odstawiamy na pięć minut. W tym czasie siekamy daktyle. Kiedy kuskus wchłonie wodę dodajemy nerkowce (można je wcześniej trochę pokruszyć), posiekane daktyle, żurawinę i sezam. Następnie dodajemy miód i pastę tahini. Użyłam tahini naturalnego firmy Primavika , które zawiera 100 proc. prażonego sezamu. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną kukusiankę można jeść zamiast owsianki na śniadanie lub zabierać
My Chcemy Jeśćmleka 1 szczypta soli Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem nadzienie: 1/2 kg śliwek lub moreli ( dałam śliwki ) 150 g twarogu 2 łyżki śmietanki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki pasty waniliowej (nie miałam dałam cukier waniliowy 16 g) Wykonanie ciasta drożdżowego ze śliwkami i twarogiem : Do misy wsypujemy ( przesianą ) mąkę oraz drożdże. Dodajemy jajko i żółtko. Odmierzamy margarynę
Różowa kuchniaJakiś czas temu znajomy wrócił z dalekiej wyprawy i przywiózł ze sobą mnóstwo smakołyków. A nam udało się zwabić go z całą rodziną do naszego domu
slodkokwasnaplPESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA PYSZNA PASTA DO SŁOICZKÓW NA ZIMĘ,TERAZ MAMY PYSZNE POMIDORY ,PAPRYKĘ I BAKŁAŻANY ŚWIERZE I NIEDROGIE WARTO WIĘC ZAMKNĄĆ CHOĆ TROCHĘ TEGO LATA W SŁOIKU I CIESZYĆ SIĘ NIM ZIMĄ,IDEALNE DO MAKARONU,MIĘS I JAKO DODATEK DO POTRAW SKŁADNIKI: 4 PAPRYKI CZERWONE 2 ŚREDNIE BAKŁAŻANY(LUB 1 DUŻY) 2 POMIDORY JEDNA CEBULKA
Swojskie jedzonkoSZYBKA I NAPRAWDĘ PYSZNA PASTA NA CHLEBEK-BARDZO CZĘSTO ROBIĘ JĄ NA ŚNIADANIE LUB KOLACJĘ-POLECAM SERDECZNIE SKŁADNIKI: 3 JAJKA SZCZYPIOREK SEREK KANAPKOWY(NP.MÓJ ULUBIONY MAŁY) ŁYŻKA MAJONEZU,MAŁA ŁYŻECZKA ŚMIETANY 18% SÓL, PIEPRZ CURRY PRZYGOTOWANIE: JAJKA GOTUJEMY NA TWARDO,ROZGNIATAMY WIDELCEM,SZCZYPIOREK KROIMY DROBNIUTKO,DODAJEMY SEREK,MAJONEZ I ŚMIETANĘ,DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM I CURRY MIESZAMY
Swojskie jedzonkoPasty jajeczne na dobre zagościły w moim domu-dziś z szynką i serem. SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane około 5 dag. ser żółty starty na drobnych oczkach 4-5 plastrów szynki pietruszka 2-3 łyżki majonezu WYKONANIE: ugotowane jajka i ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki, szynkę pociąć w drobną kostkę, pietruszkę drobno posiekać, wszystkie składniki wymieszać z majonezem, dodać sól
Kuchnia BeatyAromatyczna pasta z kurczakiem w kremowym śmietanowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, cebulki i bazylii. Składniki na 2 porcje: duża pierś z kurczaka 200 g makaronu kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy 200 ml śmietany do sosów cebula świeża bazylia sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę. Pierś z kurczaka
wyzwania kuchennetorebki ryżu Basmati Przygotowanie: kurczaka myjemy, kroimy w plasterki, w plasterkach robimy nacięcia tak aby powstały kieszonki orzechy, masło, łyżeczkę miodu oraz po łyżeczce przypraw wrzucamy do blendera powstałą pastę łyżeczką nakładamy do kieszonek czosnek i cebulę szatkujemy wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, doprawiamy gałką i pieprzem kurczaka obsmażamy, zalewamy śmietaną wymieszaną z miodem i cynamonem, dodajemy
Luźna Kuchnianiedzielne śniadanko polecam pastę z tuńczykiem- szybka i bardzo dobra. Potrzebujecie zaledwie 15 min., żeby ją przygotować. SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w bulionie warzywnym 2 jajka ugotowane na twardo pęczek szczypiorku 2 - 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Kawałki tuńczyka rozdrobnić widelcem, szczypiorek drobno posiekać, ugotowane jajka utrzeć na drobnych oczkach tarki, wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą
Kuchnia Beatyoregano. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dorzucić pomidory, dodać balsamico. Wymieszać, gotować ok 15 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec zmiksować na gładka pastę. Odstawić do przestudzenia
Pełny talerzpolecam to danie - wygodne, a przede wszystkim bardzo smaczne! Inspiracja tutaj składniki sos: 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego - u mnie pasta pomidorowa 1 łyżeczka przyprawy Garam masala 1 łyżeczka curry w proszku 2 - 4 ząbki czosnku, przekrojone na pół 400 g pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę
Stare Garydrodzy, dzięki uprzejmości firmy BAKRA w moim domu zagościły wspaniałe, zdrowe i pyszne produkty: Tahini - czyli pasta sezamowa: Tahini powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, znanego i cenionego na całym świecie. To bogate źródło magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob - proszek z Chleba Świętojańskiego
Słodkie okruszkimalakser. Mamy wtedy 100% pewność, że nie ma dodatku oleju, soli czy cukru, sami możemy wybrać czy chcemy masło z kawałkami orzechów, czyli typu "crunchy" czy raczej gładką pastę, czyli "smooth". Samo masło można robić nie tylko z orzechów ziemnych, ale i z włoskich, macadamia, laskowych, migdałów czy nerkowców. Warto też mieć na uwadze jedną rzecz - orzechy (szczególnie ziemne
Powiedz dietom niełyżki dowolnego oleju Rozgrzać patelnię. Nasiona uprażyć na złoty kolor, uważając, aby się nie spaliły. Lekko ostudzić. Nasiona, sól i słodzidło umieścić w blenderze. Zmielić/zmiksować na gładką pastę. Dodać olej, dobierając pożądaną konsystencję. Przechowywać w słoiku umieszczonym w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogoczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Tutaj trochę zmieniłam przepis oryginalny i podsmażyłam pieczarki z cebulką na odrobinie masła. Posolić. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Czosnek rozetrzeć na pastę. Jeżeli lubimy pietruszkę - to drobno ją posiekać. Teraz należy wszystko razem wymieszać - podsmażone pieczarki, czosnek, pietruszkę, majonez i ketchup. Pokrojone mięso rozłożyć (jeden obok drugiego zachowując min. 2 cm odstępu
Świat Domowej Kuchni