Koperek i natka pietruszki – mrożenie 234kroję, wolę mieć możliwość ewentualnego pokrojenia listków jak już je rozmrożę w zimie. Do czego używam – do zup przede wszystkim… ale wykorzystuje i do past do chleba i do drugich dań, czyli tak jak w lecie :) Proste prosta, a tanie i zdrowe niż chemiczne w zimie kupowane :) Koperek i natka pietruszki
Kuchnia na wzgórzu
Cynamonki i dżemorki 182pierwszego. 5. Dokładnie wyrobić. Drożdżowe lubią wyrabianie. 6. Odstawić pod grzejnik do wyrośnięcia na 1,5h B. nadzienie Połączyć ze sobą masło z cukrem i cynamonem. Zrobić z nich pastę. Najlepiej łapkami. Pamiętajcie by masło było miękkie(!) C. zawijanie 1. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. 2. Rozwałkuj ciasto na kształt i podobieństwo trójkąta. 3. Rozprowadź równomiernie nadzienie cynamonowe
Fiolka w kuchni
Pasta brokułowa cywilove love - śniadanie przedterminowe 140miękkości w osolonej wodzie. (pamiętaj by warzywo wrzucać na wrzątek bądź gotować na parze) 2.Brokuł do gara, dodaj ser i resztę przypraw oraz oliwę 3.Zblenderuj /ugnieć widelcem Pastę podałam na kanapkach z zielonym ogórkiem,pestkami i ziołami. Smacznego
Fiolka w kuchni
Zjedz Berlin. Currywurst. 188Podobno danie to zostało wymyślone przez Herte Heuwer, która zaczęła sprzedawać currywurst w powojennym zachodnim Berlinie jako tanią przekąskę w jednej z dzielnic Berlina. Herte bazowała na pomidorowej paście/koncentracie, cebuli - oczywiście wraz z ulubioną przyprawą brytyjskich żołnierzy - sproszkowanym curry. Jednym z popularniejszych punktów jest Currywurst 36 przy Mehringdammstrasse. W Berlinie znajdziesz też muzuem dedykowane daniu jakim jest"currywurst
Fiolka w kuchni
Aromatyczna oliwa (rozmaryn, tamaryndowiec, chili, kolorowy pieprz) 218Zjadana litrami w lipcu w warszawskich mieszkaniach. Ze świeżym chlebem,grzankami, delikatnymi zupami, pastami rybnymi, makaronami czy kawiorem. Trochę zapomniana w sierpniu kiedy gdyńskie upały dawały się we znaki (podstawą żywienia stały się wtedy arbuzy i papierówki), a berliński wyjazd pokrzyżował żywieniowe "zdrowe"plany. Wypiekanie chleba w zimne wrześniowe poranki przypomniały mi o lipcowym porządnym i oszczędnym gotowaniu we flamingowej
Fiolka w kuchni
Zapiekanka a la pizza 200planowaną pizzę z pieczarkami. W podobny sposób można wykorzystać każde inne pieczywo, które Wam zostało. Składniki: Spód czerstwe pieczywo (u mnie 5 ciastek-bułeczek na maślance ) 2 łyżki pasty tahini 100 ml oliwy pół pęczka natki pietruszki Dodatki słoik sosu z pomidorków koktajlowych łyżeczka oregano mała cebula 5 pieczarek mozzarella Pieczywo (ciastka) podzielić na kawałki i wrzucić do malaksera. Pokroić
Weekendy w domu i ogrodzie
Kuskusianka, czyli kuskus na słodko 238odstawiamy na pięć minut. W tym czasie siekamy daktyle. Kiedy kuskus wchłonie wodę dodajemy nerkowce (można je wcześniej trochę pokruszyć), posiekane daktyle, żurawinę i sezam. Następnie dodajemy miód i pastę tahini. Użyłam tahini naturalnego firmy Primavika , które zawiera 100 proc. prażonego sezamu. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną kukusiankę można jeść zamiast owsianki na śniadanie lub zabierać
My Chcemy Jeść
Żółte curry z krewetką, słodkim ziemniakiem, kalarepą i porem 242Jakiś czas temu znajomy wrócił z dalekiej wyprawy i przywiózł ze sobą mnóstwo smakołyków. A nam udało się zwabić go z całą rodziną do naszego domu
slodkokwasnapl
PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA 213PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA PYSZNA PASTA DO SŁOICZKÓW NA ZIMĘ,TERAZ MAMY PYSZNE POMIDORY ,PAPRYKĘ I BAKŁAŻANY ŚWIERZE I NIEDROGIE WARTO WIĘC ZAMKNĄĆ CHOĆ TROCHĘ TEGO LATA W SŁOIKU I CIESZYĆ SIĘ NIM ZIMĄ,IDEALNE DO MAKARONU,MIĘS I JAKO DODATEK DO POTRAW SKŁADNIKI: 4 PAPRYKI CZERWONE 2 ŚREDNIE BAKŁAŻANY(LUB 1 DUŻY) 2 POMIDORY JEDNA CEBULKA
Swojskie jedzonko
PASTA JAJECZNA Z CURRY NA KANAPKI 217SZYBKA I NAPRAWDĘ PYSZNA PASTA NA CHLEBEK-BARDZO CZĘSTO ROBIĘ JĄ NA ŚNIADANIE LUB KOLACJĘ-POLECAM SERDECZNIE SKŁADNIKI: 3 JAJKA SZCZYPIOREK SEREK KANAPKOWY(NP.MÓJ ULUBIONY MAŁY) ŁYŻKA MAJONEZU,MAŁA ŁYŻECZKA ŚMIETANY 18% SÓL, PIEPRZ CURRY PRZYGOTOWANIE: JAJKA GOTUJEMY NA TWARDO,ROZGNIATAMY WIDELCEM,SZCZYPIOREK KROIMY DROBNIUTKO,DODAJEMY SEREK,MAJONEZ I ŚMIETANĘ,DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM I CURRY MIESZAMY
Swojskie jedzonko
Pasta jajeczna z szynką i żółtym serem. 205Pasty jajeczne na dobre zagościły w moim domu-dziś z szynką i serem. SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane około 5 dag. ser żółty starty na drobnych oczkach 4-5 plastrów szynki pietruszka 2-3 łyżki majonezu WYKONANIE: ugotowane jajka i ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki, szynkę pociąć w drobną kostkę, pietruszkę drobno posiekać, wszystkie składniki wymieszać z majonezem, dodać sól
Kuchnia Beaty
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami 258Aromatyczna pasta z kurczakiem w kremowym śmietanowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, cebulki i bazylii. Składniki na 2 porcje: duża pierś z kurczaka 200 g makaronu kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy 200 ml śmietany do sosów cebula świeża bazylia sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę. Pierś z kurczaka
wyzwania kuchenne
Filet z Piersi Kurczaka z orzechami W Aksamitnym sosie z Karmelizowanymi Gruszkami 216torebki ryżu Basmati Przygotowanie: kurczaka myjemy, kroimy w plasterki, w plasterkach robimy nacięcia tak aby powstały kieszonki orzechy, masło, łyżeczkę miodu oraz po łyżeczce przypraw wrzucamy do blendera powstałą pastę łyżeczką nakładamy do kieszonek czosnek i cebulę szatkujemy wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, doprawiamy gałką i pieprzem kurczaka obsmażamy, zalewamy śmietaną wymieszaną z miodem i cynamonem, dodajemy
Luźna Kuchnia
Pasta z tuńczykiem. 244niedzielne śniadanko polecam pastę z tuńczykiem- szybka i bardzo dobra. Potrzebujecie zaledwie 15 min., żeby ją przygotować. SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w bulionie warzywnym 2 jajka ugotowane na twardo pęczek szczypiorku 2 - 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Kawałki tuńczyka rozdrobnić widelcem, szczypiorek drobno posiekać, ugotowane jajka utrzeć na drobnych oczkach tarki, wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą
Kuchnia Beaty
Pizza z rukolą,pomidorkami i prosciutto 230oregano. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dorzucić pomidory, dodać balsamico. Wymieszać, gotować ok 15 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec zmiksować na gładka pastę. Odstawić do przestudzenia
Pełny talerz