pani - 2050 przepisów (strona:66/137)

Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 269

kucharek, tyle przepisów na gołąbki, a każdy z nich inny. I każda pani domu twierdzi, że jej gołąbki są najwłaściwsze, przygotowane według najbardziej tradycyjnego przepisu i najsmaczniejsze :) Niewątpliwie tak właśnie jest, bo nie to dobre, co dobre, ale co komu smakuje :) Ja gołąbków nie obsmażam i nie duszę, tylko zalewam wrzątkiem i gotuję, bo tak mi po prostu smakują

Kuchenne zapiski Edyty
Dietetyczny obiad i galaretka truskawkowa z truskawkami 521

Zmotywowana między innymi przez Pana Doktora, który troskliwym tonem poradził mi "mogłaby się pani odmłodzić kilka kilogramów, zawsze to kręgosłup odciążony i kolanom lżej" (a jego spojrzenie przy tym było złośliwo-ironiczne... a może mi się tylko wydawało...), postanowiłam zastanowić się nad problemem nadwagi - może to dobra metoda aby zaoszczędzić na lekach? Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik o smaku krówki 194

ciasto - serniczek z masą kajmakową. Wprawdzie dawno już został zjedzony, ale na samo jego wspomnienie ślinka napływa mi do ust :) Przepis źródłowy znalazłam TUTAJ i bardzo dziękuję za niego Pani Teresce :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Piegusek ze skórką pomarańczową i czekoladową polewą 151

której przez lata kupowałam pyszne bułeczki maślane z marmoladą, niekiedy nawet specjalnie w tym celu wysiadałam z autobusu. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy nie znalazłam ich na półce. Pani sprzedawczyni stwierdziła: „cóż się dziwić? Nowy właściciel, nowe bułeczki. Kiedyś były ślimaczki, teraz kokardki.” Oczywiście kupiłam jedną i wgryzłam się w nią tylko co przekroczywszy drzwi piekarni. I… rozczarowanie

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta arbuzowa 162

Kolejny przepis z mojej ulubionej książki pt. Southern Italian Desserts . Jakiś czas temu pisałam, że kupiłam ją wyłącznie ze względu na ciasto, które kusiło z okładki. Czas je przedstawić: Panie, Panowie, tarta arbuzowa poleca się w sezonie arbuzowym :) Gdybym wiedziała, że jest ona tak pyszna, to zrobiłabym ją od razu po pojawieniu się pierwszych arbuzów. Ale co się odwlecze

Domowa Cookierenka Agi
.714. śniadanie z Mazur #4 215

niezbyt nam dopisała :( Chociaż wczoraj najgorzej nie było, bo padało tylko dwa razy :D Właśnie, co do wczoraj to byliśmy także na inscenizacji bitwy, a ja zostałam wzięta za "panią z mediów", haha, wiecie aparat i te sprawy więc zaprowadzili mnie na jakieś vipowskie miejsce więc porobiłam trochę zdjęć :) Śmieszna sytuacja :D Zdjęcia dodam jutro, bo teraz nie zdążę

breakfast of dreams
.784. jeszcze raz 181

omlet z mąki kokosowej z domowym dżemem wiśniowym i tahini ; kawa malibu ~ Dżem tym razem nie został zrobiony przeze mnie... Dostałam go od pani Basi :) Przepyszny. Uwielbiam domowe dżemy! ♥♥♥ Dodatkowo odkryłam nowe przepyszne połączenie - wiśnie i tahini! I drugi raz z rzędu omlet? Tak... Za długo żadnego omleta nie jadłam i teraz włączyła mi się "faza

breakfast of dreams
fioletowy uśmiech. serowy placek z jagodami. 171

wiecie co? Warto było! Już drugi rok własnoręcznie zbierałam jagody i jednak, mimo, że jagody to jagody, to zebranie własnymi rękami smakują o niebo lepiej, niż kupione od pani na bazarku :) Ten przepis to jeden z czterech jagodowych, które pojawią się wkrótce na blogu. Ciasto jest płaskie, dlatego nazwałam je plackiem, bo bliżej mu do niego, niż do tradycyjnego ciasta

chili & sugar
The Versatile Blogger Award - kto to wymyślił? 96

przestały by mnie lubić, przy najbliższej wizycie w restauracji kelner by mi wsadził palec do zupy, a co gorsza pewnie mój syn - którego nie mam - zostałby prawicowcem. No dramat pani kochana, dramat! Sodomia i Gomoria. Ja tam wolę nie ryzykować... Zatem przytoczę zasady zabawy: - nominować 15 nieszczęśników. Eeee, nie... To chyba nie tak miało być. Aaaa, wiem już: nominować

Marder&Marder Manufacture
Ciasteczka cytrynowe 131

biały :) Chyba wody było za dużo. No trudno, następną razą się uda. Ja za to fantazji teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto: - 300 g mąki tortowej - 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę - 8 łyżek cukru pudru - 2 żółtka - łyżka kwaśnej śmietany - skórka z cytryny - sok z połowy cytryny Lukier

Marder&Marder Manufacture
Worek lniany, część 1 142

nadzieję, że wpis was zainteresuje. Dostałem taki fajny lniany worek jaki widać powyżej na zdjęciu. A nawet dwa takie worki ;) Służą one, jak łatwo się domyśleć, do przechowywania pieczywa. Pani ze sklepu www.aleworek.pl zapewnia, że ma on same zalety. Że chleb w nim trzymany dłużej trzyma świeżość i że len  to w ogóle ekologia i samo zdrowie, że właściwości

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu 162

chcę... Bułek chcę. Drożdżówek właściwie. - Co?! - No bułki. Drożdżówki właściwie. - Madzia, skup się teraz. Bardzo się skup i mów do mnie pełnymi zdaniami. - Bo te konfitury co od pani dostałeś... To ja bym z nimi drożdżówki chciała... Nooo, doszliśmy do sedna. Madzia nic nie zbroiła, nic nie kupiła i nic nie chce żeby jej kupić tylko drożdżówek się jej zachciało

Marder&Marder Manufacture
Grzanki francuskie 169

wytworniej było, że brała kawał chleba, moczyła w mleku, obtaczała na szybko w jajku i smażyła. No prawie że śniadanie mistrzów! :) I nagle, któregoś dnia, przeglądając jakąś gazetkę dla pań domu odkryliśmy, że ta szybka przekąska Madzi to ma nawet konkretną nazwę. Czyli właśnie grzanki francuskie! A oto szybki i prosty przepis: 2 jajka 2/3 szklanki mleka 8 kromek chleba

Marder&Marder Manufacture
Leczo z cukinią i pomidorami 97

Zadzwoniliśmy więc pogadaliśmy, obejrzeliśmy teren, itp. Spoko, fajnie. Dużo kwiatów, dużo warzyw, drzewa owocowe... Ucięliśmy sobie z właścicielami miłą pogawędkę i na koniec, gdy już wychodziliśmy, Madzia dostała od pani właścicielki wielką dorodną cukinię. Ogromną! Właśnie dopiero co z krzaka zerwaną. Tak żeby coś dobrego przygotowała. I właśnie do tego zmierzałem. Bo dom nieważny, mieszkanie na wsi nieważne, cukinia ważna

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti alla Carbonara 134

wszelki wypadek napiszę to jeszcze raz: do carbonary nie dodaje się śmietany! Ja wiem, że pewnie z 80% polskich przepisów w internecie jest ze śmietaną, ja wiem, że nawet pani Gessler robi ze śmietaną , ale pamiętajcie: do carbonary nie dodaje się śmietany! Dodanie śmietany do carbonary to trochę tak jak spędzenie upojnej nocy z cycastą blondynką zupełnie nago, tylko

Marder&Marder Manufacture