pasty - 13297 przepisów (strona:586/887)

Aromatyczne spotkanie w Boollywood Lounge 114

restauracji. A oto nasze menu: Na wstępie Dim Sum , indochińskie pierożki z nadzieniem z kurczaka Samosa , chrupiące pierożki z kruchego ciasta z nadzieniem ziemniaczanym, zielony groszkiem i przyprawami Hommos , pasta z ciecierzycy z dodatkiem Tahini oraz przypraw Chicken Lollypop , chrupiące skrzydełka z kurczaka w sosie BBQ Mix Pakora , mix chrupiących warzyw smażonych w orientalnej panierce Pomiędzy Lentil (Shorba) , zupa krem

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z sosem z kurka czerwonego 137

Makaron z sosem z kurka czerwonego czyli pasta e cocci – jedno z najbardziej włoskich dań, prosto z Neapolu czy Sorrento. Co prawda przekazaliśmy Wam już przepis na kurka pieczonego , ale opcja zrobienia z niego sosu do makaronu jest tak samo pyszna. Sos z kurka jest bardzo delikatny, lekki i wręcz wykwintny, choć bardzo prosty w wykonaniu. Makaron z sosem

Pociąg Do Kuchni
Zapiekanka a’la tortilla hiszpańska 230

Składniki 0,5 kg mięsa mielonego ok. 1 kg ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów 20 dkg pieczarek 3 cebule 5 jajek 20 dkg sera żółtego … Czytaj dalej Zapiekanka a’la tortilla hiszpańska

czarrna od kuchni
Sos szpinakowy - do makaronu, kurczaka, tarty 116

szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę dodajemy do sosu szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia

Gotowanie i blogowanie
Pasta z wędzonej makreli 210

Pasta z wędzonej makreli... Potrzebujemy: 1 makrela wędzona (ok. 250 g) 1 mała cebulka 2-3 łyżki majonezu (możemy zastąpić jogurtem lub śmietaną) świeżo mielony czarny pieprz ew. koperek Makrelę dokładnie obieramy i rozdrabniamy. Ja obieram palcami, jednak szybciej ość wyczujemy niż zobaczymy... Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do makreli. Dodajemy majonezu i pieprzu do smaku, mieszamy

Pelusiowa Kuchnia
Pomidorowa pasta z wędzonej makreli 151

Pomidorowa pasta z wędzonej makreli... Potrzebne będą: 1 wędzona makrela ok. 250 g 1 cebula 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz, papryka słodka łyżeczka masła (do smażenia) Makrelę dokładnie obieramy i rozdrabniamy. Ja obieram palcami, jednak szybciej ość wyczujemy niż zobaczymy... Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, masło rozpuszczamy na patelni i przesmażamy na niej cebulkę

Pelusiowa Kuchnia
Bulion wege z makaronem z naleśników, Fusilli Jerry (Seinfeld) 232

świeżo mielonym pieprzem i solą. Wymieszaj, posyp resztą natki pietruszki i podawaj.   The Fusilli Jerry   (season 6, episode 21) Kramer, ‘ The hard part is to find the pasta that captures the individual’ :). Vegetable broth with pancake noodles  An easy to make, very strong and tasty soup. You can serve it solo, with noodles, buckwheat or millet leftovers

Qlinarnie i Qlinarnie
HUMMUS SZPINAKOWY 226

Sami przyznacie – nic tak nie cieszy pod koniec lutego jak soczysta zieleń na talerzu. Złaknieni światła i koloru, nieco wyprani z witamin i energii, potrzebujemy

Mam To Na Widelcu
Steki z indyka z sambal oelek 214

ostrym wydaniu. Danie zainspirowane książką „One pot stop”, gdzie właśnie ostry sos chilli połączony został z syropem klonowym. Ja zdecydowałam się na sambal oelek – gęstą, indonezyjską pastę na bazie ostrych papryczek. Wyrazista marynata sprawia, że nijaki indyk nabiera ognistego charakteru. Danie przygotowuje się błyskawicznie i szczególnie powinno przypaść do gustu panom. Ja takimi daniami także nie gardzę

Poezja smaku
Rośliny strączkowe – porady 162

białko, błonnik i minerały. Z powodzeniem mogą zastąpić mięso kilka dni w tygodniu Łatwe w przechowywaniu i przyrządzaniu. Duża różnorodność pod względem smaku, kształtu i koloru Idealne do sosów, past i potrawek Można stosować do bezglutenowego pieczenia, zobacz, brownie z czarnej fasoli     The post Rośliny strączkowe – porady appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pesto ze szpinakiem 117

Pesto ze szpinakiem to dodatek idealny do makaronu jak i chleba. Proste połączenie składników, banalne wykonanie :) Wystarczy wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Jeżeli macie ochotę na inne pasty to zachęcam do przygotowania pesto z rukoli lub z jarmużu .  Składniki na 1 mały słoik: 150 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 niepełna

Ugotować
Bakłażan nadziewany komosą ryżową 132

urlopie w Grecji zajadałam się prawie codziennie pyszną pastą z bakłażana z dodatkiem oliwy. Mogłabym się wręcz w niej wykąpać :) Udało mi się dogadać z kucharzem, by zdradził mi, jak przygotowuje pieczonego bakłażana by nie był suchy.  Składniki: (2 porcje) 1 bakłażan szczypta soli oliwa z oliwek 100g komosy ryżowej od Skworcu 50g żółtego sera 2 plasterki żółtego sera

Gotowanie i blogowanie
Do sałatki marsz! Idealny kwartet pomocników 174

Łyżki służą głownie do przygotowania sałatki, mieszania składników i efektownego podania.  Łyżka obiadowa często wbija się w składniki lub za mocno je rozdrabnia, w efekcie mamy sałatko-pastę niż ładną sałatkę. Takie duże łyżki są bardzo przydatne do mieszania klasycznej sałatki jarzynowej. Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo komplet łyżek możemy kupić już od 20zł.  Szatkownica ręczna

Gotowanie i blogowanie
Szynka ze słoika - domowa mielonka 149

szafce czy piwnicy. Ważne, by nie były wystawione bezpośrednio na słońce. Mielonkę możemy ciągać ze słoika w całości i kroić na plasterki lub rozdrobnić widelcem i nakładać jako mięsną pastę.   Białą miseczkę Arv  możecie kupić w Ikeii, jeśli jednak wolicie zakupy online to zapraszam do sklepu Amicus na allegro . Część oferty jest dostępna od razu na aukcjach

Gotowanie i blogowanie
Boeuf Bourguignon - Wołowina w czerwonym winie wg Julii Child 111

niego jeszcze nieco pieprzu, soli lub tymianku. Mój sos był tak pyszny, że nie dodałam już nic. W kubku mieszamy dwie łyżki mąki z dwoma łyżkami masła – na gęstą pastę. Dodajemy kilka łyżek sosu i łączymy składniki. Dodajemy zaprawę do miski z sosem, mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Sos wlewamy do garnka z mięsem, dodajemy przygotowane pieczarki i całość zagotowujemy

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania