trochę się rozczarowałam. Nie chodzi o jedzenie (bo to jest bardzo smaczne), ale o obsługę. Wiem, że kelnerki pracują tu jak mrówki, więc chyba trafiliśmy na zły dzień pewnej pani (co też do końca nie jest usprawiedliwieniem). Nieładnie, a wszystko można było załatwić kulturalnie. Na razie Vegus znika z mojej mapy kulinarnej Rzeszowa. Falafel pita Burger falafel Tiramisu, tofurnik Zucchini
Qlinarnie i QlinarnieKoleżanka z pracy przyniosła przepis na fajne ciasto od niani swoich dzieci - pani Marysi. Zachwalała, że pyszne. Przeczytałyśmy z drugą koleżanką przepis i jak zobaczyłyśmy w składnikach 10 jajek to się zniechęciłyśmy. Około miesiąca przeżywałyśmy te dziesięć jajek :) twierdząc, że z takiej ilości to byśmy upiekły 3 ciasta, a nie jedno. Po pewnym czasie moja ciekawość wygrała i zabrałam się
Pyza i Surówkasposób, ich zainteresowań i codziennego życia. Czasem jest to zapach kaszki i pudru bobasa, czasem farb i terpentyny, bywa nawet, że smaru lub oleju silnikowego, jeśli pan domu (rzadziej pani) jest zafascynowany motorami. Nasz dom pachnie jedzeniem. Jak mocno bym nie wietrzyła, jak starannie bym nie sprzątała - jedzenie zawsze znajdzie drogę, żeby wysunąć się na pierwszy plan. Obiady, które
Pożeraczka, czyli raz adobrzestudiem Let's cook zetknęłam się pierwszy raz...podczas spaceru do sklepu :) Widziałam jak powstaje, jak pani Monika dopieszcza to miejsce. Zaglądałam ciekawie przez szyby i czułam, że wyniknie z tego coś fajnego. Nie myślcie, że jestem wścibska, po prostu studio Let's cook mieści się blisko mojego domu. Można powiedzieć, że po sąsiedzku :) Pomyślałam sobie, że dobrze
Codzienna kuchnia niecodziennapodpowiada pamięć. Zmywać mi się nie chciało, poszłam więc na spacer. Są plusy z posiadania parku całe minuty od bloku. W lecie w parku dzieje się wiele. Starsze panie i starsi panowie korzystają z siłowni na świeżym powietrzu. Tuż obok stoliki
Gotuj z Blue Ravennarodowe, i w dodatku przekonać cały świat o jego wspaniałości. Dzisiaj clafoutis nie dziwi nikogo, wszyscy rozkoszują się tym oryginalnym smakiem, nie wymawiając jednak głośno słowa zakalec w obecności pani domu. Sama miałam lekkie obawy przed przygotowaniem tego deseru, ale gdy padła propozycja wspólnego gotowania, gdzie główną rolę grałyby wiśnie, od razu pomyślałam o tym francuskim smakołyku. Z racji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBlueberry Corner by "jagodzianka" Przepis podpatrzyłam w pewnej obyczajowej powieści, gdy pewien pan przygotowywał dla pewnej pani kolację. Opis był taki apetyczny, że postanowiłam … Przeczytaj cały artykuł Post Spaghetti w cukiniowym sosie (spaghetti con zucchine) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPrzepis na te wyjątkowe cudeńka mam od sąsiadki, pani Kasi, która jest moim idolem w kategorii "ciasta i inne wypieki" :-) Po raz pierwszy piekłam je chyba z sześć lat temu i teraz nie wyobrażam sobie bez nich Wigilii i innych imprez w gronie rodziny, czy znajomych. Przygotowuję je do barszczyku, lub jako przekąska na drugie śniadanie. Farsz może być różny
Rozpustne gotowanielokal istnieje już ładnych parę lat, zawsze są tam tłumy, więc każdy z nas śmiało złożył zamówienie i z niecierpliwością oczekiwał pachnącej, smakowitej pizzy. Po jakimś czasie przyszła pani kelnerka, przyniosła buchające gorącym aromatem talerze i stawiając przed nami nasze wyczekiwane skarby z uśmiechem na twarzy życzyła nam smacznego. Może i nie jestem fachowcem w tej kwestii, ale jakieś doświadczenie
Rozpustne gotowaniedomowy, pszenny chleb. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, puszysty, ale najważniejsze jest chyba to, że ma mięciutki miąższ i pyszną chrupiącą skórkę. Przepis dostałam dawno temu od Pani Kasi, którą teraz gorąco pozdrawiam i dziękuję za inspiracje :-) Nadmienię jeszcze, że z podanych składników powstaje duży bochen chleba i śmiało można ciasto podzielić na dwie porcje i upiec
Rozpustne gotowanieprzepisach podawana była ilość soli w łyżkach, a ja albo sypnęłam kopiate łyżki i przesoliłam, albo zbyt płaskie i były niedosolone. Na ratunek pośpieszyła mi mama mojej przyjaciółki, Pani Basia, która podarowała mi swój sprawdzony przepis. Od tej pory ogórki zawsze wychodzą idealne! Polecam! Składniki na ogórki małosolne 2,5 kg ogórków koper (najlepszy jest taki z baldachami, dodajemy zarówno
Rozpustne gotowaniemojej miejscowości mieszka pewna pani, która w celach zarobkowych zbiera jagody. I całe szczęście, bo dzięki niej co dzień mamy świeże, soczyste, pachnące jagódki! ;-) Były już pierogi, koktajle, babeczki, jagodzianki w wersji podstawowej, a dziś przyszła pora na jagodzianki w nieco bardziej wykwintnej wersji. Polecam! Składniki na jagodzianki de lux na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej
Rozpustne gotowanierozpalamy grilla i na obiad będą kotlety pieczone na ogniu, podane z surówką w picie. Taki przedsmak "souvlaki me pita". Przepis na te bułeczki dostałam wiele lat temu od pani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto jest elastyczne, plastyczne, fajnie się z nim pracuje, ale przede wszystkim jest pyszne, mięciutkie, idealnie komponuje się ze smakiem mięsa i warzyw. Polecam!!! Składniki
Rozpustne gotowaniebohaterów prosi o ciasto jagodowe, bo tak bardzo mu smakowało. "(...) A z wczoraj nie zostało choć trochę tego pysznego ciasta jagodowego upieczonego przez twoją żonkę? - Zaraz je podam, panie. - Oberżysta pospiesznie zabrał się za przygotowywanie mniejszego, ustawionego bliżej ognia, stołu." John Flanagan "Zwiadowcy. Oblężenie Macindaw.", str. 58 SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być
Passions hobbies lifejaki ma skład i czy pochodzi z dobrego źródła, ale odradzałabym kupowanie zmielonego, zapakowanego mięsa. A już uchowaj Boże mrożonego! Najlepiej zmielić mięso w domu, ewentualnie poprosić o zmielenie panią w sklepie. Do kotletów nadaje się łopatka, biodrówka, niezbyt tłusta karkówka, ligawa, schab. Należy też dokupić nieco surowego boczku, żeby nasze kotlety nie były całkiem suche. Ja kupuję zawsze
Kuchnia Prezydentowej