pani - 2050 przepisów (strona:83/137)

Czerwone buraczki na ciepło 169

Przepis na nie dostałam od przyszłej Pani teściowej. Zazwyczaj szykuje je mój narzeczony. Cóż tu dużo mówić, my zajadamy się nimi bardzo i dość często pojawiają się na moim stole. Warto jeść buraczki bo mają wiele wartości odżywczych, zawierają  między innymi kwas foliowy, żelazo, wapń, potas, magnez, mangan, sód, fluor, cynk,  molibden, kobalt a także rubid

Krakowskie smaki Ani
Kalendarz owoców i warzyw - podział na pory roku 208

Przeglądając internet znalazłam ciekawy artykuł. Myślę, że są to informacje bardzo przydatne każdej Pani Domu;) Poniższy poradnik ułatwi nam co i kiedy przyrządzić, na co akurat jest sezon i co w danym czasie najlepiej kupić;) Źródło zdjęcia Owoce Zima:  Gruszka- przechowywane w spiżarni (styczeń, luty, połowa marca, II połowa grudnia) Jabłka- przechowywanie w spiżarni (styczeń, luty, marzec, II połowa

Krakowskie smaki Ani
Grysikowiec 442

dzieciństwa. Miodowe blaty przełożone warstwą grysikowego kremu, dla mnie idealne połączenie. Nie dość, że ciasto jest przepyszne to jest także niezwykle proste i poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.  Blaty miodowe podczas studzenia nieco twardnieją jednak miękną pod wpływem masy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest ono bardzo podzielne więc idealne na domowe uroczystości. Ma wiele

Krakowskie smaki Ani
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 196

rodzaju amok  :).  Z każdej strony atakują nas czerwone serduszka, pluszowe misie i kwiatuszki. Z półek sklepowych znikają bombonierki, ciasteczka a nawet lizaki (jeśli tylko przypominają serduszka). Perfekcyjne panie domu z zapałem mieszają w rondlach, a przedsiębiorczy panowie rezerwują stoliki w romantycznych knajpkach (lub mieszają w garnkach :)). Mnożą się randki, kolacyjki i wszelkiego rodzaju imprezki, których celem jest

SzczyptaSmaQ
Murzynek 299

zainteresowały jest tak duża, że nie mogę się zdecydować co zrobić.  Tymczasem przepis na coś pysznego do niedzielnej kawy, gorącej czekolady czy herbatki.  Inspiracja z  blogu Pani Ewy , który mnie zachwyca, serdecznie polecam tam zajrzeć. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej kopiasta łyżeczka sody ponad połowa szklanki cukru jajko 3/4 szklanki oleju szklanka mleka 2 łyżki ciemnego kakao

NA MOIM TALERZU
PODLASKA SAŁATKA Z SEREM KORYCIŃSKIM 225

surówki uwielbiam,stąd też często o nich wpisy. Dal mnie taka porcja zastępuje np kolację a czasem nawet i obiad, samo zdrowie . Ta powstała z wykorzystaniem sera korycińskiego swojskiego pani Czesławy Zarzeckiej.   Składniki: miks sałat z roszponką 10 pomidorków koktajlowych 1 duży plaster sera korycińskiego dresing polski: 3 łyżki oleju 3 łyżki wody gałązka koperku gałązka pietruszki sól,pieprz

Z Majeczką w kuchni
Karpatka- nie taki diabeł straszny ;) 349

Skąd w ogóle pomysł na karpatkę?:) Najpierw napatrzyłam się na kakaową karpatkę na stronie Daktyle w Czekoladzie . Jednak jako mało doświadczona w pieczeniu tego ciasta postanowiłam skorzystać z przepisu pani Doroty z Moich Wypieków na karpatkę tradycyjną. Kakaowa będzie następna

Czerwona Porzeczka
Co znalazłam na wyspie. I crumble. Inne. 175

stanęła wyspa. Kiedy marzenie zyskało status "do spełnienia" zgłosiłam się do"pana od gazu", by wykonał konieczny projekt instalacji gazowej. Gdy po wstępnych oględzinach zapytał "No, a gdzie będzie pani gotować?", z pełnym zaangażowaniem i radością  wskazałam mu na środek kuchni i wyjaśniłam, że właśnie tu stanie wyspa, a na niej płyta gazowa z grillem. Cisza. Konsternacja. Wielkie

KUCHARNIA
7 powodów, dla których uwielbiam ... 467

intensywny aromat mięsa, smażonej cebuli, kminku i pieczonego ciasta tak wniknął mi w skórę, że nadal się za mną snuje.  Umrę, pachnąc empanadą".  (Isabel Allende INES, PANI MEJ DUSZY, wyd. Muza, tłumaczenie M. Jordan) * korzystałam z informacji na portalu rp.pl **przepis pochodzi z książki KUCHNIA HISZPAŃSKA, wydawnictwo TENTEN

KUCHARNIA
Pani pozna pana. Jesienne smaków otulenie. 190

Pani pozna pana! Dojrzała, dorodna, o kształtach rubensowskich pozna pana - dojrzałego, po przejściach, o silnym i zdecydowanym charakterze, preferowany obcokrajowiec.   Ona - z gładką skórką i soczystym miąższem. On - ostry, gruboskórny, ale przy niej zdecydowanie topnieje. Pierwsze spotkanie.  Początkowa nieśmiałość przeradza się w zauroczenie. Przekonanie, że to nie będzie jeden z wielu przelotnych romansów, ale trwały i wspaniały związek

KUCHARNIA
Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 160

zrobiliśmy sałatką ziemniaczaną.  Osiem lat szkoły i tylko raz dane nam było zamienić "prace ręczne" w gotowanie, a właściwie samo krojenie, bo ugotowane ziemniaki przyniosły nam ze stołówki panie kucharki. Nie wiem jak Wy, ale ja ogromnie żałuję, że moja szkolna edukacja szerokim łukiem omijała temat jedzenia i gotowania. Zazdroszczę dzieciom, które żyją w krajach, gdzie poznawanie smaków

KUCHARNIA
Zatrzymać chwile. O uśmiechu i jeżynach. 161

pięknych rysach i cudownym, ciepłym uśmiechu. Takim, który topi wszystkie lody i łagodzi wszelkie smutki. Twarz jasną i promienną, z rubinem na wciąż pięknych ustach. Elegancka, dystyngowana Starsza Pani uśmiechała się do mnie serdecznie i radośnie. Ze swadą opowiedziała historię swoich dwóch, także wysokich, przyjaciółek, jeszcze sprzed wojny. Ona też wyglądała jakby  innej epoki - uczesana w stylu gwiazd filmowych

KUCHARNIA
Dynia z wnętrzem. TU I TAM po raz czwarty. 190

niezwykłe wnętrze. Po raz kolejny przekonałam się, że nie zawsze pierwsze wrażenie musi być decydujące, i że często warto dać sobie trochę czasu i drugą szansę.  Piękna pani dynia przekonała do siebie także domowników i wciąż nowe jej wcielenia dojrzewają na tarasie. Dotychczas pomyślnie eksperymentowałam z miąższem dyni, używając go do zup i pierogów. Kiedy więc Amber zaproponowała upieczenie

KUCHARNIA
W pogoni za czasem. Spóźniona marmolada, bułeczki i śniadanie w słońcu. WP#95. 160

Niedźwiedź? Na stacji? – spytała pani Brown, spoglądając na męża ze zdumieniem. – Co ty opowiadasz, Henryku! To niemożliwe!”   A jednak! Ciocia Lucy bardzo dobrze wiedziała co robi, wysyłając Paddingtona do Anglii, kraju jego ukochanej  marmolady z pomarańczy, czyli Orange Marmalade (jada się taką marmoladę na  śniadanie, smarując nią gorące tosty). Ponad 50 lat temu pojawił się

KUCHARNIA