uważane są za afrodyzjak. Syrop daktylowy nadaje się do słodzenia herbaty i kawy, wypieków oraz deserów. Z dodatkiem rumu lub czekolady może być świetną polewą lub pastą kanapkową. Składniki: 1 szklanka daktyli bez pestek 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 laska wanilii Przygotowanie (cały proces 25 minut): - daktyle zalewamy bardzo ciepłą wodą i odstawiamy
Pora na pora i pomidoragotującej się zupy. Kroję w kostkę resztę włoszczyzny (marchew, pietruszkę, seler – korzeń) oraz ziemniaki. Dodaję warzywa (ziemniaki nieco później), łyżeczkę mielonej papryki, troszkę pikantnej przyprawy (ostra papryka, lub pastę chilli) majeranek i gotuję ostatnie 30 min. , doprawiamy całość do smaku. Artykuł Zupa gulaszowa pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...trzeba sobie rozłożyć w czasie… Składniki: 500 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki 36% 200 g chałwy (najlepiej na wagę, ale może być też w batonikach) 4 łyżki pasty sezamowej (tahiny) 1 łyżka sezamu 1 łyżka siemienia lanianego truskawki Wykonanie Serek i śmietanę miksujecie na jednolitą puszystą masę. Chałwę siekacie nożem na małe kawałeczki i dodajecie do masy wraz
GRUBY WAŁEKoryginalnym przepisie do ciasta dodaje się same żółtka i otartą skórkę z cytryny. Uwierzcie mi, mleczne bułeczki wyszły pyszne - miękkie, pulchne i lekko słodkie. Idealnie będą pasować do miodu, past, wędlin jak i sera. Składniki na 12 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 3 łyżki cukru pudru 80 g masła 1 szklanka mleka 2 jajka
Ugotowaćmore) Boil spaghetti following package instructions. Blend: spinach, cheese, Garlic, sunflower seeds and olive oil. Season to taste with salt, pepper and lemon juice. Stir with hot pasta and serve immediately. Chef (2014, Jon Favreau) is also a food film. I admit having seen it but I’m not going to encourage you to do the same. It’s mostly
Qlinarnie i Qlinarniewody 1 płaska łyżeczka sody 2 duże garści daktyli 1 laska wanilii Niespodzianka: Borówki (lub inne owoce) ok 100 g suszone śliwki około 10 szt. Przygotowanie: Z daktyli przygotować pastę (przepis tu ) Zmieszać składniki suche Dodać mokre składniki (oprócz owoców, wanilię pokroić na mniejsze kawałki) i miksować przy pomocy blendera na gładką masę Foremki napełnić ciastem mniej więcej do połowy
pyszne zdrowościchłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie tężeć to pora aby ją wylać na biszkopt. Krem śmietankowy 500 ml śmietanki 250 g mascarpone 1 łyżka cukru podru 1 łyżeczka waniliowej pasty Beza 3 białka 150 g cukru 1 łyżka kukurydzianej skrobii 2 łyżki posiekanych pistacji Ubij białka na sztywno. Zacznij dodawać po łyżce cukru, miksując do rozpuszczenia cukru. Kiedy piana jest już
codojedzeniawspomnianej książki przypomniałam sobie jeden z odcinków programu kulinarnego prowadzonego przez Agnieszkę Kręglicką i przygotowywany przez nią pasztet z wątróbek. Przepisu nie pamiętam i dlatego zapisuję tutaj inspirację tamtą pastą. Składniki : 500 g wątróbki indyczej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu garść żurawin sos z pieczeni (u mnie sos z pieczenia szynki ) Wątróbkę gotować
Weekendy w domu i ogrodziejuż wielokrotnie pisałam jestem ogromną wielbicielką białego sera i wszystkiego rodzaju twarogów. Nie tylko w formie serników , ciast, deserów czy też dodatku do naleśników , ale też jako składnik past na kanapki czy zapiekanek. Dziś mam dla Was przepis na najlepszą na świecie zapiekankę z sera białego. Ser biały połączony z kaszą jaglaną i i świeżymi, letnimi owocami jest idealnym pomysłem
Ostra na Słodkobyło tak po 1 łyżeczce na każdą stronę). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki. Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć
Kuchcik gotujeciemnego, dobrego kakao u mnie Skworcu Na masę serową 1300 g twarogu najwyższej jakości- najlepszy domowy 150 g masła swojskiego 5 jajek szklanka ksylitolu zamiast cukru 2 łyżki pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru waniliowego robionego w domu z prawdziwą wanilią u mnie Skworcu 3 łyżeczki przyprawy do sernika i mas serowych , u mnie Skworcu 1 duży
Z Kuchni Do Kuchniwolnym ogniu około 20 minut aż wino się zredukuje i wyparuje. Na koniec dodajemy koncentrat, majeranek i pietruszkę i dokładnie mieszamy tak by pokrył całe mięso. Powstaje nam pasta z mięsa. Przygotowujemy formę do pieczenia. Ja wybrałam formę do traty o średnicy 25 cm i wysmarowałam ją masłem w środku. Składamy naszą zapiekankę, produkty będziemy układać jeden na drugim
Projekty ze smakiemMięso obwiązujemy wędliniarskim sznurkiem, aby po upieczeniu mięso miało ładny kształt. Do miseczki wkładamy sól, sól peklową, oba rodzaje pieprzu, majeranek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy. Powstałą ziołową pastą ziołową nacieramy kawałek schabu. Ja wykorzystuję sól peklową, aby schab miał ładny kolor, jeśli jednak ktoś ma z tym składnikiem problem, to niech da więcej zwykłej soli , a sól peklową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgęsty, aromatyczny sos. I nie ma znaczenia czy jest to sos jogurtowy, pomidorowy czy na bazie mleka kokosowego. W Indiach i Tajlandii bazę sosu stanowią przyprawy, często w postaci pasty, którą przygotowuje się ze świeżych produktów ucieranych w moździerzu. Chociaż nazwa dania brzmi dość egzotycznie i na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane, to nie dajcie się zwieść. Przygotowanie
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis na łatwy, efektowny deser z bardzo zdrowym awokado, orzechami oraz daktylami. O właściwościach awokado już pisałam przy paście kanapkowej z awokado <klik> , teraz troszkę o samym kiwi (; Dlaczego warto jeść kiwi? Wzmacnia odporność, zapobiega depresjom i miażdżycy, jest dobre dla cukrzyków i jest jednym z niewielu owoców, które zawiera wapń
Pora na pora i pomidora