszaj, aż konsystencja będzie kremowa. Ugotowany makaron polej sosem i posyp czymś chrupkim (podprażone pestki dyni, słonecznika, sezam
Corner With Recipesnich często pojawiające się w farszach do pierogów: kaszę i twaróg. Dodałam tylko oliwki, ale można też dodać suszone pomidory, świeże zioła, jakieś ziarenka (sezam, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni). Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) --> Olivia Anna LiIvki - Abby Abby ! Kotlety twarogowo-gryczane Składniki: - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 500 g twarogu - 300 g suchej
Corner With Recipesdziwo takiego pesto jeszcze nie robiłam, ale pietruszka już czeka :) 3) Kotleciki z kaszy jaglanej z marchewką robiłam na bazie tego przepisu, ale dodałam jeszcze sporo ziaren (pestki dyni, słonecznika, sezam). Poza tym nie smażyłam tylko piekłam i bez jajka się nie obyło ;) Wersja z siemieniem lnianym niestety nie związała. 4) Kofty z kalafiora od Karoliny i Macieja Szaciłło
Corner With Recipespierwszego tłoczenia w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto tworzyć różne kombinacje zamieniając np. bazylię na natkę pietruszki, bób, groszek czy inne zielone pyszności, a orzeszki piniowe na rzecz słonecznika, pestek dyni, orzechów włoskich czy nawet sezamu. W skrócie, warto jeść pesto i powinniśmy je umieścić od czasu do czasu w naszym menu! Składniki: - 150g ugotowanego i obranego bobu (ok. szklanka
Be Fit Be Strongcałość oraz odżywka białkowa, która nadaje daniu słodki smak, bez grama cukru :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 2 jajka miarka odżywki białkowej (ok 30 g) po łyżeczce: pestek słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, rodzynek, jagód goi, ulubionych orzechów, wiórków kokosowych,... łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Wylewamy na patelnię z roztopioną łyżką oleju kokosowego. Po usmażeniu z obydwu stron
Taste Of My Dayilość płatków owsianych) pół szklanki posiekanych orzechów Felix koktajl orzechowy garść ulubionych suszonych owoców (u mnie: wiśnie, rodzynki, biała morwa) pół szklanki ulubionych ziaren/ nasion/ pestek (np. ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, czy nasiona chia) pół szklanki miodu (użyłam wrzosowego) pół szklanki masła orzechowego + dodatkowe kilka łyżek do posmarowania granoli (masło orzechowe zrobimy z orzeszków ziemnych prażonych
Domowa Cookierenka Agimąki pszennej typ 550 150 g mąki pszennej razowej typ 1850 1 łyżka soli po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego) po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni) 30 g oleju 350 g letniej wody *ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren
Delicious Titbitskratce. Smacznego :) * korzystałam z mąki pszennej typu 650 i 750 ** proponuję dać trochę więcej soli, chleb jest mało słony *** zamiast oliwek możemy dać suszone pomidory, pestki dyni, słonecznika czy zioła
Plate of Joyłyżeczka sody oczyszczonej 2,5 szklanki płatków owsianych 2 szklanki wiórków kokosowych 80 gram rodzynek 80 gram żurawiny 250 g masła 5 łyżek miodu 2 jajka 1 szklanka pestek słonecznika / dyni / posiekanych migdałów Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. W rondelku roztopić masło z miodem. Ostudzić. Pozostałe składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać ostudzone masło z miodem, całość dokładnie
cooklifemiski z puszystą masą dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, posiekaną żurawinę oraz dodatki w postaci orzeszków ziemnych oraz wiórków kokosowych (możecie zamiennie użyć innych orzechów lub pestek dyni, słonecznika itp.). Miksujemy wszystko lub mieszamy drewnianą łyżką jedynie do równomiernego połączenia składników. Masę wkładamy na 20 minut do lodówki – ułatwi to formowanie ciastek. 5. PIEKARNIK Przed formowaniem ciastek
Nerds Kitchenrazowej typ 720 Kłos Pol , 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 400 ml letniej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, ok. 170 g ziaren (pestki dyni, słonecznik, sezam, siemię lniane, otręby). przygotowanie zakwasu: 200 ml letniej wody, 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 3 łyżki zakwasu . Przygotowanie: Wieczorem mieszamy zakwas z letnią wodą i mąką
Aga w kuchniostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości około 5 cm. Nadzienie: 200g białego sera, 4 suszone pomidory, szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane itp.), ząbek czosnku, cebula, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki majonezu czosnkowego (użyłam Kętrzyńskiego), sól, pieprz ziołowy. Bakalie zmielić w blenderze na pył
Z miłości do słodkościsię rozpływać. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź połowę masy, a następnie w środkowej części ułóż rząd suszonych śliwek. Przykryj pozostałą masą. Wierzch możesz ozdobić pestkami dyni, słonecznika lub płatkami migdałowymi, czym tylko chcesz. Wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez ok. 1,5 godz. Zajadaj zarówno na ciepło, jak i na zimno
Roślinna - blog wegańskikażdym razem zamawiałam jakiś wariant sałatki z buraków, po prostu nie mogłam się im oprzeć :) Raz były to plastry buraków przekładane plastrami mozzarelli (takie 'buraczane caprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami
Chilli Czosnek i Oliwawody 33 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soli około 400 - 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 200 g ziarenek (otrębów, nasion słonecznika, pestek dyni, sezamu, maku, czarnuszki, itp.) odrobina oleju do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. W większej misce mieszamy wodę z solą
W kuchni Katiepłatki kokosowe. Jemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Moje sugestie: Do granoli możecie dodać również inne składniki, takie jak otręby, zarodki, siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik, migdały. Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym i suszonymi bądź świeżymi owocami. U mnie z jogurtem greckim i ekologicznymi jagodami goji Symbio Ekologiczne płatki mix 5 zbóż (płatki pszenne
Zawsze głodna!żadnym wypadku nie należy się głodzić. Ponadto należy dbać o to, aby nasza dieta zawierała: Cynk – ma on ważny wkład w budowanie odporności naszego organizmu. Cynk znajdziemy w pestkach dyni, słonecznika, kaszy gryczanej, razowych produktach (makaron, chleb), ryżu brązowym, płatkach owsianych, pieczywie graham, rybach i owocach morza. Witaminę C – jej rola w profilaktyce przeziębienia jest dość sporna. Istnieją badania wykazujące
Powiedz dietom niemisy miltocookera. Na wierzch kładziemy pokrojone jabłko (plasterki i na pół). Zamykamy pokrywę. Ustawiamy CAKE i czas 30 minut. Gotowego i ostudzonego omleta posypałam cynamonem i mieszanką (pestki dyni, słonecznik i pinia
ClauditteMissCookingjuż czysta przyjemność... Składniki: 250g margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, po szklance pestek dyni, słonecznika i sezamu, białko. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka i margarynę. Posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schładzać
Z miłości do słodkościletniej wody, 1 łyżka miękkiego masła, 20 g drożdży świeżych, 1 łyżka letniego mleka, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soli, ziarna do posypania: sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, do posmarowania: 1 jajko+ 1 łyżka mleka. Przygotowanie: W miseczce przygotowujemy zaczyn: 1 łyżka letniego mleka + 1 łyżka miodu + drożdże- rozcieramy i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy przesiane mąki, wlewamy
Aga w kuchniaktywnego zakwasu żytniego 5 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 szk letniej wody 6 łyżek oleju rzepakowego 1/2 szk mieszanki sałatkowej ( pestki dyni, słonecznika i orzeszki pinii ) Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniużywania drożdży, także można upiec pyszne bułeczki. Składniki: 0.5 kg mąki pszennej bądź razowej łyżka cukru 1 jajko 400 ml maślanki łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli rodzynki, słonecznik bądź pestki dyni Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy w jednym kierunku, aż ciasto utworzy jednolitą kulę. Następnie odkrawamy małe porcje i formujemy kule w kształcie bułek. Umieszczamy(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 7-8 cm, ponieważ bułki troszkę zwiększą swoją objętość. Na wierzchu możemy je posypać pestkami dyni czy słonecznikiem. Wskazówki: Bułeczki pieczemy ok 15 minut w temperaturze 230 stopni, grzałka w piekarniku góra-dół. Z 0.5 kg mąki powstanie około 10 bułek
upichcicziaren. Składniki: -1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650 -750 ml ciepłej wody -10 dkg świeżych drożdży -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki cukru -po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 250 ml wody, wsypujemy szklankę mąki, mieszamy i przelewamy do miski, w której mamy 1 kg mąki z dołkiem pośrodku
Maminek kulinarnycodzienności. Składniki: 60 g masła 300 g mąki pszennej 10 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżka miodu 1 roztrzepane jajko 1/2 łyżeczki soli do posypania: sezam, pestki dyni, słonecznik Przygotowanie: Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn, odstawiamy żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy mleko, jajko i miód. Dodajemy gorące, rozpuszczone masło
Smakowity Blog Kulinarnywiększości moich dań. Ich dodatek sprawia, że dania stają się smaczniejsze i o wiele zdrowsze. Mieszanka ziaren składa się z prażonego słonecznika, pestek dyni i konopi siewnych. Zachęcam do zrobienia takiej sałatki w swojej kuchni bo jest naprawdę przepyszna! Post Sałatka a’la Cezar pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujegrillowanie to też czas na pyszne chrupkie sałatki i surówki, ja dziś proponuję taką ze świeżymi warzywami, fetą, pestkami słonecznika, dyni,orzeszkami pinia. Przepyszna! Świetnie smakuje tez do czosnkowej bagietki jako samodzielne danie Składniki: opakowanie mieszanki sałat z rukolą 15 kostek sera feta op. chrupiącej sałatki Bakalland- prażony mix:słonecznik,dynia,pinia 15 pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewki garść kiełków lucerny
Z Majeczką w kuchnibulionu warzywnego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 x łyżeczka oliwy pieprz/sól/papryka ostra/chilli/ łyżeczka curry/bazylia&oregano kawałek mozarelli garść orzechów lub nasion (dziś użyłam pestek dyni i słonecznika) *jeśli zupa nie będzie zbyt gęsta, można dodać 1-2 jogurtu Przygotowanie: 1. Gotujemy bulion, zmniejszamy ogień 2. W mniejszym garnku (lub patelni) na łyżeczce oliwy podsmażamy
Kitchens AlphabetSkładniki: 150 g margaryny, 2 szklanki mąki, 5 łyżek oliwy, 1 jajko, 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 fety, szczypta soli, pestki dyni, słonecznik łuskany, 1 żółtko. Przygotowanie: Produkty sypkie tj. mąka, sól, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, dodajemy jajka, miękką margarynę, oliwę, jogurt i ręcznie wyrabiamy ciasto. Następnie wkładamy ciasto
Aga w kuchnipół. Mix sałat układamy w misce, na wierzchu układamy z grillowane polędwiczki i połówki pomidorków. Wszystkie składniki na dressing dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, Pini). Smacznego The post Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępowiem Wam, że nie do końca byłam pewna, czy piekąc go , podjęłam słuszną decyzję. W końcu chleb bez mąki brzmi trochę dziwnie... Jestem za tym, by jadać pestki dyni, słonecznika czy inne nasiona lub orzechy, więc gdzieś tam w środku intuicja podpowiadała mi jednak, że decyzja jaką podjęłam była słuszna:) Pierwsze wrażenie kiedy spróbowałam chleb było...dość zaskakujące
Smaczne Zdrowegłówki) duży pomidor albo kilka pomidorów koktajlowych pół zielonego ogórka 2 rzodkiewki 2 jajka na twardo garść oliwek 4 plasterki żółtego sera pół kostki sera feta garść pestek z dyni i słonecznika listki bazylii szczypiorek oliwa albo sos balsamiczny sól, pieprz Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i jeśli jest konieczność obieramy ze skórki. Sałatę szarpiemy i układamy na talerzu. Następnie(...)Boczek podsmażamy na oliwie z obu stron aż będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym jak u mnie. Pestki dyni i słonecznika prażymy na rozgrzanej, bez tłuszczu patelni i posypujemy sałatkę. Dekorujemy bazylią i szczypiorkiem. Sałatkę możemy dodawać z grzankami lub tostami. Sałatka z bekonem, jajkiem i pestkami z dyni
Bon Appetit Małgorzatybanany 2 szt pestki dyni 50 g słonecznik łuskany 50 g orzechy laskowe 100 g miód płynny dwie łyżki do pestek i orzechów miód płynny do serka 2 łyżki cynamon pół łyżeczki cukier trzcinowy 1 łyżka Deser truskawkowo bananowy z serkiem i pestkami dyni wykonanie : Truskawki myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plasterki. Banany(...)obieramy ze skórki i kroimy w plasterki . Owoce przekładamy do pucharków. Orzechy laskowe wkładamy do woreczka i tłuczkiem rozbijamy na mniejsze kawałki. Przekładamy na patelnie , dodajemy pestki dyni i słonecznik. Prażymy parę minut do za złocenia , polewamy miodem płynnym i posypujemy szczyptą cynamonu i trzcinowym cukrem . Po paru minutach już mamy gotowe , możemy przekładać do pucharków z owocami
Różowa kuchniaokoło 30 ciastek : 200 g. razowej mąki orkiszowej 160 g. płatków jaglanych 6 łyżek oleju kokosowego 6 łyżek miodu 3 łyżki kakaa 3 jajka 50 g. ziaren słonecznika 50 g. pestek dyni(...)garść suszonej żurawiny 50 g. posiekanej czekolady ( ja dodałam opakowanie Milky Way Magic Stars* - gdyż ciastka pieczone były z przeznaczeniem dla dzieci ) pół łyżeczki sody oczyszczonej Ziarna słonecznika oraz pestki dyni krótko podprażyłam na suchej patelni. Jajka, olej kokosowy i miód zmiksowałam. Dodałam suche składniki. Całość dokładnie wymieszałam. Masa ciastkowa jest raczej luźna, ale daje się formować, więc
apetytnapieczenieprzemycać w kuchni, niemal każdego dnia ;) SKŁADNIKI: 1 pęczek natki pietruszki ok. 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki pestek dyni 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki startego parmezanu na małych oczkach ¼ szklanki zimnej wody pieprz(...)sól + ok. 200 g makaronu tagliatelle ( ja użyłam pełnoziarnistego) WYKONANIE: Natkę pietruszki umyć, osuszyć i usunąć twarde łodyżki. Posiekać niezbyt dokładnie. Czosnek obrać i pokroić na grube plastry. Pestki dyni i słonecznika uprażyć na patelni i lekko przestudzić. Parmezan zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucamy do miski/ malaksera i blendujemy – nie musi to być idealnie gładka masa. Makaron ugotować
Calzonella.com