Przepyszna pasta, idealna jako baza-sos do pizzy,świetnie smakuje też jako dodatek do kanapki. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z którą nie wiemy co zrobić. Polecam! Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu
Z Majeczką w kuchniświetnie sprawdzi się także tutaj tradycyjne nadzienie z mięsa mielonego. Składniki na 1 porcję: 1 większy batat 1/3 szklanki kuskusu 1/3 szklanki wody lub bulionu do kuskusu 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek 1 mała marchewka 1/3 kulki mozzarelli szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki tymianku Przygotowanie: Batat przekroić na pół
Fabryka pomysłówCałość wyrabiamy mikserem na średnich obrotach przez ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką. Odtsawiamy na 1 godzinę do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość. W miseczce ucieramy na pastę masło z brązowym cukrem, cynamonem i kardamonem. Na blacie podsypanym maką rozwałkowujemy ciasto na prostokąt grubości 1-1 1/2 cm. Rozprowadzamy nadzienie i posypujemy 3/4 ilości orzechów. Ciasto zwijamy
Dzieje kuchennej Wiewióryjedno po drugim, dokładnie ucierając/miksując po każdym dodaniu. Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut
FitKotCiecierzycę przepłukać na sitku i odcedzić. Cebulę bardzo drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do ciecierzycy, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Rozgnieść widelcem lub zmiksować na gładko. Jeżeli pasta wyszła za sucha dodać oleju rzepakowego
Atlas Smakówdelikatną nutą róży i chilli, udekorowana bitą śmietaną i płatkami kwiatów Wild Rose Przystawka Południowe Przysmaki ( 19 zł ) - wypiekana na miejscu, gorąca, chrupiąca ciabatta plus pasty - tapenada z czarnych oliwek, hummus, kozi ser, pesto z suszonych pomidorów Południowe Przysmaki Zupa Leśna ( 16 zł ) - leśne grzyby z ziemniakami, podane z kleksem śmietany i natką pietruszki Zupa Pomodoro & Gorgonzola
Atlas Smakównaturalnego pół czerwonej papryki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz Do miseczki wkładamy twaróg i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę ,szczypiorek i kawałki tuńczyka. Dokładnie mieszamy. Jeżeli pasta jest za sucha dodajemy majonez do uzyskania ulubionej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą
Atlas Smakówwypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie ( można dodać gałązkę kopru do smaku ). Ostudzić i obrać. Rozgnieść widelcem, doprawić cytryną, oliwą, bazylią i pieprzem. Bagietkę zgrilować i posmarować pastą z bobu. Udekorować pokrojonym w kostkę pomidorem
Atlas SmakówSkładniki: 1 spora makrela wędzona cebula dymka pół puszki groszku zielonego jajko na twardo pół cytryny pieprzu 1/3 kostki masla Wykonanie cebulę kroimy w piórka, dodajemy
w mojej kuchnitylko taki miłam;) Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać i poddusić w rondelku (ja dusiłam bez oleju) Bób i koperek zmiksować na w miarę gładka masę (nie ma to być pasta, ale masa musi być na tyle gładka, by dała się formować w kotlety) Do bobowej masy dodać cebulkę z czosnkiem, przyprawy i len - wymieszać Na patelni rozgarzać olej Formować
pyszne zdrowościrazem z odrobiną oliwy z oliwek, octem balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i posiekaną natką pietruszki. Włożyć do słoiczka i zostawić na noc. Pasta jest pyszna, idealnie pasuje do bagietek i sera feta. Polecam
The Sweet DamselDobra wiadomość dla osób, które uwielbiają pasty a muszą uważać na gluten, w każdej Biedronce można już kupić makaron bezglutenowy :) Postanowiłam go wypróbować i powiem Wam szczerze, że byłam mile zaskoczona :) Składniki: ok 80 dkg mięsa mielonego ( ja używam z łopatki wieprzowej i wołowiny ) 2 puszki pomidorów 2 cebule świeża natka pietruszki 3-4 ząbki czosnku (zależy
The Sweet Damselstronę i smażymy jeszcze chwilę. Odkładamy na kratkę do wystudzenia. Nadzienie : 1 banan 100 g twarożku 50 g serka kremowego 2 łyżki jogurtu naturalnego Składniki utrzeć na gładką pastę. Banana przekroić na ćwiartki o długości ok. 4-5 cm. Na placuszku ułożyć paski banana. Łyżką nałożyć masę serową i uformować kopczyk. Pokruszyć jeden lub dwa placuszki i przykleić okruszki
Chocolate Muffin Blogkilka części. Dzisiaj pora część trzecią i na... pierwszy dzień kulinarnych warsztatów u Jamie Olivera w Jamie's Recipease. Pierwszy dzień warsztatów przypadł na piątek, 12. czerwca. Temat: Filled Pasta , czyli najogólniej mówiąc to, co można zrobić z ciasta makaronowego. Do jedzenia oczywiście ;) Warsztaty prowadził Dan Batten, niezwykle charyzmatyczny i ekspresyjny człowiek. Ciężko było go uchwycić aparatem :) Warsztaty rozpoczynaliśmy
Codzienna kuchnia niecodziennazestawieniu nie kończę, zamieszczę w najbliższym czasie również: CZĘŚĆ II - Letnie sałatki, tarty i napoje CZĘŚĆ III - Słodkości na lato Może ktoś skorzysta :) ŚNIADANIA kaszki, pasty, omlety... ZUPY DANIA OBIADOWE jajka, warzywa, placuszki, pierogi, makarony... SMACZNEGO
bistro mama