aparat... Najpierw nie mogłam namierzyć czytnika kart, teraz... padła karta pamięci. O co chodzi tym sprzętom? ;) Ponadto w tym wpisie pozwolę sobie na trochę prywaty: WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO PANIE MĘŻU! :* Zdjęcie z cyklu: przed i po :) A ciasto, które widzicie poniżej, to ciasto, które wczoraj powędrowało z Mężem do pracy, w związku z dzisiejszym dniem. Robi się je bardzo
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!smaczne! Ja w tym czasie raczyłam się sandacza z czarnym ryżem (barwiony tuszem kałamarnicy) i sałatką ze świeżych warzyw. Sałatka nie była w standardzie w tym zestawie, ale przemiła Pani Kelnerka zaproponowała właśnie taką wymianę. Sandacz był przepyszny (nie wiem, czy to zasługa tego, że ostatnio mam dużą ochotę na ryby ;)), za to ryżowi trochę brakowało - nie jestem w stanie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dosalam i już ;); koszt - 36 zł Desery Sernik z białą czekoladą i laską wanilii na sosie malinowym z bitą śmietaną - wahałam się między sernikiem a Creme Brulee, ale Pani z obsługi poradziła sernik. I może to bardzo nieskromne z mojej strony, ale... ja robię lepszy! Naprawdę! I ciut za mało sosu malinowego, który był pyszny! Pizza Pizz próbowaliśmy parę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Bóg w dom"... a co jeśli ktoś nie wierzy?! Raczej często gdy zadzwonił do drzwi ten niezapowiedziany, żeby nie powiedzieć nieproszony, to w większości domowników (a szczególnie w paniach domu) rodzi się ateistyczna iskierka. Ludzie są różni, jedni się spinają i wciąż kontrolują w głowie każdy swój ruch, inni do wszystkiego podchodzą na luzie. Zwykle jednak na szczęście łączy ludzi
Wypisz Wymalujpewno poczekam jeszcze z zakupem psa, a kota na sto procent mieć nie będę! :) (od lewej: Filip i Klaudyna ze skomplikowane.pl , Klaudyna z tulanki.p l i Tymoszko.pl oraz Pani Rolnik ) ( od lewej: Mój mąż Rafał :), Ula z Pełen zlew oraz urocza para ze skomplikowane.pl ) Przez weekend działo się, oj działo. A co mnie uwiodło? Co zaskoczyło? Co się przydało
Sajkofanka smakuPrzed weekendem miałam przyjemność przygotować tort z okazji imienin Krystyny i Zbigniewa oraz z okazji ich 40 rocznicy ślubu. Z "tajnych" źródeł wiem, że Pani Krystyna uwielbia krzyżówki natomiast Pan Zbigniew czytanie książek. Ich zainteresowania oraz dostojny jubileusz stały się inspiracją na tort. Mam nadzieję, że zarówno smakowo jak i wyglądem przypadł jubilatom do gustu :) Składniki
Krakowskie smaki Anidodatkiem owoców. Postanowiłem jednak pójść dalej i zrobić coś z dodatkiem bezy. Nigdy jej jednak nie miałem okazji przygotować, więc musiałem pójść po konsultacje do doświadczonego cukiernika. Dzięki Pani A. Czego użyłem? -300 gram herbatników do spodu -100 gram herbatników do kruszonki -3 jajka -100 gram masła do spodu -50 gram masła do kruszonki -łyżeczka soku z cytryny -łyżeczka startej
BaRepasmnie na zrobienie tortu w 3D i pomógł w jego wykonaniu, oraz jego dziewczyna Kasia, która narysowała projekt Juliana, bez którego bym na pewno poległa. Ostatnio zostałam poproszona przez Panią Paulinę, jedną z miłośniczek Smakowego Raju, o pomoc przy zrobieniu tego tortu i postanowiłam spróbować go opisać krok po kroku, tak aby wszyscy mogli go zrobić. Trochę ciężko było
Smakowy RajPierogi, temat rzeka. Przyrządzam je na różne sposoby: z ziemniakami, kaszą, ryżem, mięsem i czym tylko się da :) Pierwsze pierogi w życiu jadłam w dzieciństwie u mojej sąsiadki, Pani Małgosi. Do dziś pamiętam ich smak. Właśnie ona robiła je takie ugotowane i podpieczone, jak poniżej. Mój przepis oczywiście nie odzwierciedla tamtych pierogów w 100%, ale ich smak jest bardzo
Smakowy RajNutellinka, czyli ciasto z nutellą, śliwkami i bitą śmietanką, a wszystko na puszystym kakawym biszkopcie :) Kolejny niezawodny przepis z zeszytu mojej Pani Teściowej :) Bardzo dobre ciasto nie tylko dla amatorów nutelli, ale dla każdego kto lubi coś na czekoladowo :) Nutellinkę możecie również przygotować w wersji bezalkoholowej, wystarczy śliwki zamoczyć w wodzie na 2 – 3 minuty, a reszta już
Smakowy RajPrzepis na miodownik znalazłam na luźnej kartce w zeszycie Pani Teściowej. Okazało się, że przepis lata temu od kogoś dostała, a jakoś nigdy nie udało się z niego skorzystać, więc trzeba było koniecznie wypróbować, zwłaszcza że byłam bardzo ciekawa jak smakuje taki krem z grysikiem. Przyznam szczerze, że początkowo bałam się tego osobnego pieczenia kolejnych warstw ciasta, bo wydawało
Smakowy Rajmajonezu. Wiele czytałem i wiele już widziałem, ale sam nigdy nie wpadłbym na to, by zapiekać majonez. Okazuje się, że efekt jest piorunujący, w pozytywnym znaczeniu oczywiście. Dzięki Pani M.! Czego użyłem? -moje pieczywo -majonez -jajko na twardo ugotowane -ogórek kiszony -starty parmezan Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra dół. Pieczywo przekrawamy; od zewnątrz zwilżamy wodą (by było bardziej chrupkie
BaRepasresztą wody, kaszą jaglaną i kakao na gładki mus Osobno zblednować na mus banana Układać warstwami w naczyniu Wstawić do lodówki na minimum godzinę Smacznego! A dla wszystkich pań mnóstwo radości i samych smakołyków! :) www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
peanutbuttermonsterróżu , czerwieni? Przecież ona tak jak Shrek była zielona. No, chyba że te rude włosy zadecydowały o kolorze ciasta. Tradycyjnie trzymam się nazwy i u mnie dla wszystkich Pań Fiona w kwiatowej oprawie. Panowie również mogą się poczęstować. Ciasto lekkie, bez pieczenia o winnym smaku. Pozdrawiam wszystkich czytających mojego bloga i życzę miłej niedzieli
W kuchennym oknie EwyByć może wiele pań ma swoje wypróbowane ciasto do pizzy, bo przecież to jest podstawa tego dania. Jeśli jednak dalej eksperymentujecie, to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Warunek jednak podstawowy, to wyrabianie ciasta. Dłuuuugo. To podstawa i bez niego nawet dobry przepis nie wyjdzie. Ja swoje wyrabiam ok. 15 min. I widzę, czy ciasto odchodzi od ręki
W kuchennym oknie Ewy