odwiedzenia restauracji „Kryształowej”. Restauracja Kryształowa mieści się w samym centrum Katowic , znajduje się przy ulicy Warszawskiej w pięknej stylowej, odrestaurowanej kamiennicy. Jest jedną z restauracji prowadzonych przez Panią Magdę Gessler . Restauracja już z zewnątrz zwraca na siebie uwagę. Wielkie szyby ozdobione są napisami po śląsku jak np. „Kaj jedzom jydz, kaj robiom nie zawadzaj” czy „Na czornej ziymi
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZainspirowane kuchnią Pani Magdy Gessler po wizycie w Restauracji Kryształowej w Katowicach, postanowiłyśmy sięgnąć po jakiś jej przepis. Padło na krem z dyni. Przepis jest oczywiście zmodyfikowany ale w oparciu o oryginał. To było moje pierwsze doświadczenie z daniem z dyni ale napewno nie ostatnie. Krem wyszedł rewelacyjny i polecam go każdemu!!!! W związku z tym, że teraz sezon
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikwiaty, czy cokolwiek innego, to dlatego, że tego chce, a nie dlatego, że przymusza go okazja. A tak w ogóle, to wszystkiego najlepszego w dniu urodzin, Kochany Panie Mężu! :* Mimo wszystko bez obiadu się dziś nie obejdzie (bo człowiek nie tylko miłością żyje), wiec proponuję Wam roladki z bakłażana. Szybko, smacznie i dość efektownie :) Można je przygotować
Codzienna kuchnia niecodziennaspaliła. Po upieczeniu studzimy i robimy z ciemnej czekolady wzorki na kawałkach ciasta,będzie wtedy ono wyglądało jak prawdziwe sęki. Ten przepis dostałem ponad 20 lat temu od mojej Pani nauczycielki technologi żywienia. Dziś chciałem się podzielić nim z wami. Piekłem już go wiele razy i zawsze wszystkim smakuje. Smacznego ! PAMIĘTAJ ! - Formy do pieczenia z czarnej lub ciemno barwionej
Przepisy i porady kulinarnełatwy, co szybki w przygotowaniu uwiedzie podniebienia nie jednego głodomora, a mega porcja sprawi, że tym razem na pewno nie będziecie spożywać go w pojedynkę. Zatem do dzieła Panie i Panowie! Niechaj pan szpinak i jego kompani rozgrzeją Was w ten słotny czas! Torcik szpinakowo-jajeczny (Receptura na 4 porcje) - 10 jaj od szczęśliwych kur rozmiar
Sajkofanka smakuWystawie Rolno - Żywnościowej - Smaczna Polska. Oprócz obłędnych sałatek Jana Kuronia, którymi się zajadałem :D , zapamiętałem stoisko jednej z firm, która się wystawiała i to nie tylko przez piękne Panie, które prezentowały wyroby tej firmy ;) . W ofercie mieli żywność i przyprawy liofilizowane. Temat mnie bardzo zaciekawił i długo rozmawiałem z właścicielem firmy o produkcji i walorach tej żywności. Liofilizacja to suszenie
Parowar Facetainnych tego typu specjałów trzymamy ją z daleka. Z bardzo daleka. Nawet najmniejsza jej ilość w tego typu daniach doprowadza nas do niemiłego szaleństwa (i tu ubolewa szanowna Pani Babcia-Teściowa, bo na widok Jej tak zagęszczonych dań u nas pojawia się niekontrolowany grymas na twarzy i stwierdzenie "nie... dziękuję, nie będę jeść
Wypisz WymalujBędąc na zakupach usłyszałam jak pewna pani pytała męża czy ugotują dzisiaj zupę pieczarkową. Nigdy jej nie gotowałam ale rozmarzyłam się na myśl o jej smaku więc postanowiłam zrobić. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała do niej czegoś od siebie. Składniki 500g pieczarek 2 białe cebule ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy sól, biały pieprz 1,5 l bulionu drobiowego
Pyry na GazDzisiaj przedstawiam ciekawą propozycję dla najmłodszych. Przepis na ciasteczka pochodzi ze strony SOS rodzice, a podesłała mi go czytelniczka, Pani Ola :) Ciasteczka w konsystencji przypominają bardziej placuszki niż ciasteczka, są mięciutkie i nie za słodkie. W smaku jak dla mnie przypominają chrupki kukurydziane :) Ja dodałam do nich kawałki gorzkiej czekolady, ale możecie je zastąpić ulubionymi suszonymi owocami
My Culinary Artcoś przy naciśnięciu pokryło ciemne ubrania w szafie piękną warstwą białego syfu. Słownictwo, jakie wtedy wydobyło się z mych ust zachwyciłoby niejednego marynarza. Zresztą pocieszam się tym, że pani Tyszkiewicz jak używa słowa „kurwa” to robi to dystyngowanie. Wróćmy jednak do gości. Należy ich podjąć bez względu na stan ducha. Chyba że ten stan jest zdewastowany, wtedy zasłaniamy okna, otulamy
ladykitchenlutego 2015 roku blogerzy kulinarni z różnych zakątków Polski zjechali do Cook Up Studio – Fort Mokotów na warsztaty kulinarne z FRoSTA „Ryby i owoce morza” . Dzięki uprzejmości Pani Eweliny z Agencji JBcomm Sp. z o.o. również nasza dwójka wzięła udział w tych smakowitych warsztatach sponsorowanych przez firmę FRoSTA , które odbyły się pod fachowym okiem Witka Iwańskiego ( szefa kuchni restauracji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego ciasta uzyskamy, wlewając zamiast letniej wody wrzątek i wyrabiając początkowo ciasto za pomocą drewnianej gałki lub łyżki. Źródło tekstu i filmiku ( KLIKNIJ ) zapraszam na stronę tej Pani. Farsz numer 1. Na tradycyjne pierogi Ruskie 250 g sera twarogowego półtłustego 300 g ziemniaków 3 cebule pieprz i sól 50 g masła Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
ClauditteMissCookingwędzonego boczku oraz jajkiem. :) a niech ostrości doda i rozpali nasze kubki smakowe 1/2 łyżeczki chrzanu na talerz zupy. Myślę także nad przygotowaniem królika w sosie śmietanowym z przepisu Pani Anny Starmach Zdjęcie wygrzebane z internetu
ClauditteMissCookingmnie jest najdelikatniejsze. Dla dzieci w sam raz. dzieci uwielbiają mięsko z indyczka czy też z kurczaczka. Szybkie i łatwe do zrobienia. najczęściej proszę w sklepie by zmieliła mi pani piersi z indyka. Ziemniaczki Nie widzę w nich nic złego, a mojemu dziecku smakują wyśmienicie w każdej postaci. najlepiej jednak gdyby to były frytki. Pieczonymi też nie pogardzi, więc
ClauditteMissCookingTobie bułeczkę i sobie przy okazji też. O tej godzinie nigdzie się nie ruszam, nie ma mowy by ktoś mnie z domu wyciągnął :) mury opuścimy rowerkiem o 10:00. Pani Bagietka To popularna nazwa długiego i cienkiego pieczywa, zwanego też bułką paryską albo francuską. Standardowa bagietka ma 5-6 cm szerokości, 3-4 cm grubości i ok. 1 m długości
ClauditteMissCooking