pasty - 13297 przepisów (strona:625/887)

Zapiekanka z kaszy jaglanej i zielonym groszkiem / Casserole with groats millet and green peas 136

wolnym ogniu około 20 minut aż wino się zredukuje i wyparuje. Na koniec dodajemy koncentrat, majeranek i pietruszkę i dokładnie mieszamy tak by pokrył całe mięso. Powstaje nam pasta z mięsa. Przygotowujemy formę do pieczenia. Ja wybrałam formę do traty o średnicy  25 cm i wysmarowałam ją masłem w środku. Składamy naszą zapiekankę, produkty będziemy układać jeden na drugim

Projekty ze smakiem
Schab pieczony z pieprzem i majerankiem 217

Mięso obwiązujemy wędliniarskim sznurkiem, aby po upieczeniu mięso miało ładny kształt. Do miseczki wkładamy sól, sól peklową, oba rodzaje pieprzu, majeranek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy. Powstałą ziołową pastą ziołową nacieramy kawałek schabu. Ja wykorzystuję sól peklową, aby schab miał ładny kolor, jeśli jednak ktoś ma z tym składnikiem problem, to niech da więcej zwykłej soli , a sól peklową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Curry z botwinką i kurczakiem 156

gęsty, aromatyczny sos. I nie ma znaczenia czy jest to sos jogurtowy, pomidorowy czy na bazie mleka kokosowego. W Indiach i Tajlandii bazę sosu stanowią przyprawy, często w postaci pasty, którą przygotowuje się ze świeżych produktów ucieranych w moździerzu. Chociaż nazwa dania brzmi dość egzotycznie i na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane, to nie dajcie się zwieść. Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Kop energetyczny - Smoothie z banana i awokado z musem z kiwi i mieszanką musli, orzechów i daktyli 147

Przepis na łatwy, efektowny deser z bardzo zdrowym awokado, orzechami oraz daktylami. O właściwościach awokado już pisałam przy paście kanapkowej z awokado <klik> , teraz troszkę o samym kiwi (; Dlaczego warto jeść kiwi?   Wzmacnia odporność, zapobiega depresjom i miażdżycy, jest dobre dla cukrzyków i jest jednym z  niewielu owoców, które zawiera wapń

Pora na pora i pomidora
Lubczyk - kilka słów o wyjątkowej przyprawie 120

Lecz ja zawsze będę obstawała jednak za jego świeżą wersją lub własnoręcznie ususzoną czy zamrożoną. Lubczyk stosowany jest również w produkcji wódek. A w mojej kuchni...? Oj wiele potraw, past, a nawet napojów przygotowałam z jego dodatkiem. Postaram się Wam na łamach bloga sukcesywnie pokazywać, że zastosowanie lubczyku nie jest takie oczywiste i nudne. Tymczasem wracam do siekanie tej niesamowicie

Słodkie okruszki
Bulgur z makaronem plus warzywa i boczniaki 157

mała kalarepa 1 por 2 gałązki selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1/2 kostki dobrego bulionu warzywnego (bez tłuszczy utwardzonych) oliwa z oliwek oregano, pieprz, pasta chili, kurkuma, sos sojowy Zaczynamy od delikatnego przesmażenia makaronu tak, aby zbrązowiał. Następnie kaszę bulgur zalewamy 1 szklanką bulionu warzywnego i dodajemy makaron. Odstawiamy na ok. 20 min. W tym czasie

vegetanie
Malinowa chmurka 346

wody) 1,5 l wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 40 - 50 g płatków migdałów

Świat Ciasta
Masło sardelowe anchois- Sardellen Butter 148

opakowanie mini sucharków pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Filety utrzeć, dodać olej, masło, jajko, gałkę i pieprz do smaku. Smarować mini sucharki pszenne lub krakersy. Ozdobić kawałkiem łososia lub pastą pietruszkową

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone ziemniaki z pastą pietruszkową 151

Pyszna przystawka z ziemniaków z pastą pietruszkową. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej melisy 2 łyżki porwanej bazylii 1 mała cytryna 2 łyżki śmietany Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować) i podpiec w piekarniku. Wymieszać dokładnie zioła, dodać utartą skórkę z cytryny, śmietanę i doprawić do smaku. Nakładać na ciepłe ziemniaki

Tradycyjna Kuchnia
Pasta z serka topionego 112

Mój eksperyment śniadaniowy z tradycyjnym serkiem topionym. Pasta wyszła pyszna :) Trochę ciekawostek i historii dot. serków topionych: Główną przesłanką powstania serów topionych było dążenie do przedłużenia trwałości serów podpuszczkowych. Pierwowzorem sera topionego była szwajcarska potrawa narodowa founde otrzymywana poprzez ogrzewanie silnie dojrzałego sera z domieszką wina białego, które pełniło rolę czynnika emulgującego. Przemysłową produkcję serów topionych rozpoczęła firma Gerber

Tradycyjna Kuchnia
Filet w musztardowej skorupie 117

Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut polewając co jakiś czas wytworzonym sosem. Musztardę, jajo, bułkę tartą dokładnie wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć, przestudzić posmarować pastą musztardową, skropić olejem i zapiec jeszcze 15 minut w takiej samej temperaturze (aż powstanie rumiana skórka

Tradycyjna Kuchnia
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 120

produktem najbardziej uniwersalnym. Jest produkowana poprzez staranne rozdrobnienie nasion migdałowca. Podobnie jak migdały jest bardzo odżywcza i zawiera spore ilości białka (ok. 20%). Mąkę stosujemy do zagęszczania zup, sosów, past i pasztetów. koszt : 12,5- 30,00 zł/ 300 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych. Podobnie jak mąkę z pestek dyni możemy przyrządzić samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały

Tradycyjna Kuchnia
Pasta karotenowa do pieczywa 101

Smakowita, pomarańczowa pasta do kanapek. Składniki: 2 marchewki 15 dag twarogu 7 dag masła roślinnego sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Marchew utrzeć na drobnej tarce, połączyć z twarogiem i masłem. Przyprawić do smaku solą i cukrem, następnie dokładnie utrzeć wszystkie składniki

Tradycyjna Kuchnia
Domowa pasta śniadaniowa czyli pasta rybna nr 2 181

związku z tym, że został mi jeszcze kawał wędzonej makreli z wczoraj, a nie lubię marnować jedzenia dziś na śniadaniu znów rządziła pasta ;) różni się od wczorajszej, została zainspirowana jednym z komentarzy pod wczorajszym przepisem ;)  dziękuję ;) wczoraj byłam na przebieranej mini  imprezie Halloween-owej (jedzenie, picie, oglądanie filmu ;))  było bardzooo fajnie, każdemu polecam takie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasta rybna (z makreli) 140

Chciałabym sobie pozwoli na leniwą niedzielę, ale niestety praca mgr sama się nie napiszę ;| Wracając do przepisu, lubię najróżniejsze pasty rybne, robiłam już podobną, ale zawsze wzbogacam ją o coś nowego ;) Składniki (porcja na 1-2 osoby): 1 ugotowane jajko 100g sera chudego białego (taki w kostce) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ogórek kiszony pokrojony

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania