duże zmiany w naszej kuchni i o tym właśnie chcę Wam napisać już od 2 tygodni... Do tej pory nigdy w życiu nie byłam na żadnej diecie. Od odchudzających panie broń, innych na szczęście też nie miałam potrzeby nigdy mieć. Przyszedł jednak taki czas, że mimo na pozór zdrowego odżywiania na co dzień, poczułam potrzebę takiego właśnie wiosennego oczyszczenia
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESchab w sosie herbacianym jest pyszny, więc nie szukałam nowego przepisu na jego przygotowanie. Jednak kilka tygodni temu wpadł mi w oko przepis pani Ewy z blogu zcukrempudrem.pl na schab w sosie cebulowo - jabłkowym . Schab rozpływa się w ustach, jest aromatyczny, mięciutki oh po prostu wspaniały. Będzie pasował na uroczysty obiad np. w Poniedziałek Wielkanocny. Polecam! Składniki
NA MOIM TALERZUsię co dziwić – sama zareagowałam dokładnie tak samo! U mnie z gotowaniem zup kiepsko, a do tego tak jak pisałam ostatnio na fb Pani doktor kazała się zdrowo odżywiać … i witaminek dużo jeść, więc sprzęt od Russel Hobbs jest strzałem w 10! I z przyjemnością „przygarnęłam” to urządzenie do swojej kuchni ;) Co to za sprzęt
Ostra na Słodkosłodkości. Mazurek na kruchym spodzie z konfiturą różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne do kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. Polecam Scroll down for recipe in English Mazurek różano-kawowy (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki na ciasto: 300 g mąki uniwersalnej 200 g zimnego masła 100 g cukru
karmelowywywaru z grzybów, dzięki czemu nadaje się także dla dzieci. Za to uszka są z mrożonymi grzybami leśnymi. Podobno im mniejsze uszka, tym lepiej świadczy to o kunszcie kulinarnym pani domu ;) Barszcz 1 ½ kg buraków 4 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ korzenia selera 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki octu jabłkowego Buraki wyszorować, każdego
Pełny talerzWalentynek. Za dużo w nich komercji, a za mało zabawy. Dla mnie to sztuczne święto stworzone jedynie dla pieniędzy. Dlaczego akurat w ten dzień mamy sobie okazywać uczucia? Bo Pani kwiaciarka ma zapas czerwonych róż? Bo pluszaki są "słitaśne"? Bo trzeba komuś dać czerwone serduszko? Jakoś to do mnie nie przemawia... Osobiście wolę Noc Kupały, bądź jak kto woli
Pełny talerzokropne. Do dziś na myśl o zestawie śledź w śmietanie i gorące ziemniaki puchnie mi gardło. Serio. Na obiady chodziłam z koleżanką, która do śledzi miała podobny stosunek. Niestety panie kucharki nie pozwalały nam odejść od stolika bez pustego talerza. Nie wiedziały, że dziecięca kreatywność nie ma sobie równych i śledzie lądowały w jednym kubku, przykryte drugim lub pod ceratą
Pełny talerzwreszcie wziąć porządnie za swoje odżywianie ( koniec z ciachem na śniadanie , obiad i kolację ;) ) i zacząć dbać o dostarczanie organizmowi niezbędnych dla zdrówka witamin. Taki sam rozkaz dała ostatnio pani doktor, a jak wiadomo tych się trzeba słuchać ;) W dostarczaniu tych witamin pomoże mi firma Świeże zioła ( strona: http://swiezeziola.pl/ , fanpage: klik ), która naładuje mnie energią i sprawi
Ostra na Słodkokrótki odpoczynek pomiędzy jednym, a drugim zajęciem. Zastanawiałem się co zrobić i po drodze do domu wpadłem do rzeźnika. Zza lady nie uśmiechała się wcale do mnie żadna Pani, a wołowina i wątróbka. Szybka wyliczanka i wątróbka kupiona. Zastanawiałem się z czym ją zrobić, jak przygotować, by nie było zbyt tradycyjnie i przewidywalnie. Wyciągnąłem ryż arborio i robimy risotto. Czego
BaRepaszobaczę to muszę to w tym momencie zjeść. Tym bardziej, że nie można z reguły tego po prostu kupić, a potrzeba czasu do przygotowania. Tym razem jednak, znów dzięki Pani M. zobaczyłem przepis na keks winny i pomimo, iż było już po 22, musiałem to zrobić. Ze swoimi ulubionymi dodatkami. Czego nam trzeba? -4 jajka -200 gram mąki
BaRepasradosne lica. Ziemię całą poruszyła, ptaki wdzięcznie rozśpiewała i na drzewach pączki wyczarowała. Nadał jej imię Paschanka. Czy wkrótce wybuchnie mocą swej miłości? Tak w mojej wyobraźni wygląda Pani Wiosna. A na deser najbardziej lubiłaby jeść wielkanocną paschę. Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego. Zwykle bardzo słodka, podawana w postaci ściętej piramidki symbolizującej grób Jezusa. Poniżej moja propozycja
Bon Appetit Małgorzatypieczemy około 20 minut. Za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie otrzymałam do przetestowania naczynie żaroodporne Grill&Drop firmy TERMISIL . Jest to doskonały produkt, który polecam każdej pani domu. Wykonane z bardzo odpornego szkła borokrzemowego, sprawia że jest odporne na wszelkiego rodzaju zarysowania a także na bardzo wysokie i niskie temperatury od -50 °C do +500°C. Można
Smakowite DaniaUważam, że wszystko to kwestia odpowiedniego ich łączenia. Jedną z najbardziej poszkodowanych jest poczciwa, pożywna owsianka, którą niemała większość kojarzy z bezkształtną i bezsmakową papką, którą raczyły nas panie w przedszkolu. Tymczasem odpowiednie dodatki w postaci świeżych bądź suszonych owoców, orzechów oraz aromatycznych przypraw wyczarują z niej wyjątkowe i pożywne śniadanie, które nasyci nas na wiele godzin i rozgrzeje
Roślinna - blog wegańskiczekałam! Tak bardzo się cieszę, że mój gruby płaszcz i ciężkie kamasze wylądowały wreszcie głęboko w szafie, w kartonie z napisem "ZIMA" :) A skoro wiosna mości Panie i Panowie pora zacząć serwować coraz lżejsze, zdrowsze i bardziej kolorowe dania. Pobawicie się ze mną w lekką kuchnię? Zapraszam, a już dziś chrupiące i kolorowe kanapeczki - smacznego
Sajkofanka smakusolą i pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny, dodaj 2 łyżki sera koziego. Podawaj z listkami tymianku i serem kozim lub parmezanem. 5 min i po sprawie ;) Przepis Pani Małgorzaty z Minta Eats znaleziony w Gazecie Wyborczej. SMACZNEGO
Kredowe Menu