Mościbrody (wszystkie serwowane w restauracji potrawy podawane są na mojej ukochanej ceramice z Bolesławca!) i udaliśmy się do Skibniewa, gdzie w Spiżarni Retro Skibniew czekała już na nas właścicielka, pani Małgorzata Zaranek , współtwórczyni szlaku Mazowieckiej Michy Szlacheckiej . Atrakcjom (i jedzeniu) nie było końca! Zaczęliśmy od warsztatów, podczas których przygotowane zostały pampuchy (zwane w okolicy pempuchami). Dotąd wydawało
KUCHARNIAtydzień zaleca się stosowanie peelingu, który wygładzi nasze stopy. Można zakupić gotowy preparat w drogeriach lub przygotować go samodzielnie. Wśród pań popularnością cieszy się peeling z dodatkiem… cynamonu. Jak go przygotować? Wystarczy wymieszać 1 łyżkę cukru z 1 łyżeczką cynamonu, dodać do tego miód i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Tak przygotowaną miksturę nakładamy na wcześniej wymoczone i dokładnie osuszone stopy
w mojej kuchniPlacki ziemniaczane można jeść na tysiąc różnych sposobów. Na słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie
Kolizje Smakówogóreczki, grzybki oraz po papryczce chili. Ozdabiamy miętą. Jesli chcemy po nałozeniu sera mozemy zapiec go delikatnie tym samym rozpuszczając, nastepnie wykładamy resztę składników Wszystkich Was zapraszam na stronę pani Czesławy po zakup tego pysznego sera. Wybór smakowy jest ogromy, polecam . Wystarczy KLIK i już jesteś na stronie
Z Majeczką w kuchniniepasteryzowanego. I dlatego zachowuje wysokie wartości odżywcze. Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodniej części Polski podlaskiej gminie Korycin. Zapraszam wszystkich na stronę Pani Czesławy Zarzeckiej SER KORYCIŃSKI CZESŁAWY ZARZECKIEJ (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusisycący zestaw, że nie jesteśmy w stanie zjeść całości od razu. Generalnie staram się przygotowywać zawsze świeży posiłek, jestem przeciwniczką zostawiania resztek "na potem", odgrzewania a już nie daj panie mrożenia i odgrzewania, itp. Jednak niektóre potrawy aż się proszą o zostawienie "na potem" bo "potem" po prostu smakują jeszcze lepiej... I taki właśnie jest ten obiad
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECzasami grzeszę, cóż jestem tylko kobietą :) Wracając do zupy chciałam poeksperymentować z nowymi smakami. Nigdy nie jadłam soczewicy, więc to był mój pierwszy raz. Oryginalny grecki przepis otrzymałam od pani Doroty, która jest właścicielką sklepu Grecki Kiosk . Jest to kobieta, która grecką kuchnię zna od podszewki, zresztą często bywa w Grecji. Podczas gotowania poniosło mnie trochę i trochę
Blondynka GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Po otrzymaniu i skosztowaniu Sera Korycińskiego od pani Czesławy Zarzeckiej postanowiłam zrobić z jego użyciem jakieś fajne danie. Wymyśliłam, że zrobię zapiekankę z ciasta francuskiego, warzyw, kurczaka i właśnie tego sera. Zapiekanka wyszła przepyszna i bardzo nam smakowała. Ser super się w niej rozpuścił i fajnie
Marta Gotujeciastka przepełnione sztucznymi składnikami, może warto wykazać inicjatywę w kuchni? ;) W poszukiwaniu idealnego smaku, wypróbowałam wiele przepisów na ciastka owsiane. Moim faworytem są te podpatrzone w przepisie u Pani Ewy Wachowicz. Są idealne. Składniki (ok. 20 ciasteczek) 150 gram masła 82 % 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mój Smak na Życienadaje się do wielu potraw..ja na początek pokażę Wam prostą i szybką do zrobienia sałatkę..Pycha.. sałata pomidor ogórek ser koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem Pani Czesławy Zarzeckiej olej przyprawa do sałatek sól Sałatę porwać na kawałki,ogórka, pomidora i ser pokroić.Połączyć wszystkie składniki i wymieszać z olejem i przyprawą do sałatek
Moje domowe kucharzenieopinią. Nie było też problemu ze spakowaniem na wynos pozostałej porcji Tagine. Z pewnością widoczna jest zmiana szefa kuchni, a za barem stoją teraz panowie, a nie pięknie wystrojone panie niemniej jednak nie można im niczego zarzucić. Podsumowując: można się najeść, dania są poprawne, ale nie jest to najtańszy lokal w tej okolicy i zdecydowanie trudno do niego trafić
Pasja Smakuchyba najszybszy obiad jaki udało mi się zrobić! Kiszka...albo jak kto woli kaszanka. Kaszanka jeszcze biegała u pewnej pani kilka dni temu, by dziś skończyć w mojej kuchni. Od rana zmagam się z NFZ, poczekalnią w przychodni i RTG plecków...zgłodniałam paskudnie. Obiecałam sobie, że jak zgłodnieję, to nie sięgnę po żadne batony tudzież wafelki... Po przyjściu do domu
Z Kuchni Do Kuchniurokliwej kawiarence, udaliśmy się do kultowego miejsca na mapie Kazimierza, czyli do Piekarni Sarzyńskich . To tu wypieka się koguty kazimierskie, a my tego dnia, mogliśmy zrobić swoje ! Instruowani przez Panią Igę Sarzyńską oraz "Pana Piekarza" poznaliśmy sekret formowania kogutów. To było niezwykła doświadczenia... fot. Agnieszka Kozłowska fot. Agnieszka Kozłowska Nadeszło też to co nieuniknione, czas pożegnań i czas by opuści
kolorowotorcikowopiekarni nadal nie pozwala mi przejść obok niej obojętnie. Prawdziwej, pachnącej chlebem na zakwasie, z panem który w pocie czoła, umorusany mąką aż po czubek głowy zagniata ciasto i pani w okienku przez które sączy się na ulicę zapach którego nie sposób z niczym porównać... Szkoda, że takich piekarni jest już coraz mniej... Na szczęście potrafię już upiec
Zapiski Młodej Żony