pani - 2050 przepisów (strona:86/137)

Pięć okrążeń i bliskie spotkanie trzeciego stopnia. Patisony. 159

pięknie) właścicielką mini-patisonów. Oczywiście, nie obyło się bez ostatecznego nalotu, skutkiem którego wykupiłam cały zapas i z wielką satysfakcją zdążyłam odpowiedzieć na pytanie zupełnie zaskoczonej właścicielki straganu " Co pani z nimi wszystkimi zrobi?!" - "Zjem!" Tak, ta myśl niosła mnie do domu znacznie szybciej niż pociąg pospieszny relacji W.-U.  Część moich "kosmitów" przez kilka dni zdobiła stół, ułożona

KUCHARNIA
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 155

naprawdę to są jarzeniówki, ale myśl o cieple nadaje im poblask bursztynu.  Kiedy się zbliżasz, widzisz, że witryna zaparowana jest tak właśnie jak trzeba. W "dzień dobry" pani piekarzowej słychać radosną życzliwość, zarezerwowaną wyłącznie dla porannych ptaszków - przymierze ludzi świtu.  - Poproszę pięć rogalików i bagietkę, tylko nie za bardzo wypieczoną!  A potem z głębi sklepu wyłania się

KUCHARNIA
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 161

więksi szaleńcy nastawiali w pośpiechu zakwas, nie robiąc tego nigdy wcześniej, a zdesperowani "bez-zakwasowcy" odetchnęli z ulgą, gdy udało się dla nich znaleźć drożdżową alternatywę.  Piekły Panie i Panowie, blogujący i nie, wytrawni piekarze i tacy, dla których ten chleb był PIERWSZYM WŁASNORĘCZNIE UPIECZONYM CHLEBEM W ŻYCIU!  Nadal niewiele rozumiejąc, jak to się stało, jednego jestem pewna

KUCHARNIA
Szwecja, moja nowa miłość, część I 152

respektowane - jeśli wyjdą na drogę i postanowią postać na jej środku, nikt ich tu nie przegania, wszyscy po prostu spokojnie czekają, aż kaczki ruszą dalej:) Dokładnie po tych słowach pani przewodnik, nasz bus skręcił w uliczkę, na środku której siedziały kaczki! Nie mogłyśmy się oprzeć wrażeniu, że to nie był przypadek, a kolejny dowód na idealnie zaplanowany i zorganizowany wyjazd

KUCHARNIA
Miłosne wspomnienia i szczypta kobiecości 175

Ostry Zielony Pomidor . Niebywałą atrakcją i wyróżnieniem był dla nas udział Manufaktury Czekolady , która obdarowała nas wielkimi blokami doskonałych czekolad, o których produkcji i pochodzeniu ciekawie opowiadała przedstawicielka firmy, pani Ilona. Została z nami do końca warsztatów z radością i niekrytym zaangażowaniem gotując kolejne potrawy. Wszystkie znaki na niebie i na ziemi wskazują, że były powody do zadowolenia:) Wspomniałam

KUCHARNIA
Inspiracje - Akademia Smaku Siemens. Wygraj zaproszenie na czekoladowe warsztaty. 200

okazję do poznania ciekawych pomysłów na wielkanocne dekoracje stołu.  Po części teoretycznej przyszła pora na praktykę. Uczestnicy mogli "praktykować" w trzech różnych grupach: dekoracji stołu pod czujnym okiem pani Karoliny, przy wytrawnym stanowisku pod dowództwem szefa kuchni Konrada Birka lub pod słodką opieką Krzysztofa Kopcińskiego, szefa cukierni w restauracji Roberta Sowy. Każde stanowisko kusiło, pachniało i inspirowało.  Przygotowaliśmy

KUCHARNIA
Creme brulee z pasternaku. TU i TAM # 34 153

najcenniejsze. Wybrałyśmy jeden. Trochę zapomniany, nieustannie mylony z pietruszką. A przecież taki wyjątkowy, polski i niebywale smaczny. Na słodko i na wytrawnie. Niekoniecznie z figą i makiem. Panowie i Panie, bohaterem kolejnego TU I TAM został pasternak -  nie lada korzeń, nie lada rarytas.  Zobaczcie, jak smakuje u Amber z Kuchennymi Drzwiami i u mnie, w  Kucharni

KUCHARNIA
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 150

Mościbrody (wszystkie serwowane w restauracji potrawy podawane są na mojej ukochanej ceramice z Bolesławca!) i udaliśmy się do Skibniewa, gdzie w Spiżarni Retro Skibniew czekała już na nas właścicielka, pani Małgorzata Zaranek , współtwórczyni szlaku Mazowieckiej Michy Szlacheckiej . Atrakcjom (i jedzeniu) nie było końca!  Zaczęliśmy od warsztatów, podczas których przygotowane zostały pampuchy (zwane w okolicy pempuchami).  Dotąd wydawało

KUCHARNIA
ŁOSOŚ POD RUKOLĄ 111

ryba prosto z kutra ,przepis od uprzejmej Pani ,żony Rybaka

w mojej kuchni
Ulga dla stóp---sollievo per i piedi 98

tydzień zaleca się stosowanie peelingu, który wygładzi nasze stopy. Można zakupić gotowy preparat w drogeriach lub przygotować go samodzielnie. Wśród pań popularnością cieszy się peeling z dodatkiem… cynamonu. Jak go przygotować? Wystarczy wymieszać 1 łyżkę cukru z 1 łyżeczką cynamonu, dodać do tego miód i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Tak przygotowaną miksturę nakładamy na wcześniej wymoczone i dokładnie osuszone stopy

w mojej kuchni
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler 233

Placki ziemniaczane można jeść na tysiąc różnych sposobów. Na słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie

Kolizje Smaków
PODLASKA A'LA BRUSCHETTA 136

ogóreczki, grzybki oraz po papryczce chili. Ozdabiamy miętą. Jesli chcemy po nałozeniu sera mozemy zapiec go delikatnie tym samym rozpuszczając, nastepnie wykładamy resztę składników Wszystkich Was zapraszam na stronę pani Czesławy po zakup tego pysznego sera. Wybór smakowy jest ogromy, polecam . Wystarczy  KLIK  i już jesteś na stronie

Z Majeczką w kuchni
Kotlety drobiowe pod pierzynką 2158

niepasteryzowanego. I dlatego zachowuje wysokie wartości odżywcze. Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodniej części Polski podlaskiej gminie Korycin. Zapraszam wszystkich na stronę Pani  Czesławy Zarzeckiej SER KORYCIŃSKI CZESŁAWY ZARZECKIEJ (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
SOCZEWICA Z KASZĄ I WARZYWAMI - wersja 2 - ZUPA :) 139

sycący zestaw, że nie jesteśmy w stanie zjeść całości od razu. Generalnie staram się przygotowywać zawsze świeży posiłek, jestem przeciwniczką zostawiania resztek "na potem", odgrzewania a już nie daj panie mrożenia i odgrzewania, itp. Jednak niektóre potrawy aż się proszą o zostawienie "na potem" bo "potem" po prostu smakują jeszcze lepiej... I taki właśnie jest ten obiad

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa z Zielonej Soczewicy 155

Czasami grzeszę, cóż jestem tylko kobietą :) Wracając do zupy chciałam poeksperymentować z nowymi smakami. Nigdy nie jadłam soczewicy, więc to był mój pierwszy raz. Oryginalny grecki przepis otrzymałam od pani Doroty, która jest właścicielką sklepu Grecki Kiosk . Jest to kobieta, która grecką kuchnię zna od podszewki, zresztą często bywa w Grecji. Podczas gotowania poniosło mnie trochę i trochę

Blondynka Gotuje