mnie chlebowa 3 czubate łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soda oczyszczonej ½ łyżeczki soli 3 jajka 180 g jasnego cukru muscovado 175 ml oleju 1 łyżeczka waniliowej pasta lub ekstraktu 100 g gorzkiej czekolady, u mnie 60% kakao Nastaw pikearnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Zmiksuj jajka z cukrem, wanilią i solą. Dodaj olej
codojedzeniaciasto , zostawiając nieco grubsze brzegi . Owoce morza rozmrażamy , wykładamy na sitko i zlewamy wrzątkiem -sparzamy , pozostawiamy do odcieknięcia . W miseczce , mieszamy jogurt , majonez, czosnek , zioła dalmatyńskie , ketchup i tą pastą smarujemy spód do pizzy . Solimy , prószymy serem i układamy na wierzchu owoce morza , razem z pokrojoną papryczką chilli . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 C -pizza musi być wstawiona
Ogrodnik w podróżydodać do sosu wcześniej), łyżka marynowanych cebulek, 3 korniszony, 2,5 szklanki soku pomidorowego lub 2,5 szklanki wody + 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki ostrego ketchupu, czubata łyżka pasty ajvar, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, odrobina majeranku, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do zup i sosów w płynie, Sposób przygotowania: Słodkie papryki
Nie tylko w kuchniUgotowaną ciecierzycę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, dodajemy tahinę, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny, szczyptę soli i wszystko razem ucieramy blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę. Kiedy pasta będzie bez grudek dodajemy puree z dyni i ponownie miksujemy, na koniec dodajemy stopniowo zimną wodę. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku solą. Hummus podajemy z pieczywem, posypany wędzoną
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis znalazłam u Bei . Mamy ostatnio w domu wędzonego łososia w ilościach nieskończonych, i kombinuję, co bym z nim zrobić. Była sałatka, był sos do makaronu, tarta, bajgle z pastą jajeczno-łososiową... W końcu przyszedł czas na wytrawny keks, który kusił mnie od dawna. Zamiast sera koziego użyłam oscypka, który przyjechał z nami z Polski, a w którym C. się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczosnkiem.Pastę doprawić solą i pieprzem. Pomidorki rzymskie dobrze umyć i wysuszyć,przekroić na dwie części.Jeśli używamy dużego pomidora pokroić go na niewielkie kawałki.Ogórkowe koreczki napełnić serową pastą.Na wierzchu porozkładaj połówki pomidorów.Oprószyć je solą,pieprzem i udekorować listkami bazylii lub dowolnymi kiełkami. Podawać należy mocno schłodzone. Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarnepowinno się jadać samotnie, ale wspólnie, rodzinnie, wśród przyjaciół i wspólny posiłek powinien trwać nie mniej niż dwie godziny. Składać się z : antipasti (małe przystawki) il primo (pierwsze danie, pasta) il secondo (drugie danie, mięso, ryby, bądź same warzywa) insalata (sałatka) formaggi e frutta (ser i świeże owoce sezonowe) dolce (deser) Klimat podczas jedzenia, szacunek do jedzenia, używanie wyłącznie świeżych
Blondynka GotujePasta alla Norma, to potrawa rodem z Sycylii, dokładnie z okolic Catania. Mówi się, że jest hołdem złożonym słynnemu kompozytorowi Vincenzo Belliniemu. To danie tradycyjne, soczyste swoimi pomidorami i aromatyczne ,dzięki kawałkom smażonego bakłażana. Ja zmodyfikowałam ten przepis nieznacznie- po usmażeniu i wystudzeniu bakłażana, obrałam go ze skórki- miałam gości, którzy za skórką z bakłażana nie przepadają. Według mnie skórka
Z Kuchni Do Kuchnikroję, wolę mieć możliwość ewentualnego pokrojenia listków jak już je rozmrożę w zimie. Do czego używam – do zup przede wszystkim… ale wykorzystuje i do past do chleba i do drugich dań, czyli tak jak w lecie :) Proste prosta, a tanie i zdrowe niż chemiczne w zimie kupowane :) Koperek i natka pietruszki
Kuchnia na wzgórzupierwszego. 5. Dokładnie wyrobić. Drożdżowe lubią wyrabianie. 6. Odstawić pod grzejnik do wyrośnięcia na 1,5h B. nadzienie Połączyć ze sobą masło z cukrem i cynamonem. Zrobić z nich pastę. Najlepiej łapkami. Pamiętajcie by masło było miękkie(!) C. zawijanie 1. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. 2. Rozwałkuj ciasto na kształt i podobieństwo trójkąta. 3. Rozprowadź równomiernie nadzienie cynamonowe
Fiolka w kuchnimiękkości w osolonej wodzie. (pamiętaj by warzywo wrzucać na wrzątek bądź gotować na parze) 2.Brokuł do gara, dodaj ser i resztę przypraw oraz oliwę 3.Zblenderuj /ugnieć widelcem Pastę podałam na kanapkach z zielonym ogórkiem,pestkami i ziołami. Smacznego
Fiolka w kuchniPodobno danie to zostało wymyślone przez Herte Heuwer, która zaczęła sprzedawać currywurst w powojennym zachodnim Berlinie jako tanią przekąskę w jednej z dzielnic Berlina. Herte bazowała na pomidorowej paście/koncentracie, cebuli - oczywiście wraz z ulubioną przyprawą brytyjskich żołnierzy - sproszkowanym curry. Jednym z popularniejszych punktów jest Currywurst 36 przy Mehringdammstrasse. W Berlinie znajdziesz też muzuem dedykowane daniu jakim jest"currywurst
Fiolka w kuchniZjadana litrami w lipcu w warszawskich mieszkaniach. Ze świeżym chlebem,grzankami, delikatnymi zupami, pastami rybnymi, makaronami czy kawiorem. Trochę zapomniana w sierpniu kiedy gdyńskie upały dawały się we znaki (podstawą żywienia stały się wtedy arbuzy i papierówki), a berliński wyjazd pokrzyżował żywieniowe "zdrowe"plany. Wypiekanie chleba w zimne wrześniowe poranki przypomniały mi o lipcowym porządnym i oszczędnym gotowaniu we flamingowej
Fiolka w kuchniplanowaną pizzę z pieczarkami. W podobny sposób można wykorzystać każde inne pieczywo, które Wam zostało. Składniki: Spód czerstwe pieczywo (u mnie 5 ciastek-bułeczek na maślance ) 2 łyżki pasty tahini 100 ml oliwy pół pęczka natki pietruszki Dodatki słoik sosu z pomidorków koktajlowych łyżeczka oregano mała cebula 5 pieczarek mozzarella Pieczywo (ciastka) podzielić na kawałki i wrzucić do malaksera. Pokroić
Weekendy w domu i ogrodzie