Słodkie przypomnienie tłustego czwartku :) Do zrobienia tych pączków wykorzystałam przepis z książki Pani Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery". Ta książka to prezent, więc tym bardziej jest dla mnie ważna :) Ta książka jest naprawdę przepięknie wydana. Polecam serdecznie i mam nadzieje, że moje wykonanie przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI: CIASTO: 800 g mąki pszennej + kilka łyżek mąki
Serce zamknięte w formie pysznościDzisiaj danie dla prawdziwych hardcorowych pań domu. Cassoulet to potrawa z Langwedocji. W jej skład wchodzi przede wszystkim fasola oraz mięsa - kacze lub gęsie oraz wieprzowe. Podejrzewam, że powstała jako danie tworzone z resztek mięsa, które pozostawały w domu. Tymczasem teraz odtworzenie jej wymaga nie tylko posiadania tych wszystkich "resztek", ale przede wszystkim półtora dnia przygotowań. Brzmi groźnie, ale gotowe
W kuchni wieczoremumieją trzymać nóż i widelec oraz odróżniają clitoris o cthluhlu. Trzeba go uzależnić i zatrzymać. Jak najlepiej? Śniadaniem. Takim śniadaniem, po którym na obcą patelnię nie spojrzy. Szanowne Panie. Pozwólcie, że przedstawię – szakszuka. Na śniadanie genialna, a zarazem prosta w zrobieniu. Potrzebujemy: 7 sztuk dobrych pomidorów 2 nieduże cebule 1 paprykę czerwoną 2 ząbki czosnku 4 jajka pół łyżeczki kminu
ladykitchenDzisiaj jeszcze harce, hulanki, swawole...i dobre jedzenie. Oprócz śledzi, koniecznie coś słodkiego. Manicotti tunisien, to pyszne róże, z ciasta podobnego do faworków. Przepisem dzielę się z Wami, dzięki Pani Marii z Klubu kolacyjnego "Apetyt na eksperymenty" . Te smakołyki, zapewne jeszcze nie raz przygotuję :) SKŁADNIKI: 200 g mąki 2 duże jajka 20 g stopionego masła 2-3 łyżki czystego
Kuchnia w opałachznajdziecie na naszym blogu:) Mięso z rosołu możemy wykorzystać do przygotowania pysznych krokietów wg przepisu Ani. Nic nie powinno się zmarnować. Przy stworzeniu wpisu pomogła mi książka “Poradnik pani domu” Rosół Drukuj przepis Drukuj z głównym zdjęciem Drukuj tylko tekst Składniki około 2 kg mięsa (drobiowego, wołowego lub mieszanego) 1 por 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler
CoolinarniePLSZNYCLE Z PIERSI KURCZAKA to danie obiadowe, które można przygotować wcześniej. Dla pracujących pań domu to ważne. Ja najczęściej przygotowuję jednego dnia, a następnego dnia smażę. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka(około 40-50 dag.) 2 jajka nać pietruszki drobno pokrojonej (lub pora, pieczarki, papryka wg. uznania) 10 dag. sera żółtego 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, vegeta
Kuchnia Beatypyszne pączki. Przepis pozyskałam wczoraj i dziś dopiero piekłam. Muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie piekłam pączków, ale warto było!Mówić, że są dobre to za mało, dzięki Pani Ewo! SKŁADNIKI: 0,5 l mleka 2 łyżki cukru budyń śmietankowy na 0,5l mleka 1/2 kostki margaryny 5 dag. drożdży 1 kieliszek spirytusu 5 żółtek 0,5kg. mąki ( ja używam
Kuchnia BeatyBardzo lubię gołąbki, ale zostaje mi kapusta z którą do nie dawna nie wiedziałam co robić- ale drogie Panie mam rozwiązanie!! Resztę kapusty przygotowuje jako dodatek do obiadku -jest pyszna z pomidorkami. SKŁADNIKI: główka białej kapusty(reszta po gołąbkach np.) 5 łyżek oliwy z oliwek 4 małe pomidory pieprz (najlepiej z moździerza lub świeżo mielony), sól, vegeta WYKONANIE
Kuchnia Beatycórki, która zatęskniła za jego smakiem. Jest , to dość szybkie i proste ciasto, jednak bardzo smaczne. Nie jest trudne w przygotowaniu, myślę że poradzą sobie z nim nawet początkujące Panie domu-zachęcam! Przepis zaczerpnęłam z internetu, ponieważ mój gdzieś przepadł, ma trochę inny smak niż ten który pamiętam, ale jest też bardzo smaczny. Następnym razem zmodyfikuję go troszkę. SKŁADNIKI
Kuchnia Beatyszybko zostawię dla Was zdjęcia i wracam do kuchni. Wykorzystuję wolny dzień na gotowanie - relaksuję się! I tego już od dawna potrzebowałam. Będzie na pewno sałatka z przepisu od Pani Ewy oraz jakieś aromatyczne mięsko. Taka kolacja dla znajomych. Już niedługo znajdziecie przepisy na blogu. Zaglądajcie koniecznie. * Michałek * Walentynki mogą być codziennie przecież * pyszna sałatka z kurczakiem
Magiczne Życie MartyPrzepis pochodzi z książki " Kuchnia Polska. Doskonałe przepisy dla każdej pani domu. 1001 przepisów ". Został przeze mnie trochę zmodyfikowany. Kiedyś (stare dzieje) robiłam żurek z torebki... Ale jakiś czas temu kupiłam butelkę zakwasu na żurek. P onieważ szkoda mi było zostawiać rozpoczęte opakowanie białej kiełbasy, t o postanowiłam dzisiaj na obiad ugotować go z białą i wiejską - podsmażaną - kiełbasą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRobiłam tę szynkę pierwszy raz, ale zaufałam pani z mięsnego :) To od niej dostałam przepis. Było warto poświęcić te 13 zł za kilo szynki :) Tym bardziej, że mamy prawdziwą szynkę nienafaszerowaną nie-wiadomo-czym... PYCHOTA! A z chrzanem - nie do opisania :) Najwięcej czasu zajmuje marynowanie bo 4 dni. Składniki: ok. 1 kg szynki sól pieprz ziołowy 2 listki laurowe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzepisem zostałam zainspirowana na jednej z grup kulinarnych, gdzie pewna pani z rozpaczą pytała: "co zrobić z połową kilograma rozgotowanej kaszy jaglanej...?" Oj, też bym była zrozpaczona, gdybym rozgotowała, bo uwielbiam tę kaszę. Porada była następująca - przeze mnie przypadkiem delikatnie zmodyfikowana, mianowicie dodałam jajka na twardo, zamiast na surowo... Czemu? Zupełnie nie mam pojęcia :D Gdy się dowiedziałam, że trzeba
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjednak do głowy szukać Waszych zapomnianych malin, to przypomnijcie sobie, ile razy znaleźliście rzeczoną stówkę i „nie grzejcie zamrażalnika”, jak krzyczały pewnie często Wasze i nasze panie matki. Lepiej od razu kupcie mrożonkę. składniki: 100 g ciastek (np. herbatników) 1/4 kostki masła 6 kieliszków amaretto 500 g ricotty 3 łyżki jogurtu naturalnego pół szklanki śmietanki
GRUBY WAŁEKDrogie Panie jeśli myślicie, że uda Wam się (a raczej Waszym Panom) zapomnieć o Dniu Chłopaka to się grubo mylicie!! Już od kilku dni trąbią o tym we wszystkich stacjach radiowych, a i w telewizji widziałam jak pokazują jaki prezent najlepiej kupić swojemu mężczyźnie. W związku z tym, my podpowiadamy już dzień wcześniej co pysznego możemy przygotować dla Panów
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki