pestki dyni i słonecznika - 874 przepisów (strona:39/59)

Chleb wieloziarnisty na drożdżach 230

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepszy chleb jaki dotychczas piekłam! Pyszny, mięciutki w środku z mnóstwem ziaren. Szybki w wykonaniu. Z przepisu wychodzą

Marta Gotuje
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 213

Składniki na 3 blaszki z piekarnika Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 250 g otrębów pszennych 250 g płatków  owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki  żytniej 200 g ziaren  słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z brokuła z filetem z kurczaka 354

się tutaj dymka. Papryka nie musi mieć koloru czerwonego, a jeśli nie masz dużej ilości brokuła, to dodaj miks sałat. Całą sałatkę posypałam prażoną dynią, ale możecie posypać ją zarówno sezamem jak i pestkami słonecznika. Ja dodałam filet z kurczaka marynowany i podsmażany, ale możecie dodać dowolnie przyrządzony kawałek kurczaka i gotowany i smażony czy pieczony. Wszystko zależy od tego(...)połówki Pomidory lima na plastry, w zależności od ich wielkości dalej na połówki Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w paski Marchewkę kroimy w paski. Filet kroimy w kostkę lub paski. Całość mieszamy z sosem. Podajemy z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Sos Składniki mieszamy na gładki sos 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/fit/salatka-z-brokula/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z brokuła z filetem

Mieszam w Garnku
Chleb wieloziarnisty 179

świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1/2 litra wody 1/2 szklanki otrąb pszennych 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka pestek dyni Sposób wykonania: 1. Mąkę, cukier, sól, otręby, ziarna i pokruszone drożdże mieszamy. 2. Dodajemy letnią wodę i całość wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia

Kuchnia domowa Ani
Chleb ziarnisty na zakwasie 249

tego smacznego bochenka nie będzie! Składniki (2 bochenki): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej      Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej, żeby obudzić(...)łyżki, nie daje się też uformować na kształt bochenka.       Masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch wygładzamy dłonią zwilżoną wodą i posypujemy ziarnami słonecznika, dociskamy. Foremki zawijamy w folię i lniane ściereczki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 45 minut, jeszcze

sama złodycz
Hummus Party. Menu na imprezę. 157

seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini   (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki cytryny Jeśli masz więcej czasu: falafele z marchewką falafele z dynią Do picia: wg mnie najlepiej pasuje piwo :) Różowy hummus z burakiem  i kminem rzymskim Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki(...)cytryny 2 łyżki pasty tahini 1 spory ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony szczypta soli szczypta mielonego kminu rzymskiego (można pominąć, ale dodaje fajnego smaczku) do dekoracji:  oliwa, pestki słonecznika lub orzeszki pinii Przygotowanie: W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki poza oliwą i pestkami słonecznika. Zmiksuj na gładką pastę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw hummus solą, sokiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Wieloziarnisty chleb żytni na drożdżach 184

mnie typ 650); 3 szklanki mąki żytniej (typ 720); 1 łyżeczka soli; 1/3 kostki świeżych drożdży; 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody; Garść ziaren słonecznika; Garść ziaren sezamu; Garść ziaren siemienia lnianego; Garść pestek dyni. Dodatkowo : Papier do pieczenia lub tłuszcz do wysmarowania keksówki. Szklanka = 250 ml. Kostka drożdży = 100 g Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać

Gospodyni Miejska
Olejowe smaki - źródło zdrowia i subtelność smaku 161

produkt o najwyższej jakości, który zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających klientów. W szerokiej ofercie producenta znajdziecie: olej rzepakowy olej lniany olej z pestek dyni olej z ostropestu olej z czarnuszki olej z pestek słonecznika olej z wiesiołka olej sezamowy olej kokosowy olej konopny Dzięki uprzejmości firmy otrzymałam do testowania olej rzepakowy i olej kokosowy. Od razu po otwarciu paczki

Słodkie okruszki
Domowy batonik z ziarnami 285

osób twierdzi, że biała to nie czekolada i tego się trzymajmy! Składniki:  szklanka płatków kukurydzianych,  szklanka posiekanych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pestki dyni), 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Zakątek Ziarenkowo ( słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe), 200g białej czekolady,  3 łyżki sproszkowanego wafla andruta, 2 łyżki soku z grejpfruta,  2 łyżki mleka

Z miłości do słodkości
Knekkebrød - czerwcowa piekarnia 129

czteronożnym :) No to do roboty! przepis kopiuję od Amber Składniki : 200 ml otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto

Stare Gary
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 273

pokrywką... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i Panissimo . Składniki : 50 g otrąb pszennych 80 g płatków owsianych 120 g pestek dyni 100 g mąki żytniej razowej 120 g ziarna słonecznika 70 g nasion siemienia lnianego 70 g ziaren sezamu 10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia) 12 g soli 700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego

Grahamka, weka i kajzerka
Knekkebrød i czerwcowa piekarnia 129

dałam siemienia lnianego, bo nie miałam, ale ciut pozwiększałam resztę dodatków. 200 ml otrębów pszennych Kupiec  200 ml płatków owsianych Kupiec 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego [ nie dałam] 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wyłożyć

Moje domowe kucharzenie
Fusilli z odrobiną Euforii 181

czyli coś dla mnie. Mieszanka zawiera również słonecznik- a słonecznik to żelazo, potas,wapń i cynk, wit.A,E,D i wit. z grupy B. Słonecznik zatroszczy się o nasze oczy,naszą trzustkę i skórę. Pestki dyni to bogactow kwasu foliowego,magnezu,cynku,fosforupotasu,miedzi i żelaza, obfituje w witaminy E,B1 i B2. Ot dlaczego wybrałam dla włoskiego dania właśnie(...)Ugotuj fusilii al dente, polej sosem, posyp parmezanem,udekoruj bazylią i posyp sobie Euforią- prażonymi ziarnami od Ziarenkowa. Konopie w połączeniu z sosem pomidorowych tak fajnie chrupią, a dynia i słonecznik dodają daniu bogactwa pod każdym względem. Chcesz się unieść ponad wszystko? EUFORIA

Z Kuchni Do Kuchni
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 207

ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kolendry 4 ząbki czosnku bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka

PastelFood
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 236

ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kolendry 4 ząbki czosnku bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka

PastelFood