Dzięki uprzejmości pani Zarzeckiej mam możliwość spróbowania sera...Dziś tylko zacytuję ciekawostki na temat tego sera , a w późniejszych postach będą wpisy z jego wykorzystaniem. Ser koryciński "Swojski "Czesławy Zarzeckiej jest produktem całkowicie naturalny, nie zawiera żadnych sztucznych barwników i konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników. Jest to ser dojrzewający, zmieniający swój smak, konsystencję i barwę w zależności od czasu leżakowania
Moje domowe kucharzeniePrzepis zdobyty od naszej Pani sołtys, która często raczy swoich gości między innymi tą jakże popularną na naszych stołach zupą, lecz podaną z szarymi kluchami. Składniki na zupę: 0,5 kg biodrówki 3 marchewki 1 por 1 mały seler 2 pietruszki 1 mała cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego słoiczek przecieru z pomidorów 200 ml śmietana
kgwjanczewozaparzeniu możemy delektować się jej delikatnym smakiem i cudownym aromatem. Wszystkich amatorów kawy zapraszam do "Przyjaciół Kawy" , znajdziecie tam bogatą ofertę kaw i herbat i nie tylko, a pani Patrycja pomoże wybrać odpowiednią kawę
Moje domowe kucharzeniedobrych kaw. W ich asortymencie znajdziemy przerózne gatunki kaw, każdy smakosz napewno znajdzie tam coś dla siebie. Pełną ofertę kaw znajdziecie tutaj . Na stronie pomocną dłonią służy pani Patrycja, z którą bardzo miło się rozmawia i która zawsze chętnie doradzi, rozwieje Nasze wątpliwości. Sklep jest bardzo przyjazny dla swoich klientów.Zapraszam do odwiedzenia ich strony,a tymczasem
Z Majeczką w kuchniucieknie a w miejsce soczystego kawałka będziecie mieli kawałek tektury. Jeśli nie macie szczypiec to mogą być dwie łopatki. Piszę o tym dlatego, bo ostatnio jedna z pań gotujących w TV zupy dziobała po steku widelcem a potem wygłosiła, że się soki w mięsie muszą ułożyć. Otóż się nie ułożą bo ich nie będzie Smacznego
ladykitchenkakao. Jest tak nasączone, że przy krojeniu, aż patera jest mokra, ale ciasto nie jest rozmoczone. Przepis na pewno do powtórzenia. Do jego zrobienia namówiła mnie jedna z czytelniczek, Pani Bożena, dziękuję:). Polecam… Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 250g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka – osobno żółtka
Mała Cukierenkagotowaliśmy. Wzbudziło to w nas lekki niepokój, ale jak się powiedziało A, to trzeba było powiedzieć i B. Gotowaliśmy w szkole gastronomicznej pod okiem sympatycznej, ale za razem czujnej Pani Dyrektor. Było zabawnie, ale i nerwowo. Niedzielny poranek zaczął się dla nas już o godzinie 5 rano. Szybki prysznic i do kuchni, tak aby wszystko ugotować i przygotować do przewiezienia
Kuchnia w opałachnajlepszy był ten z tymiankiem :) Doskonała była też galaretka z cydru z nutką cynamonu i tę galaretkę właśnie zrobiłem :) Przepis na galaretkę jest autorstwa Meat Love i dzięki uprzejmości Pani Agnieszki, która mi przepisy na różne zastosowanie cydru przesłała mam go i ja i za chwilę Wy też :) Składniki : 1 butelka 400ml Green Mill Cider 2 łyżki cukru
Parowar FacetaJuż za miesiąc, jak wszystko dobrze pójdzie, będę wreszcie Panią Inżynier Gastronomii Sztuki Kulinarnej :) Pisanie pracy to zajęcie bardzo pracochłonne, dodatkowo praca popołudniami i w weekendy sprawiły, iż troszkę zaniedbałam się w prowadzeniu bloga. Tak bardzo trudno połączyć wszystko... Jednak nie poddaję się w boju i już wkrótce zasypię Was masą moich nowych kombinacji smakowych (tak dużo narodziło
Sajkofanka smakuartykuł p. P.Maciejczyk o moim blogu. Zostałam "wywołana do tablicy" i zdradziłam Pani Redaktor kilka szczegółów o trudnych początkach mojego kulinarnego blogowania
Proste PotrawyPodczas przeglądania książki Basi Ritz "Dom pełen smaku", mój ukochany wypatrzył podpłomyki. "Wygląda jak pizza, musi być dobre" - stwierdził, czekając na reakcję. Co więc pozostało sumiennej pani domu, poza przygotowaniem owego alzackiego specjału? Zakasałam rękawy i przygotowałam ten aromatyczny wytrawny wypiek na dzisiejszy obiad. W Alzacji nosi on nazwę Flemmkuchen. Jest to tarta przygotowywana na cieście chlebowym w dodatkiem śmietany
W poszukiwaniu inspiracjiuzyskując certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, który ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów trzech gmin woj. podlaskiego gminy Korycin, Suchowola oraz Janów. W zależności od naszych upodobań smakowych u Pani Czesławy Zarzyckiej możemy zamówić kilka smaków Sera Korycińskiego. Całą listę smaków znajdziecie tu Ser Koryciński Czesławy Zarzyckiej- oferta smaków. Ja wybrałam Ser Koryciński-naturalny. Wykorzystałam go do zrobienia przystawki
Ala piecze i gotujegodz., ale jeśli nam się śpieszy omijamy ten etap). Piekarnik nagrzewamy na 160 stopni. Następnie otwieramy butelkę piwa, zlewamy nieco z górki. Nadziewamy kurczaka i wstawiamy do piekarnika*. Pani Magda podaje w książce by piec go około godziny, nasz był dość spory więc zostawiałyśmy go na 80 minut z czego ostatnie 10 minut na termoobiegu. *My wstawiłyśmy naszego kurczaka
Kolizje Smakówgłodni, po różnych wrażeniach, przystaliśmy na propozycję pójścia na obiad do Karczmy Obrochtówka . Błędem moich znajomych był fakt, iż powiedzieli mi o przeprowadzonych w tej restauracji rewolucjach przez znaną Panią w blond. Z pewnością informacja ta nie wpłynęła korzystnie na mój sprawiedliwy z reguły osąd. Ale w końcu to blok poświęcony recenzjom mało obiektywnym. Lokal, budynek wspaniały, wystrój tradycyjny. Wiem
BaRepasNigdy nie odmówię sobie kremówki:))) Dlatego gdy zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz odchudzoną wersję kremówki, wiedziałam, że na pewno spróbuję odtworzyć coś takiego:) Ta wersja jest na pewno dużo tańsza i mniej kaloryczna od tradycyjnych kremówek, jednak smakuje naprawdę pysznie! foremka 23 x 33 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, 1 i 1/2 łyżeczki
Z miłości do słodkości