pestki dyni i słonecznika - 874 przepisów (strona:6/59)

Ziarenkowa współpraca :) 123

skóry. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 558 kcal Białko: 22,2 g Tłuszcz: 51,05 g Węglowodany: 13,5 g Błonnik: 6,6 g EUFORIA (ziarna słonecznika, pestki dyni, konopie) To prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha - wysoka zawartość kwasów Omega 3 i Omega 9 w ziarnach konopi wspomaga funkcjonowanie mózgu, zapewnia balans hormonalny, energię organizmu, zdrowie skóry(...)zawarty w niewielu pokarmach GLA (kwas gamma linolenowy), który jest szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego PMS. Słonecznik, bogaty w żelazo, potas, wapń i cynk wzmacnia wzrok i reguluje pracę trzustki. Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin: E, B1 oraz B2. Wartość odżywcza

Zdrowie na języku :P
Zdrowe przekąski do kupienia w sklepie - przykłady. 200

kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały   Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze, zawierają minimum zbędnych dodatków. Przekąska idealna gdyby nie ich spora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli chcecie zaspokoić niewielki głód i dostarczyć przy(...)paliwa organizmowi . Najlepiej wybierać niesolone, w naturalnej formie. Te w karmelu, posypkach czy czekoladzie (chyba że dobrej jakości) nie sprawdzą się. KRESTO Słonecznik łuskany 200 g, ok. 3,15 zł/ 200g 650 kcal/100 g   Pestki dyni Bakalland, ok. 4,2 zł/100g 556 kcal/100 g Bakalland, Orzechy włoskie fresco, ok. 4,5 zł/70 g 645 kcal

Powiedz dietom nie
Granola 192

owsianych 3 łyżki pestek dyni 4 łyżki orzechów nerkowca 4 łyżki orzechów brazylijskich 4 łyżki orzechów laskowych 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki cynamonu 1/2 szklanki płynnego miodu (lub więcej) Przygotowanie: Orzechy nerkowca, brazylijskie i laskowe rozbić młotkiem na mniejsze kawałki. Do miski wsypać płatki owsiane, mieszankę orzechów, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię, cynamon i miód

Jaglusia
Dyniowe ciasteczka ze słonecznikiem 128

przeraża, bo nigdy nie zjeżdżałam! Mam nadzieję, że się nie połamię :) i jednak mimo wszystko trochę odpocznę. Przygotowałam dziś dla Was zdrowe ciasteczka. Dlaczego zdrowe? Bo z pestkami dyni i ziarnem słonecznika! Są przepyszne! Gorąco polecam ( dużo lepsze niż takie sklepowe), warto spróbować! :)" Składniki : 200 g masła 3/4 szklank brązowego cukru  2 jajka 400 g mąki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia duże opakowanie pestek z dyni ziarna słonecznika szczypta soli jajko do smarowania ciastek Sposób przygotowania: Masło i cukier miksujemy do połączenia się składników (cukier powinien się rozpuścić) dodajemy jajka i dalej miksujemy.  Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do masy maślanej. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki zawinięte w folię spożywczą

Słodkie Przyjemności
Domowa granola 136

już nie sięgniecie po tą z półek sklepowych. Składniki: 150 g masła 5 łyżek miodu 2 szklanki płatków owsianych otręby pszenne płatki kukurydziane garść rodzynek garść żurawiny łuskany słonecznik pestki dyni daktyle jagody goji Sposób przyrządzenia: Do miski przekładamy "suche" składniki: płatki, otręby, słonecznik, dynię, pokrojone oraz jagody goji, a następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło i miód

upichcic
Pełnowartościowy, bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej - bez mąki, drożdży, zakwasu 152

szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka soli (u mnie himalajska) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody 2 łyżeczki suszonych ziół (u mnie mieszanka dalmatyńska) 1 łyżka nasion słonecznika pestki dyni sezam pół szklanki wody  Przygotowanie: Kaszę gryczaną przełóż na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do miski i zalej ją wodą do poziomu kaszy. Siemię lniane tak samo(...)proszkiem do pieczenia i ziołami. Masa będzie wyglądała jak zwykłe ciasto o konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo). Wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Na dnie rozłóż pestki dyni i na to wylej ciasto. Górę posyp sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 ° C) na  około

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Ciasteczka owsiano-kokosowe 133

żurawiny, rodzynek, pestek dyni i słonecznika, ale wy użyjcie swojej ulubionej mieszanki bakalii. Składniki (ok. 18 ciasteczek): - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej - 3/4 szklanki płatków owsianych - 2 łyżki otrąb owsianych - 2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1/2 szklanki cukru - garść suszonej żurawiny, garść rodzynek - garść słonecznika, garść pestek dyni - 1 szklanka

Corner With Recipes
Owsiana, szara breja 158

płatki zostawione na noc i zagotowane rano) banan 2 łyżki masła orzechowego (zmielone fistaszki bądź kupne 100% orzechów) dżem z czarnej porzeczki orzechy (nerkowiec i laskowe) ew. ziarna (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane)   Owsianka owocowa  baza owsiana j.w. duże jabłko 2 łyżki masła orzechowego j.w. żurawina nerkowiec/pestki słonecznika Obydwa zestawy są bardzo jesienne i rozgrzewające, stanowią prawdziwą bombę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka z truskawkami 194

rukoli 1/4 kostki fety lub sera typu bałkańskiego 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oleju lnianego sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni Do rukoli dodajemy przekrojone na pół truskawki, ser pokrojony w kostkę oraz szynkę pokrojoną w paseczki. Solimy i pieprzymy. Całość polewamy octem balsamicznym i olejem lnianym. Mieszamy(...)razu podajemy. Całość jeszcze można posypać uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 180

niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia" , którymi ostatnio uraczyło nas Ziarenkowo . W skład mieszanki wchodzą ziarna konopi, słonecznika i pestki dyni, które wspaniale chrupią i nadają charakter miękkiemu farszowi tarty. Zapraszamy, oglądajcie i próbujcie... Składniki na półkruchy spód 100 g mąki krupczatki 150 g mąki pszennej odrobina soli łyżeczka(...)świeżo mielony pieprz sól 1 ząbek czosnku Dodatkowo  Prażone pestki dyni, ziarna słonecznika, konopi ( "Euforia" Ziarenkowo ) Marynata do dyni oliwa z oliwek + olej rydzowy (opcjonalnie) sól, pieprz dużo tymianku i rozmarynu 2- 3 ząbki czosnku świeża natka pietruszki Przygotowanie Dynie obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy w "mniej- więcej" kostkę. Wkładamy do miski i posypujemy sporą ilością

Symfonia Smaków
CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 376

migdałami. Składniki: -300g masła -4,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej -ok.7 łyżek ksylitolu(może być cukier) -2 mniejsze jajka -3 żółtka -3 łyżeczki proszku do pieczenia -ziarna słonecznika, pestki dyni, migdały, kokos(do posypania) -2 białka+ 3 łyżeczki ksylitolu rozbełtane(do posmarowania ciastek) Do miski wsypać mąkę, ksylitol, jajka, żółtka, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Szybko(...)miękkie wsadzić na chwilę do lodówki na ok.15 minut). Białka roztrzepać widelcem z 3 łyżeczkami ksylitolu. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wycinać koła(ja wycinałam kieliszkiem). Słonecznik i inne ziarna wysypać na talerzyki, wycięte kółka, smarować białkiem roztrzepanym z ksylitolem i posmarowaną powierzchnią położyć na ziarnach, przycisnąć palcami aby jak najwięcej ziaren przykleiło się co ciastek. Gotowe ciastka

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup 153

słonecznik, dynia i pinia. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa krem z dyni i kalafiora (4-6 porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego 3 ząbki czosnku, posiekane 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 800 g dyni(...)kostkę 1 kalafior, podzielony na małe różyczki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku olej z dyni, uprażone na suchej patelni pestki (np. słonecznik, dynia i pinie), do podania Przygotowanie: W dużym garnku z odrobiną oleju podsmaż na średnim ogniu cebulę, selera, marchewkę, przez 5-7 minut. Dodaj imbir i czosnek, wymieszaj

karmelowy
Chleb typu Graham z automatu i nie tylko 216

mąki pszennej typ 1850 2,5 łyżeczki zakwasu do chleba w proszku 2,5 łyżeczki soli 1 i 3/4 łyżeczki drożdży instant ewentualnie: 50 g pestek dyni lub słonecznika Przygotowanie: Do formy wlać wodę o temp. pokojowej, następnie miód. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki, zakwas i sól. Mieszankę wsypać na wodę. Na środek mieszanki wsypać drożdże. Ustawić program(...)Razowy" lub "Chleb pełnoziarnisty", wybrać gramaturę chleba - duży (1 kg). Po sygnale dodać pestki dyni lub słonecznika. Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy i położyć na metalowej kratce, aby wystygł. Źródło tutaj . W piekarniku: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać składniki płynne i wyrobić. Zagniecione ciasto odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie wyrobić, przełożyć

Domowa Cookierenka Agi
Prosta zupa dyniowa 169

kolorze zachodzącego słońa. Dyniowa. Składniki na 4 porcje: 80 dag dyni 3 szklanki bulionu warzywnego kawałek selera 40 dag ziemniaków 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany łyżka łuskanych pestek dyni lub słonecznika 10 dag boczku sól, pieprz gałka muszkatałowa Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko. Wyjąć. W pozostałym tłuszczu podsmażyć krótko warzywa po czym zalać je bulionem. Gotować(...)minut. Następnie zmiksować zupęna gładki krem. Dodać śmietanę i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zupę posypać skwarkami i pestkami dyni lub słonecznika

My simple kitchen
Sałatka z rukolą i szpinakiem 100

Sałatka z rukolą i szpinakiem Składniki: szpinak rukola 1 czerwona cebula kilka plasterków szynki parmeńskiej słonecznik pestki dyni oliwa z oliwek ocet jabłkowy sól pieprz bazylia oregano Szpinak i rukolę umyłam i dokładnie wysuszyłam. Cebulę pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej patelni uprażyłam słonecznik i dynię, (trzeba uważać by nie spalić). Przygotowałam sos, wymieszałam oliwę, ocet, przyprawy i zioła. Na talerzach

nietadieta