www.gratyiszpeje.pl/ . Pierwszą rzeczą jaką dostałam jest deseczka która nadaje się idealnie do podawania serów, koreczków, małych przystawek. Druga to maselniczka z nożykiem do masła i rożnego rodzaju past. Trzecia to miseczka na sól, pieprz , przyprawy. Zapraszam do pracowni :) http://www.gratyiszpeje.pl
Sama słodycz i szczypta chiliMożecie się ich tu spodziewać coraz częściej, zwłaszcza, że od niedawna jestem w pewnym sensie zmuszona do robienia domowych dodatków do chleba. Kupnym zamiennikom nie ufam. Dzisiaj przedstawiam pyszną pastę z soczewicy z dodatkiem suszonych śliwek, nerkowców i rozgrzewającego imbiru. Świetnie zastępuje masło, serek czy pasztet. Idealnie komponuje się z pomidorami, papryką, czy sałatą. Chwytajcie przepis! PRZEPIS: 4 łyżki soczewicy
healthy dreamschwilę nad ogniem (trzymając szczypcami), żeby zrobiły się bardziej napuchnięte. Takie chlebki (o ile będą większe) możemy użyć zamiast tortilli i zawinąć w nie warzywa, może też posmarować je pastą, lub zjeść saute, wszystko zależy od tego co lubimy :) Smacznego
Co na wege obiad?ramach podjętej współpracy mam niebywałą przyjemność przetestować 3 produkty: Konfitura z dyni z wanilią - skład: dynia, cukier, cukier waniliowy własnej produkcji, sok z cytryny Ajwar (pasta paprykowa) - skład: papryka, cebula, czosnek, olej, ocet, chili, papryka pepperoncino, sól, cukier. Mus jabłkowy z cynamonem - skład: jabłka, cynamon (100 g musu wyprodukowano ze 145g jabłek) Co w nich takiego
Słodkie okruszkiczasu, aż będzie chrupki. Pomidorki koktajlowe płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na połowę. Ser mozzarella trzema na tarce o grubych okach. Gdy wszystko już jest gotowe chleb smarujemy pastą z awokado, kładziemy pomidorki oraz posypujemy serem. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!przekładamy do keksówki, ugniatamy lekko łyżką. Posypujemy powierzchnię pieczywa płatkami górskimi i słonecznikiem. Pieczemy ok 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, studzimy na kratce. Do chleba przygotowałam pastę z soczewicy, marchewki, sałaty i pietruszki z odrobiną pieprzu cayenne. Smacznego! The post Dietetyczny chleb bez mąki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmarujemy każdy rozkłóconym jajkiem i posypujemy nasionkami. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15-20 min., na złoty kolor. Gotowe wystudzone możemy podać z ulubioną sałatką lub dowolną pastą serową czy mięsną. * stożki wykonane z papieru i foli aluminiowej. Na jeden stożek potrzebne będzie: 2 kartki papieru A4 oraz folia aluminiowa wielkości kartki
Domowy Smak Jedzeniapostaci surowej lub gotowany w woku lub na patelni, wiedząc, że przesiąka smakiem i aromatem produktów, z którymi jest gotowany np cebula, czosnek, curry czy sosy. MISO to gęsta pasta ze sfermentowanej soi. Napoje sojowe (mleko sojowe) może zastąpć tradycyjne produkty mleczne na śniadanie. Ale istnieje ryzyko, że zostaly one podgrzane do bardzo wysokich temperatur. Stąd lepiej ograniczyć ich spożycie
MODA NA BIOJakiś czas temu pokazałam Wam przepis na pesto z rukoli . Dzisiaj zachęcam do przygotowania domowego pesto z jarmużu. Taka pasta będzie idealna na kanapki lub jako dodatek do ugotowanego makaronu. Oliwę z oliwek należy dolewać stopniowo, aby cała masa nie była zbyt tłusta. Składniki: 100 g jarmużu 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, np. gruboziarnista 1 garść orzechów
UgotowaćPasty kanapkowe są przez nas bardzo uwielbiane, powstało już tyle wersji i kombinacji :) aż trudno zliczyć. Ta z jest z dodatkiem rybki. No, ale ta rybka.... Szkoda tyko, że te które kupujemy do końca nie są zdrowe :( Najlepiej mieć ze sprawdzonego źródła. Odkąd obejrzałam pewien film dokładnie się przyglądam rybom. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że pewnie tak jest
Delicious TitbitsTa potrawa łączy miłośników makaronu z miłośnikami mięsa. Jako, że jestem pasjonatem jednego i drugiego, staram się, aby cannelloni gościło na moim stole co jakiś czas
Jacob Tastesszklanka wrzątku. Sposób przygotowania 1. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieją. 2. Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni. 3. Suszone daktyle miksujemy na gładką pastę. 4. Suszone owoce kroimy na drobniejsze kawałki. 5. Wszystkie składniki razem łączymy i wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. 6. Całość pieczemy w 170⁰C przez ok. 60 min. Batony
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachząbek czosnku - sok z cytryny - 1 łyżka oliwy (ok. 10g) - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Ciecierzycę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą miksujemy na gładką pastę (można dodać odrobinę wody). 2. Łososia marynujemy w soku z cytryny, soli i pieprzu. 3. Łososia posypujemy sezamem i pieczemy w 200⁰C przez ok. 15 min. Pieczony łosoś
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (ok. 20 łyżeczek) - 250 g sezamu Sposób przygotowania 1. Prażymy sezam na patelni. 2. Miksujemy sezam do uzyskania płynnej konsystencji. Pasta jest bogata w: - wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów. Wartość odżywcza jednej łyżeczki: Porcja waży: ok. 12 g Energia: 75,8 kcal Białko: 2,8 g Tłuszcz
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachskóry i pestki ok. 140g), - łyżeczka kakao (ok. 5g) Sposób przygotowania 1. Awokado i banany obieramy ze skóry i skrapiamy cytryną. 2. Awokado, banany i kakao miksujemy na gładką pastę. Deser czekoladowy z awokado jest bogaty w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo, - potas (pochodzący z bananów), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach