pasty - 13297 przepisów (strona:593/887)

Bazarek Smakoszy :) 177

się na tą współpracę.  PŁATKI QUINOA Są to ekologiczne płatki uzyskiwane z gniecionego ziarna komosy ryżowej. Mogą stanowić świetny dodatek do zup, ciast i deserów praz jak składnik past i kotletów. Najczęściej spożywa się je z dodatkiem mleka, jogurtu i owoców. Są szybkie do przygotowania, bowiem wystarczy zaledwie ok. 5 minut gotowania.  Ja komosę ryżową jadłam i staram

Zdrowie na języku :P
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 228

coś lekkiego, jak i dla tych, którzy preferują konkretniejsze rozpoczęcie dnia! Jajka sadzone z fasolką, pomidorkami i tostami z ricottą, magiczne jajko w koszulce z tostem z ziarnami i pastą z awokado czy jedwabisty omlet ze szpinakiem, pomidorem, parmezanem i żytnim tostem - z pewnością każdy po takim śniadaniu będzie miał mnóstwo siły na podbój świata! Znajdziemy też propozycje dla tych

Plate of Joy
Pieczony świeży śledź z karmelizowanymi warzywami i puree z topinamburem 113

najmniej ości. Myję i osuszam. W moździerzu ucieram natkę pietruszki, papryczkę, ząbek czosnku z przyprawami i oliwą z oliwek. Śledzie układam skórą do dołu i wierzch nacieram powstałą pastą. Następnie układam w naczyniu żaroodpornym śledzie skórą do dołu i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 8-10 minut. Niech skórka się zarumieni. Marchew, koper włoski i paprykę kroję

Mango Papaja
Śledzie po sułtańsku 208

stół :) Składniki : ok. 400 g płatów śledziowych spora cebula 150 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam sosu własnej roboty z pomidorków koktajlowych , ale można użyć kupnego) pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie odrobina) mielonego cynamonu łyżka oleju Jeśli kupujecie płaty z beczki, dzień przed przygotowaniem śledzi, należy je opłukać

Weekendy w domu i ogrodzie
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 424

masła 80 g miodu 225 ml mleka kokosowego 100 g rodzynków 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka pasty z wanilii 2 jajka dodatkowo: 300-400 g żurawiny 3 łyżki miodu kawałek kory cynamonu cukier puder - do posypania Wykonanie: składniki na kruchy spód zagnieść, podzielić na 2 części

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z wędzoną makrelą i buraczkami 132

serka 2-3 łyżki chrzanu lub więcej do smaku 1 łyżka posiekanego szczypioru + dodatkowo do posypania sól sok z cytryny (opcjonalnie) Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru na pastę. Dodać pół szklanki mleka, wymieszać. Zaczyn przykryć, odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Białka ubić na sztywno. Mąkę pszenną połączyć z gryczaną, przesiać. Dodać ok. ½ łyżeczki soli, żółtka, pozostałe

Pełny talerz
Rolada piernikowa z marcepanowym kremem. 183

łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)      Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Marcepan rozgniatamy widelcem, dodajemy kilka łyżek wrzątku (i opcjonalnie soku z cytryny), aż uzyskamy gładką pastę. Do ubitej piany dodajemy marcepan, jeszcze chwilę ubijamy i ewentualnie dosładzamy do smaku.      Zimną roladę rozwijamy, równomiernie nasączamy ponczem, smarujemy masą i ściśle zwijamy w roladę. Tak powstałe

Rozpustne gotowanie
Kacze udka w sosie limonkowym 201

udka kacze 2 limonki jabłko po 1/2 łyżeczki oregano i lubczyku sól pieprz olej do smażenia   Przygotowanie   Wycisnąłem sok z jednej limonki, utarłem z ziołami na pastę, natarłem nią mięso. Skropiłem olejem, odstawiłem na dwie godziny do lodówki. Drugą limonkę i jabłko po dokładnym umyciu, pokroiłem w plastry. Rozgrzałem olej na patelni, obsmażyłem mięso z obu stron. Przełożyłem

R'n'G Kitchen
Jadalne prezenty: domowa oliwa aromatyzowana ziołami, czosnkiem oraz chilli (+ gotowa etykieta na oliwę z chilli) 174

butelki przez tak przygotowane sitko i pilnuj, aby żadna drobinka świeżego czosnku nie znalazła się w butelce. Czosnek pozostały na patelni możesz rozsmarować na kromce chleba, dodać do pasty kanapkowej czy makaronu. Zamknij szczelnie butelkę i udekoruj. Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 1 miesiąca. * na podstawie tego przepisu *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorayaki 194

ciasta, powinno się samo ładnie rozlać. Smażyć chwilę do uzyskania ładnego ciemnego koloru, odwrócić na drugą stronę, usmażyć, zdjąć i powtórzyć czynności z kolejną porcją ciasta. Usmażone placuszki przekładamy pastą anko sklejając

Mix smaku
#29 Pierniczki idealne 141

zwykle używam z barwnikami, więc nie ma to znaczenia. Rewelacyjnie pokręca smak pierniczków :) Do cukru pudru dodajemy stopniowo, po kilka kropli, sok z wyciśniętych cytryn lub pomarańczy, ucieramy na pastę o konsystencji, jakiej potrzebujemy - do polewania całych pierniczków rzadszy, do przylepiania ozdób gęstszy :). Lukier królewski  - idealnie biały, ładnie kryjący, gęsty, dość szybko wysychający. 1 białko ubić mikserem z odrobiną

Kuchnia w szuwarach
Piegusek z wyjątkową polewą czekoladową 169

mąki orkiszowej 630 150g mączki ziemniaczanej 250 g ksylitolu lub cukru 4 jajka 250 g suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanka mleka 1 łyżeczka pasty z wanilii 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 2-3 łyżki masła 4 łyżki cukru lub ksylitolu 1 płatek żelatyny = 1 łyżeczka 3-4 łyżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa nutella 124

mamy smakołyk bardziej dla waszych dzieci niż dla was. Ale z drugiej strony przecież dorośli też lubią nutellę. Mamy zatem smakołyk dla każdego, dla dużego i małego. Taka szybka pasta czekoladowa do smarowania pieczywa, coś na wzór nutelli. Jak zapewne wiecie, staramy się unikać gotowych sklepowych produktów. Wszystko co możemy zrobić sami to robimy. Teraz więc zachciało się nam nutelli

Marder&Marder Manufacture
Przepis na Domowy Twaróg – Domowy Biały Ser 208

Jest kremowy i delikatny , warto wypróbować przepis i chociaż raz zrobić taki ser w domu a na pewno wszystkim będzie smakował . Taki twaróg nadaje się do przygotowania różnego rodzaju past na kanapki , deserów , sernika tak jak twaróg sklepowy ale jest o niebo lepszy :) . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 900 g twarogu 3 litry mleka 3.2 % ( z jak najkrótszą

Uwaga Babcia Gotuje