pani - 2050 przepisów (strona:59/137)

Owsianka 161

koncentrację, wspomagają także przyswajanie wiedzy oraz zmniejszają męczliwość zarówno przy wysiłku fizycznym jak i psychicznym (można powiedzieć, że działa antydepresyjnie). W ziarnach owsa tkwi także, tak ceniona przez panie, witamina młodości, czyli E, która bardzo skutecznie spowalnia procesy starzenia (bardzo popularne są maseczki z płatków owsianych). Jedną z najbardziej docenianych cech owsa, jest to, że spośród zbóż, ma rekordową ilość

Przepysznik - BLW i nie tylko
Biszkopt kakaowy na occie 189

przepis. I własnie w ten weekend trafiła się na to okazja;)   Przepis na ten biszkopt znalazłam już dość dawno na jednej z facebookowych kulinarnych grup.  Pani Jola (autorka przepisu) napisała o nim, że "rośnie jak szalony". I to prawda, podpisuje się pod tym stwierdzeniem obiema rękami.  Biszkopt faktycznie rośnie jak szalony, dobrze, że za pomocą papieru

Krakowskie smaki Ani
Bibimbap 130

Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka) Sos sojowy Sos pomidorowy  Chili Czosnek  Japońskie ryżowe winegret Ryż Może coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś, że do Bibimbapy dodaje się sezonowe warzywa. A więc co macie pod ręką i co lubicie polecam.  Wykonanie: Mięso wołowe pokroić w cienkie plastry

Smaki Przyprawy i Kolory
Jesienne ciasto z gruszkami 172

powrocie przerobiona została na naprawdę wyśmienite ciasto, dynia czarna jak noc (nie martwcie się - tylko z wierzchu!) i gruszki, sztuk sześć. Bardzo mi się spodobała ich ciemna skórka, pani zachwala, więc wzięłam. Okazało się, że są niemiłosiernie twarde, ale słodkie i smaczne. Dwie wylądowały w tym oto cieście. Gruszka i karmel to znakomita para; na mojej prywatnej liście dorównuje duetowi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Indyjska zupa z dyni 138

Sezon dyniowy już trwa, a my lubimy korzystać z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców. Nie mogło zatem zabraknąć Pani Dyni, która dzisiaj występuje w roli piekielnie pysznej i rozgrzewającej zupy w stylu indyjskim. Czas start! Indyjska zupa z dyni   Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 średniej wielkości dynia 2 średnie marchewki 1 pietruszkę 1/4 średniej wielkości selera

Bananowe Pole
Pleśniak. 163

temp. 180ºC.  Ciasto najlepiej kroić gdy ostygnie. Ja niestety nie doczekałam się i pokroiłam ciepłe, nawet nie zdążyłam na wierzch posypać cukrem pudrem :) Przepis zaczerpnęłam z bloga  Pani Doroty . Smacznego

W kuchni u Moniki
Szwarcwaldzka Pavlova. 193

czekoladę.                                            Przepis zaczerpnięty z bloga   Pani Doroty

W kuchni u Moniki
Bułki z kapustą i pieczarkami. 141

wykorzystanie mojego ulubionego farszu z kapusty kiszonej i pieczarek.  Musiałam tylko znaleźć dobry przepis na ciasto by zrobić idealne bułki. Długo nie szukałam, przepis znalazłam na blogu  Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki:   1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli

W kuchni u Moniki
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. 125

Jakiś czas temu upiekłam pyszne ciasto z malinami z bloga  Pani Doroty . Dziś nareszcie zebrałam się by pokazać mój efekt. Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (450g), 250g masła lub margaryny, zimnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g), 3 łyżki cukru pudru (35g), 5 żółtek. Budyniowa pianka: 5 białek, 1 szklanka drobnego

W kuchni u Moniki
Calzone 195

mojewypieki.com . Od razu czułam, że muszę je zrobić. Jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała. Ciasto oczywiście pozostało bez zmian, lecz farsz trochę urozmaiciłam. Zresztą tak jak Pani Dorota napisała, do farszu dodać można różne składniki. Także dodajemy, to co lubimy najbardziej. Ja się tak rozpędziłam, że później bałam się iż mam za dużo farszu. Ale poradziłam sobie świetnie

W kuchni u Moniki
Rurki z bitą śmietaną. 146

Dlatego też moje rurki są duższe i być może grubsze od tych pieczonych na kupionych foremkach. Przepis nie mój, skorzystałam z przepisu z bloga Moje Wypieki  klinknij tu . Pani Dorocie wyszło aż 60 rurek, mi natomiast może połowa tej ilości, ale chyba nawet nie. Możliwe iż ciasto grubiej miałam rozwałkowane i dłuższe te rurki zrobiłam. Ale nieważne, najważniejsze

W kuchni u Moniki
Sałatka z bobem 231

Mama dziś pojechała kupić mój ukochany bób. Ucieszyłam się bardzo gdy zobaczyłam jego duży woreczek. Przy zakupach pani podzieliła się z moją mamą przepisem na sałatkę. I od razu wzięłam się do jej zrobienia. Wyszła bardzo smaczna, także dzielę się przepisem z Wami :) Składniki: ok.1kg bobu, 5 pomidorów, 5 jaj, ugotowanych na twardo, koperek, 1 cebula, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Wolowina QMP, ostatnia warsztatowa przygoda 196

przez Grzegorza Łapanowskiego. W upalny dzień przywitał nas stół z wspaniałym brownie, owocami, wymyślnymi herbatami i pyszna kawą. Warsztaty odbyły się w FoodLabStudio a gotowanie poprzedził krótki wykład  Pani  Agnieszki Wierzbickiej - Profesor SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Spytacie czemu QMP to znak dobrej wołowiny? Odpowiedź jest dość prosta. QMP jest systemem certyfikacji, opracowanym przez

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z chipsami 3732

oryginalną, z chipsami :) Wszystkie składniki do siebie pasują idealne więc nie pozostaje mi nic innego jak ją Wam polecić :) Będzie idealna na rodzinne spotkania i imprezy ze znajomymi :) Przepis Pani Magdaleny z Przeworska . Składniki: 5 jajek 3 marchewki 2 cebule + szczypiorek 3 pomidory 2 filety z kurczaka 2 małe paczki chipsów cebulowych przyprawa gyros ketchup pikantny   Sos: majonez

Na Ciasteczkowych Papierach
Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem 121

się z taką zakręconą drożdżówą :D Bardzo smaczna, delikatna, nie za słodka. Owocowy kisiel można zastąpić oczywiście czymś innym. Na przykład Nutellą ;) Ciekawe jak by smakowała... A przepis nadesłała Pani Bożenka z bloga  Moje domowe kucharzenie . Bardzo dziękuję i gratuluję trzeciego miejsca w konkursie  "DROŻDŻE W ROLI GŁÓWNEJ"  :) Składniki: Ciasto: 4 szkl mąki pszennej 70 g świeżych

Nastoletnie Wypiekanie