szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę dodajemy do sosu szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia. Ser ścieramy na tarce, połowę
Gotowanie i blogowanieNajlepsza i najprostsza przekąska wielkanocna - szynka konserwowa nadziana pastą jajeczną. Szybka i łatwa do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne nadzienie to przygotujcie szynkę konserwową w galarecie z dodatkiem chrzanowego farszu . Składniki na porcję dla 2 osób: 4-5 plasterków szynki konserwowej 4 ugotowane na twardo jajka sól, pieprz 1 łyżka majonezu szczypiorek (wg uznania) kiełki do dekoracji Jajka
Ugotowaćkaczka, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki nasion kozieradki, 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego, 1 łyżeczka imbiru, 1/3 łyżeczk płatków chili, 1 łyżeczka tajskiej pasty chili dodatkowo: opakowanie wontonów do smażenia w głębokim tłuszczu, 3 marchewki, szczypiorek z dymką, 2 mniejsze łodygi selera naciowego, 300 g drobniej pokrojonej kapusty pekińskiej W moździerzu rozgnieść nasiona kozieradki i pieprz
Plate of JoyJajka gotujemy na twardo. Studzimy, przekrawamy na pół. 2. Groszek odsączamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, pozostałe miksujemy wraz z żółtkami, majonezem, solą i pieprzem. 3. Tak przygotowaną pastą napełniamy białka. Dekorujemy groszkiem i szczypiorkiem
Szefowa kuchniOstre i aromatyczne :) Składniki 1 filet z kurczaka 1 puszka mleka kokosowego 2 dymki 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżeczki garam masali 2 łyżki sosu sojowego 2 papryczki … Czytaj dalej Ogniste curry z kurczaka
czarrna od kuchniPolecany jest w czasie antybiotykoterapii. Bakłażan jest warzywem ciężkostrawnym, dlatego nie powinny go jeść dzieci, chorzy na reumatyzm, podagrę i mający problemy z nerkami. Przepisy na dania z bakłażanem: Pasta z ciecierzycy i bakłażana Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią Mini pizze bez ciasta Bukiet warzyw z patelni
My Chcemy JeśćUlubione w moim domu śródziemnomorskie klimaty:) Smaczna i aromatyczna pasta. Rewelacyjna do kanapek, zwłaszcza z dodatkiem różnych serów. Jako dodatek do krakersów, podanych z kieliszkiem wina jest po prostu świetna! Przepis zmodyfikowany ze starego numeru gazetki "Przyślij Przepis" składniki: 1/3 szkl suszonych pomidorów w oliwie 1/3 szkl czarnych oliwek bez pestek 100 g ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 2 łyżki
6nieboSzybka pasta na chleb, choć chyba bardziej popularna jako dip do nachosów lub w zdrowszej wersji słupków marchewki, selera naciowego czy innych twardych warzyw :) Ja kocham, mój mąż nie znosi (awokado w ogóle). Kto jeszcze nie jadł musi spróbować, bo takiej bomby witaminowej nie można pominąć w jadłospisie :) Tradycyjnie guacamole powinno zawierać sok z limonki, świeżą kolendrę (nie lubię
Bazując na smakuKaszę gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Suszone pomidory, olej, wodę nasiona słonecznika i parmezan umieszczam w malakserze i miksuję na gęstą, gładką pastę. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej wody. Na koniec pesto doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszamy z pesto. Podajemy od razu z dodatkiem rukoli i słodkiej papryki. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawakacje obyłam się bez niego ponad miesiąc i aż tak strasznie nie tęskniłam. Ale nie ma co się oszukiwać. Czasem po prostu miło zjeść kanapkę! Z dobrą pastą, "masełkiem" czosnkowym albo z dżemem. Pieczenie tradycyjnego chleba wymaga czasu. Chleb na drożdżach musi mieć czas wyrosnąć. O chlebie na zakwasie nawet nie wspominam. Zaś wafle ryżowe
Smakuje zdrowoowocami jagodowymi – truskawkami, malinami, borówkami. Delikatnie kwaskowe świeże owoce świetnie przełamią słodycz kremu. SKŁADNIKI 750ml mleka – dowolnego, może być bez laktozy 130g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka pasty waniliowej, laska wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 5 całych jajek rozmiaru M 75g mąki pszennej typ 500-550 75g skrobi ziemniaczanej 50g masła 82% tłuszczu opcjonalnie 1/3 łyżeczki
Karo in the Kitchenkonkursowych. Tuńczyk można zrobić na wiele sposobów co odkryłam przy okazji wspomnianych wcześniej konkursów. W poniższym przepisie połączyłam tuńczyka z makaronem. Nie jest to jednak wersja makaron a'la pasta, ale frittata. Frittata to taki włoski omlet zrobiony z jajek z różnymi dodatkami - najczęściej pomidorami, serem albo szynką. Danie świetne na każdą porę dnia. Ja zapraszam na wersję makaronową
Bon appetit mon amienawet te bogate w składniki "uczulające") Po tym sporym wstępie pora na przepis. Dzisiaj bardzo,krótki na pesto,które może stanowić bazę do sosu do makaronu (bezglutenowego oczywiście), zwykłą pastę kanapkową albo dodatek do chleba paleo, o którym już wkrótce. PESTO z OLIWEK i POMIDORÓW Składniki: 1 szklanka oliwek bez pestek 8 kawałków pomidorów suszonych 1 garść orzechów nerkowca (najlepiej
Bon appetit mon amiezamiast jajek - czarna sól, inaczej Kala Namak. Każdy zaczynający weganin powinien mieć ją w swoich zasobach. Przy jej użyciu potrawy nabierają jajecznego smaku, a przygotujemy z nią rewelacyjną tofucznicę, pastę (bez)jajeczną i właśnie (nie)tradycyjną sałatkę jarzynową. Spróbujcie! Składniki: - 4 ziemniaki - 4 ogórki kiszone - 3 marchewki - 1 puszka groszku konserwowego (240g po odsączeniu) - 1 pietruszka - 1 jabłko
Be Fit Be Strong