dojrzałe banany 1 szklanka kawałków świeżego lub mrożonego mango lub ananasa 3-4 szklanki wody (można zastąpić 1 szklankę sokiem jabłkowym) 2 łyżeczki proszku ze spiruliny 1 łyżeczka pasty miso Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Wpić od 2 do 4 szklanek napoju na kwadrans do 45 minut przed bieganiem
Sto kolorów kuchnizadniej) 100 g wędzonej słoniny 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 żółte papryki 1 pomidor 0,5 kg ziemniaków makaron typu zacierki 4 łyżki suszonej papryki słodkiej lub pasty paprykowej sól, pieprz Kociołek możemy przygotować zarówno w plenerze jak i w kuchni. Jeżeli wybieramy kociołkowanie plenerowe to najpierw musimy oczywiście rozpalić ognisko. Jeżeli wybieramy domowe zacisze to po prostu
Marder&Marder Manufacturewarzywnym z pieczarkami. Pisząc, to aż się zastanawiam, jak ja kiedyś mogłam nie jeść koperku? Dosłownie unikałam go jak ognia ;) A dziś dodaję go do obiadów, sałatek i past kanapkowych. Składniki: 3 duże pieczarki 1 marchewka 1 mała szalotka 1 1/2 łyżki posiekanego koperku odrobina oleju do podsmażenia 1 szklanka bulionu na włoszczyźnie 2 czubate łyżeczki mąki
Słodkie okruszkizrezygnować. Sałatka jest prosta, szybka i przepyszna! 200g ugotowanej kaszy bulgur 100g wędzonego kurczaka (waga samego mięsa; użyłam ze skrzydełek) 50g kapusty pekińskiej 50g oliwek (użyłam nadziewanych pastą paprykową) olej (użyłam z orzeszków ziemnych) sól, pieprz Mięso z kurczaka rozdrobnić (wg gustu), kapustę pekińską drobno posiekać a oliwki przeciąć na pół. Wszystkie składniki ze sobą połączyć
Di gotujezawsze dorzucali coś za darmo, albo sprzedawali z dużą zniżką:). Zapraszali do swojej restauracji - na ouzo, anchois z czosnkiem i pietruszką, brokuły z cytryną, jajka z gorącymi pomidorami czy pastę z fety na ostro - na koszt firmy oczywiście:) Każdy kupiony kebab lub pita z gyrosem, była o niebo lepsze niż znane mi dotychczas polskie odpowiedniki. Frytki były z oregano, musaka
Kuchnia Pani Wiosnyminut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na ostudzone ciasto
Czerwień i błękitszyjki faszerowane Czulent Pierś gęsia pieczona II - z imbirem Pierś gęsia pieczona w majeranku Pierś gęsia pieczona na jabłkach Gęsie szyjki faszerowane pieczone Gęś pieczona z jabłkami Pâté (pasta ) z wątróbki gęsiej Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną składniki 4500 - 5000 g gęś - świeża lub mrożona 2 jabłka np Szare Renety
Stare Garywrzenia. Zestawiłam z ognia i wymieszałam z likierem. Żółtka zmiksowałam z cukrem do białości i puszystości, nadal miksując dodałam obie mąki i miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Powstałą pastę wlałam do mleka z likierem i zmiksowałam wszystko do połączenia się składników. Postawiłam rondel z mlekiem i żółtkami na średni płomień i podgrzewałam cały czas mieszając. Ja miksuję mikserem na małych
Blondynka Gotujeskórką z pomarańczy i pestkami granatu Sałatka ze szpinaku, z cieciorką, granatem, ricottą i chia Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia
Moja smaczna kuchniaząbki czosnku 2 łyżki smażonej żurawiny 4 łyżki oleju sól, pieprz Do dzieła!!! Kaczkę dokładnie myjemy, suszymy. Z 1,5 łyżki majeranku, oleju, soli, pieprzu i czosnku robimy pastę którą nacieramy kaczkę - marynatę mocno wcieramy w mięso i uklepujemy. Tak zamarynowaną kaczuchę wkładamy do naczynia, zawijamy w folię i zostawiamy na 24 h. Ja kaczkę piekłam w garnku rzymskim - trzeba
sierotka maRysia w kuchnipysznie. Polecam szczególnie tym którzy nie lubią tortów na słodko Spaghetti sycylijskie Składniki: 2 bakłażany 350 g mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka świeżego majeranku lub oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego 60 g czarnych oliwek
sierotka maRysia w kuchniDawid z http://rightbehindthekitchen.blogspot.com/ Mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam...Każda z przybyłych osób przyniosła coś pysznego dzięki czemu nasz wigilijny stół obfitował w tak pyszności jak kanapki z pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową
sierotka maRysia w kuchnifoliowego woreczka, mocno go zawiązujemy i odkładamy na 10 minut. Obieramy paprykę. W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy rozgniecioną widelcem (lub zmiksowaną na pastę) paprykę i łososia. Całość chwilę dusimy. Dodajemy śmietankę. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodka papryką. Na koniec dodajemy bazylię. Makaron gotujemy al dente, mieszamy z sosem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniodkładamy na chwilę, żeby podrosło. 4. Ciasto rozgniatamy na blasze. Na wierzch kładziemy sos pomidorowy (gotowiec, lub mieszanka keczupu czy sosu bbq z koncentratem pomidorowym, ja wykorzystałam też ostatnio pastę z pieczonej papryki i też było super!). 5. Zazwyczaj pizzę robimy bez sera, jeśli jednak posiadamy ser, to możemy odrobinę położyć na nasz sos. Dodajemy ulubione warzywa. Posypujemy ziołami prowansalskimi
Bananowe Polerozwiązanie dla osób, które cenią sobie zarówno nowoczesność, jak i funkcjonalność. Naczynie to świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Nic dodać nic ująć :) No dobrze, ja od dwóch tygodni nie daję swojej patelni ostygnąć, poddając ją co chwilę nowym
Kuchnia w opałach