pani - 2050 przepisów (strona:63/137)

Mediolan zjedzony i przepis na cannolo 179

Wnętrze tak piękne, że nie chce się wychodzić. I muzyka  jazzowa.  Po drodze znaleźliśmy sklepik z warzywami.  Cicoria do asparago - nazwę znam dzięki Pani Renacie z bloga: www.kalejdoskoprenaty.blogspot.com

AZgotuj!
Kluski śląskie z rozmarynowym masełkiem 98

rozwikłałam jakąś tajemniczą wiedzę kulinarną. Nie jestem Ślązaczką.  U mnie w świętokrzyskim robi się kopytka, leniwe ale śląski kluchy nie.  Kilka lat temu zobaczyłam w program Pani Dykiel i od tamtej pory umiem je zrobić.  1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli, 1 gałązka rozmarynu -  siekany świeży, 100 gram masła, odrobina

AZgotuj!
Kisiel z soku z jagód 139

Rozmawiałam ostatnio z pewną panią, która jest po bardzo brzydkim zatruciu.  Nie może jeść praktycznie nic surowego, a tu sezon na owoce dopiero się zaczyna.  Kiedy patrzy na truskawki ogarnia ją smutek. Poradziłam jej, że może takie owoce bardzo krótko poddusić  i zrobić pyszny kisiel. Nie wiem czy skorzysta z mojej rady. Przyszłam do domu. Sprawdziłam

AZgotuj!
Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami 175

Uczestniczę w sztafecie. Będąc na święta u mojej siostry zjadłam ciasto. Pyszne, czekoladowe, bardzo wilgotne. Ona znalazła je u Kingi Paruzel na blogu. Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty  . Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam 1,5 szklanki, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. Od miesiąca jestem na diecie bezglutenowej więc nie zjadłam go dużo. Uszczknęłam łyżeczkę

AZgotuj!
Akademia Smaku Bosch: Kasza i golas lubelski 210

finaliści MasterChef: Mikołaj Rey oraz Maciej Koźlakowski. Mnie szczególnie zainteresował golas lubelski. W miłej atmosferze pilnie słuchaliśmy co mają nam do powiedzenia eksperci. Sporo wiem o kaszy - ale od Pani Moniki dowiedziałam się ciekawostek o których nie miałam wiedzy. Np. jeśli zjemy kaszę po aktywności fizycznej- nie będziemy mieli zakwasów. Kasza jest zasadotówrcza. Mikołaj opowiedział o swojej przygodzie z gotowaniem

AZgotuj!
Włoska sałatka z sosem z musztardy Roleski 207

tego sos musztardowy i kolejna inspiracja do konkursu Roleskiego wykorzystana. Świetnie zastąpi obiad, szczególnie kiedy czasu brak:) Zapraszam również do innego interesującego konkursu, organizowanego przez firmę Roleski. Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł! Składniki (6-8 porcji): - 400 g makaronu ( u mnie uszka

Corner With Recipes
Koktajl truskawkowo-jabłkowy z imbirem 138

znacznie przyspieszyło proces jego przygotowania. Dodałam również imbir, by wspomóc wzmocnienie odporności. Nie wiem czy wiecie, ale imbir ma również działanie przeciwwymiotne i zapobiega mdłościom. Polecam więc wszystkim Paniom w ciąży. Składniki na 3 porcje: 250-300g truskawek 250 ml soku jabłkowego starty imbir (około 1/2-1 łyżeczki)* Truskawki odszypułkować. Włożyć do blendera. Zalać sokiem jabłkowym, dodać starty imbir. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
Pizza z tortilli wg Anny Starmach 151

książki Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję". Jest to pierwszy przepis po jaki sięgnęłam z tej książki. Nie zawiodłam się, pizza jest rewelacyjna. Myślę, że niedługo przetestuje więcej przepisów Pani Anny i podzielę się z Wami efektami na blogu:) Składniki: 4 tortille (użyłam mniejszych o średnicy ok. 24 cm) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (zastąpiłam koncentratem

Moja Galeria Smaku
W czym piec ciasto ??? 197

minut, w temperaturze 250 stopni. Prodiż czy jeszcze używamy? Prodiże były bardzo modne w latach 80- tych służyły do pieczenia ciast, pasztetów lub mięs. Dzisiaj większość pań domu już nie używa tego sprzętu ale można go jeszcze kupić gdy nie posiadamy dużo miejsca lub mieszkamy po za domem może okazać się przydatnym sprzętem.  Najpopularniejsze są prodiże elektryczne o pojemności

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pierogi z jagodami 152

Skutek był taki, że ciasto wychodziło zbyt grube i twarde. W końcu poszedłem po rozum do głowy i o to, jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi, spytałem pewną starszą panią, która lepi je od dziesiątków lat. I cóż mogę powiedzieć? Pytajcie o przepisy na potrawy polskiej kuchni swoich babć! Składniki (na ok. 50 pierogów): na ciasto: 500 g mąki pszennej

W SMAK
O jagodowej tęsknocie. I borówki - zamiast 172

Danii nie ma jagód. Jak to? - spytacie z oburzeniem. Przecież jagody są wszędzie - w lesie całe pola (wystarczy wiedzieć, gdzie szukać), przy drodze siedzą starsze panie z litrowymi słoikami pełnymi tych leśnych skarbów, a jeśli jesteśmy typowymi mieszczuchami, możemy wybrać się na najbliższy targ i tam z pewnością znajdziemy kilka stoisk uginających się, między innymi, pod tymi czarnymi kuleczkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Weganie nad morzem 205

raczej do rzadkości. W Ekonaturze można nabyć zdrowe ekologiczne produkty, słodycze, roślinne mleka, bakalie i świeżo wypiekane pieczywo, w tym orkiszowe jagodzianki. Zaopatrzyliśmy się więc w kilka produktów, a pani, która nas obsługiwała była niezwykle miła i pomocna. Zapytałam więc, czy w Mielnie można znaleźć jakieś fajne miejsce z wegańskim jedzeniem. Od razu poleciła mi kilka miejsc, w tym knajpkę

Roślinna - blog wegański
Burgery jaglane z burakami 157

drugiej strony.  Inspiracją do przygotowania tego dania był program kulinarny na kanale KUCHNIA+ "Ugotuj mi mamo" prowadzony przez blogerkę Iwonę Zasuwę znaną jako autorkę bloga www.smakoterapia.blogspot.com Przepis pani Iwony jest znacznie bardziej bogatszy :) Składniki: 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 upieczone buraki  2 cebule 2 kopiaste łyżki mielonego lnu złocistego mąka ryżowa na wypadek, gdyby masa była zbyt

ClauditteMissCooking
Racuchy z jabłkami / Racuchy z bananami i rodzynkami 117

Placki bez jajek i mleka krowiego. Inspirowane przepisem Idealnej Pani Domu. Do tej pory nigdy nie robiłam drożdżowych ale zdecydowanie to zmieniam! Wychodzą przepyszne! Polecam! 1 i 1/2 szklanki mąki 7g suchych drożdży 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka sojowego waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2-3 jabłka starte na tarce o drobnych oczkach  ( świetnym zamiennikiem są również

Atlas Smaków
Gołąbki w liściach botwinki 140

Zeszłoroczny przepis inspirowany artykułem Magda Gessler: Pani Botwina ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni ) 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego ) 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku  1/4 szklanki posiekanego koperku łyżka śmietany 12 % 5 namoczonych w mleku biszkoptów sól i pieprz Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany szczypiorek

Atlas Smaków