pasty - 13297 przepisów (strona:623/887)

.766. chia zamiast jajka i sernik gotowany 162

moją opinię na ich temat :) Jak już się domyślacie Primavika ma w swoim asortymencie same zdrowe produkty, bez sztucznych dodatków. Jak wcześniej wspomniałam - "zastępniki mięsa" dla weg*an, różne pasty kanapkowe, masła orzechowe i wiele innych... Ja do przetestowania otrzymałam:   keczup bez cukru BIO , strogonow , pasztet meksykański , pasztet warzywny z cieciorką , paprykarz z kaszą jaglaną , gulasz "weguś" , sznycelki

breakfast of dreams
.972. kwaśśśśnie & (mini) fotorelacja z warsztatów kuchni wegańskiej 107

czas minął...Było świetnie - atmosfera bardzo przyjemna, poznałam parę ciekawych osób :) Ale do rzeczy - przygotowaliśmy 5 dań , były to: kotlety z kaszy jaglanej (z marchewką, sezamem i słonecznikiem), pasta z groszku, smoothie bananowo-pomarańczowo-szpinakowe, muffiny bananowe z czekoladą, carpaccio z buraka. Wszystkie potrawy bardzo mi smakowały, najciekawsze dla mnie było carpaccio :) Musze jeszcze powiedzieć jedno - a mianowicie, że zabrałam

breakfast of dreams
hummus, zrób go sam! 118

wykorzystaniem tahini. Spodziewaliście się, że będzie to hummus? A może ktoś z Was jeszcze o nim nie słyszał? Czas najwyższy to zmienić i ukręcić swój hummus ;) Jest to pasta kanapkowa (wegańska!) której głównym składnikiem jest ciecierzyca, a dodatkami tahini i różne różności ;) Za pierwszym razem, gdy spróbowałam hummus jakoś mi nie posmakował. Jednak doprawiłam go jeszcze bardziej i odstawiłam

chili & sugar
wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami 169

wiadomo, że to co domowe = najlepsze! :) Ten domowy posmakował mi bardzo! Wyrazisty w smaku...pycha. Nie jest smarowny jak te sklepowe, ponieważ się go piecze, więc jeśli szukacie past kanapkowych polecam np. hummus :) I ten pasztet oczywiście też polecam! Już mam pomysł na kolejny... P.S. Wierzcie lub nie, ale bardzo trudno sfotografować pasztet :D Bo zbyt fotogeniczny

chili & sugar
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem 201

desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały. Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna. Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę,wlać mleko,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć. Wylać na dno naczynia żaroodpornego,ułożyć w sosie muszle z mięsem,posypać startym drobniutko

Wanilia i Kardamon
Sałatka środziemnomorska 331

Składniki 1 opakowanie miksu sałat lodowych 20 dag pomidorków cherry 20 dag serka sałatkowego w kostkach z czosnkiem i pietruszką  Apetina 80 g zielonych oliwek z pastą paprykową 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki garść orzechów włoskich Sos: 2 łyżki białego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy gruboziarnistej 1 łyżeczka miodu prawdziwego

Wanilia i Kardamon
Okoń nilowy na makaronie z warzywami 114

smacznie. Zapraszam do eksperymentów....:) Składniki 80 dag fileta okonia nilowego 30 dag makaronu spaghetti 1 łyżka soku z cytryny 20 dag marchewki 20 dag cukinii 1 cebula 80 g pasty pesto bazyliowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 150 ml bulionu warzywnego 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól himalajska do smaku pieprz cytrynowy

Wanilia i Kardamon
Makaronowe muszle z suszonymi pomidorami i oliwkami 150

imprezowy stół. Składniki 7-8 sztuk muszli makaronowych ja użyłam same jasne firmy:  CZANIECKI 150 g kremowego twarożku naturalnego 6 suszonych pomidorów z zalewy 12 zielonych oliwek z pastą paprykową 1 ząbek czosnku pęczek szczypiorku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku szczypta przyprawy z suszonymi pomidorami czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką Sposób przygotowania Makaron gotujemy

Wanilia i Kardamon
Chleb pachnący Toskanią 122

Jest idealny! Składniki ½ kg mąki pszennej typ 650 5 dag drożdży 1 szklanka ciepłej wody ½ szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 10 sztuk zielonych oliwek z pastą paprykową 40 g suszonych pomidorów solonych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy: pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim  SKWORCU ½ łyżeczki utartego w moździerzu pieprzu

Wanilia i Kardamon
Zrazy schabowe w serowym sosie 172

cienkie płaty,solimy i doprawiamy pieprzem do smaku, serek topiony ucieramy z posiekaną natką pietruszki, roztartym ząbkiem czosnku, wsypujemy mielone orzechy laskowe, dodajemy starty ser cheddar, mieszamy na gładką pastę. Nadziewamy masą serową każdy płat mięsa,  zawijamy w roladki dość ciasno aby się nie rozwalały-można spiąć wykałaczkami.Obtaczamy w mące pszennej.  Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy

Wanilia i Kardamon
Curry z kurczaka ze szparagami i szpinakiem 192

wykorzystać. Bardzo lubię curry, więc urozmaiciłam go smakiem białych szparagów. Smak niezwykle oryginalny.  Ujmujący.    Polecam :) Składniki : pierś z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy curry (może być również pasta) pęczek białych szparagów 20dag szpinaku puszka mleka kokosowego (400ml) łyżka soku z cytryny sól, pieprz  papryka czerwona ostra ( w proszku) natka pietruszki oliwa Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy. Na rozgrzaną

ChilliJemy
"Czułe" mięsne ciastko jałowcowe 127

celu, który na razie pozostanie tajemnicą. Nie widzę jednak powodu, by się nim nie podzielić, ponieważ zyskał sporą przychylność męskiego grona. ;) (przepis na dwa spore ciastka) Ciasto inspirowane "Cornish Pasty": 250g mąki pszennej 125g twardego tłuszczu zwierzęcego 1/3 szklanki zimnej wody 15 ziaren jałowca pół łyżeczki soli białko do smarowania         Mąkę przesiewamy i "szatkujemy" z tłuszczem

Kuchenna Kontrrewolucya
Krowa w Budapeszcie (placek po węgiersku ;) ) 129

Mięso (u mnie schab, nawet wolę do placka, niż wołowinę) kroimy w niedużą kostkę i obsmażamy je z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Do mięsa dorzucamy dwie łyżki pasty paprykowej (u mnie takowa, ale dodałam też ostrej papryki w proszku) lub innej przyprawy paprykowej i wszystko razem dobrze przesmażamy przez około dwie minuty. Do mięsa dorzucamy pokrojone w kostkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką 179

suszone pomidory dobrze razem łączymy. Dodajemy do nich dwie łyżki oliwy z pomidorów oraz dwie szczypty soli morskiej i również wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną pastą smakujemy mięso tak wewnątrz, jak na zewnątrz. Przekładamy nasmarowaną pierś do niemetalowego naczynia i zamykamy je lub zawijamy folią spożywczą. Jak pisałam wyżej - najlepiej pozostawić mięso w lodówce

Kuchenna Kontrrewolucya
Ziołowy politechnik warszawski 145

malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do utartych ziół, jak również sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki łączymy z olejem rzepakowym. Powinniśmy uzyskać konsystencję dość gęstej pasty. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso z każdej strony. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum godzinę. Po tym czasie, ze schabu łyżką

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania