łyżka pestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sezamu czarnego. Przygotowanie: Pesto : listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polędwiczkę kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm, doprawiamy solą
Moniki Smakołykispójrzcie co nam wyszło, a może będziecie chcieli ich wypróbować. Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski, estragon, pasta sambal oelek, pieprz, sos sojowy Cisto robimy jak na pierogi ruskie 1/2 kg mąki PRZEPIS . Aby kolor był(...)nią pestki dyni, słonecznik i migdały. Przesmażamy, aż zaczną nieco nabierać brązowego koloru. Następnie sypiemy na nie sporo curry i kminu rzymskiego. Przesmażamy razem z pestkami, ale z uwagą i ciągle mieszając, żeby nie przypalić przypraw, a jedynie podbić ich aromat. Tak przygotowane pestki wrzucamy najlepiej do moździerza i lekko je tłuczemy na drobno, szczególnie pestki dyni należny rozdrobnić. Przesypujemy
vegetaniepestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki sezamu czarnego, ziarenka kapary. Przygotowanie: Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polędwiczkę kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm, doprawiamy
Moniki SmakołykiPolecam jako bezmięsne piątkowe danie. Inspiracja kwestiasmaku.com Składniki 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 1 mała cebula 50 g masła klarowanego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chilli(...)łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy jajka Brokuł podzielić na różyczki i drobno posiekać nożem. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić delikatnie cebulę, dodać posiekany drobno czosnek, pestki dyni, słonecznika i lekko podrumienić stale mieszając. Dodać brokuła, rodzynki i pozostałe przyprawy.i smażyć wszystko podlewając delikatnie wodą. Kiedy brokuł będzie miękki , ale nie rozpadający się posypać natką pietruszki i zdjąć
O kuchni z uczuciemsłonecznika. Całość dopełni sos winegret z tłoczonym na zimno olejem rzepakowym o pysznym orzechowym smaku. Składniki: (proporcje dowolne) mix dowolnych sałat papryczka chili parę plasterków wędzonego boczku pestki słonecznika / dyni kromki bułki ser cheddar słodka czerwona papryka olej rzepakowy do grzanek Składniki na sos winegret: 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 5 łyżek octu balsamicznego(...)cudownie oblepił grzanki. Podsmażyłam następnie plasterki wędzonego boczku. Aby zaostrzyć smak sałatki,dodałam do niego pokrojoną papryczkę chili. Mając dalej patelnię pod ręką podprażyłam na niej pestki słonecznika. Idealnie pasują też pestki dyni. Teraz pozostało już tylko przełożyć do miski kolejno: ulubione sałaty, podsmażony boczek z chili, i pestki słonecznika. Mając już wszystkie składniki przygotowałam aksamitny
potrawyregionalnePrzepyszne, chrupiące połączenie całej masy zdrowia w jednym małym batoniku! Gorąco polecam! SKŁADNIKI na dużą blachę: 250 g płatków owsianych (dałam połowę żytnich) 75 g słonecznika łuskanego 75 g pestek dyni 75 g orzechów laskowych 75 g migdałów 75 g orzechów pekan 75 g suszonej żurawiny 75 g suszonej śliwki 50 g wiórków(...)kokosowych 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 100 g miodu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Mleko słodzone podgrzej lekko w garnku. Osobno podgrzej lekko miód. Płatki, słonecznik, pestki dyni, posiekane orzechy, migdały, posiekane suszone owoce i wiórki kokosowe wsyp do miski i dobrze wymieszaj. Do mieszanki bakalii wlej mleko skondensowane i miód. Dokładnie wymieszaj. Masę przełóż
Słodko-Słony Świat IlonyDeser z jogurtu z nasionami chia , pestek dyni, słonecznika i owoców. O wiele zdrowsza alternatywa od przesłodzonych owocowych jogurtów w sklepie. Taki zdrowy i dietetyczny deser z jogurtu można przyrządzić w samemu. No i oczywiście zrezygnować z rafinowanego cukru. Deser można posłodzić modem lub syropem z agawy. Bogaty w witaminy, tłuszczowe kwasy i minerały. Same dobre rzeczy w tym deserze(...)porcje 400 ml jogurtu, naturalnego 50 g malin + 1 łyżka miodu 3 czubate łyżki nasion chia 2 jabłka 2 gruszki 1 łyżka kokosowego oleju 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżeczka cynamonu Wymieszaj jogurt z chia. Wstaw do lodówki na godzinę lub na noc. Jabłka i gruszki pokrój w kostkę i podsmaż na kokosowym oleju. Zrumień dynię
codojedzeniałyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 łyżki mąki do podsypania 6 łyżek wymieszanych migdałow, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny 4 łyżki kremu czekoladowego bądź dowolnego dżemu 3 łyżki margaryny Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, imbir, cynamon, gałkę, proszek do pieczenia, sodę oraz(...)cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko
mecooksziołami - 1 słoiczek lub własny zestaw, - 4 łyżki słonecznika ALBO tyle samo pestek dyni ALBO 10 oliwek zielonych ALBO nic ;) Całą zawartość słoiczka przelewamy do blendera, dodajemy słonecznik LUB pestki dyni LUB oliwki LUB nic, blendujemy i... gotowe. Z dodatkiem słonecznika lub dyni pasta będzie bardziej kremowa, z oliwkami bardziej słona a z niczym - zdecydowanie pomidorowa ;) Możemy smarować nią tradycyjnie(...)więc to naprawdę super opcja dla zabieganych. Świetnie udaje pastę z ryby w pomidorach na śniadaniu w przedszkolu ;) No i na koniec - to naprawdę świetny "przemytnik" słonecznika lub dyni w naszej diecie. Pestki dyni możecie "wyprodukować" sami, przy okazji przyrządzania potraw z dyni albo kupić już gotowe, łuskane - uwaga, będzie autoreklama ;) - np. w moim sklepie - POLECAM SIĘ :)) Teraz
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEszklanka płatków żytnich pół szklanki otrąb orkiszowych lub pszennych pół szklanki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki siemienia lnianego garść suszonych jagód goji garść rodzynek 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika garść płatków migdałowych lub dowolnych orzechów 2-3 łyżki dobrego miodu listonic_name = "Moja granola (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka płatków owsianych zwykłych lub górskich(...)szklanka płatków żytnich pół szklanki otrąb orkiszowych lub pszennych pół szklanki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki siemienia lnianego garśćsuszonych jagód goji garśćrodzynek 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika garśćpłatków migdałowych lub dowolnych orzechów 2-3 łyżki dobrego miodu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy miód i dokładnie ugniatamy, aby masa była lekko wilgotna. Następnie
CoolinarniePLmąki pszennej tortowej lub chlebowej (typ 720) (zwykłej) 10 g soli 20 g drożdży świeżych 1,5 – 2 łyżki miodu 440 ml ciepłej wody 80 g słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić(...)mąki pszennej tortowej lub chlebowej (typ 720) (zwykłej) 10 g soli 20 g drożdży świeżych 1,5 - 2 łyżki miodu 440 ml ciepłej wody 80 g słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego'; document.write
moj przepis naroślinnego "Smakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 1 szklanka śmietany 18% 2 jaja szczypta soli pieprz kajeński pieprz czarny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki dodatkowo 50 g wymieszanych pestek dyni i słonecznika Chili przekroić wzdłuż usunąć pestki (najlepiej pod bieżącą wodą). Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać smalczyk roślinny "Smakowita Pajda", podsmażyć chilli (ok. 30 sekund). Dodać cebulę, lekko(...)podpieczonym cieście wyłożyć cebulę z serem, polać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 30 minut w 190°C. Po ok.10 minutach wierzch posypać pestkami dyni i słonecznika. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
Pełny talerzJako potwierdzenie jego pysznego smaku, powiem Wam, że od tygodnia, tylko taki chlebek w domu piekę. Ahhh ta chrupiąca skórka! 'chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika' Składniki: - 500g pełnoziarnistej mąki pszennej - 0,5 l maślanki w temperaturze pokojowej - 30g świeżych drożdży lub 2 op drożdży instant - 2 łyżeczki cukru - 1,5-2 łyżeczek soli(...)100g pestek dyni - 100g ziaren słonecznika Do miski wsypać mąkę, wlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać
CookYourselfSkładniki: 40 dag makarony (wstążki) 2 awokado około pomidorów suszonych 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa garść pestek słonecznika garść pestek dyni Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente. Awokado obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Wrzucamy na rozgrzany olej i dodajemy zmiażdżony czosnek. Smażymy około 10 minut. Pomidory kroimy w paski i dodajemy(...)awokado. Łączymy na patelni danie z makaronem, doprawiamy solą, pieprzem i głaką muszkatołową. Całość smażymy jeszcze około 5 minut mieszając. Na oddzielnej patelni prażymy pestki słonecznika i dyni. Danie wykładam na talerze i posypujemy pestkami
Qchnia po prostukilku miesiącach przerwy w końcu powróciłam na łono piekących i skorzystałam z zaproszenia Amber do Październikowej Piekarni . Przygód z chlebem nie miałam. Dwiema zmianami jakie wprowadziłam były pestki słonecznika zamiast dyni i większa ilość soli. Chleb jest wilgotny, kwaskowy i długo świeży czyli taki jaki lubimy :) Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika zaczyn: 115 g aktywnego zakwasu żytniego(...)mieszamy i łączymy z mąką. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni lub słonecznika namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli (u mnie 1 łyżka, ok 20 g) Do zaczynu dodajemy wodę i całość dobrze
Dzieje kuchennej Wiewióry