Lecz ja zawsze będę obstawała jednak za jego świeżą wersją lub własnoręcznie ususzoną czy zamrożoną. Lubczyk stosowany jest również w produkcji wódek. A w mojej kuchni...? Oj wiele potraw, past, a nawet napojów przygotowałam z jego dodatkiem. Postaram się Wam na łamach bloga sukcesywnie pokazywać, że zastosowanie lubczyku nie jest takie oczywiste i nudne. Tymczasem wracam do siekanie tej niesamowicie
Słodkie okruszkimała kalarepa 1 por 2 gałązki selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1/2 kostki dobrego bulionu warzywnego (bez tłuszczy utwardzonych) oliwa z oliwek oregano, pieprz, pasta chili, kurkuma, sos sojowy Zaczynamy od delikatnego przesmażenia makaronu tak, aby zbrązowiał. Następnie kaszę bulgur zalewamy 1 szklanką bulionu warzywnego i dodajemy makaron. Odstawiamy na ok. 20 min. W tym czasie
vegetaniewody) 1,5 l wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 40 - 50 g płatków migdałów
Świat Ciastaopakowanie mini sucharków pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Filety utrzeć, dodać olej, masło, jajko, gałkę i pieprz do smaku. Smarować mini sucharki pszenne lub krakersy. Ozdobić kawałkiem łososia lub pastą pietruszkową
Tradycyjna KuchniaPyszna przystawka z ziemniaków z pastą pietruszkową. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej melisy 2 łyżki porwanej bazylii 1 mała cytryna 2 łyżki śmietany Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować) i podpiec w piekarniku. Wymieszać dokładnie zioła, dodać utartą skórkę z cytryny, śmietanę i doprawić do smaku. Nakładać na ciepłe ziemniaki
Tradycyjna KuchniaMój eksperyment śniadaniowy z tradycyjnym serkiem topionym. Pasta wyszła pyszna :) Trochę ciekawostek i historii dot. serków topionych: Główną przesłanką powstania serów topionych było dążenie do przedłużenia trwałości serów podpuszczkowych. Pierwowzorem sera topionego była szwajcarska potrawa narodowa founde otrzymywana poprzez ogrzewanie silnie dojrzałego sera z domieszką wina białego, które pełniło rolę czynnika emulgującego. Przemysłową produkcję serów topionych rozpoczęła firma Gerber
Tradycyjna KuchniaPiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut polewając co jakiś czas wytworzonym sosem. Musztardę, jajo, bułkę tartą dokładnie wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć, przestudzić posmarować pastą musztardową, skropić olejem i zapiec jeszcze 15 minut w takiej samej temperaturze (aż powstanie rumiana skórka
Tradycyjna Kuchniaproduktem najbardziej uniwersalnym. Jest produkowana poprzez staranne rozdrobnienie nasion migdałowca. Podobnie jak migdały jest bardzo odżywcza i zawiera spore ilości białka (ok. 20%). Mąkę stosujemy do zagęszczania zup, sosów, past i pasztetów. koszt : 12,5- 30,00 zł/ 300 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych. Podobnie jak mąkę z pestek dyni możemy przyrządzić samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały
Tradycyjna KuchniaSmakowita, pomarańczowa pasta do kanapek. Składniki: 2 marchewki 15 dag twarogu 7 dag masła roślinnego sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Marchew utrzeć na drobnej tarce, połączyć z twarogiem i masłem. Przyprawić do smaku solą i cukrem, następnie dokładnie utrzeć wszystkie składniki
Tradycyjna Kuchniazwiązku z tym, że został mi jeszcze kawał wędzonej makreli z wczoraj, a nie lubię marnować jedzenia dziś na śniadaniu znów rządziła pasta ;) różni się od wczorajszej, została zainspirowana jednym z komentarzy pod wczorajszym przepisem ;) dziękuję ;) wczoraj byłam na przebieranej mini imprezie Halloween-owej (jedzenie, picie, oglądanie filmu ;)) było bardzooo fajnie, każdemu polecam takie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćChciałabym sobie pozwoli na leniwą niedzielę, ale niestety praca mgr sama się nie napiszę ;| Wracając do przepisu, lubię najróżniejsze pasty rybne, robiłam już podobną, ale zawsze wzbogacam ją o coś nowego ;) Składniki (porcja na 1-2 osoby): 1 ugotowane jajko 100g sera chudego białego (taki w kostce) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ogórek kiszony pokrojony
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtruskawkami i makiełkach 9. Ulubiony przepis… aktualnie na tarte otrębową oraz wszystko z wykorzystaniem truskawek 10. Nie lubię/nie zjem … nie zjem robaka ;p 11. Największa kulinarna porażka ? ostatnio pasta z soczewicy Pytania od Szybkie gotowanie : 1. Wymarzone warsztaty kulinarne ? zdrowe i dietetyczne wypieki 2. Najdziwniejsze połączenie smaków w Twojej kuchni ? nie mam odwagi do jakiegoś większego kombinowania dlatego największym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbyło baaardzo pyszne śniadanie! :D Składniki: 50 g płatków owsianych 200 ml mleka krowiego/roślinnego 1 jabłko 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka pasty daktylowej 1 łyżka mix'u smakołyków (ziarna słonecznika, nasiona konopi, migdały, miechunka, daktyle) Przygotowanie: Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zagotuj mleko. Wsyp płatki owsiane i wiórki kokosowe. Gotuj
Zdrowie na języku :PCzasami tak jest, że zostaje kawałek ryby, mięsa, gotowanych warzyw, kaszy itd.. Nie wiecie co z nimi zrobić? Proponuję pasty na kanapki. Będzie to świetna odmiana dla Was i Waszych dzieci i taką "nowość" na pewno zjecie ze smakiem. Potrzebujemy: kawałek łososia, mi został taki wielkości 3x3 cm, miałam parowany łyżeczka łuskanych ziaren konopii, do nabycia TUTAJ 1 ugotowane
MamaOskarkaWystarczy zwykła obieraczka do warzyw, aby wyczarować pyszne i bezglutenowe, bo warzywne wstążki, które z powodzeniem zastąpią te makaronowe. Podane otulone aromatyczną, ziołowo-orzechową pastą zamieniają się w lekkie i interesujące danie. Domowe pesto możesz zrobić z dowolnych ziół, nie tylko z bazylii-nasza pietruszka równie dobrze się nadaje. Spójrz, jak to warzywne, intensywne zielone tagiatelle pięknie prezentuje się
Roślinna - blog wegański