mozzarella Sposób przygotowania: Chleb natnij z wierzchu w równych ok. 1,5 cm odcinkach. Oliwki, czosnek, oliwę zmiksuj na gładką masę (ilości wg. uznania). Dopraw do smaku solą. Pastę nałóż w nacięciach chleba. Dołóż również gałązki świeżego tymianku. Grilluj pod przykryciem aż chlebek będzie chrupiący (ok. 5-7 minut). Na sam koniec obsyp go tartą mozzarellą. Smacznego
Wielki apetytcały proces), płatki migdałowe i przyprawy umieśccie w blenderze. Miksujcie aż całość bedzie rozdrobniona. Parmezan pokrójcie w mniejsze plastry i razem z odrobiną oliwy dodajcie go do otrzymanej zielonej pasty. Całość raz jeszcze utrzyjcie do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji - możliwe, że będziecie musieli dodać więcej oliwy. I nie oszukujmy się, takiej gładkiej konsystencji jak w pesto ze słoika raczej
Szybko Tanio Smacznieogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ), ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych ziemniaków 5 dużych ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek
Kulinarne przygody Gatitywrzuć do blendera. Dodaj też obrany ząbek czosnku, oliwę, podprażone orzeszki piniowe i zmiksuj całość do uzyskania pesto. Na koniec dorzuć pokruszone tofu i zmiksuj całość na kremową pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Muszle nadziewaj zielonym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym wyłożonym połową sosu pomidorowego. Drugą połową sosu polej wierzch muszelek. Zapiekaj przez 30 minut
Roślinna - blog wegańskiteż dodatki: grillowana wieprzowina, szczypior, gotowane na twardo jaja, kiełki fasoli, pędy bambusa, suszone glony nori, czy kukurydza. Ramen doprawia się sosem sojowym lub też, choć rzadziej, pastą miso z przefermentowanej, gotowanej soi. Do ramen zawsze dodawany jest też makaron, zwykle z mąki pszennej - taki jak w "zupkach chińskich". Swój ramen przygotowałem na bazie rosołu drobiowego i podałem
W SMAKpapryki 2 gałązki tymianku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki pieprzu cayenne 2,5 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Przyprawy, cukier, ocet i oliwę miksujemy blenderem na pastę, którą nacieramy mięso, układamy w misce i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby się zamarynowało. Zamarynowane mięso przekładamy na kratkę ułożoną na blaszce
Smakowity Blog Kulinarnylodówki mielone podprażone orzechy laskowe, roztopione masło, cukier i jajko przy pomocy miksera wyrobić na jednolitą masę. Powinna dać się rozsmarować ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Równomiernie rozsmarować pastę orzechową, następnie rozłożyć przycięte na jednakową długość łodygi rabarbaru, pozostawiając kilkucentymetrowy zapas ciasta do założenia. Cienkie łodygi połóż w całości, grubsze natomiast przetnij wzdłuż na pół. Młody rabarbar nie wymaga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wyobraź sobie delikatną, pachnącą wiosennymi warzywami pastę do kanapek. Jest łudząco podoba do twarogu, jednak jeżeli nigdy za nim nie przepadałaś, nie odwracaj wzroku. Ten wegański twaróg pozbawiony jest charakterystycznego kwaskowatego smaku zsiadłego krowiego mleka. W jego miejsce idealnie sprawdza się naturalne tofu - warto sięgnąć po to ekologiczne, dobrej jakości. Jego delikatny, orzechowy smak jest ledwie wyczuwalny i stanowi doskonałe
Roślinna - blog wegańskiMoim zdaniem łosoś to jedna z najlepszych ryb. Możemy go przygotować na bardzo wiele sposobów. Smażony, pieczony, gotowany, grillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula
mojewypiekiinietylkoKolejna pasta. Tym razem z tuńczykiem. puszka tuńczyka w sosie własnym 5 – 6 suszonych pomidorów 3 jajka 1 czubata łyżka jogurtu greckiego sól, płatki chili jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić na mniejsze części, dodać odsączonego tuńczyka, pomidory, doprawić. Wszystko zmiksować. Smacznego
Polska Zupaczosnku niedźwiedziego lub więcej 100 g soli kamiennej Wykonanie: liście czosnku umyć i osuszyć, następnie pokroić w kielichu blendera umieścić sól, dodać pokrojone listki ziela i zblendować powstałą gęstą pastę rozłożyć cienką warstwą na na papierze do pieczenia i pozostawić do wysuszenia w temperaturze pokojowej ponieważ masa utworzyła grudki, by je rozbić jescze raz całość zblendawać. Sól przełożyć do szklanego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Aromatyczne pietruszkowo-cytrynowe pesto można wykorzystać jako składnik sosu do pizzy, dressingu sałatkowego lub pasty kanapkowej. Ja użyłam je do posmarowania focaccii. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Green Cookies.pl Składniki: 12 g świeżych drożdży 320 g mąki pszennej typ 550 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki miodu 5 łyżek oliwy z oliwek Dodatkowo: 3 łyżki
Czerwień i błękitŚniadanie...Pyszne, pachnące grzanki z boczniakami, pastą pomidorową i serem... Po takim śniadaniu dzień na pewno będzie udany... Dla 4 osób Potrzebujemy: 4 - 5 kajzerek (lepiej aby były z poprzedniego dnia) 350g boczniaków 2 jajka pęczek natki pietruszki 1/2 cebuli 1 duży pomidor 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego garść startego żółtego sera lub mozzarella szczypta:bazylia, oregano, cukier
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/właśnie tego włoskiego luzu oprócz cudownej pogody oczywiście, brakuje mi czasem u nas. Crostata w towarzystwie kubka z kawą przenosi mnie na chwilę do Włoch :-) Polecam! Składniki: Ciasto (pasta frolla): 300 g mąki 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 duża cytryna Cytrynę umyć i dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć z niej skórkę. Mąkę wrzucić do miski
maniapieczeniaSoczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać
mojewypiekiinietylko