Właściwie to już mamy lato, jest pięknie, ciepło i plenerowo. W każdym zielonym warszawskim zakątku wylegują się zakochańce, dzieciaki, panie i panowie przy czym zajadają jakieś pyszności. Mam i ja propozycję na coś wspaniałego, naprawdę wspaniałego. Naleśniki z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorami,dużo pomidorów z zalewy. Olej, w którym się wylegują również do wykorzystania. Ostatnio wzięłam na piknik, poszły
pieprzny smaczektakie kanapki,mówię Wam. Dobre na wszystkie uroczystości i spotkania. Właściwie nie są pracochłonne, ale czasochłonne na pewno. U mnie były czasochłonne, gdyż wykorzystałam schab wędzony ,który zrobiła pewna pani, i kiełbaskę swojską. I oba przypadki nie były pokrojone w plastry. Składniki -schab wędzony -swojska kiełbasa -ser typu feta -rzodkiewka -pomidor -czerwona świeża papryka -czerwona marynowana papryka -cukinia marynowana -oliwki
Z Kuchni Do Kuchniprzepisie, ale o świeżej śniadaniowej propozycji powstałej wskutek spontanicznego przeglądu lodówki. Znalazłam w niej też piękny bukiet wykonany z własnych rzodkiewek i kwiatów szczypiorku, który podarowała mi pani Danusia z dbałością doglądająca swój ogródek niemal każdego dnia. Powiedziała mi, że pracowite pszczoły okupują piękne fioletowe kwiaty szczypiorku nadzwyczaj często. Kwiaty te mają słodkawy i delikatny cebulowy posmak; idealnie więc nadają
Roślinna - blog wegańskiDziennik diety. Szczuplej dzień po dniu. Wydanie II" - to autorstwo trzech Pań pracujących na co dzień w poradni dietetycznej Dietosfera: Barbara Dąbrowska-Górska, Magdalena Jarzynka - Jendrzejewska oraz Ewa Sypnik-Pogorzelska. Dziennik wydawany jest przez wydawnictwo Sensus . Dziennik diety - jest dwunastotygodniowym kalendarzem do zapisywania głównie swoich dziennych jadłospisów. Ale nie tylko! :D Znajdziesz tu mnóstwo informacji żywieniowych oraz ciekawostek dotyczących m.in
Zdrowie na języku :Pkolejno dodałam im po 5,10 i 15 punktów. Sumę otrzymanych punktów przedstawiam poniżej w tabeli. Konkurs wygrał przepis na Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny - nadesłany przez Panią Justynę Wrońską (autorkę bloga http://kuchennefascynacje.blox.pl ) GRATULUJĘ :) Przesyłka z nagrodą niebawem dotrze. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział ! przepis ilość głosów - sonda ilość głosów komentarze moja punktacja SUMA 1 Babeczki
Tradycyjna Kuchniazwiązany z jego trawieniem spośród pozostałych składników żywności Przyda mi się to, bo czas konkretnie zabrać się za siebie, od wczoraj zaczęłam ćwiczyć z nagraniem, na którym pani prowadząca nie ma ani grama tłuszczu tylko same mięśnie ! trzymajcie kciuki żebym choć 5 razy w tygodniu zmusiła się do tych ćwiczeń i tak minimum przez 4 tygodnie, żeby było
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKupiłam: *nasionka rzodkiewki (już wcześniej jadłam i bardzo mi smakowały, są dość ostre) * mieszankę pikantną (kozieradka, rzodkiewka, lucerna, fasola Mung) *mieszankę łagodną, którą polecała mi pani sprzedawczyni (fasola mung, lucerna, kapusta czerwona, rzodkiewka, soczewica
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCzyżby nastały dni w których budząc się będziemy mieć za oknem słoneczko? ;) mam ochotę usiąść na ławce i tak się wygrzewać ;) (a właśnie pani w pogodzie zapowiedziała, że reszta tygodnia ma być deszczowa, czyli mam już odpowiedź na moje pytanie ;|) taką owsiankę upiekłam sobie w sobotę ale jakoś nie było mi po drodze z dodaniem posta, więc pojawia się dziś
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćostatnio trochę podreperowałam się tabletkami i zdecydowałam oddać honorowo krew ;) to był mój drugi raz, a próba 4 (dwa razy moja krew nie spełniała wymogów, z uwagi na anemię;/) Pani doktor powtarzała PROSZĘ PIĆ SOK Z BURAKÓW I JEŚĆ WĄTRÓBKĘ! hmmm buraczki uwielbiam, ale nie wiedzieć czemu buraczanego soku czy barszczu nie jestem w stanie skonsumować;p Wątróbkę drobiową chętnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćżadnych rozetek, ani tego typu zdobień. Masa też będzie bardzo prosta i lekka. Całą pracę wykonają za nas… truskawki. Przepis na ciasto biszkoptowe wykorzystałam ze starej książeczki „Przyślij przepis” (Pani Karoliny Marciniak z Głogowa). Często z niego korzystam, jest naprawdę niezawodny. Ciasto zawsze się udaje, jest równe i delikatne. Składniki ciasto biszkoptowe ( blaszka kwadratowa o wymiarach
mojewypiekiinietylkoprawdziwych mężczyzn bo jest piekielnie ostra,niezbyt elegancka w jedzeniu i do tego kaloryczna.Proponuję zapiekankę zamiast tradycyjnego mekykańskiego tacos.Inna forma,smak jednak jest ten sam. Idealne zagrywka dla pań- podanie jej ukochanemu pod piwko gdy on z napięciem obserwuje podanie Lewnadowskiego na bramkę.W każdej innej podbramkowej sytuacji też może się sprawdzic na przykład by go udobruchać
Sztuka gotowania w/g Samiryceniony i szanowany przeze mnie pan Michał Tombak ! J estem jego zaufaną fanką , podziwiam jego pracę i zapał do tego, aby przekazywać swoją cenną wiedzę dalej. D ziękuję serdecznie panie Michale, jest pan nieoceniony. P oniżej posłużę się cytatem zaczerpniętym od pana Michała Tombaka , zazwyczaj tego nie robię, ale tym razem posłużę się idealnym oryginałem czyli na co pomaga ocet
IzaGotujesmaczne, zdrowe domowe dania m.in na domowy chleb czy domowe musli. Wszystkim zainteresowanym zdrowym odżywianiem oraz przepisami na zdrowe i smaczne potrawy polecam książkę Pani Julity Bator, którą znajdziecie na sklepie wydawnictwa Znak.com.pl Post Recenzja książki „Zmień chemię na jedzenie” Julity Bator pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKolejny mój wymysł i kolejny sukces :) Chodziła za mną tradycyjna Pychotka (Pani Walewska) ale jakoś nie było czasu na pieczenie kruchych blatów więc zrobiłam coś podobnego, tyle że na herbatnikach. Ciasto bardzo nam smakowało, robi się szybko a najbardziej skomplikowane jest zrobienie masy budyniowej :) Całość wychodzi miękka, słodycz masy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie chrupiące
Kto ugości moich gości?ciasto znane jest również pod nazwą Pani Walewska. Kojarzy mi się z rodzinnymi uroczystościami, pięknie prezentująca się obok innych wypieków Mamy :) Dla tych, którzy jej nie znają nieco ją przybliżę. Ciasto składa się z kruchego spodu posmarowanego dżemem wiśniowym i bezy posypanej orzechami. Taki blat przygotowujemy podwójnie i przekładamy warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda? Ciasto : 400 g mąki pszennej
Chocolate Muffin Blog