myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim, aby miało ładny kształt po upieczeniu. Do miseczki przekładamy wszystkie przyprawy, zioła, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy. Powstałą pastą ziołową nacieramy schab. Wykorzystałam dodatkowo sól peklową, aby schab miał ładny różowy kolor, jeśli jednak ktoś ma z tym składnikiem problem, to niech da więcej zwykłej soli i pominie sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGuacamole to pasta z avocado, która pochodzi z meksyku. Najczęściej podawana jest z nachos - u nas można podawać z grzankami z chleba - smakuje równie wybornie. Może też stanowić dodatek do dań obiadowych - jak chili con carne
Milion SmakówBardzo stary i doskonale sprawdzony przepis mojej mamy. Prosta pasta jajeczna bez zbędnych składników. Można stworzyć nieskończenie wiele wariacji tej pasy dokładając różne dodatki - jak paprykę, szczypiorek, cebulę, ogórek, itd. Jednak o jej niepowtarzalnym smaku decyduje szczypta rzadko spotykanej w polskiej kuchni przyprawy - kozieradki
Milion Smakówbardzo wysokie. W Polsce trufle są pod ścisłą ochroną i można je spotkać praktycznie tylko w Borach Tucholskich. Oczywiście łatwo dostać te grzyby zakonserwowane w oliwie lub pod postacią pasty (najczęściej z masła z dodatkiem kilku procent trufli), ale najlepiej smakują świeże w połączeniu z makaronami lub jajkiem. Stąd też taki przepis na naszym blogu - makaron ze świeżą truflą czarną
Milion Smakówpasta to mój ostatni śniadaniowy hit - jest przepyszna a dodatek awokado sprawia, że do tego bardzo zdrowa. Możecie ją jeść samą lub jako dodatek do świeżego pieczywa - tu polecam grahamki, które smakowo pasują idealnie. Wybierając awokado zwróćcie uwagę, czy jest dojrzałe - powinno być miękkie, w przeciwnym wypadku ciężko będzie uzyskać pożądaną konsystencję
Milion Smakówwłaśnie. To co czyni tą kanapkę fast foodowego giganta wyjątkową jest również to, że jej skład jest znany. Zamiast pilnie strzeżonego sosu a'la Big Mac mamy tutaj pastę Tahini. Do tego dołożymy świeże warzywa i otrzymujemy burgera, którego naprawdę warto spróbować i którego nie znajdziemy w restauracjach w naszej części świata
Milion Smakówmeksykańskiej (skąd pochodzi) jak i hiszpańskiej. Podstawą jest awokado, do którego dodaje się tradycyjnie cebulę, pomidory, czosnek i przyprawy. Sprawdza się świetnie jako dip do chipsów z tortilli, jako pasta do kanapek, czy nawet dodatek do zup. Przede wszystkim jednak smakuje wyśmienicie w takim połączeniu jak dziś - guacamole i grillowany kurczak
Milion Smakówcałość dwie minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy całość 15 minut. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy. Do gotującego się ryżu wrzucamy pokrojoną kapustę oraz szparagi. Dodajemy również usmażonego kurczaka i całość
Mango Papajawiórków kokosowych 1 jajko 150 ml maślanki 45 ml oleju beza truskawkowa: 2 białka 100 g truskawek 220 g cukru 2 łyżki wody kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego w paście dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowych Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą, cukrem i wiórkami kokosowymi. Jajko roztrzepać, wymieszać z maślanką i olejem. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChleb idealny - z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Pyszny! Świetnie smakuje posmarowany z samym masłem jak i wszelakimi pastami. Świeżość zachowuje przez kilka dni. Poniższy przepis bardzo przypadł mi do gustu, ponieważ ciasta praktycznie nie trzeba ręcznie wyrabiać. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i pozostawić do wyrośnięcia :) Składniki na 1 bochenek (mała forma keksowa): 1,5 szklanki mąki
Ugotowaćróżnych rozmiarach (22,99 zł/szt.). Naczynia są odporne na działanie temperatury do 220°C. ****************************************** KONKURS DO WYGRANIA: 3 zestawy . A w każdym: oli wki zielone nadziewane pastą z papryki, ocet balsamiczny z miodem oraz trzy naczynia ceramiczne: dzbanek, małą miskę z uchwytami, dużą miskę bez uchwytów). TEMAT: produkty greckie w kuchni polskiej czyli oswajamy Greka :) Wystarczy
bistro mamakolejną łyżkę bulionu, robimy tak do czasu, aż ryż będzie dobry - wcześniej zacznie przywierać do patelni, a my powinniśmy go bardzo często mieszać. Kiedy ryż jest już gotowy dodajemy pastę z zielonego groszku i ziół, dodajemy starty parmezan i całość mieszamy, jeszcze chwilkę zostawiamy na ogniu i risotto mamy gotowe. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić krewetki, dodać suszone płatki
Plate of Joybazylia, oregano,węgierska pista, zioła prowansalskie sos pomidorowy Papryki umyć, odciąć kapelusze i wydrążyć gniazda. Mięso mielone podsmażyć na oleju, następnie dodać świeży szpinak. Doprawić do smaku solą, pikantną pastą paprykową, czosnkiem, oregano i bazylią. Sparzone pomidory bez skóry zredukować do konsystencji gęstego sosu, doprawić solą i ziołami prowansaldzkimi. Paprykę szczelnie wypełnić farszem i umieścić w naczyniu żaroodpornym wraz
MarciochaKucharzySkładniki: - 2 pałki z kurczaka - pół paczki warzyw na patelnię - puszka kukurydzy - puszka pomidorów - 3 małe papryczki chilli - woreczek kaszy jaglanej - 3 łyżki śmietany 18 volt - 1,5 łyżeczki pasty curry - przyprawy: kumin, ostra papryka, majeranek, kolendra Gotujemy pałki z kurczaka, po 15 minutach do wywaru dodajemy warzywa na patelnię, po kolejnych 10 minutach wrzucamy papryczki chilli, pomidory oraz kukurydzę
upichconaogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ), ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych ziemniaków 5 dużych ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek
Kulinarne przygody Gatity