świeżego tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 łyżki siekanego cienkiego szczypiorku tarty parmezan KLOPSIKI 100-150 g mięsa mielonego wołowego 50 ml zimnej wody 1 szalotka 1 łyżka pasty paprykowej (lub dwie łyżki słodkiej papryki w proszku) 1 łyżka ajvaru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki płatków chili 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz, sól
Kuchnia Prezydentowejwarzyw dodać odsączony serek, drobno posiekaną papryczkę, zieloną cebulkę, doprawić pieprzem i solą, ewentualnie jeszcze odrobiną pieprzu ziołowego. Mozzarellę pokroić na bardzo cienkie plastry. 7 . Na tosty nakładać warstwę pasty dyniowo-serkowej, na to rozkładać kawałki wędzonej sielawy, a koniec mozzarellę. Nie wolno przeładować tostów, żeby nie zamokły i pozostały kruche. 8. Posypać czarnym pieprzem i oregano. Piec
Kuchnia Prezydentowejponad wgłębienia po żółtkach. Udekorować gałązkami koperku, połówkami lub plasterkami pomidorków. Schłodzić min. 2 h w lodówce przed podaniem. Resztę nadzienia można połączyć z odłożonymi żółtkami i zużyć jako pastę do pieczywa. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejkażdemu, niezależnie od towarzystwa, w którym wystąpią. Ja podałam z harrisą (baaaardzo ostra arabska pasta paprykowa) dipem miętowym, sałatką z sałaty lodowej i szczypiorku oraz ze złocistymi talarkami
Kuchnia Prezydentowejkilka liści/łodyg Do smażenia: kilka kropli oleju sezamowego- opcjonalnie Farsz: 20 g wędzonego łososia Dodatki: 10-15 ml sosu sojowego szczypta wasabi w proszku bądź odrobinka pasty-1/5 łyżeczki Przygotowanie: 1. Mieszać trzepaczką bądź widelcem wszystkie składniki na omlet 2. Smażyć na oleju sezamowym na patelni grillowej na średnim ogniu pod przykryciem. Ostudzić 3. Na środek ostudzonego
KreatywnePinyUwielbiam makarony zwłaszcza z pastami;-) Co do zapiekanek makaronowych byłam sceptycznie nastawiona. Do momentu kiedy spróbowałam tej zapiekanki. Jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Użyłam do niej dwóch różnych makaronów – zwykłego i orkiszowego. Do tego moje ulubione brokuły i kurczak. Polecam!!! Składniki: 0,5 kg makaronu, 0,3 kg piersi z kurczaka, 1 brokuł
Passion of Cookingkrążenie krwi. Nasiona sezamu zawierają do 50% tłuszczu. Służą głównie do produkcji oleju sezamowego. Są też głównym składnikiem chałwy i ciasteczek zwanych sezamkami. W krajach arabskich niezwykle popularna jest pasta ze zmielonego sezamu i oleju o orzechowym smaku zwana tahina. Często też posypuje się nimi pieczywo
Wiem co jemnutą wanilii. Zrobiłam je na bazie truskawek z własnego ogródka, świeżutkich zebranych prosto z krzaczka. Gdy je przygotowywałam pachniało w całym domu. Dla wzmocnienia aromatu dodałam też trochę pasty waniliowej. Wybieram się dzisiaj na działkę i mam nadzieję, że ptaki wszystkiego nie podziobały i uda mi się jeszcze coś przywieźć. Będą więc kolejne przepisy truskawkowe. Czytaj więcej
Wiem co jemSkładniki: 2 szklanki mąki pół szklanki brązowego cukru 1 łyżka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii) 1 duże jajko 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 250 ml konfitury lub dżemu morelowego
Domowa Cookierenka Agiporcje): 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (niecałe pół szklanki suchej) 1 szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego lub owsianego 6 szt. suszonych daktyli bez pestek 2-3 łyżki pasty sezamowej tahini Przygotowanie: Zagotować mleko z daktylami i tahini, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, dokładnie wymieszać. Całość zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Podawać od razu, ponieważ najlepiej smakuje na ciepło
Domowa Cookierenka Agiwege wędzone kiełbaski ; warzywa: sałata, papryka i rzodkiewki ; grzanki z wege pastą węgierską ~ A już było tak fajnie, nie jadłam śniadań po ciemku :( Nienawidzę dni, kiedy muszę być wcześniej w szkole
breakfast of dreamsmoją opinię na ich temat :) Jak już się domyślacie Primavika ma w swoim asortymencie same zdrowe produkty, bez sztucznych dodatków. Jak wcześniej wspomniałam - "zastępniki mięsa" dla weg*an, różne pasty kanapkowe, masła orzechowe i wiele innych... Ja do przetestowania otrzymałam: keczup bez cukru BIO , strogonow , pasztet meksykański , pasztet warzywny z cieciorką , paprykarz z kaszą jaglaną , gulasz "weguś" , sznycelki
breakfast of dreamsczas minął...Było świetnie - atmosfera bardzo przyjemna, poznałam parę ciekawych osób :) Ale do rzeczy - przygotowaliśmy 5 dań , były to: kotlety z kaszy jaglanej (z marchewką, sezamem i słonecznikiem), pasta z groszku, smoothie bananowo-pomarańczowo-szpinakowe, muffiny bananowe z czekoladą, carpaccio z buraka. Wszystkie potrawy bardzo mi smakowały, najciekawsze dla mnie było carpaccio :) Musze jeszcze powiedzieć jedno - a mianowicie, że zabrałam
breakfast of dreamswykorzystaniem tahini. Spodziewaliście się, że będzie to hummus? A może ktoś z Was jeszcze o nim nie słyszał? Czas najwyższy to zmienić i ukręcić swój hummus ;) Jest to pasta kanapkowa (wegańska!) której głównym składnikiem jest ciecierzyca, a dodatkami tahini i różne różności ;) Za pierwszym razem, gdy spróbowałam hummus jakoś mi nie posmakował. Jednak doprawiłam go jeszcze bardziej i odstawiłam
chili & sugarwiadomo, że to co domowe = najlepsze! :) Ten domowy posmakował mi bardzo! Wyrazisty w smaku...pycha. Nie jest smarowny jak te sklepowe, ponieważ się go piecze, więc jeśli szukacie past kanapkowych polecam np. hummus :) I ten pasztet oczywiście też polecam! Już mam pomysł na kolejny... P.S. Wierzcie lub nie, ale bardzo trudno sfotografować pasztet :D Bo zbyt fotogeniczny
chili & sugar