pasty - 13297 przepisów (strona:611/887)

30-minutowe ciastka – z 2 składników! 195

Suszone figi i morele zawierają dużo błonnika, cynku, żelaza i magnezu- odkwaszają organizm.   Można dodać i ulubione słodkie przyprawy- cynamon, anyż, kardamon, goździki, skórkę startą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom ciasteczek polecam czekoladę- zwykłą albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe

Karo in the Kitchen
Odrywany chleb ziołowo-czosnkowy 189

cebulką. Pietruszkę bardzo drobno, na mgiełkę. Super pasuje też świeża bazylia. Dwa lub trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie czosnek i miękkie masło, aż utworzą gęstą pastę. Odrobinę solimy. Ser – jeśli używacie żółtego – trzemy na tarce.   Keksówkę o wymiarach 12 na 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy je na centymetrowe placki

Karo in the Kitchen
Sałatka na krakersach 1300

Wykonanie: Na talerzu ułożyć obok siebie, w kształt kwadratu, 6 krakersów, wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć następną warstwą krakersów, wyłożyć masę rybną. Przykryć jeszcze jedną warstwą krakersów, wyłożyć warstwę pasty z białek, wyrównać. Przykryć warstwą z rozkruszonych żółtek. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. Odstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej

Na Ciasteczkowych Papierach
Letnia pasta z Camembert 161

łyżka majonezu sól,  pieprz do smaku Wykonanie: Camembert oraz umytą rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki dodajemy posiekany szczypiorek, majonez następnie przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Pastę podajemy z dowolnie wybranym pieczywem.  Smacznego

kgwjanczewo
Zupa krem z dyni 130

warzywnego 150-200 ml mleka kokosowego Sól morska, pieprz do smaku 50ml śmietany kremówki 3-4 ząbki czosnku 1 marchewkę 3 łyżki oliwy z oliwek kawałek imbiru pół łyżeczki pasty z kurkumy tutaj 1 czerwona cebula pokrojona w piórka grzanki z chleba listki bazylii Wykonanie Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, marchew obrać ze skóry .Marchew i dynie pokroić w kostkę

w mojej kuchni
TAGINE Z KURCZAKIEM, HARISSĄ, MORELAMI I WARZYWAMI 214

garnek. Harissę mój brat zdobył w trójmiejskim Tesco, na pewno znajdziecie ją też w sklepach internetowych. Ze wszystkich sił namawiam do jej kupienia, bo jest cudowna! Harissa to pasta z chilli, czosnku, kolendry, kminu i niekiedy pomidorów. To taka dużo smaczniejsza wersja naszego przecieru pomidorowego. Można dodawać ją do zup, sosów, marynat, makaronów. Tagine można kupić w sklepach internetowych

Przepisy Aleksandry
Śledzie z bryndzą 172

przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i skórkę z cytryny oraz sporą szczyptę mielonego pieprzu. Wszystko utarłem na jednolitą masę. Śmietanę wymieszałem ze szczyptą soli oraz cukru, połączyłem z przygotowaną pastą z bryndzy. Dodałem posiekany szczypiorek, groszek i pokrojoną w kostkę paprykę i ocet. Schłodziłem w lodówce. Śledzie po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem na kawałki, ułożyłem na półmisku i polałem sosem

R'n'G Kitchen
Frittata z jarmużem i pomidorami 126

ciepłym, ale wyłączonym piekarniku, 10 minut. Podajemy jako danie główne. To także smaczna potrawa na lekką kolację.    O wartościach odżywczych jarmużu można przeczytać w przepisie na  pastę do chleba z jarmużem i pieczarkami

My Chcemy Jeść
Tarta Drożdżowa z Serem i Jeżynami 150

cukrem, odrobinę zagarniając mąkę i ten rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką, dodałam roztrzepane jajka i łyżeczkę pasty waniliowej. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od dłoni dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut

Blondynka Gotuje
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i brokułami 305

brokułów 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 50g masła 500 ml mleka 50g mąki (ok. 4 łyżki) 100g ricotty lub mascarpone kilka suszonych pomidorów lub 1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów (do kupienia w Biedronce) kilkanaście czarnych oliwek świeża lub suszona bazylia 10 dag startego sera żółtego sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj (al dente) w osolonej wodzie wg instrukcji

Fabryka pomysłów
Flaki z morskiego ghula 122

rozgotować. Jeśli gotowaliśmy wywar rybny, to śmiało możemy dodać z niego marchewkę do naszej zupy. Dla amatorów nieco pikantniejszych smaków Honorietta poleca np. dodać kilka kropli Tabasco lub odrobinę pasty Sambal Oelec. Jak zrobić wywar rybny? Gdy kupujemy świeże tusze ryb, które następnie filetujemy, to warto "skrawki-odpadki" z tej procedury sobie zamrozić na później. To później,to właśnie wywar

Karczma Honorietty
Burgery wołowe = BułoweLoveKrowe 144

Poczynając od spodniej buły Hońka proponuje: chutney z czerwonej cebuli, rukolę, grillowaną gruszkę, grillowanego dosłownie przez chwilę pomidora i cebulę białą, kotleta wołowego, plaster Lazura Błękitnego, plaster Goudy, odrobinę pasty Sambal Oelec, plasterek upieczonej szynki długodojrzewającej np. parmeńskiej i ulubioną musztardkę

Karczma Honorietty
Kociołek sytości 157

Mamy bób świeży , mam też bób suszony. Z jego udziałem zrobiłam już pyszną pastę do chleba [ klik ] a dzisiaj proponuję dołożyć go do kociołka, będzie pysznie. Do jednego garnka włożyłam mnóstwo pyszności i dzięki temu obiad był wspaniały. Na letnie obiady nadaje się znakomicie. Kociołek sytości. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
.1056. słowackie wspomnienie 133

już sama się domyśliłam ;) Kaszka jest bardzo dobra, prawie jak pszenna manna ;) Żałuję, że kupiłam tylko jedno opakowanie :( Wczoraj proponowałam kotlety z bobu, a dzisiaj mam dla Was pastę z bobu a'la hummus. Wyszła przepyszna! KLIK po przepis

breakfast of dreams
Ogórki curry – ogórki kanapkowe na zimę 1211

fajnej nuty smakowej, co odróżnia je od tradycyjnych korniszonów. Jeśli lubicie curry, musicie ich koniecznie spróbować. Używam tych ogórków nie tylko na kanapki jako chrupiący dodatek do wędlin i past, ale także do domowych fast foodów: takich jak burgery czy hot-dogi. Za jednym posiedzeniem potrafimy zjeść z mężem niemal cały słoiczek, dlatego na zimę będę musiała uzupełnić zapasy

Poezja smaku